LJUBLJANA

U podzemnom trezoru Univerzitetskog klinickog centra Ljubljana, u kojem je 4. maja 1980. godine umro Josip Broz Tito, otkrivene su fascikle s dokumentacijom.

Kako se navodi, dokumentacija baca novo svjetlo na posljednje mjesece zivota Tita i njegovog osoblja u najboljoj medicinskoj ustanovi u bivsoj drzavi.

Kako je prvi izvijestio slovenski portal 24ur, dokumentacija je otkrivena u prostoriji do koje vode podzemni hodnici, a koja se zadnji put koristila kao skloniste u vrijeme vazdusne opasnosti za vrijeme kratkotrajnog slovenskog junskog rata s JNA 1991. godine, iako se mislilo da je sva dokumentacija povezana s Titovim lijecenjem u Ljubljani zavrsila u Beogradu.

Vecina papira otkriva sta je sve placeno u vrijeme boravka Tita i njegovog osoblja u bolnici u Ljubljani, ukazujuci na lagodan zivot koji je okruzivao Tita i u njegovim zadnjim danima. Naime, kako pise 24ur, u mjesec dana pojedeno je 100 kilograma svinjskog mesa, 31 kilogram “baby beef”-a, 18 kilograma budole, vise od 15 kilograma prsuta i 90 kilograma konzervirane sunke.

U istom jednomjesecnom razdoblju placena je i 91 boca viskija, 20 boca ruma, 11 votke i 100 litara vina, a prema jednom racunu naruceno je i 700 komada torte, 200 rolada, 200 krofni…

Osim racuna koji ukazuju na kako se u to vrijeme zivjelo u Titovom okruzenju, pronaden je i dopis kojim je Institut za patologiju izracunao da ce obdukcija dugogodisnjeg predsjednika Jugoslavije kostati 33.437 dinara. Titovo lijecenje u Ljubljani platila je tadasnja Socijalisticka Republika Slovenija, i to u iznosu od dva miliona i sto hiljada dinara. Lijecio ga je konzilijum u kojem je bilo sedam ljekara, od cega trojica iz Slovenije, kao i po jedan ljekar iz SAD-a i Rusije, pise Jutarnji.hr.

Tito je u UKC Ljubljana proveo zadnja cetiri mjeseca svog zivota. Iako je poznato da nije bas slusao ljekare i da se nije zelio odreci omiljene hrane i pica, Tito je zadnjih 68 dana bio u vjestackoj komi, prikopcan na respirator, tako da je jasno da u tom periodu nije mogao konzumirati hranu i pice koja je, prema pronadenim racunima, placena u vrijeme njegovog boravka u Ljubljani.

Ocigledno je da su ta hrana i pice bili naruceni za njegovo osoblje, a ne za samog Tita.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Rekonstrukcija vlade u utorak ili na vanrednoj sjednici Skupštine u avgustu ili septembru
  on 19/07/2024 at 20:00

  Dok opozicija i pojedini mediji navode da je rekonstrukcija Vlade dogovorena i da bi se mogla dogoditi u utorak parlamentarna većina o tome još ne govori. Ako se to ne desi u utorak, premijer, koji bi trebalo da predloži i brani rekonstrukciju Vlade u parlamentu, već u srijedu putuje u Pariz, na otvaranje Olimpijskih igara. To znači da ako rekonstrukcija ne bude u julu, u avgustu i septembru bi morala da bude zakazana vanredna sjednica Skupštine.

 • Butorović: Evropa Sad 2 stvara bolje uslove za poslodavca i radnike
  on 19/07/2024 at 19:30

  Svjedoci smo da su naši građani zadnjih decenija uvijek bili ti koji su nosili najveći teret ekonomije na uštrb svojih radničkih prava i prava koja prositiču iz radnog odnosa, napisao je sekretar kluba poslanika "Evropa Sad" Milutin Butorović.

 • Paunović: DPS opčinjen Šaranovićem
  on 19/07/2024 at 17:45

  Svjedoci smo svakodnevnih napada na ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića, a opčinjenost njime i Ministarstvom unutrašnjih poslova prevazilazi sve granice, napisao je portparol Demokratske Crne Gore Mitar Paunović u reagovanju na saopštenje Demokratske partije socijalista (DPS)u kojem piše da je parlamentarna većina nedolaskom na sjednicu ponizila Šaranovića.

 • Spajić: Ni ja, ni bilo ko iz mog okruženja, ne utičemo na rad SDT-a
  on 19/07/2024 at 17:26

  Izvršna vlast ne miješa se u posao Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) i Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) i u Crnoj Gori nema političkog revanšizma, poručio je premijer Milojko Spajić.

 • Šaranović poziva SDT da ispita javne nabavke u MUP-u: Nepravilnosti nema
  on 19/07/2024 at 16:02

  Ministar unutrašnjih poslova (MUP) Danilo Šaranović pozvao je danas Specijalno državno tužilaštvo da ispita njegovo djelovanje i sve javne nabavke u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

 • Premijerski sat kroz objektiv
  on 19/07/2024 at 15:50

  Dvanaesta - posebna sjednica Prvog redovnog (proljećnjeg) zasijedanja u 2024.

 • Milatović imenovao Mirkovića za ambasadora u SAD
  on 19/07/2024 at 15:12

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović imenovao je Jovana Mirkovića za ambasadora Crne Gore u Sjedinjenim Američkim Državama, na rezidentnoj osnovi, sa sjedištem u Vašingtonu.

 • Parlamentarna većina nedolaskom na sjednicu ponizila Šaranovića
  on 19/07/2024 at 14:13

  Parlamentarna većina je, nedolaskom na sjednicu Odbora za bezbjednost i odbranu, ponizila ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića i poručila mu da nema legitimitet da ostane na funkciji, saopštili su iz Kluba poslanika Demokratske partije socijalista (DPS).

 • Rezultati izbora u Andrijevici objavljeni 16. jula, nova sjednica SO do kraja mjeseca
  on 19/07/2024 at 14:02

  Ministarstvo javne uprave obavila je nadzor nad primjenom odredbi člana 39 Zakona o lokalnoj samoupravi u Opštini Andrijevica i utvrdila da su konačni rezultati izbora objavljeni u „Službenom listu CG-opštinski propisi“ dana 16. jula 2024. godine.

 • Reizbor fon der Lajen dodatno će osnažiti veze između naših institucija
  on 19/07/2024 at 13:33

  Crna Gora je u potpunosti posvećena procesu pristupanja Evropskoj uniji, duboko poštujući i cijeneći vrijednosti demokratije, vladavine prava i ljudskih prava koje čine fundament porodice razvijenih evropskih zemalja, saopštio je predsjednik Skupštine Andrija Mandić. On je čestitao reizbor predsjednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen.