CRVENI KRST CG

Na ziro racun koji je povodom zemljotresa u Albaniji otvorio Crveni krst Crne Gore gradani i privrednici do danas su uplatili 42.522,64 eura.

U Crvenom krstu Crne Gore isticu zadovoljstvo dodadasnjim odzvom i zahvaljuju onima koji su dali svoj doprinos.

Ostale pozivaju da isto ucine i podsjecaju da je broj ziro racuna 520-5188-31, kod Hipotekarne banke.

“Prikupljena sredstva ce biti proslijedena Crvenom krstu Albanije, koji je od pocetka aktivan u pruzanju prve pomoci, psiho-socijalne podrske i distribuciji interventne pomoci ugrozenom stanovnistvu, i konstantno prisutan na terenu”, saopsteno je iz Crvenog krsta.

Iz Crvenog krsta navode da su stalnom kontaktu sa kolegama iz Albanije, a kako dodaju, prate i djelovanje Medunarodne federacije drustava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca (MFCK), koji zajednicki koordiniraju i realizuju pruzanje pomoci.

Tako je, podsjecaju, u meduvremenu MFCK objavila preliminarni apel za pruzanje podrske Crvenom krstu Albanije.

“On iznosi 3 miliona CHF (svajcarskih franaka) i potreban je Crvenom krstu Albanije da pruzi direktnu podrsku za 10.000 osoba za period od godinu dana, kao i za podrsku za dodatnih 50.000 osoba kroz brojne aktivnosti zasnovane na potrebama zajednice”, navodi se u saopstenju.

Fokus ce, kako su kazali, djelovanja biti na sljedecim oblastima: Smjestaj; Sredstva za zivot i osnovne potrebe; Zdravlje; Voda, sanitacija i higijena; Zastita; Smanjenje rizika od nesreca i sl. Planirani odgovor je baziran na trenutnoj situaciji i raspolozivim informacijama i bice prilagoden buducem razvoju situacije i detaljnoj procjeni.

“Otvaranje ziro racuna je bio najbolji nacin da pomognemo u datoj situaciji, jer ce finansijska sredstva biti najpotrebnija za dugorocno saniranje posljedica zemljotresa. Na nastavak ovakvog metoda pruzanja podrske stanovnicima Albanije i Crvenom krstu Albanije nas upucuje i objavljeni apel. Ipak, ukoliko bude potrebe za drugim vidovima pomoci, nasa organizacija je spremna da odgovori, u skladu sa svojim kapacitetima. Svakako cemo javnost redovno informisati o nacinima naseg pruzanja podrske i mogucnostima za njihovo ukljucivanje”, pojasnili su iz Crvenog krsta Crne Gore.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Na naplatu stižu stari krediti, država ne planira nova zaduženja
  on 26/03/2023 at 18:42

  Iako za sada država ne planira nova zaduženja budžetom je planirana mogućnost još 500 miliona eura zaduženja jer nam na naplatu stižu i stari krediti. A s obzirom na nepovoljne uslove na globalnom tržištu država će, kaže ministar finansija Aleksandar Damjanović, razmotriti i mogućnost emitovanja obveznica na domaćem tržištu. Da bi zaduživanje države na domaćem tržištu, gdje građani i privreda u bankama drže rekordne depozite, bilo gotovo duplo povoljnije, smatraju i finansijski stručnjaci.

 • Slabi srednjoročni izgledi globalne ekonomije
  on 26/03/2023 at 15:10

  Srednjoročni izgledi globalne ekonomije vjerovatno ostaju slabi zbog izuzetno velike neizvjesnosti, saopštila je direktorka Međunarodnog montarnog fonda (MMF), Kristalina Georgijeva.

 • Auto-putem od početka godine prošlo 385,68 hiljada vozila
  on 26/03/2023 at 14:28

  Auto-putem Princeza Ksenija od početka ove godine prošlo je 385,68 hiljada vozila. Prema podacima sa sajta Monteputa, koji upravlja prioritetnom dionicom auto-puta od Smokovca do Mateševa, promet vozila je u periodu od 17. do 23. marta iznosio 34,54 hiljade.

 • Investitori zabrinuti za sudbinu nekoliko banaka
  on 26/03/2023 at 12:22

  Svjetska tržišta kapitala ove sedmice su imala nervozne trgovine, ali ishod je na kraju ipak bio pozitivan. Investitori su zabrinuti za sudbinu nekoliko banaka i jer centralne banke zbog visoke inflacije nastavljaju podizati kamatne stope, prenosi SEEbiz.

 • "Žabljak mora naći nove alternative za razvoj zimskog turizma"
  on 26/03/2023 at 11:52

  Ova sezona je pokazala da Žabljak mora pronaći nove alternative za razvoj zimskog turizma, a ne samo Skijalište, koje je već duži period u izvjesnim problemima, prije svega infrastrukturno, saopštila je direktorica žabljačke Turističke organizacije, Vanja Krgović Šarović.

 • To Montenegro iznajmio hangar Montenegro Airlinesa u stečaju
  on 26/03/2023 at 10:32

  To Montenegro iznajmio je hangar Montenegro Airlinesa (MA) u stečaju, potvrđeno je TVCG.

 • Za četiri godine otkrivena 41 falsifikovana novčanica od 500 eura
  on 26/03/2023 at 06:09

  Od 2019. godine, kada su su centralne banke članica eurozone prestale da štampaju novčanicu od 500 eura, u našoj zemlji je zabilježen 41 falsifikat tog apoena, podaci su Centralne banke Crne Gore (CBCG). U trgovinama u Crnoj Gori ta novčanica je i dalje regularno sredstvo plaćanja.

 • Podržavaju mala preduzeća sa međunarodnim ambicijama 15 godina
  on 25/03/2023 at 14:21

  Evropska mreža preduzetništva /Enterprise Europe Network/ (EEN), kao i MontEENegro konzorcijum koji djeluje u sklopu nje, u cilju podrške malim preduzećima, ove godine obilježavaju 15 godina postojanja.

 • Kroz Sozinu prošlo 550 hiljada vozila
  on 25/03/2023 at 14:04

  Kroz tunel Sozina je u periodu od 17. do 23. marta prošlo 52,41 hiljada vozila, većinom automobila.

 • U Herceg Novom 4,63 hiljade turista
  on 25/03/2023 at 13:53

  U Herceg Novom, prema podacima od četvrtka, boravi 4,63 hiljade turista, 1,74 hiljade više nego u istom periodu prošle godine.