SINDIKAT I STATISTIKA

Plate u posljednjih nekoliko godina, i pored visokog rasta ekonomije, ne mogu sustici rast cijena – ni onih po statistici, a tek u realnom zivotu. Mic po mic, kako kazu gradani, hrana je iz mjeseca u mjesec skuplja, raste i statisticka potrosacka korpa – u oktobru tekuce godine ona je bila 645 eura ili 0,4 odsto vise nego u septembru i sve tako. Prosjecna plata, ne racunajuci objavljenu prije nekoliko dana od 517 eura, posljednje tri godine kretala se od 511 do 512 eura.

Gradani i sindikati uporno traze brzi rast plata. To je postala “dezurna” tema i u parlamentu, a ekonomski analiticari kazu da ekonomski rast sam po sebi odmah ne poboljsava zivote svih ili velikog broja gradana.

U Uniji slobodnih sindikata Pobjedi su kazali da je svima jasno da se u posljednjih nekoliko godina solidan rast BDP, nazalost, dovoljno ne odrazava na zivotni standard gradana.

“Naprotiv, prosjecna zarada posljednjih godina nikako ne prati porast BDP-a, a posebno rast inflacije u zemlji mjeren indeksom potrosackih cijena. Posmatrajuci period od januara 2011. do danas, prema podacima Monstata, prosjecna zarada u Crnoj Gori stagnira. Sa druge strane, inflacija u istom periodu iznosila je vise od 15 odsto”, kaze Marko Subotic, savjetnik za ekonomsku politiku u Uniji slobodnih sindikata.

Nakon sto nekoliko godina Monstat nije objavljivao minimalnu potrosacku korpu, uslijedio je, dodaje on, novi sok – nakon revizije iz nje je izbaceno 38 proizvoda (smanjena sa 130 na 92 artikla). Izbacena je imputirana renta iako znamo da veliki broj nasih gradana, prije svega mladih, zive kao podstanari.

“Minimalna potrosacka korpa u blagom je porastu iz mjeseca u mjesec u toku 2019. i postoje realni izgledi da ce se taj trend nastaviti”, kaze on i podsjeca da su prethodne godine obiljezene brojnim poskupljenjima robe i usluga siroke potrosnje uslovljenih povecanjem PDV-a sa 19 na 21 odsto, ali i zbog poskupljenja cijene struje.

Moramo se prisjetiti, kaze Subotic, da se obracunska vrijednost koeficijenta (prethodno najniza cijena rada), u proteklih 12 godina povecala za svega 5,30 eura u neto iznosu.

USSCG je, podsjeca on, u avgustu ove godine resornim ministarstvima i Uniji poslodavaca uputila inicijative za povecanje obracunske vrijednosti koeficijenta kako u javnom tako i u privatnom sektoru i inicirala pregovore na ovu temu koja, kaze on, mora biti u fokusu svih donosilaca odluka ukoliko iskreno zele da unaprijede standard nasih gradana.

U Uniji podsjecaju na nedavno, poslije sest godina, povecanje minimalne zarade sa 193 na 222 eura i dodaju da ce i ubuduce insistirati na daljem povecanju. Podsjecaju i na statistiku po kojoj je, kako kazu, svaki cetvrti gradanin u riziku od siromastva.

“Sve navedeno nam jasno govori da je nas standard daleko od zemlje koja se predstavlja kao ,,ekonomski tigar” regiona. Potrebno je da svi zajedno radimo i doprinesemo rastu zivotnog standarda, jer je to jedini nacin da osiguramo dostojanstvene uslove zivota i rada nasih gradana, buducnost nase djece i mladih i sprijecimo ,,odliv mozgova” u inostranstvo koji je, u prethodnih nekoliko godina, uzeo previse maha”, porucuju iz USSCG.

Statistika je, medutim, mnogo “mirnija” od sindikata.

Iz Monstata su Pobjedi kazali da je prosjecna zarada bez poreza i doprinosa (neto) za deceniju – od 2008. do 2018. nominalno porasla 22,8 odsto.

Pokazatelje o rastu cijena, odnosno inflaciji rasclanili su po godinama.

Iz Monstata su nam kazali da je prosjecna stopa inflacije u prosloj godini bila 2,6 odsto, godinu ranije 2,4 odsto, u 2016. bila je negativna – 0,3 odsto, u 2015. bila je 1,5 odsto, u 2014. opet negativna 0,7 odsto, u 2013. 2,2 odsto, 2012. – 4,1 odsto, 2011. je bila 3,5 odsto, godinu ranije 0,5 odsto, 2009. godine 3,4 odsto, a 2008. godine cak 8,3 odsto. Monstat pored ove prosjecne prati i godisnju stopu inflacije koja pokazuje podatke za decembar tekuce godine u odnosu na decembar prethodne koji su deceniju unazad “isli” od 6,9 odsto u tom mjesecu 2008. do 1,6 odsto u decembru prosle godine. Samo je u 2004. bila negativna – 0,3 odsto.

Uskoro cemo znati i decembarsku za tekucu godinu.

Statisticari objasnjavaju razliku izmedu prosjecne godisnje stope inflacije i godisnje stope inflacije.

“Po metodologiji prosjecna godisnja stopa inflacije, mjerena indeksom potrosackih cijena, predstavlja promjenu prosjecnih potrosackih cijena u posmatranoj godini u odnosu na prosjecne potrosacke cijene iz prethodne godine. Dok godisnja stopa inflacije mjerena indeksom potrosackih cijena predstavlja promjenu prosjecnih potrosackih cijena u posmatranom mjesecu u odnosu na isti mjesec prethodne godine. Kada govorimo o godisnjoj stopi inflacije, poredimo dva ista mjeseca iz dvije uzastopne godine, dok u slucaju prosjecne godisnje stope inflacije poredimo prosjecne potrosacke cijene u dvije uzastopne godine”, pojasnili su iz Monstata.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • "Da li su FBI, DEA i AFP revanšisti prema bivšem režimu?"
  on 17/07/2024 at 16:47

  Iz Demokratske Crne Gore pozdravili su međunarodnu akciju hapšenja osumnjičenih za krijumčarenje 2,5 tona kokaina, na osnovu podataka EUROPOL-a, a uz podršku američkih FBI-a i DEA-e, kao i australijske agencije AFP.

 • O razrješenju Kovačevića sjutra na sjednici SO Nikšić
  on 17/07/2024 at 16:37

  Predsjednik Skupštine Opštine Nikšić Nemanja Vuković zakazao je za sjutra sjednicu na kojoj će se raspravljati o predlogu za razrješenje predsjednika Opštine Niksić Marka Kovačevića.

 • MJU: Nema uslova za raspuštanje SO Berane
  on 17/07/2024 at 16:16

  Ministarstvo javne uprave pokrenulo je postupak upravnog nadzora u Opštini Berane nad primjenom odredbi člana 66 Zakona o lokalnoj samoupravi, kojim je, između ostalog, propisano da se u slučaju prestanka mandata predsjednika Opštine, izbor prvog čovjeka grada izvrši u roku od 30 dana. Iz MJU su za RTCG kazali i da nijesu ispunjeni uslovi za raspuštanje Skupštine Opštine.

 • Milatović sjutra na Samitu Evropske političke zajednice
  on 17/07/2024 at 15:48

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović učestvovaće sjutra na Samitu Evropske političke zajednice koji će se održati u palati Blenhaim, rodnoj kući Vinstona Čerčila, pored Londona. Samit će okupiti oko 50 evropskih lidera koji će razgovarati o najvažnijim izazovima sa kojima se Evropa danas suočava- od rata u Ukrajini, do ilegalnih migracija i bezbjednosne saradnje.

 • “Crna Gora i Albanija dijele zajedničku evroatlantsku viziju”
  on 17/07/2024 at 15:35

  Potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku Nik Đeljošaj i ambasadorka Albanije Žaklina Peto, tokom današnjeg sastanka, istakli su odlične bilateralne odnose između Crne Gore i Albanije, te se usaglasili da nastave saradnju u oblastima od zajedničkog interesa, saopštili su iz Vlade Crne Gore.

 • Žalbe "Osmanagića" neosnovane, do sada policiji davali polovna vozila po cijeni novih
  on 17/07/2024 at 13:23

  U Ministarstvu unutrašnjih poslova ističu da je hitni pregovarački postupak za nabavku vozila za Upravu policije bio opravdan i sproveden u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, te da je konstatovano da su žalbe DOO„Osmanagić“ neosnovane. 

 • Ministar da odgovara za nezakonitu nabavku vozila za policiju
  on 17/07/2024 at 12:53

  Poslanik DPS Nikola Rakočević istakao je da će tražiti odgovornost ministra unutrašnjih poslova u vezi sa, kako je kazao, nezakonitom nabavkom vozila za Upravu policije.

 • "SDP i URA bi jedan dan da nas ruše, a drugi da sa nama prave vlast u Budvi"
  on 17/07/2024 at 12:11

  U Pokretu Evropa sad ističu da su vrlo iznenađeni da SDP i URA koji taj pokret bez ikakvih argumenata, radi jeftinog partijskog interesa, svakodnevno optužuju za razne besmislice, danas upućuju poziv da zajedno sa PES-om sastave vlast u Budvi.

 • Nikolić: Tekst rezolucije o Jasenovcu nije u Službenom listu jer taj dokument ne postoji
  on 17/07/2024 at 11:05

  Tokom skupštinske rasprave o izmjenama Zakona o radu poslanik DPS Andrija Nikolić poručio je da "u škrinji predsjednika Skupštine Crne Gore Andrije Mandića leži usvojeni tekst rezolucije o Jasenovcu koji iz nekog razloga neće da potpiše i proslijedi na objavljivanje u Službenom listu".

