CRNOGORSKI POKRET

Politika EU i njenih predstavnika u Crnoj Gori u mnogim slucajevima bila je pogresna, zbog nerazumjevanja pozadine djelovanja mnogih politickih, nevladinih i medijskih entiteta u Crnoj Gori, poruceno je u pismu koje je Crnogorski pokret uputio sefu Delegacije EU u Crnoj Gori Aivu Oravu.

Nema sumnje, kazu, da svako drustvo koje tezi ka uredenoj, zapadnoj demokratiji mora uvazavati ulogu i podsticati pluralizam, slobodne medije, razvitak nevladinog sektora, kriticku misao, nezavisno sudstvo, netolerantnost prema korupciji, kriminalu i da ne nabrajamo dalje sve ono sto je opstepoznato i predstavlja mantru svih uredenih drustava.

“Bez sumnje je i da svi predstavnici EU sa takvim predubjedenjima dolaze u Crnu Goru i podrzavaju sve subjekte koji su, svojim djelovanjem, nacelno na tragu svega navedenog. Po odredenom stereotipu stvara se slika da su svi koji kritikuju vlast, koji se bave tzv. istrazivackim novinarstvom, korupcijom, organizovanim krimanalom, odsustvom nezavisnih institucija i institucija uopste, pozeljni subjekti koje treba podrzati i afirmativno, i materijalno”, porucuju iz Crnogorskog pokreta.

Naglasavaju da vjeruju da ” Vas licno na to podstice i iskustvo sopstvene zemlje, koja je prolazila kroz slicne periode kroz koje Crna Gora prolazi danas”.

Kad se uzme u obzir da se u Crnoj Gori vlast veoma malo mijenjala, u kojoj je DPS uvijek bio konstanta, onda to dodatno stvara sliku o Crnoj Gori koja moze jos vise pojacati stereotipe vezane za slicna drustva, ocijenjuju u Crnogorskom pokretu.

Medutim, naglasavaju da kao svaki stereotip i stereotip sa kojim prilaze evropski predstavnici Crnoj Gori donosi odredene kontroverze.

“Neukusno je posmatrati drustvene okolnosti u Crnoj Gor,i a ne spomenuti devedesete godine proslog stoljeca, vrijeme kada je Crna Gora bila puki trabant ratne politike Srbije i velikosrpske ideologije, koja je, u uslovima potpune neslobode, medijski, politickom propagandom i nacionalistickim i militantnim djelovanjem Srpske pravoslavne crkve, u potpunosti promjenila etnicku strukturu stanovnistva Crne Gore, sto je lako provjerljivo kad se pogledaju popisi stanovnistva od 1981.godine pa nadalje”, saoptili su iz Crnogorskog pokreta.

Kako smatraju,tradicionalna vezanost vecine stanovnika Crne Gore za Srbiju i Rusiju je tada poprimila iracionalne razmjere, do toga da je kod brojnog stanovnistva postojala spremnost zrtvovanja Crne Gore i njenih interesa za interese Srbije i Rusije. Ta naklonost nosila je, kazu, sa sobom otvoreni i ortodoksni animozitet prema zapadnim zemljama, zapadnim vrijednostima i zapadnim bezbjednosnim integracijama.

“Ogroman je trud bio potreban da se takva siutuacija koliko – toliko obrne i makar se stvori neka kriticna masa koja je Crnu Goru okrenula sebi, evroatlaskim integracijama, kao imperativu, i otklonu od nakardnih ideologija zasnovanih na panslavizmu i panpravoslavlju. Iako je Crna Gora usla u NATO i nedvosmileno svoj brod okrenula ka integraciji u drustvo civilizovanih, demokratskih zemalja, otpor u zemlji nimalo nije jenjavao”, navodi se u pismu Oravu.

Ubjedenje vlasti da ce vrijeme uciniti svoje, nedovoljno ili nikakvo bavljenje i odsustvo proaktivnog pristupa promjeni svijesti, otvorilo je veliki prostor za upliv velikosrpskih i proruskih uticaja.

“Cak ni mi sami danas nijesmo nacisto ko je sve upleten u to, po nama, anticrnogorsko djelovanje, bilo iz ubjedenja, bilo zbog izdasne finansijke potpore koja dolazi sa tih strana. Ali, priznacete, bez te jasnoce, svaka slika o Crnoj Gori ne moze Vam biti dovoljno jasna i moze Vam prilicno zamutiti rasudivanje o mnogim akterima sa politickog, nevladinog i medijskog spektra”, navode u Crnogorskom pokretu.

Naravno, pod uslovom da dijelimo viziju Crne Gore, koja, za nas, nema alternativu potpunoj integraciji Crne Gore u zapadnu civilizaciju i njene bezbjednosne strukture!

Upravo se, kazu, zato obracaju Oravu “potpuno sigurni da je politika EU i njenih predstavnika u Crnoj Gori u mnogim slucajevima bila pogresna upravo iz nerazumjevanja o pozadini djelovanja mnogih politickih, nevladinih i medijskih entiteta u Crnoj Gori”.

Podsjecaju i na pojedine reakcije prema, kako naglasavaju, nesumnjivom udaru ruskih obavjestajnih sluzbi i srpskih nacionalista na Crnu Goru 16. oktobra 2016.godine.

“Slobodno se moze reci za skoro sve nevladine organizacije, tzv. nezavisne medije i opozicione partije da su zdusno stali u odbranu aktera pokusaja oruzanog prevrata i bezmalo predstavljali njihovu logistiku u obesmisljavanju utvrdivanja zakonske odgornosti najodgovornijih. Konacno, svojim djelovanjem su omogucili da se neka najodgovornija lica u Crnoj Gori slobodno setaju i segace sa crnogorskim sudstvom i drzavom”, navodi se u pismu.

Posebnu pricu, smatraju, predstavlja djelovanje SPC, odnosno njenih eparhija u Crnoj Gori, “koje predstavljaju stub otpora svakoj integraciji Crne Gore u zapadno drustvo i koje su glavni i najozbiljniji protagonist velikosrpskih i proruski ideja i aktivnosti u Crnoj Gori”.

Nikada, ali nikada, naglasavaju, nije bilo nikakve reakcije sa pomenutih adresa na takvo djelovanje.

“O pretolerantnom odnosu prema SPC govori i to sto nije bilo nikakve reakcije na nezakonit upis sakralnih objekata i crkvenih dobara na SPC, bez ijednog valjanog dokaza o vlasnistvu! Iako vole sebe da isticu kao zastitnike drzavne i drustvene imovine, ostali su nijemu na tu pljacku ogromnih razmjera”, smatraju u Crnogorskom pokretu.

Podsjecaju i na podrsku uclanjenju Crne Gore u NATO, koja je, kazu, u potpunosti izostala, izuzev Socijaldenokratske partije Crne Gore!

“Sve ovo ozbiljno upozorava na mogucnost da EU, pojedine zapadne ambasade i mnogi zapadni fondovi, finansirajuci razne nevladine organizacije, medije i druge organizacije, ustvari finansiraju prorusku logistiku u Crnoj Gori”, zakljucuju u Crnogorskom pokretu.

Naglasavaju da vjestom zamjenom teza, njihovu porivrzenost Crnoj Gori i napor u odbrani od velikopsrpskih i proruskih nasrtaja na nju, proglasavaju nekakvim crnogorskim nacionalizmom, “sebe predstavljajuci toboze gradanskom opcijom, a nas diskreditujuci kao nacionaliste”.

U pismu Oravu napominju da nema sumnje da ce takvu predstavu dobiti od njih, ukoliko ga bude zainteresovalo sto misle o sadrzaju ovog pisma.

Grotektno je, naglasavaju, da su takav kompleks “naturili i vladi Crne Gore, te mi nikada nijesmo dobili sredstva, aplicirajuci projektima zastite nacionalne bastine na vladine konkurse”.

U Crnogorskom pokretu smatraju da se mora imati na umu da se mnoge nevladine organizacije i mediji ponasaju iskljucivo kao profitabilne organizacije, stvarajuci izopacenu sliku o Crnoj Gori i predstavljajuci je izvan granica najcrnjim bojama, time sebi dajuci vaznost u ocima EU kao nezaobilanog faktora u borbi protiv anomalija tranzicionog crnogorskog drustva.

“Bolje reci, stavljaju svoj interes ispred opsteg interesa da Crna Gora, sto brze, kroz jos vecu motivaciju i tranzicione napore, pristupi integracijama u EU”, zakljucili su u Crnogorskom pokretu.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Rekonstrukcija vlade u utorak ili na vanrednoj sjednici Skupštine u avgustu ili septembru
  on 19/07/2024 at 20:00

  Dok opozicija i pojedini mediji navode da je rekonstrukcija Vlade dogovorena i da bi se mogla dogoditi u utorak parlamentarna većina o tome još ne govori. Ako se to ne desi u utorak, premijer, koji bi trebalo da predloži i brani rekonstrukciju Vlade u parlamentu, već u srijedu putuje u Pariz, na otvaranje Olimpijskih igara. To znači da ako rekonstrukcija ne bude u julu, u avgustu i septembru bi morala da bude zakazana vanredna sjednica Skupštine.

 • Butorović: Evropa Sad 2 stvara bolje uslove za poslodavca i radnike
  on 19/07/2024 at 19:30

  Svjedoci smo da su naši građani zadnjih decenija uvijek bili ti koji su nosili najveći teret ekonomije na uštrb svojih radničkih prava i prava koja prositiču iz radnog odnosa, napisao je sekretar kluba poslanika "Evropa Sad" Milutin Butorović.

 • Paunović: DPS opčinjen Šaranovićem
  on 19/07/2024 at 17:45

  Svjedoci smo svakodnevnih napada na ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića, a opčinjenost njime i Ministarstvom unutrašnjih poslova prevazilazi sve granice, napisao je portparol Demokratske Crne Gore Mitar Paunović u reagovanju na saopštenje Demokratske partije socijalista (DPS)u kojem piše da je parlamentarna većina nedolaskom na sjednicu ponizila Šaranovića.

 • Spajić: Ni ja, ni bilo ko iz mog okruženja, ne utičemo na rad SDT-a
  on 19/07/2024 at 17:26

  Izvršna vlast ne miješa se u posao Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) i Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) i u Crnoj Gori nema političkog revanšizma, poručio je premijer Milojko Spajić.

 • Šaranović poziva SDT da ispita javne nabavke u MUP-u: Nepravilnosti nema
  on 19/07/2024 at 16:02

  Ministar unutrašnjih poslova (MUP) Danilo Šaranović pozvao je danas Specijalno državno tužilaštvo da ispita njegovo djelovanje i sve javne nabavke u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

 • Premijerski sat kroz objektiv
  on 19/07/2024 at 15:50

  Dvanaesta - posebna sjednica Prvog redovnog (proljećnjeg) zasijedanja u 2024.

 • Milatović imenovao Mirkovića za ambasadora u SAD
  on 19/07/2024 at 15:12

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović imenovao je Jovana Mirkovića za ambasadora Crne Gore u Sjedinjenim Američkim Državama, na rezidentnoj osnovi, sa sjedištem u Vašingtonu.

 • Parlamentarna većina nedolaskom na sjednicu ponizila Šaranovića
  on 19/07/2024 at 14:13

  Parlamentarna većina je, nedolaskom na sjednicu Odbora za bezbjednost i odbranu, ponizila ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića i poručila mu da nema legitimitet da ostane na funkciji, saopštili su iz Kluba poslanika Demokratske partije socijalista (DPS).

 • Rezultati izbora u Andrijevici objavljeni 16. jula, nova sjednica SO do kraja mjeseca
  on 19/07/2024 at 14:02

  Ministarstvo javne uprave obavila je nadzor nad primjenom odredbi člana 39 Zakona o lokalnoj samoupravi u Opštini Andrijevica i utvrdila da su konačni rezultati izbora objavljeni u „Službenom listu CG-opštinski propisi“ dana 16. jula 2024. godine.

 • Reizbor fon der Lajen dodatno će osnažiti veze između naših institucija
  on 19/07/2024 at 13:33

  Crna Gora je u potpunosti posvećena procesu pristupanja Evropskoj uniji, duboko poštujući i cijeneći vrijednosti demokratije, vladavine prava i ljudskih prava koje čine fundament porodice razvijenih evropskih zemalja, saopštio je predsjednik Skupštine Andrija Mandić. On je čestitao reizbor predsjednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen.