ROMSKI NOVINARI

Kroz projekat “Od Roma za Rome – medijska promocija prava Roma” troje mladih iz romske zajednice pocelo je da se bavi novinarstvom i radi u prvom romskom portalu RomaNet. Oni su uradili i istrazivanje koje je pokazalo da 47 odsto od 150 anketiranih Roma nema povjerenje u crnogorske medije, a svaki sesti ne prati ni jedan medij.

Romska organizacija mladih ,,Koracajte sa nama – Phiren Amenca” danas je u EU info centru odrzala konferenciju povodom predstavljaja projekta “Od Roma za Rome – medijska promocija prava Roma” koji je finansijski podrzala organizacija European Endowment for Democracy, a u okviru kojeg je redizajniran i osnazen prvi romski portal RomaNet.

Na konferenciji su predstavljeni ocekivani rezultati projekta, kao i dosadasnje projektne aktivnosti koje su realizovane.

“Projekat je zapoceo u martu ove godine. Kroz projekat smo osnazili troje mladih iz romske zajednice da se bave novinarstvom. Oni su prosli obuku novinarstva od tri mjeseca nakon cega su od septembra ove godine zapoceli svoj profesionalni angazman na portalu RomaNet”, objasnio je izvrsni direktor NVO Phiren Amenca, Elvis Berisa i dodao da su kroz projekat obezbjedili potrebnu opremu za kreiranje video sadrzaja istucuci da novinari nastoje da kreiraju multimedijalne sadrzaje.

Berisa je na konfrenciji kazao da je RomaNet prvi romski medij koji svakodnevno proizvodi i objavljuje sadrzaje poput kratke vijesti, ali i druge vece istrazivacke price iz romske zajednice. Na portalu poseban fokus se daje, kaze Berisa, promovisanju pozitivnih primjera iz romske zajednice koji se obrazuju ili su uspjesni u svojim svakodnevnim poslovima.

Novinar portala RomaNet Serdan Baftijari kaze da je kroz dosadasnji rad na portalu imao mogucnost da prikaze drugaciji ugao mjesta iz kojeg dolazi, a koji u javnost vazi za kvart u kome “stranci” nijesu dobrodosli.

“Neuskladenost fotografija sa temom kada se pise o Romima je veoma cest slucaj. Tako recimo, kada god se govori o Romima imamo priliku da vidimo inserte I fotografije iz arhive medija, a koji se odnose samo na kamp Konik gdje su djeca polubosa ili polugola. Ponosan sam sto sam kroz moju reportazu uspio da prikazem zivot mladih Roma koji zive na Koniku, gdje oni izlaze I sta rade u slobodno vrijeme” objasnio je Baftijari I dodao da je podjedno ponosan i na prici koju je radio sa jednim od najuspjesnijih preduzetnika Roma u Crnoj Gori jer, kako kaze, upravo je to ono sto danas nedostaje medijima u Crnoj Gori.

Baftijari je takode predstavio rezultate istrazivanja o inkluziji mladih Roma u Crnoj Gori u okviru kojeg je posvecen i dio oko percepcije mladih Roma o medijima. Istrazivanje je radeno u pet opstina na uzorku od 150 mladih Roma i Romkinja.

“Svaki sesti ispitanik uopste nema povjerenje u medije u Crnoj Gori dok oko 53% uglavnom imaju povjerenje. Dosta zabrinjavajuci podatak je da svaki 6 ispitanik uopste ne prati nijedan crnogorski medij”, objasnio je Baftijari i dodao da mladi koji zele da dodu do informacija koje njih zanimaju to rade preko drustvenih mreza i to 37% ispitanika i putem televizije njih 38%, dok preko radia i stampanih medija mnogo manje”.

RomaNet, prvi romski portal

Poseban fokus konferencije bio je na predstavljanju portala RomaNet koji je pokrenut od septembra ove godine.

“RomaNet je prvi romski portal u Crnoj Gori koji je pokrenut od strane obrazovanih Roma i Romkinja sa ciljem da objektivno i tacno informise o svakodnevnim desavanjima u zemlji i svijetu o najznacajnijim temama sa posebnim fokusom u sferi zivota romske zajednice”, kazala je Violeta Hajrizaj, novinarka portala RomaNet.

Redakcija portala Romanet ce, osim na crnogorskom jeziku, najznacajnije objavljene sadrzaje prevoditi i objaviti i na romskom jeziku. Ova mlada novinarka portala RomaNet objasnila je da ce, osim svakodnevnih tema, promovisati i pozitivne primjere iz romske zajednice kroz rubriku “Putokaz” sa ciljem da se utice na suzbijanje predrasuda i stereotipa o ovoj zajednici.

“Problemi sa kojima se romska zajednica svakodnevno suocava sada su znacajno vidljiviji. Portal RomaNet je u prvoj sedmici rada ukazao na nedostatak “lezecih policajaca” u romskom naselju. Nakon 10 dana nedostatak je rijesen i ovo je za nasu redakciju bio prvi rezultat koji smo ostvarili u prvoj nedelji rada, ali i veliki vjetar u leda da nastavimo dalje”, ispricala je Violeta.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Milatović: Odluka Vrhovnog suda nezapamćena zloupotreba
  on 22/07/2024 at 17:53

  Odluka Vrhovnog suda o produženju pritvora Zoranu Lazoviću koju su donijele sudije Vesna Vučković, Ana Vuković i Marijana Pavićević nezapamćena je zloupotreba službenog položaja koja je očigledno politički motivisana, smatra poslanica Demokratske partije socijalista (DPS) Sonja Milatović.

 • Milatović PES-u: Dosade dosadne
  on 22/07/2024 at 17:27

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović reagovao je nakon što su iz Pokreta Evropa sad danas kazali da kad nije uspio na državnom nivou, Milatović je odlučio da sa Demokratskom partijom socijalista (DPS) ruši vlast u Podgorici. Predsjednik je reagujući na njihovo saopštenje napisao "dosade dosadne".

 • "Ulazak Bošnjačke stranke u 44. Vladu neće donijeti napredak nikom"
  on 22/07/2024 at 17:04

  Ulazak Bošnjačke stranke u 44. Vladu Crne Gore, ako je uopšte možemo tako zvati, jer ona suštinski predstavlja jednu antidržavnu, namjerno ne kažem anticrnogorsku, jer ona kao takva je jednako i antibošnjačka, antialbanska ali i antisrpska, neće donijeti napredak nikom, bez obzira na vjeru i naciju. Donijeće samo zadovoljenja pojedinačnih političkih i nekih drugih apetita, ocijenio je potpredsjednik Socijaldemokratske partije i predsjednik OO Bijelo Polje Adnan Striković.

 • Finansiraće 145 projekta u okviru šest oblasti
  on 22/07/2024 at 16:50

  Kroz svoj rad, djelovanje i predanost, Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava, s aspekta svojih nadležnosti, nastoji da omogući da svi građani i građanke, bez obzira na bilo koju svoju posebnost, uživaju u potpunosti svoja zagarantovana prava i slobode, saopšteno je iz tog resora. Iz tog razloga, ministar ljudskih i manjinskih prava Fatmir Đeka naglasio je važnost uspješne saradnje sa civilnim sektorom jer, kako je kazao, svako sa aspekta svog djelovanja može dati značajan doprinos kako bi se oblast ljudskih prava u kontinuitetu unapređivala.

 • BS odlučuje o mogućem ulasku u Vladu, počela sjednica
  on 22/07/2024 at 16:36

  Sjednica Glavnog odbora Bošnjačke stranke, na kojoj će se odlučivati o mogućem ulasku te partije u Vladu, počela je danas u Rožajama.

 • Posljednji put kada je predsjednik SAD odlučio da ne traži drugi mandat
  on 22/07/2024 at 16:27

  Predsjednik SAD Džo Bajden je prvi predsjednik u više od jedne generacije koji je odlučio da se ne kandiduje za drugi mandat.

 • "Izvjesno da će građani Podgorice vrlo brzo na birališta"
  on 22/07/2024 at 16:01

  Odbornici Evropskog saveza u Skupštini Glavnog grada poručili su da je izvjesno da će građani Podgorice vrlo brzo na birališta, te da će dati svoj sud o tome kako je ko radio u prethodnih godinu i nešto dana.

 • "Spajić sjutra i zvanično postaje Mandićeva Ana Brnabić"
  on 22/07/2024 at 15:12

  Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Ivan Vujović oglasio se povodom sjutrašnje sjednice Skupštine Crne Gore na kojoj će, kako je najavljeno, doći do rekonstrukcije Vlade. Vujović je saopštio da Spajić sjutra i "zvanično postaje Mandićeva Ana Brnabić".

 • Imena kandidata za ministre nakon sjednica stranačkih organa
  on 22/07/2024 at 14:56

  Predsjednik Skupštine Andrija Mandić kazao je nakon sjednice Kolegijuma predsjednika Skupštine da vjeruje da će nakon današnje sjednica stranačkih organa svih partija većine imati imena novih ministara, odnosno kandidata za ministre.

 • Đurović: Vlada će vjerovatno imati podršku više od 50 poslanika
  on 22/07/2024 at 14:55

  O dugo najavljivanoj rekonstrukciji Vlade raspravljaće se sjutra na sjednici Skupštine u okviru tačke izbori i imenovanja, a to je Radiju Crne Gore potvrdio ministar Vladimir Joković.

 • Formirana radna grupa za izradu mape puta finansijskog sektora ka održivim finansijama
  on 22/07/2024 at 15:22

  Na današnjoj sjednici Savjeta za finansijsku stabilnost razmatrani su mogući uticaji klimatskih promjena na finansijski sistem, saopšteno je iz Centralne banke Crne Gore. Kako su kazali, sastanku su prisustvovali guvernerka CBCG i predsjedavajuća Savjeta Irena Radović, članovi Savjeta – Novica Vuković, ministar finansija, Željko Drinčić, predsjednik Komisije za tržište kapitala i Marko Ivanović, predsjednik Savjeta Agencije za nadzor osiguranja.

 • Komisija da razmatra prvatizaciju Primorke
  on 22/07/2024 at 14:53

  Poslanici Demokratske Crne Gore inicirali su da se pred skupštinskom Komisijom za praćenje i kontrolu postupka privatizacije nađe i privatizacija barske Primorke.

 • Vlada ograničila cijene brašna, šećera, ulja i soli
  on 22/07/2024 at 14:05

  Vlada je na današnjoj sjednici odlučila da ograniči cijene pšeničnog bračna (tip 400 i 500), šećera, suncokretovog ulja i kuhinjske soli.

 • Odlilo se 150,5 miliona eura
  on 22/07/2024 at 11:45

  Ukupan priliv stranih direktnih investicija (SDI) na kraju maja je iznosio 364,81 miliona eura, dok se istovremeno iz zemlje odlilo 150,46 miliona eura, pokazuju preliminarni podaci Centralne banke (CBCG).

 • "Evropa sad 2 ključna inicijativa za smanjenje nezaposlenosti u CG"
  on 22/07/2024 at 10:24

  Program "Evropa sad 2" predstavlja ključnu inicijativu za smanjenje nezaposlenosti u državi, sa jasnim ciljem unapređenja ekonomskih uslova i životnog standarda, ocijenio je vršilac dužnosti direktora Zavoda za zapošljavanje (ZZZ), David Perčobić. On je kazao da, kao prvi čovjek Zavoda, krovne institucije na tržištu rada, želi izraziti punu podršku programu Evropa sad 2.

 • Turiste i ovog ljeta dočekuju zaključane prodavnice nedjeljom
  on 21/07/2024 at 19:41

  Od političke volje zavisi i vraćanje radne nedjelje u trgovinama. Ministar ekonomskog razvoja i potpredsjednik Vlade Nik Đeljošaj kaže da je izostala podrška poslanika da se izglasa taj zakon. Tako da i ovog ljeta turiste dočekuju zaključane prodavnice drugog dana vikenda.

 • Dolar blago ojačao prema korpi valuta
  on 21/07/2024 at 16:16

  Dolar je ojačao prema korpi valuta, nakon dvije sedmice pada, dok je euro blago oslabio nakon što je Evropska centralna banka (ECB) ostavila kamate nepromijenjene.

 • "'Evropa sad 2' ne smije trgovinama biti izgovor za poskupljenja"
  on 21/07/2024 at 14:46

  Građani danas mogu da žive dostojanstveno sa svojim primanjima, saopštio je poslanik Pokreta Evropa sad (PES) Dražen Petrić.

 • Platni promet 1,95 milijardi eura
  on 21/07/2024 at 11:36

  Vrijednost realizovanog platnog prometa za 20 radnih dana u junu iznosila je 1,95 milijardi eura, što je 11,4 odsto više u odnosu na maj, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

 • "Kastrati grupa je dobra opcija da uzme pod koncesiju crnogorske Aerodrome"
  on 21/07/2024 at 10:23

  Ako bi crnogorska Vlada razmatrala opciju koncesije, Kastrati Grupa bi sigurno predstavljala solidnu i održivu opciju, s obzirom na njen dosadašnji učinak na Međunarodnom Aerodromu Tirana i njeno snažno prisustvo na Zapadnom Balkanu, kazao je za Pjervitorio Farabi, glavni operativni direktor Aerodroma Tirana.