PUTIN I SI PRATILI OTVARANJE

Predsjednici Rusije i Kine, Vladimir Putin i Si Dinping, danas su putem video-linka nadgledali svecano pustanje u rad gasovoda “Snaga Sibira”, prvog koji povezuje njihove zemlje.

“Ova inauguracija je zaista istorijski dogadaj ne samo za svjetsko trziste energije, nego prije svega za nas, za Rusiju i za Kinu. Ovaj projekat dovesce rusko-kinesku stratesku saradnju na sasvim drugi nivo”, rekao je Putin koji je otvaranje gledao u Sociju putem video-linka.

Gasovod “Sila Sibira” od 2.000 kilometara povezuje naftna polja u istocnom Sibiru s Kinom. Za sada stize do granice dviju drzava, a kada bude potpuno zavrsen, trebalo bi da bude dugacak vise od 3.000 kilometara.

Procjenjeno je da ce “Sila Sibira” kostati 55 milijardi dolara kada 2022-2023. bude dostigla kapacitet od 38 milijardi kubnih metara godisnje sto je 9,5 odsto potrosnje gasa u Kini.

Zbog tolike cijene koju smatraju “astronomskom”, kriticari gasovoda kazu da on nikada nece biti rentabilan, vec da je prije svega “politicki i diplomatski projekat”.

Prvi rusko-kineski gasovod koji treba da odgovori na ogroman energetski apetit Kine, simbolizuje stratesko partnerstvo, posebno u sferi energetike.

“Razvoj kinesko-ruskih odnosa jeste i bice prioritet spoljne politke obje nase zemlje. Radi se o istorijskom projektu… to je primjer duboke integracije i uzajamno korisne saradnje”, izjavio je Si Dinping putem video-linka.

Sef Gasproma Aleksej Miler okruzen svojim zaposlenima u bijelo-plavim uniformama svoje firme, proglasio je da je “otvoren ventil” i da je gas poceo da tece. Sa kineske strane zaposleni u firmi Petrocajna, partnera Gasproma, bili su obuceni u crveno.

Kina treba da zavrsi svoj dio gasovoda 2022-2023. kada ce gas stici do Sangaja.

Promet kroz gasovod treba postepeno da se povecava na 38 milijardi kubnih metara godisnje 2025. Njime se Kina ucvrscuje kao glavno izvozno trziste Rusije za gas i Rusiji daje potenencijalno novo trziste izvan Evrope.

Moskva planira da otvori jos dva velika gasovoda: “Sjeverni tok 2” koji po dnu Baltickog mora do Njemacke i “Turski tok” do juga Evrope.

Ruski energetski gigant Gasprom i kineski CNPC potpisali su u maju 2014. godine ugovor prema cijim odredbama je ruska strana obavezna da u narednih 30 godina isporucuje po 38 milijardi kubnih metara gasa godisnje gasovodom “Sila Sibira”. U pocetku ce, kako je najavljeno, biti pumpano oko deset miliona kubnih metara prirodnog gasa dnevno.

Rusko-kineski gasovod pracen je ogromnim ugovorom o isporuci gasa Kini, procijenjenog na vise od 400 milijardi dolara za 30 godina, koji su Gasprom i kineski CNPC, a potpisali u maju 2014. godine, poslije citave decenije pregovora.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Na naplatu stižu stari krediti, država ne planira nova zaduženja
  on 26/03/2023 at 18:42

  Iako za sada država ne planira nova zaduženja budžetom je planirana mogućnost još 500 miliona eura zaduženja jer nam na naplatu stižu i stari krediti. A s obzirom na nepovoljne uslove na globalnom tržištu država će, kaže ministar finansija Aleksandar Damjanović, razmotriti i mogućnost emitovanja obveznica na domaćem tržištu. Da bi zaduživanje države na domaćem tržištu, gdje građani i privreda u bankama drže rekordne depozite, bilo gotovo duplo povoljnije, smatraju i finansijski stručnjaci.

 • Slabi srednjoročni izgledi globalne ekonomije
  on 26/03/2023 at 15:10

  Srednjoročni izgledi globalne ekonomije vjerovatno ostaju slabi zbog izuzetno velike neizvjesnosti, saopštila je direktorka Međunarodnog montarnog fonda (MMF), Kristalina Georgijeva.

 • Auto-putem od početka godine prošlo 385,68 hiljada vozila
  on 26/03/2023 at 14:28

  Auto-putem Princeza Ksenija od početka ove godine prošlo je 385,68 hiljada vozila. Prema podacima sa sajta Monteputa, koji upravlja prioritetnom dionicom auto-puta od Smokovca do Mateševa, promet vozila je u periodu od 17. do 23. marta iznosio 34,54 hiljade.

 • Investitori zabrinuti za sudbinu nekoliko banaka
  on 26/03/2023 at 12:22

  Svjetska tržišta kapitala ove sedmice su imala nervozne trgovine, ali ishod je na kraju ipak bio pozitivan. Investitori su zabrinuti za sudbinu nekoliko banaka i jer centralne banke zbog visoke inflacije nastavljaju podizati kamatne stope, prenosi SEEbiz.

 • "Žabljak mora naći nove alternative za razvoj zimskog turizma"
  on 26/03/2023 at 11:52

  Ova sezona je pokazala da Žabljak mora pronaći nove alternative za razvoj zimskog turizma, a ne samo Skijalište, koje je već duži period u izvjesnim problemima, prije svega infrastrukturno, saopštila je direktorica žabljačke Turističke organizacije, Vanja Krgović Šarović.

 • To Montenegro iznajmio hangar Montenegro Airlinesa u stečaju
  on 26/03/2023 at 10:32

  To Montenegro iznajmio je hangar Montenegro Airlinesa (MA) u stečaju, potvrđeno je TVCG.

 • Za četiri godine otkrivena 41 falsifikovana novčanica od 500 eura
  on 26/03/2023 at 06:09

  Od 2019. godine, kada su su centralne banke članica eurozone prestale da štampaju novčanicu od 500 eura, u našoj zemlji je zabilježen 41 falsifikat tog apoena, podaci su Centralne banke Crne Gore (CBCG). U trgovinama u Crnoj Gori ta novčanica je i dalje regularno sredstvo plaćanja.

 • Podržavaju mala preduzeća sa međunarodnim ambicijama 15 godina
  on 25/03/2023 at 14:21

  Evropska mreža preduzetništva /Enterprise Europe Network/ (EEN), kao i MontEENegro konzorcijum koji djeluje u sklopu nje, u cilju podrške malim preduzećima, ove godine obilježavaju 15 godina postojanja.

 • Kroz Sozinu prošlo 550 hiljada vozila
  on 25/03/2023 at 14:04

  Kroz tunel Sozina je u periodu od 17. do 23. marta prošlo 52,41 hiljada vozila, većinom automobila.

 • U Herceg Novom 4,63 hiljade turista
  on 25/03/2023 at 13:53

  U Herceg Novom, prema podacima od četvrtka, boravi 4,63 hiljade turista, 1,74 hiljade više nego u istom periodu prošle godine.