IZ VLADE SAOPSTENO

Vlada planira da opet otvori skloniste za zrtve trgovine ljudima, koje ce biti licencirano i specijalizovano, kazala je clanica pregovaracke grupe za poglavlja 23 i 24, Marijana Lakovic Draskovic.

Ona je, na sjednici Odbora za ljudska prava i slobode, na kojem je razmatrana Strategija za borbu protiv trgovine ljudima za period 2019-2024. godine i Akcioni plan za implementaciju Strategije za ovu godinu, rekla da je sigurna da ce Vlada naci odrzivo rjesenje za smjestaj svih zrtava trgovine ljudima.

“Vlada ce se sigurno opredijeliti za princip licenciranog i specijalizovanog sklonista za zastitu zrtava trgovine ljudima, jer je to jedino odrzivo rjesenje”, navela je Lakovic Draskovic.

Kako je dodala, za skloniste ce najvjerovatnije biti opredijeljen novi objekat ili adaptiran neki postojeci, kako bi ispunili sve standarde kada je u pitanju smjestaj zrtava.

Generalni direktor Direktorata za socijalno staranje i djeciju zastitu u Ministarstvu rada i socijalnog staranja, Goran Kusevija, kazao je da neko skloniste mora da ima licencu da bi funkcionisalo.

“Imajuci u vidu da je Crna Gora tokom prosle godine imala svega pet potencijalnih zrtava trgovine ljudima, u Ministarstvu smo stava da ne bi bilo funkcionalno i opravdano imati posebno skloniste koje bi zbrinjavalo samo zrtve trgovine ljudima”, rekao je Kusevija.

On je naveo da su trenutno dvije zrtve trgovine ljudima, odnosno radne eksploatacije, smjestene u jednom od sklonista za zrtve nasilja.

Sefica Medunarodne organizacije za migrante za Crnu Goru, Dusica Zivkovic, smatra da skloniste za zrtve treba da bude specijalizovano, jer nije isti tretman za, na primjer, zrtvu radne i seksualne eksploatacije.

“Ako smo mogli od 2006. do ove godine da finansiramo skloniste, ne vidim razlog zasto ne bismo mogli i ubuduce”, kazala je Zivkovic.

Ona je navela da je u Crnoj Gori samo tokom oktobra evidentirano vise od hiljadu migranata, koji su najcesce u tranzitu kako bi dosli do granice sa Bosnom i Hercegovinom.

Prema njenim rijecima, ranije je bilo slucaj da se u Crnoj Gori evidentira od 500 do 600 migranata mjesecno.

Predstavnik Ministarstva unutrasnjih poslova Zeljko Spalevic kazao je da je do 1. decembra ove godina na broj SOS linije za zrtve trgovine ljudima bilo 346 raznih poziva, koji su u jednom slucaju rezultirali zbrinjavanjem dva muskarca kao potencijalnih zrtava.

Kako je naveo, u drugom slucaju utvrdeno je da nema elementa krivicnog djela, jer je jedno dijete u igri zahtijevalo pomoc, sto su vlasnici jednog objekta okarakterisali kao trgovinu ljudima.

“To pokazuje podizanje svijesti javnosti kada je u pitanju trgovina ljudima”, naveo je Spalevic.

On je kazao da Strategija za borbu protiv trgovine ljudima od 2019. do 2024. godine, koja je usvojena u februaru, fokus stavlja na uzrast, rodne specificnosti, obezbjedujuci adekvatan odgovor na njihovu ranjivost.

U fokusu MUP-a, kako je rekao, je preventivno djelovanje koje ce doprinijeti senzibilizaciji, jacanju strucnih kapaciteta predstavnika institucija za bolje prepoznavanje zrtava I potencijalnih zrtava i jacanje svijesti sire javnosti.

“U narednoj godini MUP i Odjeljenje za borbu protiv trgovine ljudima posveceno ce raditi na realizaciji mjera i aktivnosti Akcionog plana za sljedecu godinu, sa tezistem na aktivnostima u sirem kontekstu trgovine ljudima”, naveo je Spalevic.

Taj kontekst, kako je objasnio, odnosi se na migracije, upotrebu savremenih tehnologija, jacanju svijesti laicke i strucne javnosti, organizovanju obuka, jacanju kadrovskih kapaciteta i suzbijanju eksploatatorskih praksi, kao i jacanju saradnje sa nevladinom sektorom.

Rukovodilac Operativnog tima za borbu protiv trgovine ljudima, Vesna Jovicevic, kazala je da je taj tim za godinu ostvario veoma dobre rezultate, navodeci da su u tom periodu formirali 11 predmeta, od kojih je jedan pravosnazno okoncan u Visem sudu u Podgorici.

“Osobe koje su optuzene za to krivicno djelo, trgovinu ljudima, dobile su 15 i 17 godina zatvora. Drugi postupak je takode procesuiran, on se nalazi pred podgorickom Visim sudom i u toku je glavni pretres”, rekla je Jovicevic.

Kako je dodala, procesuirana su jos dva predmeta istrage, u Visem drzavnom tuzilastvu.

Jos cetiri predmeta, kako je rekla Jovicevic, nalaze se u izvidaju.

“Smatramo da smo za godinu od kada je formiran Tim napravili odlicne rezultate”, kazala je ona.

Sutkinja Apelacionog suda Milenka Zizic smatra da je kaznena politika prema izvrsiocima krivicnog djela trgovina ljudima blaga.

Ona je saglasna sa ocjenama da zrtve trgovine ljudima treba posmatrati potpuno odvojeno od zrtava nasilja.

Zamjenica Zastitnika ljudskih prava i sloboda, Snezana Mijuskovic, upoznala je clanove Odbora za ljudska prava sa Protokolom o postupanju u sluacajevima prosjacenja, koji su potpisale sve relevantne institucije, a koji na jasan nacin definise ovlascenja drzavnih sluzbenika koji treba da doprinesu prevenciji i suzbijanju prosjacenja.

Izvrsni director nevladine organizacije Phiren amenca, Elvis Berisa, kazao je da je neophodno da se radi na jasnom razgranicenju nadleznosti institucija koje se bave zastitom prava djece.

Na sjednici Odbora je dogovoreno da se 11. decembra odrzi kontrolno saslusanje ministra za ljudska i manjinska prava Mehmeda Zenke, u vezi sa polozajem osoba sa invaliditetom u Crnoj Gori.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Cjenovnike oglašavanja dostaviti do 27. marta
  on 20/03/2023 at 13:34

  Agencija za sprječavanje korupcije obavještava subjekte koji pružaju usluge medijskog oglašavanja izborne kampanje da rok za dostavljanje cjenovnika izbornog oglašavanja u kampanji za parlamentarne izbore koji će se održati 11. juna, ističe u ponedjeljak, 27. marta 2023. godine.

 • "Aktuelni ministri doprinijeli da Crna Gora izađe iz čeljusti prošlosti"
  on 20/03/2023 at 10:36

  Premijer Dritan Abazović kazao je da neće izostati pomoć Vlade ni privrednih subjekata da se zaustavi inflacija. Komentarišući rezultate predsjedničkih izbora, on je na početku sjednice Vlade kazao da su aktuelni ministri doprinijeli na neki način da Crna Gora izađe iz čeljusti prošlosti.

 • Lekić: 44. Vlade će biti, mandataru želim uspjeh i ozbiljnu većinu
  on 20/03/2023 at 10:10

  Skupština Crne Gore ponovo je usvojila izmjene i dopune Zakona o lokalnoj samoupravi, koje je predsjednik države Milo Đukanović vratio parlamentu na ponovno udlučivanje. Tim zakonom otvara se put za formiranje nove vlasti u Podgorici, mada je u međuvremenu Izborna komisija Glavnog grada proglasila konačne rezultate izbora u Podgorici.

 • Adžić naredne sedmice u zvaničnoj posjeti Briselu
  on 18/03/2023 at 15:08

  Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić na poziv ministra za unutrašnje poslove, sport i integracije Slobodne Države Bavarske, Joakima Hermana, učestvovaće na 3. Dunavskoj bezbjednosnoj konferenciji, koja će se održati u periodu od 23. do 24. marta 2023. godine u Briselu.

 • Izborna komisija Podgorice proglasila konačne rezultate izbora
  on 17/03/2023 at 23:01

  Izborna komisija Glavnog grada kasno sinoć jednoglasno je proglasila konačne rezultate izbora u Podgorici. Ovu odluku donijeli su pošto je Ustavni sud odbio sve žalbe izjavljene nakon izbora 23. oktobra prošle godine. Ta informacija zvanično je potvrđena Portalu RTCG.

 • Vraćamo poziciju glavnog pregovarača
  on 17/03/2023 at 21:17

  Vlada će u što skorijem roku unaprijediti mehanizme za koordinaciju procesa pristupanja Evropskoj uniji (EU), vratiti poziciju glavnog pregovarača i zaokružiti formiranje pregovaračke strukture, kazao je premijer Dritan Abazović.

 • "Tek treba da vidimo hoće li povlačenje Đukanovića biti suštinsko"
  on 17/03/2023 at 20:58

  Malo ko je svojevoljno odustao od političke moći u Crnoj Gori te je upitno da li bi od nje odustao onaj ko je ima(o) najviše, rekao je za Portal RTCG Stefan Đukić, profesor filozofije i analitičar. To je kazao komentarišući najavu predsjednika DPS-a Mila Đukanovića da će se ove godine povući sa mjesta čelnika te stranke.

 • "Izbori neophodni ali sporna procedura raspisivanja"
  on 17/03/2023 at 19:01

  Na odluku predsjednika države da raspusti Parlament i raspiše izbore, različite reakcije pravnika i analitičara. Ipak, kažu da takva odluka nije iznenađenje, te da su vanredni izbori Crnoj Gori neophodni, ali je sporna procedura raspisivanja.

 • Kancelarija nikšićkog odbora Demokrata ponovo demolirana
  on 17/03/2023 at 18:32

  Kancelarija nikšićkog odbora Demokratske Crne Gore demolirana je drugi put u ovom mjesecu, saopštili su iz te stranke.

 • "Biznismen i operator poreskih rajeva u umišljenoj ulozi ustavobranitelja"
  on 17/03/2023 at 16:21

  Koliko god imalo tragikomične dimenzije da je predsjednik države, ujedno i zvanično – privatnik, biznismen, bankar, operator poreskih rajeva, Milo Đukanović sada u umišljenoj ulozi ustavobranitelja, radi se o ozbiljnom ugrožavanju temelja političkog sistema", kazao je lider Demosa Miodrag Lekić.

 • UBCG u Globalnoj sedmici novca
  on 20/03/2023 at 12:56

  Udruženje banaka Crne Gore (UBCG) i ove godine, u okviru Evrospke sedmice novca, ima pojačane aktivnosti kroz predavanja koja će održati po školama i fakultetima podržavajući finansijsku edukaciju djece i mladih.

 • Objavljena Crna lista poreskih obveznika
  on 20/03/2023 at 12:15

  Uprava prihoda i carina (UPC) objavila je Crnu listu na kojoj se nalaze imena poreskih obveznika sa najvećim iznosom poreskog duga.

 • Od sjutra više od 25 proizvoda po nižim cijenama
  on 20/03/2023 at 10:45

  Od sjutra će građani u pet najvećih trgovačkih lanaca moći da kupuje i više od 25 proizvoda po minimalnim cijenama, najavio je ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović.

 • Ostvareno 435 kružnih putovanja stranih brodova
  on 19/03/2023 at 18:40

  U Crnoj Gori je u prošloj godini ostvareno 435 kružnih putovanja stranih brodova, pokazuju podaci Monstata.

 • Auto-putem prošlo 351,14 hiljada vozila
  on 19/03/2023 at 12:22

  Auto-putem Princeza Ksenija je od početka ove godine prošlo 351,14 hiljada vozila.

 • Nova vlada da hitno pripremi kredibilnu srednjoročnu fiskalnu strategiju
  on 19/03/2023 at 10:21

  Crna Gora, kao zemlja koja nema sopstvenu monetarnu politiku, mora hitno da reaguje instrumentima fiskalne politike, kako bi popravila svoj kredibilitet na međunarodnom finansijskom tržištu i očuvala ekonomsku stabilnost, ocijenili su iz Centra za ekonomske i evropske studije (CEES).

 • Rekordna neto dobit u prošloj godini od 21,4 miliona eura
  on 18/03/2023 at 11:05

  Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) završio je prošlu godinu sa neto dobiti od 21,4 miliona eura, od čega će, u skladu sa zakonskom regulativom, oko 15 miliona u narednim godinama vratiti kroz korekcije krajnjim korisnicima, odnosno potrošačima električne energije.

 • Saradnja u oblasti energetike bitan segment
  on 18/03/2023 at 10:05

  Intenzivna saradnja Crne Gore i Njemačke u oblasti energetike predstavlja bitan segment sveukupnih bilateralnih odnosa, ocijenjeno je na privrednom događaju u Frankfurtu, koji su organizovali Generalni konzulat Crne Gore u Njemačkoj i Agencije za razvoj grada Frankfurta.

 • Blaga stabilizacija na tržištu nekretnina
  on 18/03/2023 at 09:20

  Nakon haotične situacije sa ogromnom tražnjom i nenormalno visokim cijenama na domaćem tržištu nekretnina, koja je vladala prošle gdine, došlo je do blage stabilizacije tržišta, ocijenili su predstavnici agencija za nekretnine.

 • Korigovanje koeficijenata do petka ili obustava rada u svim institucijama kulture
  on 18/03/2023 at 08:14

  Ukoliko do petka ne bude ispunjeno obećanje da se u izmjenama I dopunama Granskog kolektivnog ugovora koriguju koeficijenti umjetničkog sektora kulture na 20-25 odsto kako bi bili u skladu sa ostalim povećanjem u kulturi, biće obustavljen rad svih pozorišta, muzičkih centara, a neće biti ni izložbi. To je u emisiji „Dobro jutro Crna Goro“ kazao glumac Vukan Pejović.