CRVENI KRST CG

Na ziro racun koji je povodom zemljotresa u Albaniji otvorio Crveni krst Crne Gore gradani i privrednici do danas su uplatili 42.522,64 eura.

U Crvenom krstu Crne Gore isticu zadovoljstvo dodadasnjim odzvom i zahvaljuju onima koji su dali svoj doprinos.

Ostale pozivaju da isto ucine i podsjecaju da je broj ziro racuna 520-5188-31, kod Hipotekarne banke.

“Prikupljena sredstva ce biti proslijedena Crvenom krstu Albanije, koji je od pocetka aktivan u pruzanju prve pomoci, psiho-socijalne podrske i distribuciji interventne pomoci ugrozenom stanovnistvu, i konstantno prisutan na terenu”, saopsteno je iz Crvenog krsta.

Iz Crvenog krsta navode da su stalnom kontaktu sa kolegama iz Albanije, a kako dodaju, prate i djelovanje Medunarodne federacije drustava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca (MFCK), koji zajednicki koordiniraju i realizuju pruzanje pomoci.

Tako je, podsjecaju, u meduvremenu MFCK objavila preliminarni apel za pruzanje podrske Crvenom krstu Albanije.

“On iznosi 3 miliona CHF (svajcarskih franaka) i potreban je Crvenom krstu Albanije da pruzi direktnu podrsku za 10.000 osoba za period od godinu dana, kao i za podrsku za dodatnih 50.000 osoba kroz brojne aktivnosti zasnovane na potrebama zajednice”, navodi se u saopstenju.

Fokus ce, kako su kazali, djelovanja biti na sljedecim oblastima: Smjestaj; Sredstva za zivot i osnovne potrebe; Zdravlje; Voda, sanitacija i higijena; Zastita; Smanjenje rizika od nesreca i sl. Planirani odgovor je baziran na trenutnoj situaciji i raspolozivim informacijama i bice prilagoden buducem razvoju situacije i detaljnoj procjeni.

“Otvaranje ziro racuna je bio najbolji nacin da pomognemo u datoj situaciji, jer ce finansijska sredstva biti najpotrebnija za dugorocno saniranje posljedica zemljotresa. Na nastavak ovakvog metoda pruzanja podrske stanovnicima Albanije i Crvenom krstu Albanije nas upucuje i objavljeni apel. Ipak, ukoliko bude potrebe za drugim vidovima pomoci, nasa organizacija je spremna da odgovori, u skladu sa svojim kapacitetima. Svakako cemo javnost redovno informisati o nacinima naseg pruzanja podrske i mogucnostima za njihovo ukljucivanje”, pojasnili su iz Crvenog krsta Crne Gore.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Formirana radna grupa za izradu mape puta finansijskog sektora ka održivim finansijama
  on 22/07/2024 at 15:22

  Na današnjoj sjednici Savjeta za finansijsku stabilnost razmatrani su mogući uticaji klimatskih promjena na finansijski sistem, saopšteno je iz Centralne banke Crne Gore. Kako su kazali, sastanku su prisustvovali guvernerka CBCG i predsjedavajuća Savjeta Irena Radović, članovi Savjeta – Novica Vuković, ministar finansija, Željko Drinčić, predsjednik Komisije za tržište kapitala i Marko Ivanović, predsjednik Savjeta Agencije za nadzor osiguranja.

 • Komisija da razmatra prvatizaciju Primorke
  on 22/07/2024 at 14:53

  Poslanici Demokratske Crne Gore inicirali su da se pred skupštinskom Komisijom za praćenje i kontrolu postupka privatizacije nađe i privatizacija barske Primorke.

 • Vlada ograničila cijene brašna, šećera, ulja i soli
  on 22/07/2024 at 14:05

  Vlada je na današnjoj sjednici odlučila da ograniči cijene pšeničnog bračna (tip 400 i 500), šećera, suncokretovog ulja i kuhinjske soli.

 • Odlilo se 150,5 miliona eura
  on 22/07/2024 at 11:45

  Ukupan priliv stranih direktnih investicija (SDI) na kraju maja je iznosio 364,81 miliona eura, dok se istovremeno iz zemlje odlilo 150,46 miliona eura, pokazuju preliminarni podaci Centralne banke (CBCG).

 • "Evropa sad 2 ključna inicijativa za smanjenje nezaposlenosti u CG"
  on 22/07/2024 at 10:24

  Program "Evropa sad 2" predstavlja ključnu inicijativu za smanjenje nezaposlenosti u državi, sa jasnim ciljem unapređenja ekonomskih uslova i životnog standarda, ocijenio je vršilac dužnosti direktora Zavoda za zapošljavanje (ZZZ), David Perčobić. On je kazao da, kao prvi čovjek Zavoda, krovne institucije na tržištu rada, želi izraziti punu podršku programu Evropa sad 2.

 • Turiste i ovog ljeta dočekuju zaključane prodavnice nedjeljom
  on 21/07/2024 at 19:41

  Od političke volje zavisi i vraćanje radne nedjelje u trgovinama. Ministar ekonomskog razvoja i potpredsjednik Vlade Nik Đeljošaj kaže da je izostala podrška poslanika da se izglasa taj zakon. Tako da i ovog ljeta turiste dočekuju zaključane prodavnice drugog dana vikenda.

 • Dolar blago ojačao prema korpi valuta
  on 21/07/2024 at 16:16

  Dolar je ojačao prema korpi valuta, nakon dvije sedmice pada, dok je euro blago oslabio nakon što je Evropska centralna banka (ECB) ostavila kamate nepromijenjene.

 • "'Evropa sad 2' ne smije trgovinama biti izgovor za poskupljenja"
  on 21/07/2024 at 14:46

  Građani danas mogu da žive dostojanstveno sa svojim primanjima, saopštio je poslanik Pokreta Evropa sad (PES) Dražen Petrić.

 • Platni promet 1,95 milijardi eura
  on 21/07/2024 at 11:36

  Vrijednost realizovanog platnog prometa za 20 radnih dana u junu iznosila je 1,95 milijardi eura, što je 11,4 odsto više u odnosu na maj, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

 • "Kastrati grupa je dobra opcija da uzme pod koncesiju crnogorske Aerodrome"
  on 21/07/2024 at 10:23

  Ako bi crnogorska Vlada razmatrala opciju koncesije, Kastrati Grupa bi sigurno predstavljala solidnu i održivu opciju, s obzirom na njen dosadašnji učinak na Međunarodnom Aerodromu Tirana i njeno snažno prisustvo na Zapadnom Balkanu, kazao je za Pjervitorio Farabi, glavni operativni direktor Aerodroma Tirana.