KOMESAR ZA PROSIRENJE

Pravila pregovora za zemlje koje su vec u tom procesu nece se mijenjati, porucio je novi evropski komesar za prosirenje Oliver Verhelji. Teznja zemalja Zapadnog Balkana da se pridruze Evropskoj uniji, identicna je sa zeljom Evrope da bude geografski kompletirana, kazao je predsjednik Evropskog parlamenta David Sasoli na okruglom stolu, koji je u Briselu okupio predstavnike pet zemalja regiona.

Nema promjene pravila pregovarackog procesa za zemlje koje su vec pocele pristupne pregovore, poruka je novog Evropskog komesara za prosirenje Olivera Verheljija.

“Vazno je da se pregovori koji su u toku ne pocinju od pocetka, oni se moraju voditi po vec dogovrenim pravilima. Pravila se ne mogu mijenjati u toku igre. Moramo da ucinimo da cjelopkupan poces bude kredibilan ne samo za zemlje clanice vec i za zemlje Zapadnog Balkana. Potrebni su vidljivi rezultati u oblasti vladavine prava i slobode medija. Politicka debata mora se vratiti u Parlament. Takode, potrebno je ojacati povjerenje u izborni proces”, naveo je komesar EK za prosirenje Oliver Verhelji.

On je naveo da je Crna Gora sa 32 otvorena poglavlja najvise napredovala na putu ka EU, ali da jos treba da ostvari opipljive rezultate u oblastima kao sto su vladavina zakona i sloboda medija, da politicka debata treba da se vrati u parlament, gdje joj je i mjesto, a vazno je i da se nastavi posao oko izbornog zakonodavstva.

Teznja zemalja Zapadnog Balkana da se pridruze EU identicna je sa zeljom Evrope da bude geografki kompletirana, kazao je na okruglom stolu koji je okupio predstavnike pet zemalja regiona predsjednik Evropskog Parlamenta David Sasoli.

“Za Evropski parlament to je put koji treba da pocne brzo. Nasa je obaveza da obezbijedimo da taj proces napreduje”, naveo je Sasoli.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Spajić sjutra odgovara na pitanja poslanika
  on 18/07/2024 at 11:31

  Premijer Milojko Spajić odgovaraće sjutra u Skupštini na pitanja predstavnika poslaničkih klubova, na posebnoj sjednici posvećenoj Premijerskom satu koja će početi u 14 sati.

 • Za šest mjeseci usvojen veliki broj dokumenata koji Crnu Goru približavaju EU
  on 18/07/2024 at 10:45

  Tokom prve polovine 2024. godine, donijet je veliki broj zakonskih i strateških dokumenata kojima se crnogorski propisi u velikoj mjeri približavaju evropskim, kazala je ministarka evropskih poslova Maida Gorčević na današnjoj sjednici Vlade. Kako je saopšteno iz Ministarstva evropskih poslova, Gorčević je kazala da se na taj način ispunjavaju mjerila za zatvaranje pregovaračkih poglavlja, ali što je još važnije, postepeno uvode evropski standardi i unapređuje kvalitet života građana.

 • "Milatoviću Evropa sad 1 i 2 nijesu bili populizam dok je ubjeđivao građane u njihovu održivost"
  on 18/07/2024 at 10:39

  Predsjedniku države Jakovu Milatoviću Evropa sad 1 i 2 nisu bili populizam kada je ubjeđivao građane u njihovu održivost, saopštili su iz Pokreta Evropa sad (PES).

 • Ambasador Nizozemske: Crnoj Gori je mjesto u EU
  on 18/07/2024 at 10:20

  Nerezidentni ambasador Nizozemske u Crnoj Gori Joust Reintjes je kazao da je Crnoj Gori mjesto u Evropskoj uniji i da Nizozemska pruža tehničku i političku podršku Crnoj Gori od samog početka.

 • Milatović i Mišel kopredsjedavajući panela o demokratiji
  on 18/07/2024 at 09:32

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović će zajedno sa predsjednikom Evropskog savjeta Šarlom Mišelom, biti kopredsjedavajući okruglog stola “Odbrana i osiguravanje demokratije” na Samitu Evropske političke zajednice koji se održava u palati Blenhaim, rodnoj kući Vinstona Čerčila, pored Londona.

 • "Crna Gora ne smije ugroziti decenijama izgrađivan penzioni sistem"
  on 18/07/2024 at 08:23

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović poručio je na društvenoj mreži X da Crna Gora ne smije ugroziti decenijama izgrađivan penzioni sistem međugeneracijske solidarnosti.

 • Milatović danas na samitu Evropske političke zajednice
  on 18/07/2024 at 06:54

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović učestvovaće danas na samitu Evropske političke zajednice, koji se održava u palati Blenhaim, rodnoj kući Vinstona Čerčila, pored Londona.

 • "Dogovorom spasiti Budvu od političke destabilizacije"
  on 18/07/2024 at 06:19

  Stranke u Budvi i dalje pokušavaju da dođu do broja od 17 odbornika koliko je potrebno za formiranje vlasti. Liste "Budva Naš Grad" Nikole Jovanovića, "Čist izbor" koju predvodi SDP i "Drugačije" na čijem je čelu URA, uputile su ponudu Demokratama i Evropi Sad da zajedno konstituišu većinu.

 • O razrješenju Kovačevića danas na sjednici SO Nikšić
  on 18/07/2024 at 06:10

  Predsjednik Skupštine Opštine Nikšić Nemanja Vuković zakazao je za danas sjednicu na kojoj će se raspravljati o predlogu za razrješenje predsjednika Opštine Nikšić Marka Kovačevića.

 • Leković: Nema više tender miljenika
  on 17/07/2024 at 18:32

  Novi menadžment MUP-a je obezbijedio nova patrolna vozila, kroz pošten tender, za potrebe Uprave policije i nema više tender miljenika već jednakog odnosa prema svima, poručio je poslanik Demokrata Momčilo Leković.