BOLJI NA PISA TESTU

Napredak na PISA testiranju, prema podacima OECD, ostvaren je u matematickoj pismenosti, gdje je Crna Gora napredovala za 12 bodova, a statisticki posmatrano zabiljezen je trend rasta od pocetka ucesca u PISA testiranju za 31 bod, isticu u Ministarstvu prosvjete.

Crna Gora zauzela je 52. mjesto medu 79 zemalja na PISA testiranju za 2018. godinu, objavljeno je na podsajtu OECD-a. Na proslom PISA testiranju Crna Gora je bila na 59. mjestu.

Rezultati iz naucne pismenosti, kako napominju, su za nijansu bolji od prethodnog ciklusa.

“U ciklusu PISA 2018. godine fokus je bio na citalackoj pismenosti, gdje je novina bila uvodenje digitalnog citanja. Neznatna razlika u rezultatima i na nivou OECD-a i na nivou Crne Gore u odnosu na prethodni ciklus je zenemarljiva upravo zbog uvodenja digitalnog citanja, pa mozemo reci da su rezultati iz citalacke pismenosti na nivou prethodnog ciklusa. Takode, i iz citalacke pismenosti napredak je u odnosu na 2006. godinu 29 bodova”, saopstila je direktorica Ispitnog centra Dragana Dmitrovic.

Ostvareni bodovi iz citalacke pismenosti su 421, iz matematicke 430, a iz naucne 415, sto nas svrstava u drugu trecinu ukupnog broja testiranih zemalja.

“Nemamo razloga da budemo nezadovoljni rezultatima, ali treba jos mnogo rada da bismo bili zadovoljni”, istakla je ona.

Dmitrovic je dodala, da su interesantni podaci o najpopularnijim zanimanjima medu petnaestogodisnjacima. Ucenici su zainteresovani za sportska zanimanja, za medicinu, za prosvjetu, za informacione tehnologije, za pravne nauke. Posebno vazan element je pripadnost ucenika skoli 81 odsto, osjecaj sigurnosti, jer ucenici koji osjecaju prijateljsku atmosferu u skoli postizu bolje rezultate.

Ona je zakljucila podatkom da Nacionalno testiranje na kraju II ciklusa osnovne skole takode ukljucuje do 30 odsto zadataka tipa PISA testiranja, te da PISA testiranje ne treba dozivjeti kao takmicenje, nego kao jos jedan od instrumenata upravljanja obrazovanjem u cilju podizanja kvaliteta.

“U dijelu naucne pismenosti potrebno je raditi na opremanju kabineta, laboratorija da bi ucenici mogli izvoditi vjezbe, eksperimente u kontrolisanim uslovima i na taj nacin sticali prakticno i primjenjljivo znanje”, istakla je Dmitrovic.

Direktorica direktorata u Ministarstvu prosvjete Arijana Nikolic je napomenula da je napredak iz matematike zabiljezen upravo u ovom, posljednjem testiranju.

“Crna Gora je najnovijim rezultatima pokazala da je ostvarila nemali pomak u matematickoj pismenosti, te da nas najveci posao tek ceka u naucnoj pismenosti, u kojoj smo na slicnom nivou kao i u prethodnom ciklusu”, kazala je Nikolic.

Kako je naglasila u citalackoj pismenosti, u kojoj je i najveca razlika, djevojcice su bolje u odnosu na djecake, mada se sada smanjuje razlika. Djecaci su nesto bolji iz matematike, dok su iz naucne pismenosti razlike u bodovima neznatne i to u korist djevojcica.

Buduci svjesni znacaja ovog testiranja, kako je rekla Nikolic, prosle godine multiresorski tim je obisao veliki dio crnogorskih skola, kako bi pripremio u tehickom smislu ucenike na testiranje.

“U sustinskom smislu, obrazovna reforma sprovedena je sredinom 2017. godine, a kako je testiranje bilo 2018. svakako da puni efekat reforme u kontekstu PISA testiranja mozemo, logicno, ocekivati na narednom testiranju”, kazala je Nikolic.

PISA testiranje sprovodi se svake tri godine i procjenjuje stepen u kom su petnaestogodisnji ucenici sirom svijeta stekli kljucna znanja i vjestine, te koliko dobro ucenici mogu da koriste ono sto su naucili i da primijene svoja znanja u nepoznatom kontekstu. Ovaj pristup polazi od cinjenice da savremena ekonomija nagraduje pojedince ne na osnovu onoga sto znaju, nego na osnovu onoga sto mogu da urade sa onim sto znaju.

PISA istrazivanje ukljucuje kljucne skolske predmete – citanje, matematiku i nauku i inovativne oblasti. Citalacka pismenost definise se kao sposobnost ucenika da razumiju, koriste, evaluiraju, promisljaju i angazuju se u tumacenju pisanih tekstova. Matematicka pismenost definise se kao sposobnost ucenika da formulisu, koriste i tumace matematiku u razlicitim kontekstima. Naucna pismenost definise se kao sposobnost angazovanja u naucnim pitanjima i s naucnim idejama kao gradanina koji kriticki promislja.

Zbog razlike u obrazovnim sistemima zemalja ucesnica, ne testiraju se ucenici istog razreda, vec istog godista. Ucesnici PISA testiranja imaju izmedu 15 godina i tri mjeseca i 16 godina i dva mjeseca i zavrsili su najmanje sest godina formalnog skolovanja. Uzorkom je obuhvaceno 6 973 petnaestogodisnjaka iz 51 srednje skole i 15 osnovnih skola.

U ovom ciklusu PISA ucestvovalo je 11 gimnazija, 28 srednjih strucnih skola i 12 mjesovitih skola.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Platni promet 1,38 milijardi eura
  on 27/03/2023 at 17:36

  Vrijednost realizovanog platnog prometa za 20 radnih dana u februaru iznosila je 1,38 milijardi aura, što je 18 odsto više nego u januaru, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

 • Nacrt zakona o solidarnom doprinosu povući iz procedure
  on 27/03/2023 at 14:37

  Privredna komora Crne Gore, Američka privredna komora, Crnogorsko udruženje poslodavaca, Savjet stranih investitora i Udruženje banaka Crne Gore, ponovili su apel ministru finansija Aleksandru Damjanoviću u kojem traže od Vlade Crne Gore da povuče iz procedure Nacrt zakona o solidarnom doprinosu. Nacrt zakona smatraju dodatnim oblikom kažnjavanja kompanija koje uspješno posluju i ocjenjuju ga kao još jednu potvrdu dodatnog opterećivanja i urušavanja pozitivnog poslovnog ambijenta u Crnoj Gori.

 • Proizvodnja u Željezari kreće za desetak dana
  on 27/03/2023 at 14:22

  Za desetak dana trebalo bi da počne proizvodnja u pogonu Nikšićke Željezare, najavio je direktor te kompanije Đorđije Manojlović.

 • "Vrijedna imovina u Golubovcima data u zakup bez analiza i tendera"
  on 27/03/2023 at 13:43

  Bivši zaposleni u Montenegro airlinesu ističu da su iz medija saznali o izmajmljivanju hangara koji je u vlasništvu MA na Aerodromu "Golubovci" novom avio-prevozniku To Montenegro, i pitaju se zašto je stečajni sudija dozvolio novom stečajnom upravniku da ovako vrijednu imovinu da u zakup bez ikakve analize isplativosti zakupa i raspisanog tendera. Najavili su podnošenje prigovora na rad stečajnog upravnika i stečajnog sudije.

 • Uhapšena 34 vozača zbog vožnje pod dejstvom alkohola
  on 27/03/2023 at 13:18

  Službenici policije uhapsili su tokom vikenda 34 vozača koji su upravljali vozilom pod dejstvom alkohola, saopšteno je iz Uprave policije.

 • Od ponoći jeftinije sve vrste goriva
  on 27/03/2023 at 12:48

  Sve vrste goriva u Crnoj Gori će od ponoći biti jeftinije, saopšteno je iz Ministarstva kapitalnih investicija (MKI).

 • Damjanović: Vlada će u ratama platiti dug Montenegro Bonusa EPCG
  on 27/03/2023 at 10:54

  Ministar finansija Aleksandar Damjanović kazao je da će Vlada početi sa isplatom duga od 11,5 miliona eura Montenegro Bonusa Elektroprivredi Crne Gore na način što će odvajati dio od pripadajućih dividendi, odnosno dobiti.

 • Poziv gradovima i opštinama za ligu šampiona lokalnog razvoja
  on 27/03/2023 at 10:08

  Lokalne samouprave iz regiona od danas se mogu prijaviti za učešće u Programu sertifikacije gradova i opština s povoljnim poslovnim okruženjem u jugoistočnoj Evropi (BFC SEE), kako bi sistemski unaprijedile uslove za privlačenje investicija i brži razvoj postojeće privrede.

 • Na naplatu stižu stari krediti, država ne planira nova zaduženja
  on 26/03/2023 at 18:42

  Iako za sada država ne planira nova zaduženja budžetom je planirana mogućnost još 500 miliona eura zaduženja jer nam na naplatu stižu i stari krediti. A s obzirom na nepovoljne uslove na globalnom tržištu država će, kaže ministar finansija Aleksandar Damjanović, razmotriti i mogućnost emitovanja obveznica na domaćem tržištu. Da bi zaduživanje države na domaćem tržištu, gdje građani i privreda u bankama drže rekordne depozite, bilo gotovo duplo povoljnije, smatraju i finansijski stručnjaci.

 • Slabi srednjoročni izgledi globalne ekonomije
  on 26/03/2023 at 15:10

  Srednjoročni izgledi globalne ekonomije vjerovatno ostaju slabi zbog izuzetno velike neizvjesnosti, saopštila je direktorka Međunarodnog montarnog fonda (MMF), Kristalina Georgijeva.