CIVILNO VAZDUHOPLOVSTVO

Crnogorska Agencija za civilno vazduhoplovstvo jedna od najefikasnijih na Balkanu ocijenio je povodom jubileja deset godina postojanja Agencije Eamon Brenan generalni direktor EUROCONTROL-a, druge najznacajnije evropske vazduhoplovne institucije.

Brenan se na svecanosti povodom jubileja Agencije prisutnima obratio iz Brisela video porukom.

Iz Agencije navode da su njihovi rezultati priznati od strane svih najvaznijih institucija i organizacija u Evropi i od Ujedinjenih nacija.

Crna Gora je, kako su kazali, u vrhu zemalja po ispunjenosti medunarodnih ICAO standarda sigurnosti u civilnom vazduhoplovstvu, a takode je u sistemu Jedna bezbjednosna kontrola, sto znaci da primjenjuje standarde jednake onim u drzavama clanicama Evropske unije.

“Danas, nakon deset godina, imamo Agenciju ciji su kvalitet i rezultati priznati na evropskom i svjetskom nivou. To nije prizanje uspjesnosti na osnovu politickih kriterijuma, nego priznanje dobijeno na osnovu egzaktnih i mjerljivih rezultata i pokazatelja”, kazao je Agencije Dragan Durovic na svecanosti povodom jubileja.

Svecanosti su prisustvovali predsjednik Crne Gore Milo Dukanovic, predsjednik Skupstine Ivan Brajovic, predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica, ministar saobracaja i pomorstva Osman Nurkovic, kao i predstavnici lokalnih vlasti, Savjeta Agencije, vazduhoplovne industrije iz zemlje i regiona, privrede i javnog zivota.

Durovic se posebno zahvalio zaposlenima i Savjetu Agencije na posvecenosti i profesionalizmu, kao i predstavnicima izvrsne vlasti koji su podrzavali Agenciju od osnivanja do danas.

“Zahvaljujuci svima vama, sada imamo jaku instituciju koja neselektivno i sa autoritetom primjenjuje zakon i medunarodne standarde”, kazao je Durovic.

“Znajte, da kada ulazite na crnogorske aerodrome ili se ukrcavate u domaci ili strani avion, da ima neko ko brine da svi ti subjekti dosljedno postuju procedure i pravila, kako bi vas let bio siguran i bezbjedan, jer je sigurnost misija Agencije za civilno vazduhoplovstvo”, porucio je Durovic.

Video poruku povodom deset godina rada Agencije za civilno vazduhoplovstvo poslao je iz Brisela i generalni direktor EUROCONTROL-a, druge najznacajnije evropske vazduhoplovne institucije, Eamonn Brennan.

“On je istakao da je crnogorska Agencija jedna od najefikasnijih na Balkanu i cestitao Crnoj Gori na dobro odradenom poslu”, navodi se u saopstenju.

Povodom jubileja, urucene su zahvalnice za dugogodisnju izuzetnu saradnju i podrsku za razvoj Agencije u prvih deset godina vazduhoplovnim vlastima Srbije, Hrvatske i Francuske.

Savjet Agencije opredijelio je deset hiljada eura za Fondaciju Budi human, koja pomaze oboljeloj djeci. Donirana sredstva bice ravnomjerno rasporedena za lijecenje pet malisana.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Rekonstrukcija vlade u utorak ili na vanrednoj sjednici Skupštine u avgustu ili septembru
  on 19/07/2024 at 20:00

  Dok opozicija i pojedini mediji navode da je rekonstrukcija Vlade dogovorena i da bi se mogla dogoditi u utorak parlamentarna većina o tome još ne govori. Ako se to ne desi u utorak, premijer, koji bi trebalo da predloži i brani rekonstrukciju Vlade u parlamentu, već u srijedu putuje u Pariz, na otvaranje Olimpijskih igara. To znači da ako rekonstrukcija ne bude u julu, u avgustu i septembru bi morala da bude zakazana vanredna sjednica Skupštine.

 • Butorović: Evropa Sad 2 stvara bolje uslove za poslodavca i radnike
  on 19/07/2024 at 19:30

  Svjedoci smo da su naši građani zadnjih decenija uvijek bili ti koji su nosili najveći teret ekonomije na uštrb svojih radničkih prava i prava koja prositiču iz radnog odnosa, napisao je sekretar kluba poslanika "Evropa Sad" Milutin Butorović.

 • Paunović: DPS opčinjen Šaranovićem
  on 19/07/2024 at 17:45

  Svjedoci smo svakodnevnih napada na ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića, a opčinjenost njime i Ministarstvom unutrašnjih poslova prevazilazi sve granice, napisao je portparol Demokratske Crne Gore Mitar Paunović u reagovanju na saopštenje Demokratske partije socijalista (DPS)u kojem piše da je parlamentarna većina nedolaskom na sjednicu ponizila Šaranovića.

 • Spajić: Ni ja, ni bilo ko iz mog okruženja, ne utičemo na rad SDT-a
  on 19/07/2024 at 17:26

  Izvršna vlast ne miješa se u posao Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) i Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) i u Crnoj Gori nema političkog revanšizma, poručio je premijer Milojko Spajić.

 • Šaranović poziva SDT da ispita javne nabavke u MUP-u: Nepravilnosti nema
  on 19/07/2024 at 16:02

  Ministar unutrašnjih poslova (MUP) Danilo Šaranović pozvao je danas Specijalno državno tužilaštvo da ispita njegovo djelovanje i sve javne nabavke u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

 • Premijerski sat kroz objektiv
  on 19/07/2024 at 15:50

  Dvanaesta - posebna sjednica Prvog redovnog (proljećnjeg) zasijedanja u 2024.

 • Milatović imenovao Mirkovića za ambasadora u SAD
  on 19/07/2024 at 15:12

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović imenovao je Jovana Mirkovića za ambasadora Crne Gore u Sjedinjenim Američkim Državama, na rezidentnoj osnovi, sa sjedištem u Vašingtonu.

 • Parlamentarna većina nedolaskom na sjednicu ponizila Šaranovića
  on 19/07/2024 at 14:13

  Parlamentarna većina je, nedolaskom na sjednicu Odbora za bezbjednost i odbranu, ponizila ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića i poručila mu da nema legitimitet da ostane na funkciji, saopštili su iz Kluba poslanika Demokratske partije socijalista (DPS).

 • Rezultati izbora u Andrijevici objavljeni 16. jula, nova sjednica SO do kraja mjeseca
  on 19/07/2024 at 14:02

  Ministarstvo javne uprave obavila je nadzor nad primjenom odredbi člana 39 Zakona o lokalnoj samoupravi u Opštini Andrijevica i utvrdila da su konačni rezultati izbora objavljeni u „Službenom listu CG-opštinski propisi“ dana 16. jula 2024. godine.

 • Reizbor fon der Lajen dodatno će osnažiti veze između naših institucija
  on 19/07/2024 at 13:33

  Crna Gora je u potpunosti posvećena procesu pristupanja Evropskoj uniji, duboko poštujući i cijeneći vrijednosti demokratije, vladavine prava i ljudskih prava koje čine fundament porodice razvijenih evropskih zemalja, saopštio je predsjednik Skupštine Andrija Mandić. On je čestitao reizbor predsjednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen.