DF PREDLAZE

Demokratski front (DF) ponovo je predlozio da se u Crnoj Gori uvede novi praznik, 13. novembar – Dan Petra Drugog Petrovica Njegosa, crnogorski praznik kulture.

DF je taj predlog aktuelizovao i u oktobru prosle godine, ali je crnogorski parlament odbio da o tome raspravlja.

Predvideno je da se taj dan obiljezi odrzavanjem kulturnih i drugih manifestacija koji ce biti posveceni Njegosu, na kojima ce se afirmisati njegovo stvaralastvo.

Izmjenama Zakona o drzavnim i drugim praznicima, koji se nalaze u skupstinskoj proceduri, DF predlaze novi praznik sa ciljem da se afirmise kultura i stvaralastvo jedne od najvaznijih licnosti Crne Gore, vladara, vladike, pjesnika i filozofa.

“Njegova djela svrastavaju se u red najznacajnijih djela juznoslovenske i svjetske knjizevnosti. Njegovo bogato kulturno stvaralastvo na najbolji nacin promovisalo je i promovise Crnu Goru u svijetu unazad dva vijeka, a cinjenica da su njegova djela prevedena na mnoge strane jezike dokazuje njegovu knjizevnu velicinu, univerzalnost i neprolaznost”, kaze se u obrazlozenju.

Istice se da Njegosevo knjizevno djelo promovise najvece ljudske vrijednosti na kojima su izgradeni savremeni svijet i drustvo, a to su sloboda licnosti, borba za slobodu, plemenitost, junastvo i cojstvo, sloboda kao uslov jednakosti.

Navodi se da je zbog velicine njegovog lika i djela Petar drugi Petrovic Njegos postao najprepoznatljiviji simbol Crne Gore i zasluzuje da se dan njegovog rodenja proglasi crnogorskim praznikom kulture.

“Tako bi se i u buducem periodu, generacijama koje dolaze, priblicio znacaj njegovih djela, koja na ponos svakoga u Crnoj Gori stoje u ravan sa najznacajnim djelima svjetske knjizevnosti, a Njegos se cijeni u svjetskoj knjizevnosti kao jedan od najvecih velikana”, kaze se u obrazlozenju.

Izmjena Zakona o drzavnim i drugim praznicima predlozili su 17 poslanika DF-a.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Podržavaju mala preduzeća sa međunarodnim ambicijama 15 godina
  on 25/03/2023 at 14:21

  Evropska mreža preduzetništva /Enterprise Europe Network/ (EEN), kao i MontEENegro konzorcijum koji djeluje u sklopu nje, u cilju podrške malim preduzećima, ove godine obilježavaju 15 godina postojanja.

 • Kroz Sozinu prošlo 550 hiljada vozila
  on 25/03/2023 at 14:04

  Kroz tunel Sozina je u periodu od 17. do 23. marta prošlo 52,41 hiljada vozila, većinom automobila.

 • U Herceg Novom 4,63 hiljade turista
  on 25/03/2023 at 13:53

  U Herceg Novom, prema podacima od četvrtka, boravi 4,63 hiljade turista, 1,74 hiljade više nego u istom periodu prošle godine.

 • "Zakon jednak za sve, pa i za privredna društva u većinskom državnom vlašništvu"
  on 25/03/2023 at 13:11

  Izjave Luke Kotor u vezi sa pružanjem lučke usluge pilotaže u Bokokotorskom zalivu kojima se nipodaštavaju sudske i odluke drugih nadležnih organa, ne idu u prilog očuvanju poslovnog ugleda luke od nacionalnog značaja, saopšteno je iz Ministarstva kapitalnih investicija.

 • Za podsticajne mjere u poljoprivredi 45 hiljada eura
  on 25/03/2023 at 12:00

  Opština Tivat će za podsticajne mjere u sektoru poljoprivrede ove godine opredijeliti 45 hiljada eura.

 • Klikom do trgovine, ali i prevare
  on 25/03/2023 at 06:37

  Od početka godine 11 kupovina preko interneta završilo se prijavom Tržišnoj inspekciji. Nepravilnosti su se odnosile na reklamacije sata, parfema, šminke, garderobe, česme, mašinice za brijanje i drugog, a kupci su tvrdili da dobijeni proizvod nije isti kao sa fotografije. Prijavljivalo se i kašnjenje isporuke, kao i da je cijena koju kurir traži pri dostavi veća od naznačene pri naručivanju. Glavna tržišna inspektorka, Marina Radulović, za Portal RTCG kaže da je, za tri mjeseca 2023. godine, od kurirskih službi oduzeta krivotvorena roba, vrijedna 19.437 eura.

 • Crnogorskom tržištu kapitala predstoje bolji dani
  on 25/03/2023 at 05:59

  Crnogorskom tržištu kapitala predstoje bolji dani, smatra novoimenovani predsjednik Komisije za tržište kapitala Crne Gore (KTKCG) Željko Drinčić.

 • EK podržava modernizaciju puteva i željeznice u CG
  on 24/03/2023 at 14:35

  Za Crnu Goru bila odlična vijest ukoliko se odobri investicioni grant od 75 miliona eura za rekonstrukciju željeznice, kazao je ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović na sastanku sa šefom jedinice za Crnu Goru u Direktoratu za susjedstvo i politiku proširenja Majklom Milerom. Miler je istakao težnje EK da snažnije podržava modernizaciju željezničke infrastrukture, budući da u skladu sa „Zelenom agendom“ ovaj vid saobraćaja ima poseban značaj.

 • Nakon dvije godine poslovanja sa gubitkom, u 2022. pozitivan rezultat
  on 24/03/2023 at 13:20

  Nakon dvije godine poslovanja sa gubitkom Hotelska grupa "Budvanska rivijera" AD Budva u 2022. godini ostvarila je pozitivan poslovni rezultat u iznosu od 602.563 eura. To je utvrdio Odbor direktora na danas održanoj XIX sjednici.

 • Odgovorno do poboljšanja životnog standarda
  on 24/03/2023 at 13:01

  Poboljšanje životnog standarda, cilj je svake odgovorne politike, a da toga se mora doći na odgovoran način, a ne manipulacijama i sijanjem iluzija, saopštio je predsjednički kandidat Demokratske partije socijalista Milo Đukanović.