RADULOVIC

Demokratska Crna Gora , Demos i nezavisni poslanik Nedjeljko Rudovic, trazili su da se zakaze sjednica Odbora za reformu izbornog zakonodavstva na kojoj bi tema bila utvrdivanje roka za kodifikaciju izbornog zakonodavstva. Iz DPS-a su odgovorili da za novi pristup nema vremena i da je pravno neodrziv. U svemu ovome predsjednik Udruzenja pravnika Branislav Radulovic vise vidi politiku nego pravo.

Za bolje razumijevanje price o kodifikaciji za pocetak definicija.

“Kodifikacije su najslozeniji pravni zahvati u jednom pravnom sistemu i oni pretpostavljaju da postoji set zakona koje treba objediniti u jedinstven tekst i njihovo sredivanje i unosenje u jedinstveno sistematsko odijelo zahtjeva, prije svega, vrijeme, ali i pretpostavku da postoje tekstovi koji se kodifikuju”, kaze Branislav Radulovic, predsjednik Udruzenja pravnika.

Sto ce reci da postoje tekstovi koji su usaglaseni. Ovaj termin ovih dana je prisutan na nasoj politickoj sceni. Izgleda da je i samo nama svojstven.

“Koliko je meni poznato ne postoji kodifikacija izbornog zakonodavstva uradena u region, pa cak i u drzavama Evropske unije. Jedan od preduslova za kodifikaciju jeste da su usvojeni tekstovi zakona, odnosno da postoji puna saglasnost o sadrzaju teksta zakona, s obzirom da se oni trebaju usaglasiti do kraja godine, da bi u iducoj izbornoj godini bio sproveden izborni postupak po novoj legislative mi sad imamo jedan ozbiljan problem za kodifikaciju, dakle nema usaglasenih tekstova koje bi trebalo kodifikovati”, kaze Radulovic.

Zbog svega Radulovic nema dilema kako sve ove poruke treba citati.

“Mislim da ovdje je vise elemenat politickog citanja nekog zahtjeva, nego sto je pravno poimanje i razumijevanje pojma instituta Kodifikacije. Ako posmatramo odluku o obrazovanju Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog zakonodavstva ona tretira i Zakon o izboru odbornika i poslanika, Zakon o birackom spisku, Zakon o finansiranju politickih stranaka koje jeste zaista i zakonodavstvo u uzem smislu, ali tu su i Zakon o licnoj karti, Zakon o registrima prebivalista i boravista, Zakon o crnogorskom drzavljanstvu, Zakon o medijima, koji po prirodi stvari ne mogu se naci u jedinstvenom pravnom tekstu”, jasan je Radulovic.

Prici o kodifikaciji Radulovic dodaje i to da ona pored toga sto trazi vrijeme trazi jedinstven sistematski ureden pravni akt, odnosno slozen posao.

Tanja Debeljevic, TVCG

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Rekonstrukcija vlade u utorak ili na vanrednoj sjednici Skupštine u avgustu ili septembru
  on 19/07/2024 at 20:00

  Dok opozicija i pojedini mediji navode da je rekonstrukcija Vlade dogovorena i da bi se mogla dogoditi u utorak parlamentarna većina o tome još ne govori. Ako se to ne desi u utorak, premijer, koji bi trebalo da predloži i brani rekonstrukciju Vlade u parlamentu, već u srijedu putuje u Pariz, na otvaranje Olimpijskih igara. To znači da ako rekonstrukcija ne bude u julu, u avgustu i septembru bi morala da bude zakazana vanredna sjednica Skupštine.

 • Butorović: Evropa Sad 2 stvara bolje uslove za poslodavca i radnike
  on 19/07/2024 at 19:30

  Svjedoci smo da su naši građani zadnjih decenija uvijek bili ti koji su nosili najveći teret ekonomije na uštrb svojih radničkih prava i prava koja prositiču iz radnog odnosa, napisao je sekretar kluba poslanika "Evropa Sad" Milutin Butorović.

 • Paunović: DPS opčinjen Šaranovićem
  on 19/07/2024 at 17:45

  Svjedoci smo svakodnevnih napada na ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića, a opčinjenost njime i Ministarstvom unutrašnjih poslova prevazilazi sve granice, napisao je portparol Demokratske Crne Gore Mitar Paunović u reagovanju na saopštenje Demokratske partije socijalista (DPS)u kojem piše da je parlamentarna većina nedolaskom na sjednicu ponizila Šaranovića.

 • Spajić: Ni ja, ni bilo ko iz mog okruženja, ne utičemo na rad SDT-a
  on 19/07/2024 at 17:26

  Izvršna vlast ne miješa se u posao Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) i Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) i u Crnoj Gori nema političkog revanšizma, poručio je premijer Milojko Spajić.

 • Šaranović poziva SDT da ispita javne nabavke u MUP-u: Nepravilnosti nema
  on 19/07/2024 at 16:02

  Ministar unutrašnjih poslova (MUP) Danilo Šaranović pozvao je danas Specijalno državno tužilaštvo da ispita njegovo djelovanje i sve javne nabavke u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

 • Premijerski sat kroz objektiv
  on 19/07/2024 at 15:50

  Dvanaesta - posebna sjednica Prvog redovnog (proljećnjeg) zasijedanja u 2024.

 • Milatović imenovao Mirkovića za ambasadora u SAD
  on 19/07/2024 at 15:12

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović imenovao je Jovana Mirkovića za ambasadora Crne Gore u Sjedinjenim Američkim Državama, na rezidentnoj osnovi, sa sjedištem u Vašingtonu.

 • Parlamentarna većina nedolaskom na sjednicu ponizila Šaranovića
  on 19/07/2024 at 14:13

  Parlamentarna većina je, nedolaskom na sjednicu Odbora za bezbjednost i odbranu, ponizila ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića i poručila mu da nema legitimitet da ostane na funkciji, saopštili su iz Kluba poslanika Demokratske partije socijalista (DPS).

 • Rezultati izbora u Andrijevici objavljeni 16. jula, nova sjednica SO do kraja mjeseca
  on 19/07/2024 at 14:02

  Ministarstvo javne uprave obavila je nadzor nad primjenom odredbi člana 39 Zakona o lokalnoj samoupravi u Opštini Andrijevica i utvrdila da su konačni rezultati izbora objavljeni u „Službenom listu CG-opštinski propisi“ dana 16. jula 2024. godine.

 • Reizbor fon der Lajen dodatno će osnažiti veze između naših institucija
  on 19/07/2024 at 13:33

  Crna Gora je u potpunosti posvećena procesu pristupanja Evropskoj uniji, duboko poštujući i cijeneći vrijednosti demokratije, vladavine prava i ljudskih prava koje čine fundament porodice razvijenih evropskih zemalja, saopštio je predsjednik Skupštine Andrija Mandić. On je čestitao reizbor predsjednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen.