ZAUSTAVITI AIDS

Predstavnici Glavnog grada, opstina Bar i Bijelo Polje i UNAIDS-a potpisali su Parisku deklaraciju, koja, kako je saopsteno, ima za cilj okoncanje epidemije AIDS-a u svijetu.

Deklaraciju su, na inicijativu nevladinih organizacija CAZAS i Juventas, potpisali gradonacelnik Glavnog grada Ivan Vukovic, predsjednici opsina Bar i Bijelo Polje Dusan Raicevic i Petar Smolovic, kao i predstavnik UNAIDS-a Konstantin Vojtsekhovic.

Gradonacelnik Glavnog grada Ivan Vukovic je, nakon potpisivanja Deklaracije, kazao da je HIV tema o kojoj se u Crnoj Gori, kao tradicionalnom drustvu, nerado govori, navodeci da su teme vezane za seksualno-prenosive bolesti i dalje u znacajnoj mjeri tabu.

“Mi smo odlucili da ne zatvaramo oci pred problemom, nego da se uhvatimo u kostac sa njim i na ovaj nacin dajemo institucionalni odgovor u skladu sa onim sto su ciljevi i principi djelovanja na globalnom nivou”, istakao je Vukovic.

On je ukazao da je u Crnoj Gori, prema zvanicnim statitstikama, vise od 250 ljudi koji su nosioci HIV virusa, navodeci da ce im potpisivanjem Pariske deklaracije, pruziti bolju institucionalnu podrsku.

“Najprije je vazno uciniti ljude svjesnim problema koji imaju, jer to vrlo cesto razlog zbog kog se virus siri. a onda i ljudima za kojima se konstatuje da imaju problem te vrste, ponuditi im svu potrebnu zastitu. Glavni grad ce vrijedno raditi na tome”, rekao je Vukovic.

On je ocijenio da je jako vazno intenzivirati aktivnosti na planu organizacije razlicitih edukativnih programa koji se ticu prevencije HIV-a, sa ucenicima srednjih skola i studentima.

Predstavnik UNAIDS-a, Konstantin Vojtsekovic, cestitao je Crnoj Gori sto se pridruzila inicijativi “Fast-track cities” kao odgovoru na prevenciju HIV-a.

“Siguran sam da to sto je Crna Gora prva na Balkanu potpisala Parisku deklaraciju ne stvara samo mogucnosti za crnogorske gradane da ubrazaju odgovor na HIV virus, vec da sire znanje i da dijele iskustva u rjesavanju ovog komplikovanog problema”, istakao je on.

Predsjednik Opstine Bar Dusan Raicevic, kazao je da Crna Gora, potpisvanjem Pariske deklaracije, potrduje jasno opredjeljenje da bude dio razvijenog svijeta i da prati ono sto je vec 300 gradova u Evropi podrzalo kroz inicijativu “Fast-track cities”.

“Zajednicki cemo se zalagati da na lokalnom niovu sprovodimo akcione planove koji za cilj imaju razmjenu iskustava sa drugim gradovima potpisnicima Pariske deklaracije, da cemo sprovoditi niz aktivnosti u pravcu edukacije nasih najmladih, i da cemo zajednicki ici u pravcu rusenja stigmi i diskriminacije osoba koje su zarazene sa HIV virusom”, istakao je Raicevic.

On je kazao da im je zelja da o tom problemu govore kao o medicinskom, a ne kao o moralnom.

“Siguran sam da cemo na tom putu imati podrsku svih faktora koji su danas prisutni, i da cemo zajednicki kroz rad i razmjenu iskustava sa drugim gradovima moci da idemo dalje u pravu unapredenja svih oblasti sa ciljem smanjenja pojave HIV virusa u nasim sredinama”, kazao je Raicevic.

Predsjednik Opstine Bijelo Polje Petar Smolovic, rekao je da su potpisvanjem Pariske deklaracije svjesni da ce pomoci ne samo u sprjecavanju sirenja virusa HIV-a, nego i da ce pomoci lijecenje oboljelih, ali i destigmatizaciju ove pojave i bolesti.

“Svjesni smo, iako na sjeveru Crne Gore imamo procentualno manju zastupljenost ovog virusa, da samo zajednickom borbom svih u Crnoj Gori i meduregionalnom saradnjom mozemo se potruditi da ispunimo cilj, a to je totalno izlijecenje svih do 2030. godine, sto je jedan od Mijenijumskih ciljeva”, naveo je Smolovic.

Izvrsni direktor Alijanse za javno zdravlje Ukrajina Andrej Klepikov, kazao je da su Parisku deklaraciju prvi put potpisala tri grada jedne drzave, sto do sada nije bio slucaj.

“Ovo je dokaz privrzenosti Crne Gore. Zelio bih naglasim i ulogu civilnog drustva u borbi protiv HIV virusa. Civilno drustvo je kljucni partner. Ponosni smo sto saradujemo sa CAZAS-om i Juventasom”, naveo je Klepikov.

On je pozvao potpisnike Pariske deklaracije na konferenciju, koja ce biti odrzana 6. decembra u Kijevu, a kojoj ce prisustvovati svi predstanici potpisnici Pariske Deklaracije.

Izvrsni direktor CAZAS-a Miso Pejkovic kazao je da su u toj organizaciji, u proteklih 20 godina rada, imali priliku da svjedoce znacajnom napretku prevencije HIV/AIDS-a u Crnoj Gori.

On je porucio da ce se efikasnim pristupom prevenciji, pruzanju podrske programa, kojima su usmjereni na HIV, tuberkolozu i virusne hepatitise boriti sa stigmom, koja, kako je naveo, ostaje globalna prepreka u efikasnom odgovoru na HIV i ostvarivanju zadatih ciljeva.

“Civilni sektor i udruzenja pacijenata su neizostavan resurs u sprovodenju programa i ne smijemo zaboraviti da samo ako se adekvatno odgovori na potrebe ranjivih grupa, mozemo govoriti o napretku”, porucio je Pejkovic.

Izvrsna direktorica Juventasa Ivana Vujovic, kazala je kad je u pitanju HIV/AIDS da to nije samo zdravstveno pitanje, isticuci da je potrebno da i sira zajednica bude ukljucena u rjesavanje tog problema.

“Upravo zbog toga je vazno da pristup HIV/AIDS-u bude integrisan i da bude decentralizovan i ne pripada samo medicinskim ustanovama. Zbog toga je izuzetno vazan ovaj dan kada imamo predstavnike tri najveca grada u Crnoj Groi, koji potpisuju Parisku deklaraciju i preuzimanje obaveze da pokrenu odredene inicijative na lokalnom nivou, kojima ce se uticati kako na prevenciju, tako i na podrsku osobama koje zive sa HIV-om”, rekla je Vujovic.

Ona je ocijenila da akcenat dalje treba staviti na ranjive grupe, koje su, kako je pojasnila, sirom do svijeta do sada bile izostavljene iz strategija, i nisu bile dovoljno prioritetne i ukazala da nije slucajno sto Crna Gora ulaze toliko paznje u pitanje HIV/AIDS-a.

“Mi se u ovom momentu nalazimo na poziciji zemlje koja je visoko opterecena HIV/AIDS-om i ukoliko ne bi bilo ovakvih intervencija na lokalnom niovu, na centralnom niovou, bili bismo u jako nezavidnoj situaciji”, zakljucila je Vujovic.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • "Hitno potreban odlučan i opipljiv napredak u oblasti vladavine prava"
  on 22/03/2023 at 11:44

  Crna Gora mora da se refokusira na put pristupanja EU. Nakon jednog broja zabrinjavajućih odluka koje su donešene u prethodnoj godini suprotno savjetima Evropske komisije i Venecijanske komisije, u 2023. godini je hitno potreban odlučan i opipljiv napredak u oblasti vladavine prava, u kojoj postoje dobro poznati ključni nedostaci, poručio je šef Jedinice za Crnu Goru i Srbiju u Generalnom direktoratu Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju, Majkl Miler.

 • Počinje ramazanski post
  on 22/03/2023 at 11:34

  Prvi dan posta u mjesecu ramazanu počinje večeras nakon zalaska sunca. Direktor Medrese ,,Mehmed Fatih" Amer efendija Šukurica objasnio je u emisiji "Dobro jutro Crna Goro“ značaj ramazana za vjernike islamske vjeroispovjesti i čestitao dolazeći praznik.

 • Tenis i zdravlje: Martina Navratilova: „Slobodna sam, pobedila sam rak"
  on 22/03/2023 at 11:27

  Osvajačici 18 grend slem titula, kojoj je prethodno 2010. otkriven rak dojke, krajem prošle godine dijagnostikovan je kancer grla i dojke.

 • Milatović sa predstavnicima većine o formiranju vlasti u Podgorici
  on 22/03/2023 at 11:20

  Predsjednički kandidat i zamjenik predsjednika Pokreta "Evropa sad", Jakov Milatović, sastao se danas sa predstavnicima pobjedničkih koalicija na lokalnim izborima u Podgorici, koji su održani 23. oktobra. Tema je, između, konstituisanje buduće lokalne vlasti u glavnom gradu.

 • Njemačka štampa: Flik „dobio korpu“ od Samardžića
  on 22/03/2023 at 11:04

  Samardžić je, kako prenosi portal Sport1, imao „više razgovora“ sa selektorom Srbije Draganom Stojkovićem Piksijem. Nakon toga je dobio poziv da se priključi reprezentaciji Srbije na utakmicama kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, protiv Litvanije (24.4.) i Crne Gore (27.4). Samardžić je za Sport1 izjavio da ga je Stojković veoma brzo uverio da će odmah „imati važnu ulogu“.

 • Ukrajina i Rusija: Kineski predsjednik dolazi u Moskvu, Erdogan podržao finsko pridruživanje NATO savezu
  on 22/03/2023 at 10:57

  387. dan rata: Međunarodni krivični sud (MKS) izdao je nalog za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina zbog navodnih ratnih zločina.

 • Vujanović: Nema rizika od dužničkog ropstva prema Kini
  on 22/03/2023 at 10:57

  Crna Gora nije u riziku od dužničkog ropstva prema Kini, poručio je bivši predsjednik Crne Gore Filip Vujanović.

 • Čuvanje vodnih rasursa jedan od prioriteta
  on 22/03/2023 at 10:45

  Čuvanje i racionalno iskorišćavanje vodnih resursa jedan je od prioriteta ljudske zajednice, istakli su iz Instituta za javno zdravlje (IJZ) pozivajući pojedince i organizacije da preduzmu akciju kako bi promijenili način na koji koriste vodu.

 • Pad podrške NATO-u da zabrine sve odgovorne u državi
  on 22/03/2023 at 10:40

  Član Predsjedništva i poslanik DPS-a u Skupštini Crne Gore Predrag Bošković kazao je da pad podrške NATO alijansi u Crnoj Gori treba da zabrine sve odgovorne strukture u državi.

 • Počelo suđenje zbog sječe stare borovine: Šteta 33 eura
  on 22/03/2023 at 10:24

  Mještaninu  Murina, Dragiši Katiću, danas je u Osnovnom sudu u Plavu počelo suđenje po tužbi Uprave za šumena koji ga terete da je da je posjekao pola kubika stare borovine i napravio štetu od 33 eura. Njegov advokat Brano Dašić rekao je Portalu RTCG da su saslušani lugari i da je preostalo da se saslušaju i službenici Uprave za šume PJ Plav, zbog protivrječnosti nekih naloga, u kojima se u jednom tvrdi da je imao dozvolu, a u drugom da nije.

 • Pozdravili održavanje predsjedničkih izbora bez tenzija
  on 22/03/2023 at 15:28

  Premijer Dritan Abazović upoznao je specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara sa najnovijim akcijama crnogorskih institucija u borbi protiv kriminala, saopšteno je iz Kabineta predsjednika Vlade Crne Gore. Abazović i Eskobar iskazali su zadovoljstvo zbog održavanja predsjedničkih izbora po demokratskim standardima, bez tenzija.

 • Teško da će raspravljati o Zakonu o porijeklu imovine ovog mjeseca
  on 22/03/2023 at 14:14

  Iako je početkom marta bilo najavljivano da će Zakon o oduzimanju imovine stečene kriminalom do kraja ovog mjeseca biti unaprijeđen i usvojen, do toga teško da će doći s ozirom da od kraja februara nije održana nijedna sjednica Radne grupe za unapređenje ovog , često kritikovanog, zakonskog teksta.

 • "Hitno potreban odlučan i opipljiv napredak u oblasti vladavine prava"
  on 22/03/2023 at 11:44

  Crna Gora mora da se refokusira na put pristupanja EU. Nakon jednog broja zabrinjavajućih odluka koje su donešene u prethodnoj godini suprotno savjetima Evropske komisije i Venecijanske komisije, u 2023. godini je hitno potreban odlučan i opipljiv napredak u oblasti vladavine prava, u kojoj postoje dobro poznati ključni nedostaci, poručio je šef Jedinice za Crnu Goru i Srbiju u Generalnom direktoratu Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju, Majkl Miler.

 • O vlasti nakon izbora, podrška Milatoviću u drugom krugu
  on 22/03/2023 at 11:20

  Konkretni razgovori o formiranju vlasti u Podgorici počeće nakon drugog kruga predsjedničkih izbora, uoči kojeg je nova podgorička većina podržala kandidata Pokreta "Evropa sad", Jakova Milatovića. On se danas u Podgorici sastao sa predstavnicima pobjedničkih koalicija na lokalnim izborima, koji su održani 23. oktobra.

 • Pad podrške NATO-u da zabrine sve odgovorne u državi
  on 22/03/2023 at 10:40

  Član Predsjedništva i poslanik DPS-a u Skupštini Crne Gore Predrag Bošković kazao je da pad podrške NATO alijansi u Crnoj Gori treba da zabrine sve odgovorne strukture u državi.

 • Sastanak Pododbora za pravdu, slobodu i bezbjednost
  on 22/03/2023 at 06:59

  Sastanak Pododbora za pravdu, slobodu i bezbjednost predstavnika Crne Gore i Evropske komisije (EK) biće održan danas i sjutra u Podgorici, u hibridnom formatu.

 • Moguć novi postupak za utvrđivanje je li Đukanović povrijedio Ustav
  on 21/03/2023 at 18:03

  Parlamentarna većina razmatra mogućnost da inicira Predlog za pokretanje postupka za utvrđivanje da li je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović povrijedio Ustav raspuštanjem crnogorskog parlamenta. Prema nezvaničnim saznanjima Portala RTCG, sjednica Skupštine na kojoj bi se o tom predlogu moglo glasati bila bi održana već krajem marta. Predlog se šalje Ustavnom sudu.

 • "Izgradili smo se kao partija časnih i pravdoljubivih ljudi"
  on 21/03/2023 at 17:09

  Socijalistička narodna partija (SNP) se za 25 godina izgradila kao partija časnih i pravdoljubivih ljudi koji su posvećeni velikim idejama jednakosti i socijalne pravde, ali i onih koji su spremni i na sopstveno odricanje radi zajedničkog dobra svih.

 • Značajna saradnja Crne Gore i S.Makedonije u domenu odbrane
  on 21/03/2023 at 15:27

  Rukovodilac radom Ministarstva odbrane i ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić razgovarao je na marginama Šumanovog foruma u Briselu sa sa ministarkom odbrane R. Sjeverne Makedonije Slavjankom Petrovskom i istakao značajnu saradnju dvije zemlje u domenu odbrane.

 • Raste podrška članstvu u NATO
  on 21/03/2023 at 15:03

  Većina građana zemalja članica Alijanse bi glasala da njihova zemlja ostane članica NATO-a na referendumu (70%), što je značajno povećanje u poređenju sa 2021. (62%). Na referendumu o članstvu Crne Gore u NATO savezu, 48 odsto građana bi podržalo ostanak Crne Gore u Alijansi, dok bi 32 posto glasalo protiv, navodi se u istraživanju o percepciji građana o NATO-u, objavljenom u okviru Godišnjeg NATO izvještaja.

 • Banke u plusu 83,3 miliona eura
  on 22/03/2023 at 13:44

  Pozitivan rezultat na crnogorskom bankarskom tržištu na kraju decembra prošle godine zabilježilo je svih 11 poslovnih banaka, čiji je ukupan profit iznosio 83,3 miliona eura.

 • Spajić: Podrška SDT-u da ispita emisiju obveznica
  on 22/03/2023 at 12:34

  Predsjednik Pokreta "Evropa sad", Milojko Spajić, saopštio je da Specijalno državno tužilaštvo (SDT) ima njegovu punu podršku da ispita slučaj emisije obveznica iz 2020. godine.

 • Vujanović: Nema rizika od dužničkog ropstva prema Kini
  on 22/03/2023 at 10:57

  Crna Gora nije u riziku od dužničkog ropstva prema Kini, poručio je bivši predsjednik Crne Gore Filip Vujanović.

 • Nova pravila neće uticati na obračun zatezne kamate
  on 22/03/2023 at 10:20

  Od 1. aprila počeće primjena odredbe odluke o adekvatnosti kapitala kreditnih institucija, kojom se utvrđuju uslovi i pravila za stupanje dužnika u status neispunjavanja obaveza, čime se uvode posebna pravila računanja, saopšteno je iz Centralne banke (CBCG).

 • Narednog mjeseca počinje proizvodnja u Željezari
  on 22/03/2023 at 07:08

  U nikšićkoj Željezari bi narednog mjeseca trebalo da počne proizvodnja, izrada metalnih konstrukcija, a do juna se očekuju prvi megavati, dok će konkurs za posao 229 radnika biti raspisan narednih dana, saopštio je direktor EPCG - Željezara, Đorđije Manojlović.

 • Crnogorske banke stabilne, nove kontrole iz predostrožnosti
  on 21/03/2023 at 18:41

  Crnogorske banke su stabilne i likvidne, pa nema naznaka da bi se aktuelna bankarska kriza u Americi i Švajcarskoj mogla preliti na našu zemlju, kazali su TVCG iz Centralne banke. Zbog predostrožnosti, ipak, su naložili nove kontrole finansijskih institucija, dok su od MMF-a tražili analizu potencijalnog prenosa rizika s američkog na crnogorsko bankarsko tržište.

 • Bankrot SVB nema uticaja na banke u Crnoj Gori
  on 21/03/2023 at 15:16

  Iz Centralne banke Crne Gore (CBCG) saopštili su da bankrot Banke Silicijumke doline - Silicon Valley Bank (SVB) i Credit Suisse banka u ovom trenutku ne može uticaj na stabilnost bilo koje banke u Crnoj Gori, odnosno bankarski sistem kao cjelinu. Poručili su i da pažljivo prate situaciju, iako je, imajući sve parametre u vidu, mogućnost da se problemi sa ovim bankama odraze na bankarski sistem Crne Gore, vrlo limitirana.

 • USSCG: "Umanjiti i akcize na gorivo"
  on 21/03/2023 at 13:28

  Unija slobodnih sindikata (USSCG) dala je punu podršku akciji "Stop inflaciji" i pozvala Vladu da se pridruži antiinflacionoj kampanji i privremeno umanji akcize na gorivo u iznosu ne manjem od 40 odsto.

 • Carinsko poslovanje uskladiti sa razvijenim zemaljama
  on 21/03/2023 at 12:47

  Uspješna implementacija izrade Mape puta za uspostavljanje jedinstvenog šaltera u prekograničnoj trgovini dovešće do percipiranja Crne Gore kao destinacije koja je carinsko poslovanje uskladila sa modernizovanim procesima rada razvijenih zemalja, ocijenio je ministar finansija Aleksandar Damjanović.

 • Objavljena Bijela lista poreskih obveznika
  on 21/03/2023 at 12:00

  Uprava prihoda i carina (UPC) objavila je ažuriranu Bijelu listu koja sadrži spisak 534 poreska obveznika kod kojih je registrovan najveći stepen redovnosti u izmirivanju obaveza i poštovanja poreskih propisa.