IPA TIM GLAVNOG GRADA

Sluzbenici gradske uprave, koji cine neformalni IPA tim, uspjeli su da za godinu dana svog zajednickog rada iz medunarodnih fondova obezbijede Glavnom gradu sredstva u iznosu od 740.000 eura, a ocekuju zavrsetak evaluacije jos oko 1,3 miliona eura vrijednih projekata koje su pripremili, saopsteno je iz PG Biroa.

Rukovodilac Sluzbe za medunarodnu saradnju Ljiljana Scepanovic izrazila je veliko zadovoljstvo IPA timom, koji funkcionise u okviru te Sluzbe, a koji cine Albina Mededovic, Branka Knezevic i Teodora Kusovac.

“Njihov rad je vec pokazao rezultate koji se ogledaju posebno u finansijskom aspektu” – istakla je Scepanovic.

IPA tim godinu dana u kontinuitetu priprema projekte kojima konkurise za finansijsku podrsku medunarodnih fondova, prije svega za sredstva koja se nude putem Instrumenta za predpristupnu pomoc (IPA) Evropske unije. Albina Mededovic je saopstila da su razvili 18 projektnih aplikacija sa ukupnom vrijednoscu od preko dva miliona eura.

“Neophodno je imati u vidu da se status projekata i projektnih aplikacija mijenja bukvalno iz dana u dan. U ovom trenutku imamo potvrdu da su odobrena sredstva za finansiranje pet projekata, od kojih za dva, cija je vrijednost preko 140.000 eura, imamo potpisane ugovore. Za preostala tri projekta, ukupne vrijednosti oko 600.000 eura, priprema se dokumentacija za potpisivanje ugovora. Vrijednost 13 projekata za koje cekamo rezultate evaluacije, iznosi oko 1.350.000 eura” – rekla je Mededovic.

Od dva projekti cija je realizacija zapoceta, prema rijecima Branke Knezevic, jedan se odnosi na unapredenje sistema upravljanja otpadom nabavkom osam kontejnera, i finansira se iz Bugarskog razvojnog fonda, dok se drugi odnosi na poboljsanje zaposljivosti pripadnika RE populacije i finansira se iz IPA sredstava. Tri su projekta, navela je Knezevic, za koje se priprema potpisivanje granta.

Jedan je iz oblasti socijalne zastite i realizuje se u partnerstvu sa Udruzenjem mladih sa hendikepom, kao i Centrom za socijalni rad, a podrazumijeva izradu registra osoba sa invaliditetom i nabavku dva vozila kako bi se realizovao novi socijalni servis – usluga prevoza od vrata do vrata.

Drugi projekat se odnosi na mehanizam civilne zastite i cilj mu je da unaprijedi stepen pripravnosti i brzog odgovora u kriznim situacijama. Rijec je o medunarodnom projektu koji se realizuje sa nekoliko lokalnih samouprava iz Hrvatske, BiH, Albanije i Sjeverne Makedonije.

Treci projekat ima za cilj unapredenje energetskih karakteristika zgrada u vlasnistvu Glavnog grada.

Preostali projekti, za koje se jos cekaju rezultati evaluacije odnose se na oblasti zastite zivotne sredine, transporta, kulture i socijalnih usluga.

Timski rad je pocetak i kraj svega

Teodora Kusovac istakla je da je pocetak i kraj svega – timski rad. Ona je napomenula da se i ranije u Glavnom gradu radilo na medunarodnim projektima, ali da nije bilo specijalizovanog tima, koji je posvecen iskljucivo tom poslu.

“Ovo je tim ciji je posao da prepoznaje prilike za projektno finansiranje, da prepoznaje prave partnere i sklapa partnerstva na nivou grada, medunarodna, prekogranicna, kao i partnerstva sa NVO. Gradska uprava je prije godina dana prepoznala nas koji smo raspolozeni da na takav nacin radimo i saradujemo, da izmedu sebe prepoznamo sta je kome jaca strana i da budemo na raspolaganju nasim kolegama unutar gradske uprave. Moglo bi se reci da ovaj tim sada funkcionise kao neka mala gradska projektna manufaktura” – istakla je Kusovac.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Milatović: Odluka Vrhovnog suda nezapamćena zloupotreba
  on 22/07/2024 at 17:53

  Odluka Vrhovnog suda o produženju pritvora Zoranu Lazoviću koju su donijele sudije Vesna Vučković, Ana Vuković i Marijana Pavićević nezapamćena je zloupotreba službenog položaja koja je očigledno politički motivisana, smatra poslanica Demokratske partije socijalista (DPS) Sonja Milatović.

 • Milatović PES-u: Dosade dosadne
  on 22/07/2024 at 17:27

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović reagovao je nakon što su iz Pokreta Evropa sad danas kazali da kad nije uspio na državnom nivou, Milatović je odlučio da sa Demokratskom partijom socijalista (DPS) ruši vlast u Podgorici. Predsjednik je reagujući na njihovo saopštenje napisao "dosade dosadne".

 • "Ulazak Bošnjačke stranke u 44. Vladu neće donijeti napredak nikom"
  on 22/07/2024 at 17:04

  Ulazak Bošnjačke stranke u 44. Vladu Crne Gore, ako je uopšte možemo tako zvati, jer ona suštinski predstavlja jednu antidržavnu, namjerno ne kažem anticrnogorsku, jer ona kao takva je jednako i antibošnjačka, antialbanska ali i antisrpska, neće donijeti napredak nikom, bez obzira na vjeru i naciju. Donijeće samo zadovoljenja pojedinačnih političkih i nekih drugih apetita, ocijenio je potpredsjednik Socijaldemokratske partije i predsjednik OO Bijelo Polje Adnan Striković.

 • Finansiraće 145 projekta u okviru šest oblasti
  on 22/07/2024 at 16:50

  Kroz svoj rad, djelovanje i predanost, Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava, s aspekta svojih nadležnosti, nastoji da omogući da svi građani i građanke, bez obzira na bilo koju svoju posebnost, uživaju u potpunosti svoja zagarantovana prava i slobode, saopšteno je iz tog resora. Iz tog razloga, ministar ljudskih i manjinskih prava Fatmir Đeka naglasio je važnost uspješne saradnje sa civilnim sektorom jer, kako je kazao, svako sa aspekta svog djelovanja može dati značajan doprinos kako bi se oblast ljudskih prava u kontinuitetu unapređivala.

 • BS odlučuje o mogućem ulasku u Vladu, počela sjednica
  on 22/07/2024 at 16:36

  Sjednica Glavnog odbora Bošnjačke stranke, na kojoj će se odlučivati o mogućem ulasku te partije u Vladu, počela je danas u Rožajama.

 • Posljednji put kada je predsjednik SAD odlučio da ne traži drugi mandat
  on 22/07/2024 at 16:27

  Predsjednik SAD Džo Bajden je prvi predsjednik u više od jedne generacije koji je odlučio da se ne kandiduje za drugi mandat.

 • "Izvjesno da će građani Podgorice vrlo brzo na birališta"
  on 22/07/2024 at 16:01

  Odbornici Evropskog saveza u Skupštini Glavnog grada poručili su da je izvjesno da će građani Podgorice vrlo brzo na birališta, te da će dati svoj sud o tome kako je ko radio u prethodnih godinu i nešto dana.

 • "Spajić sjutra i zvanično postaje Mandićeva Ana Brnabić"
  on 22/07/2024 at 15:12

  Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Ivan Vujović oglasio se povodom sjutrašnje sjednice Skupštine Crne Gore na kojoj će, kako je najavljeno, doći do rekonstrukcije Vlade. Vujović je saopštio da Spajić sjutra i "zvanično postaje Mandićeva Ana Brnabić".

 • Imena kandidata za ministre nakon sjednica stranačkih organa
  on 22/07/2024 at 14:56

  Predsjednik Skupštine Andrija Mandić kazao je nakon sjednice Kolegijuma predsjednika Skupštine da vjeruje da će nakon današnje sjednica stranačkih organa svih partija većine imati imena novih ministara, odnosno kandidata za ministre.

 • Đurović: Vlada će vjerovatno imati podršku više od 50 poslanika
  on 22/07/2024 at 14:55

  O dugo najavljivanoj rekonstrukciji Vlade raspravljaće se sjutra na sjednici Skupštine u okviru tačke izbori i imenovanja, a to je Radiju Crne Gore potvrdio ministar Vladimir Joković.

 • Formirana radna grupa za izradu mape puta finansijskog sektora ka održivim finansijama
  on 22/07/2024 at 15:22

  Na današnjoj sjednici Savjeta za finansijsku stabilnost razmatrani su mogući uticaji klimatskih promjena na finansijski sistem, saopšteno je iz Centralne banke Crne Gore. Kako su kazali, sastanku su prisustvovali guvernerka CBCG i predsjedavajuća Savjeta Irena Radović, članovi Savjeta – Novica Vuković, ministar finansija, Željko Drinčić, predsjednik Komisije za tržište kapitala i Marko Ivanović, predsjednik Savjeta Agencije za nadzor osiguranja.

 • Komisija da razmatra prvatizaciju Primorke
  on 22/07/2024 at 14:53

  Poslanici Demokratske Crne Gore inicirali su da se pred skupštinskom Komisijom za praćenje i kontrolu postupka privatizacije nađe i privatizacija barske Primorke.

 • Vlada ograničila cijene brašna, šećera, ulja i soli
  on 22/07/2024 at 14:05

  Vlada je na današnjoj sjednici odlučila da ograniči cijene pšeničnog bračna (tip 400 i 500), šećera, suncokretovog ulja i kuhinjske soli.

 • Odlilo se 150,5 miliona eura
  on 22/07/2024 at 11:45

  Ukupan priliv stranih direktnih investicija (SDI) na kraju maja je iznosio 364,81 miliona eura, dok se istovremeno iz zemlje odlilo 150,46 miliona eura, pokazuju preliminarni podaci Centralne banke (CBCG).

 • "Evropa sad 2 ključna inicijativa za smanjenje nezaposlenosti u CG"
  on 22/07/2024 at 10:24

  Program "Evropa sad 2" predstavlja ključnu inicijativu za smanjenje nezaposlenosti u državi, sa jasnim ciljem unapređenja ekonomskih uslova i životnog standarda, ocijenio je vršilac dužnosti direktora Zavoda za zapošljavanje (ZZZ), David Perčobić. On je kazao da, kao prvi čovjek Zavoda, krovne institucije na tržištu rada, želi izraziti punu podršku programu Evropa sad 2.

 • Turiste i ovog ljeta dočekuju zaključane prodavnice nedjeljom
  on 21/07/2024 at 19:41

  Od političke volje zavisi i vraćanje radne nedjelje u trgovinama. Ministar ekonomskog razvoja i potpredsjednik Vlade Nik Đeljošaj kaže da je izostala podrška poslanika da se izglasa taj zakon. Tako da i ovog ljeta turiste dočekuju zaključane prodavnice drugog dana vikenda.

 • Dolar blago ojačao prema korpi valuta
  on 21/07/2024 at 16:16

  Dolar je ojačao prema korpi valuta, nakon dvije sedmice pada, dok je euro blago oslabio nakon što je Evropska centralna banka (ECB) ostavila kamate nepromijenjene.

 • "'Evropa sad 2' ne smije trgovinama biti izgovor za poskupljenja"
  on 21/07/2024 at 14:46

  Građani danas mogu da žive dostojanstveno sa svojim primanjima, saopštio je poslanik Pokreta Evropa sad (PES) Dražen Petrić.

 • Platni promet 1,95 milijardi eura
  on 21/07/2024 at 11:36

  Vrijednost realizovanog platnog prometa za 20 radnih dana u junu iznosila je 1,95 milijardi eura, što je 11,4 odsto više u odnosu na maj, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

 • "Kastrati grupa je dobra opcija da uzme pod koncesiju crnogorske Aerodrome"
  on 21/07/2024 at 10:23

  Ako bi crnogorska Vlada razmatrala opciju koncesije, Kastrati Grupa bi sigurno predstavljala solidnu i održivu opciju, s obzirom na njen dosadašnji učinak na Međunarodnom Aerodromu Tirana i njeno snažno prisustvo na Zapadnom Balkanu, kazao je za Pjervitorio Farabi, glavni operativni direktor Aerodroma Tirana.