 • "Jovanović ne želi dogovor sa nama, priprema teren za DPS"
  on 17/07/2024 at 10:48

  Nosilac liste „Za budućnost Budve – Budva, otvoreni grad“, Mladen Mikijelj ističe da su se nakon izbora u tom gradu vodili istim principima koji su svima dobro poznati, a to je okupljanje svih političkih subjekata koji sebe vide na anti - DPS platformi. Nakon jučerašnje ponude jasno je da Jovanović ne želi dogovor nego priprema teren da napravi vlast sa DPS-om.

 • Karta od Bara do Ankone od 90 do 285 eura
  on 17/07/2024 at 16:31

  Brod AF Mia uspješno je uplovio u barsku luku i od sada će dva puta sedmično ploviti od Ankone do Bara, saopšteno je iz danas iz Vlade Crne Gore. Kako se navodi na sajtu "Barske plovidbe", cijene karata kreću se od 90 eura do 285 eura po putniku.

 • Pejović: Uskoro program Evropa sad 2
  on 17/07/2024 at 15:05

  Poslanici Skupštine Crne Gore završili su raspravu o izmjenama Zakona u radu i Zakona o putevima. Tokom rasprave poslanik PES-a Boris Pejović najavio je uskoro predstavljanje programa Evropa sad 2.

 • Usvojen strateški plan razvoja Tivta do 2029.
  on 17/07/2024 at 13:41

  Na 18. redovnom zasijedanju Skupštine opštine Tivat, većinom odborničkih glasova usvojen je Strateški plan razvoja opštine Tivat do 2029. godine, saopšteno je Opštine Tivat.

 • Razvojna banka velika šansa, novac već postoji i biće preuzet od IRF
  on 17/07/2024 at 13:26

  Poslanik Pokreta Evropa sad (PES) Vasilije Čarapić kazao je na današnjoj pres konferenciji da je Predlog zakona o Razvojnoj banci predat u skupštinsku proceduru, te da se nada da će biti usvojen već tokom ovog mjeseca. Čarapić je naveo i da se osnivanjem ove banke, između ostalog, primarno omogućava podsticajni rast i razvoj privrednih društava.

 • Feribotom od Bara do Ankone za 11 sati
  on 17/07/2024 at 11:30

  Feribot ponovo spaja Crnu Goru i Italiju. Brod AF Mia uspješno je uplovio u barsku luku i od sada će dva puta sedmično ploviti od Ankone do Bara, saopšteno je iz Vlade.

 • Intenzivirati komunikaciju i razmjenu informacija od značaja za privredu
  on 17/07/2024 at 07:45

  Rukovodstvo Poreske uprave (PU) i Asocijacije menadžera Crne Gore (AMM) održali su sastanak i diskutovali o pitanjima od značaja za unapređenje poslovnog ambijenta.

 • Potpisan Memorandum o poslovnoj saradnji na izgradnji autoputa Beograd – Južni Jadran
  on 16/07/2024 at 15:33

  Izvršni direktor "Monteputa" Milan Ljiljanić i v.d. direktora JP Putevi Srbije Zoran Drobnjak, potpisali su Memorandum o poslovnoj saradanji na izgradnji autoputa E-763, Beograd – Južni Jadran, na dionicama Požega – Boljare i Mateševo – Boljare, saopšteno je iz te kompanije. Kako su kazali, potpisivanju memoranduma prethodio je obilazak radova na izgradnji dionice Pakovraće – Požega.

 • Još jedno odgađanje ročišta za Vektra Boku
  on 16/07/2024 at 15:28

  Privredni sud u Podgorici ni danas nije donio odluku da li će Vektra Boka otići po drugi put u stečaj. Ročište je odgođeno na zahtjev Privrednog suda, jer je došlo do smjene privremenog stečajnog upravnika Jovana Lopušine, potvrdio je za RTHN vlasnik Elena grupe, Danilo Matijašević koji je na Montenegroberzi kupio 33 odsto akcijskog kapitala Vektra Boke. Novi datum ročišta još uvijek nije određen.

 • Inspektori izrekli kazni u vrijednosti većoj od 900.000 eura
  on 16/07/2024 at 14:26

  Inspektori Uprave za inspekcijske poslove su u šest primorskih opština tokom prvih 15 dana pojačanog inspekcijskog nadzora izvršili ukupno 1.817 inspekcijskih nadzora tokom kojh je utvrđeno 1.416 nepravilnosti i izrečeno novčanih kazni u ukupnom iznosu od 910.260 eura.

 • "Sve spremno za povećani broj korisnika i veća opterećenja tokom sezone"
  on 16/07/2024 at 14:07

  Elektrodistributivna mreža srpemna je za povećani broj korisnika i veća opterećenja tokom ljetnje turističke sezone, saopšteno je iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS).