LOGO ZA NOVI NAZIV

Najava da RTCG mijenja naziv rezultirala je brojnim, i pozitivnim i negativnim reakcijama, ali su se sve, uglavnom, temeljile na politickim i nacionalnim kriterijumima. Strucnjaci iz oblasti marketinga i grafickog dizajna isticu da glavni izazov nije u broju slova skracenice koju treba brendirati, vec u procesu rebrendiranja i vizuelne prezentacije.

To je za Antenu M saopstio osnivac, Milos Milosevic, direktor i glavni dizajner podgorickog studija za interaktivni dizajn – Fleka koji smatra da su troslovne skracenice krace i, ipak, prijemcivije.

“Najveci izazov je, sa grafickog aspekta, upodobljavanje vizuelnog identiteta i fonetsko prilagodavanje lakom izgovaranju”, kaze Milosevic koji dodaje da je, “sto se tice izgovora skracenice “CRT” ili “RTCG”, sa grafickog aspekta, manje vazno pitanje.

“Naravno, kada su u pitanju skracenice, troslovni logotipi su cesci jer je krace – lakse i prijemcivije”, naglasava Milosevic.

Najava da RTCG mijenja naziv je rezultirala brojnim, i pozitivnim i negativnim reakcijama, ali su sve temeljile na politickim i nacionalnim kriterijumima.

Strucnjake iz oblasti marketinga i grafickog dizajna, javno, niko nista nije pitao.

Milos Milosevic iz kreativnog studija Fleka ukazuje na odredene izazove koji proisticu iz dosadasnjeg tretmana logotipa nacionalnog javnog servisa, medju koje spada upotreba boja drzavne zastave – crvene i zute koja interpretira zlatnu sa orla i obruba zastave.

U prilog Milosevicevom stavu govori i cinjenica da je BBC-ev logo crno-bijeli iako britanska zastava sadrzi plavu, bijelu i crvenu. Ni RAI ne koristi zelenu i crvenu koje su, zajedno sa bijelom, na italijanskoj zastavi, kao ni svedska drzavna SVT ciji je logo crno bijeli sa malim zelenim trouglom, uprkos cinjenici da su svedske boje plava i zuta.

“Apsolutno nijesam za koriscenje nacionalnih boja zato sto TV ekran, sam po sebi, obiluje bojama koje se konstantno smjenjuju i samim tim, naci kolorit koji funkcionise u svakoj situaciji je, jednostavno, nemoguce”, kategorican je Milosevic koji objasnjava da je upravo “to razlog zasto svi prelaze na linijsku formu, kao sto je slucaj sa BBC-em, ili je logo podrzan trakama koje ne opterecuju.

“Inace, nase nacionalne boje i njihova kombinacija nijesu pretjerano zahvalne za rad sto se vidi po dresovima reprezentacije gdje se narocito insistira na dominaciji te dvije boje. Moze se vidjeti na primjerima drugih zemalja sa slicnim kolor-kombinacijama, da su dizajn relaksirale dominacijom bijele sa nacionalnim bojama samo u tragovima”, rekao je Milosevic.

Podsjetimo. Generalni direktor Javnog servisa Bozidar Sundic nedavno je na svecanoj akademiji povodom 75 godina radija i 55 godina televizija inicirao promjenu naziva Radio Televizija Crne Gore u Crnogorska Radio Televizija.

“Ovakva promjena naziva ce biti cjelishodna i trebalo bi je uvrstiti u novi zakon o nacionalnom javnom emiteru”, rekao je Sundic.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Za četiri godine otkrivena 41 falsifikovana novčanica od 500 eura
  on 26/03/2023 at 06:09

  Od 2019. godine, kada su su centralne banke članica eurozone prestale da štampaju novčanicu od 500 eura, u našoj zemlji je zabilježen 41 falsifikat tog apoena, podaci su Centralne banke Crne Gore (CBCG). U trgovinama u Crnoj Gori ta novčanica je i dalje regularno sredstvo plaćanja.

 • Podržavaju mala preduzeća sa međunarodnim ambicijama 15 godina
  on 25/03/2023 at 14:21

  Evropska mreža preduzetništva /Enterprise Europe Network/ (EEN), kao i MontEENegro konzorcijum koji djeluje u sklopu nje, u cilju podrške malim preduzećima, ove godine obilježavaju 15 godina postojanja.

 • Kroz Sozinu prošlo 550 hiljada vozila
  on 25/03/2023 at 14:04

  Kroz tunel Sozina je u periodu od 17. do 23. marta prošlo 52,41 hiljada vozila, većinom automobila.

 • U Herceg Novom 4,63 hiljade turista
  on 25/03/2023 at 13:53

  U Herceg Novom, prema podacima od četvrtka, boravi 4,63 hiljade turista, 1,74 hiljade više nego u istom periodu prošle godine.

 • "Zakon jednak za sve, pa i za privredna društva u većinskom državnom vlašništvu"
  on 25/03/2023 at 13:11

  Izjave Luke Kotor u vezi sa pružanjem lučke usluge pilotaže u Bokokotorskom zalivu kojima se nipodaštavaju sudske i odluke drugih nadležnih organa, ne idu u prilog očuvanju poslovnog ugleda luke od nacionalnog značaja, saopšteno je iz Ministarstva kapitalnih investicija.

 • Za podsticajne mjere u poljoprivredi 45 hiljada eura
  on 25/03/2023 at 12:00

  Opština Tivat će za podsticajne mjere u sektoru poljoprivrede ove godine opredijeliti 45 hiljada eura.

 • Klikom do trgovine, ali i prevare
  on 25/03/2023 at 06:37

  Od početka godine 11 kupovina preko interneta završilo se prijavom Tržišnoj inspekciji. Nepravilnosti su se odnosile na reklamacije sata, parfema, šminke, garderobe, česme, mašinice za brijanje i drugog, a kupci su tvrdili da dobijeni proizvod nije isti kao sa fotografije. Prijavljivalo se i kašnjenje isporuke, kao i da je cijena koju kurir traži pri dostavi veća od naznačene pri naručivanju. Glavna tržišna inspektorka, Marina Radulović, za Portal RTCG kaže da je, za tri mjeseca 2023. godine, od kurirskih službi oduzeta krivotvorena roba, vrijedna 19.437 eura.

 • Crnogorskom tržištu kapitala predstoje bolji dani
  on 25/03/2023 at 05:59

  Crnogorskom tržištu kapitala predstoje bolji dani, smatra novoimenovani predsjednik Komisije za tržište kapitala Crne Gore (KTKCG) Željko Drinčić.

 • EK podržava modernizaciju puteva i željeznice u CG
  on 24/03/2023 at 14:35

  Za Crnu Goru bila odlična vijest ukoliko se odobri investicioni grant od 75 miliona eura za rekonstrukciju željeznice, kazao je ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović na sastanku sa šefom jedinice za Crnu Goru u Direktoratu za susjedstvo i politiku proširenja Majklom Milerom. Miler je istakao težnje EK da snažnije podržava modernizaciju željezničke infrastrukture, budući da u skladu sa „Zelenom agendom“ ovaj vid saobraćaja ima poseban značaj.

 • Nakon dvije godine poslovanja sa gubitkom, u 2022. pozitivan rezultat
  on 24/03/2023 at 13:20

  Nakon dvije godine poslovanja sa gubitkom Hotelska grupa "Budvanska rivijera" AD Budva u 2022. godini ostvarila je pozitivan poslovni rezultat u iznosu od 602.563 eura. To je utvrdio Odbor direktora na danas održanoj XIX sjednici.