PANEL O SKOLOVANJU ROMA

Obrazovanje je jedan od kljucnih prioriteta za romsku zajednicu kako bi se u punom smislu integrisala u drustvo, a za nesmetan nastavak skolovanja, potrebna je veca paznja svih ukljucenih pojedinaca i institucija, ocijenjeno je na konferenciji “Saradnjom do poboljsanog obrazovanja romske i egipcanske djece”, koju je organizovala nevladina organizacija “Mladi Romi”, uz podrsku Evropske unije i Ministarstva javne uprave.

Izvrsni direktor NVO Mladi Romi Samir Jaha, kazao je da su ove godine paznju posvetili osnovnim skolama.

Kako je kazao, primijetili su da je prestanak skolovanja medu romskom i egipcanskom populacijom najvece u osmom i devetom razredu, zbog cega su krenuli sa programom podrske, odnosno uvodenjem mentorske podrske, individualne i specijalizovane podrske za ucenike koji zavrsavaju ovaj nivo obrazovanja.

“Danas imamo 17 mentora prisutnih, koji ce potpisati ugovore i krenuti sa mentorskom podrskom za 130 djece koja su u osmom i devetom razredu”, kazao je Jaha, dodajuci da ima ukupno 26 skola u kojima ima romske i egipcanske djece, te da se i 13 nevladinih organizacija bave pitanjima Roma i Egipcana.

On je podsjetio da je Crna Gora potpisnica Deklaracije u Poznanju, kojom se, kako je ukazao, Crna Gora obavezala da ce povecati stopu upisa i zavrsetka osnovne skole medu Romima i Egipcanima na 90 odsto, te povecati stopu upisa i zavrsetka srednje skole na 50 odsto.

Jaha je podsjetio da su u NVO Mladi Romi prosle godine pokrenuli i projekat koji ima za cilj da zadrzi djecu u srednjim skolama, kao i da im omoguci da budu na trzistu rada.

“Uspjeli smo da od 108 djece koju smo pratili tokom prethodne skolske godine, njih 102 uspjesno zavrsi razred, od kojih je 20 zavrsilo srednju skolu, a 11 ih se zaposlilo. Obzirom da je prva godina implementacije, to su dosta dobri rezultati, a nesumnjivo to je projekat koji namjeravamo da nastavimo”, istakao je Jaha.

Predstavnica Ministarstva prosvjete Milica Pajovic, kazala je da se najvise radilo na kvantitetu, tj. trudili su se da sto vise djece romske populacije ukljuce u skole.

Prema njenim rijecima, dosta toga jos moze da se uradi kad je u pitanju integracija RE populacije u obrazovni sistem, pa se osvrnula i na potrebu veceg upoznavanja RE roditelja sa zakonskom obavezom redovnog pohadanja osnovnog obrazovanja djece, sto ce voditi ka ostvarenju ovog cilja.

Ona je ocijenila da dalje aktivnosti treba da budu usmjerene i na rad sa RE zajednicom.

Direktorica Osnovne skole “Bozidar Vukovic Podgoricanin” u Podgorici Ljubinka Nedic, kazala je da tu obrazovnu ustanovu pohada 565 ucenika pripadnika romske i egipcanske populacije, navodeci da je ta obrazovna ustanova organizator prevoza i 400 ucenika koji pohadaju ostalih sest osnovnih skola u Crnoj Gori.

“U skoli je trenutno 29 ucenika u devetom razredu, a u osmom razredu 48”, navela je Nedic.

Prema njenim rijecima, broj djece koja zavrsavaju deveti razred se svake godine povecava.

“Od 43 ucenika koja su prosle godine zavrsila deveti razred, po nasim saznanjima, oko dvadesetak ucenika je upisalo srednju skolu, a izmedu 12 i 15 ucenika je i dalje pohada. Sto se tice redovnosti i pohadanja nastave, ogromni su pomaci, posebno zahvaljujuci saradnicima u socijalnoj inkluziji”, kazala je Nedic.

Direktorica Osnovne skole “Mileva Lajovic Lalatovic” u Niksicu Vera Bozovic, kazala je da tu obrazovnu ustanovu trenutno pohada 179 ucenika RE populacije, od cega, kako je precizirala, u osmom razredu 12, a u devetom 25 ucenika.

“Jedna od barijera sa kojima su se susretali ucenici RE populacije bio je nedostatak udzbenika, koja je, otklonjena na nacin da se svim ucenicima od prvog do devetog razreda dodjeljuju besplatno udzbenici”, navela je Bozovic.

Prema njenim rijecima, mjere koje ta skola preduzima u skladu sa Protokolom u cilju ranog napustanja skolovanja su upucivanje poziva roditeljima, starateljima, obavjestavanje Centra za socijalni rad, upucivanje referata o nasilju porodici i policiji, savjetodavni rad sa ucenicima.

Bozovic je najavila da ce od ponedjeljka skola zapoceti sa prevozom ucenika.

Direktor Osnovne skole “Radomir Mitrovic” u Beranama Radomir Jocic, kazao je da je na pocetku skolske godine upisano 885 ucenika, od cega 140 ucenika pripadnika RE populacije.

“Sto se tice zavrsnih razreda osmog i devetog ove skolske godine imamo 11 ucenika u devetom i sest ucenika u osmom razredu. Skola je tokom prosle godine dobila donaciju kombi za prevoz ucenika, i organizovali smo prevoz za sve romske ucenike koji pohadaju nasu skolu”, istakao je Jocic.

On je ukazao da u skoli imaju dva saradnika u obrazovanju, navodeci da su obojica pripadnici RE zajednice.

Kljucne preporuke panela su da javne institucije (Centar za socijalni rad, MUP, Prosvjetana inspekcija itd.), pored podizanja svijesti sluzbenika, jacaju kompetencije u ovim ulogama, da se obrazuju radionice za RE roditelje o vaznosti kontinuiranog obrazovanja. Potrebna je i dodatna podrska i nastavnicima i mentorima. Kada je rijec o mentorima, njihovo prisustvo je potrebno obezbijediti i u mladim razredima osnovne skole, a nadalje je potrebno uspostaviti njihovu bolju saradnju sa saradnicima u socijalnoj inkluziji u oblasti obrazovanja.

Kljucna preporuka koja se odnosila na Saradnike u socijalnoj inkluziji u oblasti obrazovanja bila je smanjenje obuhvata RE djece po angazovanoj osobi (trenutno 70 ucenika/ucenica), kako bi njihov rad bio kvalitetniji i obuhvatniji. U prilog tome ide i preporuka njihovog detaljnijeg opisa zanimanja, kao i dodatnih obuka za obavljanjezadataka na ovoj poziciji, ali i uvodenja sistema kontrole njihovog rada, sve u cilju dobrobiti kontinuiranog obrazovanja RE djece.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • "Hitno potreban odlučan i opipljiv napredak u oblasti vladavine prava"
  on 22/03/2023 at 11:44

  Crna Gora mora da se refokusira na put pristupanja EU. Nakon jednog broja zabrinjavajućih odluka koje su donešene u prethodnoj godini suprotno savjetima Evropske komisije i Venecijanske komisije, u 2023. godini je hitno potreban odlučan i opipljiv napredak u oblasti vladavine prava, u kojoj postoje dobro poznati ključni nedostaci, poručio je šef Jedinice za Crnu Goru i Srbiju u Generalnom direktoratu Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju, Majkl Miler.

 • Počinje ramazanski post
  on 22/03/2023 at 11:34

  Prvi dan posta u mjesecu ramazanu počinje večeras nakon zalaska sunca. Direktor Medrese ,,Mehmed Fatih" Amer efendija Šukurica objasnio je u emisiji "Dobro jutro Crna Goro“ značaj ramazana za vjernike islamske vjeroispovjesti i čestitao dolazeći praznik.

 • Tenis i zdravlje: Martina Navratilova: „Slobodna sam, pobedila sam rak"
  on 22/03/2023 at 11:27

  Osvajačici 18 grend slem titula, kojoj je prethodno 2010. otkriven rak dojke, krajem prošle godine dijagnostikovan je kancer grla i dojke.

 • Milatović sa predstavnicima većine o formiranju vlasti u Podgorici
  on 22/03/2023 at 11:20

  Predsjednički kandidat i zamjenik predsjednika Pokreta "Evropa sad", Jakov Milatović, sastao se danas sa predstavnicima pobjedničkih koalicija na lokalnim izborima u Podgorici, koji su održani 23. oktobra. Tema je, između, konstituisanje buduće lokalne vlasti u glavnom gradu.

 • Njemačka štampa: Flik „dobio korpu“ od Samardžića
  on 22/03/2023 at 11:04

  Samardžić je, kako prenosi portal Sport1, imao „više razgovora“ sa selektorom Srbije Draganom Stojkovićem Piksijem. Nakon toga je dobio poziv da se priključi reprezentaciji Srbije na utakmicama kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, protiv Litvanije (24.4.) i Crne Gore (27.4). Samardžić je za Sport1 izjavio da ga je Stojković veoma brzo uverio da će odmah „imati važnu ulogu“.

 • Ukrajina i Rusija: Kineski predsjednik dolazi u Moskvu, Erdogan podržao finsko pridruživanje NATO savezu
  on 22/03/2023 at 10:57

  387. dan rata: Međunarodni krivični sud (MKS) izdao je nalog za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina zbog navodnih ratnih zločina.

 • Vujanović: Nema rizika od dužničkog ropstva prema Kini
  on 22/03/2023 at 10:57

  Crna Gora nije u riziku od dužničkog ropstva prema Kini, poručio je bivši predsjednik Crne Gore Filip Vujanović.

 • Čuvanje vodnih rasursa jedan od prioriteta
  on 22/03/2023 at 10:45

  Čuvanje i racionalno iskorišćavanje vodnih resursa jedan je od prioriteta ljudske zajednice, istakli su iz Instituta za javno zdravlje (IJZ) pozivajući pojedince i organizacije da preduzmu akciju kako bi promijenili način na koji koriste vodu.

 • Pad podrške NATO-u da zabrine sve odgovorne u državi
  on 22/03/2023 at 10:40

  Član Predsjedništva i poslanik DPS-a u Skupštini Crne Gore Predrag Bošković kazao je da pad podrške NATO alijansi u Crnoj Gori treba da zabrine sve odgovorne strukture u državi.

 • Počelo suđenje zbog sječe stare borovine: Šteta 33 eura
  on 22/03/2023 at 10:24

  Mještaninu  Murina, Dragiši Katiću, danas je u Osnovnom sudu u Plavu počelo suđenje po tužbi Uprave za šumena koji ga terete da je da je posjekao pola kubika stare borovine i napravio štetu od 33 eura. Njegov advokat Brano Dašić rekao je Portalu RTCG da su saslušani lugari i da je preostalo da se saslušaju i službenici Uprave za šume PJ Plav, zbog protivrječnosti nekih naloga, u kojima se u jednom tvrdi da je imao dozvolu, a u drugom da nije.

 • Teško da će raspravljati o Zakonu o porijeklu imovine ovog mjeseca
  on 22/03/2023 at 14:14

  Iako je početkom marta bilo najavljivano da će Zakon o oduzimanju imovine stečene kriminalom do kraja ovog mjeseca biti unaprijeđen i usvojen, do toga teško da će doći s ozirom da od kraja februara nije održana nijedna sjednica Radne grupe za unapređenje ovog , često kritikovanog, zakonskog teksta.

 • Abazović u Stejt departmentu, počeo sastanak s Eskobarom
  on 22/03/2023 at 13:21

  Premijer Crne Gore, Dritan Abazović, stigao u Stejt department. Kako je saopšteno na njegovom Telegram kanalu, počeo je sastanak sa američkim izaslanikom za Zapadni Balkan, Gabrijelom Eskobarom.

 • "Hitno potreban odlučan i opipljiv napredak u oblasti vladavine prava"
  on 22/03/2023 at 11:44

  Crna Gora mora da se refokusira na put pristupanja EU. Nakon jednog broja zabrinjavajućih odluka koje su donešene u prethodnoj godini suprotno savjetima Evropske komisije i Venecijanske komisije, u 2023. godini je hitno potreban odlučan i opipljiv napredak u oblasti vladavine prava, u kojoj postoje dobro poznati ključni nedostaci, poručio je šef Jedinice za Crnu Goru i Srbiju u Generalnom direktoratu Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju, Majkl Miler.

 • O vlasti nakon izbora, podrška Milatoviću u drugom krugu
  on 22/03/2023 at 11:20

  Konkretni razgovori o formiranju vlasti u Podgorici počeće nakon drugog kruga predsjedničkih izbora, uoči kojeg je nova podgorička većina podržala kandidata Pokreta "Evropa sad", Jakova Milatovića. On se danas u Podgorici sastao sa predstavnicima pobjedničkih koalicija na lokalnim izborima, koji su održani 23. oktobra.

 • Pad podrške NATO-u da zabrine sve odgovorne u državi
  on 22/03/2023 at 10:40

  Član Predsjedništva i poslanik DPS-a u Skupštini Crne Gore Predrag Bošković kazao je da pad podrške NATO alijansi u Crnoj Gori treba da zabrine sve odgovorne strukture u državi.

 • Sastanak Pododbora za pravdu, slobodu i bezbjednost
  on 22/03/2023 at 06:59

  Sastanak Pododbora za pravdu, slobodu i bezbjednost predstavnika Crne Gore i Evropske komisije (EK) biće održan danas i sjutra u Podgorici, u hibridnom formatu.

 • Moguć novi postupak za utvrđivanje je li Đukanović povrijedio Ustav
  on 21/03/2023 at 18:03

  Parlamentarna većina razmatra mogućnost da inicira Predlog za pokretanje postupka za utvrđivanje da li je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović povrijedio Ustav raspuštanjem crnogorskog parlamenta. Prema nezvaničnim saznanjima Portala RTCG, sjednica Skupštine na kojoj bi se o tom predlogu moglo glasati bila bi održana već krajem marta. Predlog se šalje Ustavnom sudu.

 • "Izgradili smo se kao partija časnih i pravdoljubivih ljudi"
  on 21/03/2023 at 17:09

  Socijalistička narodna partija (SNP) se za 25 godina izgradila kao partija časnih i pravdoljubivih ljudi koji su posvećeni velikim idejama jednakosti i socijalne pravde, ali i onih koji su spremni i na sopstveno odricanje radi zajedničkog dobra svih.

 • Značajna saradnja Crne Gore i S.Makedonije u domenu odbrane
  on 21/03/2023 at 15:27

  Rukovodilac radom Ministarstva odbrane i ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić razgovarao je na marginama Šumanovog foruma u Briselu sa sa ministarkom odbrane R. Sjeverne Makedonije Slavjankom Petrovskom i istakao značajnu saradnju dvije zemlje u domenu odbrane.

 • Raste podrška članstvu u NATO
  on 21/03/2023 at 15:03

  Većina građana zemalja članica Alijanse bi glasala da njihova zemlja ostane članica NATO-a na referendumu (70%), što je značajno povećanje u poređenju sa 2021. (62%). Na referendumu o članstvu Crne Gore u NATO savezu, 48 odsto građana bi podržalo ostanak Crne Gore u Alijansi, dok bi 32 posto glasalo protiv, navodi se u istraživanju o percepciji građana o NATO-u, objavljenom u okviru Godišnjeg NATO izvještaja.

 • Banke u plusu 83,3 miliona eura
  on 22/03/2023 at 13:44

  Pozitivan rezultat na crnogorskom bankarskom tržištu na kraju decembra prošle godine zabilježilo je svih 11 poslovnih banaka, čiji je ukupan profit iznosio 83,3 miliona eura.

 • Spajić: Podrška SDT-u da ispita emisiju obveznica
  on 22/03/2023 at 12:34

  Predsjednik Pokreta "Evropa sad", Milojko Spajić, saopštio je da Specijalno državno tužilaštvo (SDT) ima njegovu punu podršku da ispita slučaj emisije obveznica iz 2020. godine.

 • Vujanović: Nema rizika od dužničkog ropstva prema Kini
  on 22/03/2023 at 10:57

  Crna Gora nije u riziku od dužničkog ropstva prema Kini, poručio je bivši predsjednik Crne Gore Filip Vujanović.

 • Nova pravila neće uticati na obračun zatezne kamate
  on 22/03/2023 at 10:20

  Od 1. aprila počeće primjena odredbe odluke o adekvatnosti kapitala kreditnih institucija, kojom se utvrđuju uslovi i pravila za stupanje dužnika u status neispunjavanja obaveza, čime se uvode posebna pravila računanja, saopšteno je iz Centralne banke (CBCG).

 • Narednog mjeseca počinje proizvodnja u Željezari
  on 22/03/2023 at 07:08

  U nikšićkoj Željezari bi narednog mjeseca trebalo da počne proizvodnja, izrada metalnih konstrukcija, a do juna se očekuju prvi megavati, dok će konkurs za posao 229 radnika biti raspisan narednih dana, saopštio je direktor EPCG - Željezara, Đorđije Manojlović.

 • Crnogorske banke stabilne, nove kontrole iz predostrožnosti
  on 21/03/2023 at 18:41

  Crnogorske banke su stabilne i likvidne, pa nema naznaka da bi se aktuelna bankarska kriza u Americi i Švajcarskoj mogla preliti na našu zemlju, kazali su TVCG iz Centralne banke. Zbog predostrožnosti, ipak, su naložili nove kontrole finansijskih institucija, dok su od MMF-a tražili analizu potencijalnog prenosa rizika s američkog na crnogorsko bankarsko tržište.

 • Bankrot SVB nema uticaja na banke u Crnoj Gori
  on 21/03/2023 at 15:16

  Iz Centralne banke Crne Gore (CBCG) saopštili su da bankrot Banke Silicijumke doline - Silicon Valley Bank (SVB) i Credit Suisse banka u ovom trenutku ne može uticaj na stabilnost bilo koje banke u Crnoj Gori, odnosno bankarski sistem kao cjelinu. Poručili su i da pažljivo prate situaciju, iako je, imajući sve parametre u vidu, mogućnost da se problemi sa ovim bankama odraze na bankarski sistem Crne Gore, vrlo limitirana.

 • USSCG: "Umanjiti i akcize na gorivo"
  on 21/03/2023 at 13:28

  Unija slobodnih sindikata (USSCG) dala je punu podršku akciji "Stop inflaciji" i pozvala Vladu da se pridruži antiinflacionoj kampanji i privremeno umanji akcize na gorivo u iznosu ne manjem od 40 odsto.

 • Carinsko poslovanje uskladiti sa razvijenim zemaljama
  on 21/03/2023 at 12:47

  Uspješna implementacija izrade Mape puta za uspostavljanje jedinstvenog šaltera u prekograničnoj trgovini dovešće do percipiranja Crne Gore kao destinacije koja je carinsko poslovanje uskladila sa modernizovanim procesima rada razvijenih zemalja, ocijenio je ministar finansija Aleksandar Damjanović.

 • Objavljena Bijela lista poreskih obveznika
  on 21/03/2023 at 12:00

  Uprava prihoda i carina (UPC) objavila je ažuriranu Bijelu listu koja sadrži spisak 534 poreska obveznika kod kojih je registrovan najveći stepen redovnosti u izmirivanju obaveza i poštovanja poreskih propisa.