PUTIN I SI PRATILI OTVARANJE

Predsjednici Rusije i Kine, Vladimir Putin i Si Dinping, danas su putem video-linka nadgledali svecano pustanje u rad gasovoda “Snaga Sibira”, prvog koji povezuje njihove zemlje.

“Ova inauguracija je zaista istorijski dogadaj ne samo za svjetsko trziste energije, nego prije svega za nas, za Rusiju i za Kinu. Ovaj projekat dovesce rusko-kinesku stratesku saradnju na sasvim drugi nivo”, rekao je Putin koji je otvaranje gledao u Sociju putem video-linka.

Gasovod “Sila Sibira” od 2.000 kilometara povezuje naftna polja u istocnom Sibiru s Kinom. Za sada stize do granice dviju drzava, a kada bude potpuno zavrsen, trebalo bi da bude dugacak vise od 3.000 kilometara.

Procjenjeno je da ce “Sila Sibira” kostati 55 milijardi dolara kada 2022-2023. bude dostigla kapacitet od 38 milijardi kubnih metara godisnje sto je 9,5 odsto potrosnje gasa u Kini.

Zbog tolike cijene koju smatraju “astronomskom”, kriticari gasovoda kazu da on nikada nece biti rentabilan, vec da je prije svega “politicki i diplomatski projekat”.

Prvi rusko-kineski gasovod koji treba da odgovori na ogroman energetski apetit Kine, simbolizuje stratesko partnerstvo, posebno u sferi energetike.

“Razvoj kinesko-ruskih odnosa jeste i bice prioritet spoljne politke obje nase zemlje. Radi se o istorijskom projektu… to je primjer duboke integracije i uzajamno korisne saradnje”, izjavio je Si Dinping putem video-linka.

Sef Gasproma Aleksej Miler okruzen svojim zaposlenima u bijelo-plavim uniformama svoje firme, proglasio je da je “otvoren ventil” i da je gas poceo da tece. Sa kineske strane zaposleni u firmi Petrocajna, partnera Gasproma, bili su obuceni u crveno.

Kina treba da zavrsi svoj dio gasovoda 2022-2023. kada ce gas stici do Sangaja.

Promet kroz gasovod treba postepeno da se povecava na 38 milijardi kubnih metara godisnje 2025. Njime se Kina ucvrscuje kao glavno izvozno trziste Rusije za gas i Rusiji daje potenencijalno novo trziste izvan Evrope.

Moskva planira da otvori jos dva velika gasovoda: “Sjeverni tok 2” koji po dnu Baltickog mora do Njemacke i “Turski tok” do juga Evrope.

Ruski energetski gigant Gasprom i kineski CNPC potpisali su u maju 2014. godine ugovor prema cijim odredbama je ruska strana obavezna da u narednih 30 godina isporucuje po 38 milijardi kubnih metara gasa godisnje gasovodom “Sila Sibira”. U pocetku ce, kako je najavljeno, biti pumpano oko deset miliona kubnih metara prirodnog gasa dnevno.

Rusko-kineski gasovod pracen je ogromnim ugovorom o isporuci gasa Kini, procijenjenog na vise od 400 milijardi dolara za 30 godina, koji su Gasprom i kineski CNPC, a potpisali u maju 2014. godine, poslije citave decenije pregovora.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

  • Predložili izmjene i dopune Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći
    on 18/04/2024 at 15:38

    Vlada Crne Gore utvrdila je danas Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći, kojim će biti prevaziđeni problemi u praktičnoj primjeni tog propisa.

  • "Prema Bošnjačkoj stranci, pravo manjina je ostvareno samo ako njima pripada"
    on 18/04/2024 at 15:27

    Iz Demokratskog saveza Albanaca poručili su da je, prema Bošnjačkoj stranci, pravo manjina ostvareno samo ako to pravo pripada njima, i upitali "zar takav odnos nije bio i prema izboru sudije Ustavnog suda".

  • "DSA da zbog kratkoročnih interesa ne urušava mukotrpno stečena prava"
    on 18/04/2024 at 15:05

    Bošnjačka stranka pozvala je kolege iz Demokratskog saveza Albanaca (DSA) da zbog, kako su rekli, kratkoročnih ličnih i partijskih interesa ne urušavaju prava koja su zajedno mukotrpno sticali. Oni su im poručili da su potpuno promašili oblast u kojoj je Poslovnikom ustanovljeno pravo poslanika manjinskih partija da imaju potpredsjednika Skupštine Crne Gore.

  • "Albanci poštuju Perović, možda joj pomognu ako je nešto oštetila"
    on 18/04/2024 at 14:37

    Ministar ekonomskog razvoja Nik Đeljošaj kazao je da Albanci u Crnoj Gori imaju veliko poštovanje prema uhapšenoj direktorici Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) Jeleni Perović.

  • Abazović: Baš sam se naježio, čekam vas
    on 18/04/2024 at 14:15

    Reagujući na današnju odluku Vlade da Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) prosljedi dokumentaciju o sporazumu o lobiranju koji je bivša Vlada, na čijem je čelu bio Dritan Abazović, sklopila s kompanijom Bipartizan Solution Inc. iz Vašingtona, lider Abazović je kazao da su premijer i ministri stali u red sa Kavačkim klanom i i optuženima za šverc cigareta i zloupotrebu službenog položaja.

  • "Novović po nalogu supruge procesuirao Jelenu Perović"
    on 18/04/2024 at 13:53

    Specijalno državno tužilaštvo na čijem je čelu Vladimir Novović procesuiralo je direktoricu Agencije za sprečavanje korupcije Jelenu Perović kao posljedicu ličnog animoziteta prema njoj njegove supruge Lidije i želje da "Vijesti" i MANS konačno preuzmu kontrolu nad jednom od rijetkih državnih institucija koja je u posljednje četiri godine pokazala integritet i rezistentnost na medijski pritisak, tvrde u DPS-u.

  • Spremni za narednu fazu pregovora, možemo da računamo na podršku država članica EU
    on 18/04/2024 at 13:15

      Glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom Predrag Zenović i ambasador Petar Marković, šef Misije Crne Gore pri EU, sastali su se danas u Briselu sa članovima Radne grupe za proširenje Savjeta EU (COELA), kako bi informisali o aktuelnim dešavanjima u procesu evropske integracije i izazovima na tom putu, s posebnim fokusom na rezultate u poglavljima 23 i 24, u svijetlu očekivanog Izvještaja o ispunjenosti privremenih mjerila (IBAR).

  • Za ulazak u EU 79 odsto, osam više nego 2022.
    on 18/04/2024 at 12:38

    Kada bi se danas održao referendum o ulasku Crne Gore u Evropsku uniju (EU), 79 odsto građana glasalo bi za ulazak, što je za osam odsto više nego 2022. To se navodi u istraživanju koje je rađeno od 2. februara do 4. marta ove godine za potrebe Centra za istraživanja Međunarodnog republikanskog instituta (IRI). Terensko istraživanje sproveo je IPSOS.

  • Hapšenje Perović ključni momenat u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala
    on 18/04/2024 at 12:30

    Hapšenje Jelene Perović, direktorice Agencije za sprječavanje korupcije (ASK), predstavlja ključni momenat u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala koji su dugo vremena razarali temelje naše države, saopštila je poslanica CIVIS-a Maja Vučelić.

  • "Crna Gora konačno da procesuira zločin u Kaluđerskom lazu"
    on 18/04/2024 at 12:20

    Izborom Vrhovnog državnog tužioca (VDT) stvorene su formalne pretpostavke da crnogorski pravosudni organi konačno procesuiraju ratni zločin u Kaluđerskom lazu, poručili su iz Bošnjačke stranke (BS) povodom 25. godišnjice tog zločina.