SAVJET ZA REGIONALNU SARADNJU

Savjet za regionalnu saradnju (RCC) saopstio je danas da je objavljen treci poziv za dodjelu bespovratnih sredstava za razvoj turizma u iznosu 320.000 eura za finansiranje maksimalno sedam projekata iz regiona Zapadnog Balkana.

“Region godisnje posjeti oko 12 miliona ljudi, sto se odrazava na zaposlenost i prihode i zelimo da taj trend raste i siri se kako bi region iskoristio svoj puni potencijal kao turisticka destinacija”, rekla je voda projekta Savjeta za regionalnu saradnju za razvoj turizma Snjezana Derviskadic.

Dodala je da su tokom posljednje cetiri godine svih sest ekonomija Zapadnog Balkana izvijestile o povecanom broju dolazaka i nocenja stranih turista, ali ih vecina dolazi tokom ljeta.

“Treba da nastavimo da radimo na produzavanju turisticke sezone sa ljetnjih mjeseci na cijelu godinu, jer imamo mnogo toga da ponudimo i tokom proljeca, jeseni i zime”, dodala je Dervisevic.

Kako je precizirala, treci poziv za dostavljanje predloga projekata otvoren je za organe lokalne vlasti, nevladine i neprofitne organizacije sa Zapadnog Balkana.

“Poziv je usmjeren na dodatno unapredenje infrastrukture i poboljsanje kvaliteta usluga duz cetiri zajednicka regionalna puta kulturoloskog i avanturistickog turizma, i to Zapadni Balkan: Raskrsnica civilizacija, Put rimskih arheoloskih lokaliteta Ilirikum, Put balkanskih spomenika, kao i Via Dinarica sa svim njenim avanturistickim i kulturoloskim koridorima”, kazala je Derviskadic.

U segmentu avanturistickog turizma, RCC ce finansirati aktivnosti kojima se unapreduje protok posjetilaca, ukljucujuci digitalno i fizicko oznacavanje staza, aktivnosti koje razvijaju i promovisu nove tematske i inovativne avanturisticke staze, kao i aktivnosti koje lokalne pruzaoce usluga iz ruralnih podrucja ukljucuju u lanac vrijednosti sektora turizma.

Organizacija regionalnih festivala avanturistickog i turizma na otvorenom takode predstavlja aktivnost koja je prihvatljiva za finansiranje.

U oblasti kulturoloskog turizma, bespovratna finansijska sredstva se mogu koristiti za razvoj pripovedanja, interaktivnih i autenticnih sadrzaja na samom lokalitetu zanimljivih posjetiocima koji putuju regionalnim kulturoloskim putevima, kao i za poboljsanje protoka turista postavljanjem interpretativne i putokazne, kao i promotivne i digitalne signalizacije.

Rok za dostavljanje sazetaka projekata je 9. decembar.

Ovo je treci i posljednji poziv za dostavljanje predloga projekata u okviru tekuceg projekta Savjeta za regionalnu saradnju za razvoj turizma.

Do sada je, u okviru prva dva poziva, dodijeljeno ukupno 28 grantova.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Rekonstrukcija vlade u utorak ili na vanrednoj sjednici Skupštine u avgustu ili septembru
  on 19/07/2024 at 20:00

  Dok opozicija i pojedini mediji navode da je rekonstrukcija Vlade dogovorena i da bi se mogla dogoditi u utorak parlamentarna većina o tome još ne govori. Ako se to ne desi u utorak, premijer, koji bi trebalo da predloži i brani rekonstrukciju Vlade u parlamentu, već u srijedu putuje u Pariz, na otvaranje Olimpijskih igara. To znači da ako rekonstrukcija ne bude u julu, u avgustu i septembru bi morala da bude zakazana vanredna sjednica Skupštine.

 • Butorović: Evropa Sad 2 stvara bolje uslove za poslodavca i radnike
  on 19/07/2024 at 19:30

  Svjedoci smo da su naši građani zadnjih decenija uvijek bili ti koji su nosili najveći teret ekonomije na uštrb svojih radničkih prava i prava koja prositiču iz radnog odnosa, napisao je sekretar kluba poslanika "Evropa Sad" Milutin Butorović.

 • Paunović: DPS opčinjen Šaranovićem
  on 19/07/2024 at 17:45

  Svjedoci smo svakodnevnih napada na ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića, a opčinjenost njime i Ministarstvom unutrašnjih poslova prevazilazi sve granice, napisao je portparol Demokratske Crne Gore Mitar Paunović u reagovanju na saopštenje Demokratske partije socijalista (DPS)u kojem piše da je parlamentarna većina nedolaskom na sjednicu ponizila Šaranovića.

 • Spajić: Ni ja, ni bilo ko iz mog okruženja, ne utičemo na rad SDT-a
  on 19/07/2024 at 17:26

  Izvršna vlast ne miješa se u posao Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) i Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) i u Crnoj Gori nema političkog revanšizma, poručio je premijer Milojko Spajić.

 • Šaranović poziva SDT da ispita javne nabavke u MUP-u: Nepravilnosti nema
  on 19/07/2024 at 16:02

  Ministar unutrašnjih poslova (MUP) Danilo Šaranović pozvao je danas Specijalno državno tužilaštvo da ispita njegovo djelovanje i sve javne nabavke u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

 • Premijerski sat kroz objektiv
  on 19/07/2024 at 15:50

  Dvanaesta - posebna sjednica Prvog redovnog (proljećnjeg) zasijedanja u 2024.

 • Milatović imenovao Mirkovića za ambasadora u SAD
  on 19/07/2024 at 15:12

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović imenovao je Jovana Mirkovića za ambasadora Crne Gore u Sjedinjenim Američkim Državama, na rezidentnoj osnovi, sa sjedištem u Vašingtonu.

 • Parlamentarna većina nedolaskom na sjednicu ponizila Šaranovića
  on 19/07/2024 at 14:13

  Parlamentarna većina je, nedolaskom na sjednicu Odbora za bezbjednost i odbranu, ponizila ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića i poručila mu da nema legitimitet da ostane na funkciji, saopštili su iz Kluba poslanika Demokratske partije socijalista (DPS).

 • Rezultati izbora u Andrijevici objavljeni 16. jula, nova sjednica SO do kraja mjeseca
  on 19/07/2024 at 14:02

  Ministarstvo javne uprave obavila je nadzor nad primjenom odredbi člana 39 Zakona o lokalnoj samoupravi u Opštini Andrijevica i utvrdila da su konačni rezultati izbora objavljeni u „Službenom listu CG-opštinski propisi“ dana 16. jula 2024. godine.

 • Reizbor fon der Lajen dodatno će osnažiti veze između naših institucija
  on 19/07/2024 at 13:33

  Crna Gora je u potpunosti posvećena procesu pristupanja Evropskoj uniji, duboko poštujući i cijeneći vrijednosti demokratije, vladavine prava i ljudskih prava koje čine fundament porodice razvijenih evropskih zemalja, saopštio je predsjednik Skupštine Andrija Mandić. On je čestitao reizbor predsjednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen.