CRNOGORSKI POKRET

Politika EU i njenih predstavnika u Crnoj Gori u mnogim slucajevima bila je pogresna, zbog nerazumjevanja pozadine djelovanja mnogih politickih, nevladinih i medijskih entiteta u Crnoj Gori, poruceno je u pismu koje je Crnogorski pokret uputio sefu Delegacije EU u Crnoj Gori Aivu Oravu.

Nema sumnje, kazu, da svako drustvo koje tezi ka uredenoj, zapadnoj demokratiji mora uvazavati ulogu i podsticati pluralizam, slobodne medije, razvitak nevladinog sektora, kriticku misao, nezavisno sudstvo, netolerantnost prema korupciji, kriminalu i da ne nabrajamo dalje sve ono sto je opstepoznato i predstavlja mantru svih uredenih drustava.

“Bez sumnje je i da svi predstavnici EU sa takvim predubjedenjima dolaze u Crnu Goru i podrzavaju sve subjekte koji su, svojim djelovanjem, nacelno na tragu svega navedenog. Po odredenom stereotipu stvara se slika da su svi koji kritikuju vlast, koji se bave tzv. istrazivackim novinarstvom, korupcijom, organizovanim krimanalom, odsustvom nezavisnih institucija i institucija uopste, pozeljni subjekti koje treba podrzati i afirmativno, i materijalno”, porucuju iz Crnogorskog pokreta.

Naglasavaju da vjeruju da ” Vas licno na to podstice i iskustvo sopstvene zemlje, koja je prolazila kroz slicne periode kroz koje Crna Gora prolazi danas”.

Kad se uzme u obzir da se u Crnoj Gori vlast veoma malo mijenjala, u kojoj je DPS uvijek bio konstanta, onda to dodatno stvara sliku o Crnoj Gori koja moze jos vise pojacati stereotipe vezane za slicna drustva, ocijenjuju u Crnogorskom pokretu.

Medutim, naglasavaju da kao svaki stereotip i stereotip sa kojim prilaze evropski predstavnici Crnoj Gori donosi odredene kontroverze.

“Neukusno je posmatrati drustvene okolnosti u Crnoj Gor,i a ne spomenuti devedesete godine proslog stoljeca, vrijeme kada je Crna Gora bila puki trabant ratne politike Srbije i velikosrpske ideologije, koja je, u uslovima potpune neslobode, medijski, politickom propagandom i nacionalistickim i militantnim djelovanjem Srpske pravoslavne crkve, u potpunosti promjenila etnicku strukturu stanovnistva Crne Gore, sto je lako provjerljivo kad se pogledaju popisi stanovnistva od 1981.godine pa nadalje”, saoptili su iz Crnogorskog pokreta.

Kako smatraju,tradicionalna vezanost vecine stanovnika Crne Gore za Srbiju i Rusiju je tada poprimila iracionalne razmjere, do toga da je kod brojnog stanovnistva postojala spremnost zrtvovanja Crne Gore i njenih interesa za interese Srbije i Rusije. Ta naklonost nosila je, kazu, sa sobom otvoreni i ortodoksni animozitet prema zapadnim zemljama, zapadnim vrijednostima i zapadnim bezbjednosnim integracijama.

“Ogroman je trud bio potreban da se takva siutuacija koliko – toliko obrne i makar se stvori neka kriticna masa koja je Crnu Goru okrenula sebi, evroatlaskim integracijama, kao imperativu, i otklonu od nakardnih ideologija zasnovanih na panslavizmu i panpravoslavlju. Iako je Crna Gora usla u NATO i nedvosmileno svoj brod okrenula ka integraciji u drustvo civilizovanih, demokratskih zemalja, otpor u zemlji nimalo nije jenjavao”, navodi se u pismu Oravu.

Ubjedenje vlasti da ce vrijeme uciniti svoje, nedovoljno ili nikakvo bavljenje i odsustvo proaktivnog pristupa promjeni svijesti, otvorilo je veliki prostor za upliv velikosrpskih i proruskih uticaja.

“Cak ni mi sami danas nijesmo nacisto ko je sve upleten u to, po nama, anticrnogorsko djelovanje, bilo iz ubjedenja, bilo zbog izdasne finansijke potpore koja dolazi sa tih strana. Ali, priznacete, bez te jasnoce, svaka slika o Crnoj Gori ne moze Vam biti dovoljno jasna i moze Vam prilicno zamutiti rasudivanje o mnogim akterima sa politickog, nevladinog i medijskog spektra”, navode u Crnogorskom pokretu.

Naravno, pod uslovom da dijelimo viziju Crne Gore, koja, za nas, nema alternativu potpunoj integraciji Crne Gore u zapadnu civilizaciju i njene bezbjednosne strukture!

Upravo se, kazu, zato obracaju Oravu “potpuno sigurni da je politika EU i njenih predstavnika u Crnoj Gori u mnogim slucajevima bila pogresna upravo iz nerazumjevanja o pozadini djelovanja mnogih politickih, nevladinih i medijskih entiteta u Crnoj Gori”.

Podsjecaju i na pojedine reakcije prema, kako naglasavaju, nesumnjivom udaru ruskih obavjestajnih sluzbi i srpskih nacionalista na Crnu Goru 16. oktobra 2016.godine.

“Slobodno se moze reci za skoro sve nevladine organizacije, tzv. nezavisne medije i opozicione partije da su zdusno stali u odbranu aktera pokusaja oruzanog prevrata i bezmalo predstavljali njihovu logistiku u obesmisljavanju utvrdivanja zakonske odgornosti najodgovornijih. Konacno, svojim djelovanjem su omogucili da se neka najodgovornija lica u Crnoj Gori slobodno setaju i segace sa crnogorskim sudstvom i drzavom”, navodi se u pismu.

Posebnu pricu, smatraju, predstavlja djelovanje SPC, odnosno njenih eparhija u Crnoj Gori, “koje predstavljaju stub otpora svakoj integraciji Crne Gore u zapadno drustvo i koje su glavni i najozbiljniji protagonist velikosrpskih i proruski ideja i aktivnosti u Crnoj Gori”.

Nikada, ali nikada, naglasavaju, nije bilo nikakve reakcije sa pomenutih adresa na takvo djelovanje.

“O pretolerantnom odnosu prema SPC govori i to sto nije bilo nikakve reakcije na nezakonit upis sakralnih objekata i crkvenih dobara na SPC, bez ijednog valjanog dokaza o vlasnistvu! Iako vole sebe da isticu kao zastitnike drzavne i drustvene imovine, ostali su nijemu na tu pljacku ogromnih razmjera”, smatraju u Crnogorskom pokretu.

Podsjecaju i na podrsku uclanjenju Crne Gore u NATO, koja je, kazu, u potpunosti izostala, izuzev Socijaldenokratske partije Crne Gore!

“Sve ovo ozbiljno upozorava na mogucnost da EU, pojedine zapadne ambasade i mnogi zapadni fondovi, finansirajuci razne nevladine organizacije, medije i druge organizacije, ustvari finansiraju prorusku logistiku u Crnoj Gori”, zakljucuju u Crnogorskom pokretu.

Naglasavaju da vjestom zamjenom teza, njihovu porivrzenost Crnoj Gori i napor u odbrani od velikopsrpskih i proruskih nasrtaja na nju, proglasavaju nekakvim crnogorskim nacionalizmom, “sebe predstavljajuci toboze gradanskom opcijom, a nas diskreditujuci kao nacionaliste”.

U pismu Oravu napominju da nema sumnje da ce takvu predstavu dobiti od njih, ukoliko ga bude zainteresovalo sto misle o sadrzaju ovog pisma.

Grotektno je, naglasavaju, da su takav kompleks “naturili i vladi Crne Gore, te mi nikada nijesmo dobili sredstva, aplicirajuci projektima zastite nacionalne bastine na vladine konkurse”.

U Crnogorskom pokretu smatraju da se mora imati na umu da se mnoge nevladine organizacije i mediji ponasaju iskljucivo kao profitabilne organizacije, stvarajuci izopacenu sliku o Crnoj Gori i predstavljajuci je izvan granica najcrnjim bojama, time sebi dajuci vaznost u ocima EU kao nezaobilanog faktora u borbi protiv anomalija tranzicionog crnogorskog drustva.

“Bolje reci, stavljaju svoj interes ispred opsteg interesa da Crna Gora, sto brze, kroz jos vecu motivaciju i tranzicione napore, pristupi integracijama u EU”, zakljucili su u Crnogorskom pokretu.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Za četiri godine otkrivena 41 falsifikovana novčanica od 500 eura
  on 26/03/2023 at 06:09

  Od 2019. godine, kada su su centralne banke članica eurozone prestale da štampaju novčanicu od 500 eura, u našoj zemlji je zabilježen 41 falsifikat tog apoena, podaci su Centralne banke Crne Gore (CBCG). U trgovinama u Crnoj Gori ta novčanica je i dalje regularno sredstvo plaćanja.

 • Podržavaju mala preduzeća sa međunarodnim ambicijama 15 godina
  on 25/03/2023 at 14:21

  Evropska mreža preduzetništva /Enterprise Europe Network/ (EEN), kao i MontEENegro konzorcijum koji djeluje u sklopu nje, u cilju podrške malim preduzećima, ove godine obilježavaju 15 godina postojanja.

 • Kroz Sozinu prošlo 550 hiljada vozila
  on 25/03/2023 at 14:04

  Kroz tunel Sozina je u periodu od 17. do 23. marta prošlo 52,41 hiljada vozila, većinom automobila.

 • U Herceg Novom 4,63 hiljade turista
  on 25/03/2023 at 13:53

  U Herceg Novom, prema podacima od četvrtka, boravi 4,63 hiljade turista, 1,74 hiljade više nego u istom periodu prošle godine.

 • "Zakon jednak za sve, pa i za privredna društva u većinskom državnom vlašništvu"
  on 25/03/2023 at 13:11

  Izjave Luke Kotor u vezi sa pružanjem lučke usluge pilotaže u Bokokotorskom zalivu kojima se nipodaštavaju sudske i odluke drugih nadležnih organa, ne idu u prilog očuvanju poslovnog ugleda luke od nacionalnog značaja, saopšteno je iz Ministarstva kapitalnih investicija.

 • Za podsticajne mjere u poljoprivredi 45 hiljada eura
  on 25/03/2023 at 12:00

  Opština Tivat će za podsticajne mjere u sektoru poljoprivrede ove godine opredijeliti 45 hiljada eura.

 • Klikom do trgovine, ali i prevare
  on 25/03/2023 at 06:37

  Od početka godine 11 kupovina preko interneta završilo se prijavom Tržišnoj inspekciji. Nepravilnosti su se odnosile na reklamacije sata, parfema, šminke, garderobe, česme, mašinice za brijanje i drugog, a kupci su tvrdili da dobijeni proizvod nije isti kao sa fotografije. Prijavljivalo se i kašnjenje isporuke, kao i da je cijena koju kurir traži pri dostavi veća od naznačene pri naručivanju. Glavna tržišna inspektorka, Marina Radulović, za Portal RTCG kaže da je, za tri mjeseca 2023. godine, od kurirskih službi oduzeta krivotvorena roba, vrijedna 19.437 eura.

 • Crnogorskom tržištu kapitala predstoje bolji dani
  on 25/03/2023 at 05:59

  Crnogorskom tržištu kapitala predstoje bolji dani, smatra novoimenovani predsjednik Komisije za tržište kapitala Crne Gore (KTKCG) Željko Drinčić.

 • EK podržava modernizaciju puteva i željeznice u CG
  on 24/03/2023 at 14:35

  Za Crnu Goru bila odlična vijest ukoliko se odobri investicioni grant od 75 miliona eura za rekonstrukciju željeznice, kazao je ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović na sastanku sa šefom jedinice za Crnu Goru u Direktoratu za susjedstvo i politiku proširenja Majklom Milerom. Miler je istakao težnje EK da snažnije podržava modernizaciju željezničke infrastrukture, budući da u skladu sa „Zelenom agendom“ ovaj vid saobraćaja ima poseban značaj.

 • Nakon dvije godine poslovanja sa gubitkom, u 2022. pozitivan rezultat
  on 24/03/2023 at 13:20

  Nakon dvije godine poslovanja sa gubitkom Hotelska grupa "Budvanska rivijera" AD Budva u 2022. godini ostvarila je pozitivan poslovni rezultat u iznosu od 602.563 eura. To je utvrdio Odbor direktora na danas održanoj XIX sjednici.