IZ VLADE SAOPSTENO

Vlada planira da opet otvori skloniste za zrtve trgovine ljudima, koje ce biti licencirano i specijalizovano, kazala je clanica pregovaracke grupe za poglavlja 23 i 24, Marijana Lakovic Draskovic.

Ona je, na sjednici Odbora za ljudska prava i slobode, na kojem je razmatrana Strategija za borbu protiv trgovine ljudima za period 2019-2024. godine i Akcioni plan za implementaciju Strategije za ovu godinu, rekla da je sigurna da ce Vlada naci odrzivo rjesenje za smjestaj svih zrtava trgovine ljudima.

“Vlada ce se sigurno opredijeliti za princip licenciranog i specijalizovanog sklonista za zastitu zrtava trgovine ljudima, jer je to jedino odrzivo rjesenje”, navela je Lakovic Draskovic.

Kako je dodala, za skloniste ce najvjerovatnije biti opredijeljen novi objekat ili adaptiran neki postojeci, kako bi ispunili sve standarde kada je u pitanju smjestaj zrtava.

Generalni direktor Direktorata za socijalno staranje i djeciju zastitu u Ministarstvu rada i socijalnog staranja, Goran Kusevija, kazao je da neko skloniste mora da ima licencu da bi funkcionisalo.

“Imajuci u vidu da je Crna Gora tokom prosle godine imala svega pet potencijalnih zrtava trgovine ljudima, u Ministarstvu smo stava da ne bi bilo funkcionalno i opravdano imati posebno skloniste koje bi zbrinjavalo samo zrtve trgovine ljudima”, rekao je Kusevija.

On je naveo da su trenutno dvije zrtve trgovine ljudima, odnosno radne eksploatacije, smjestene u jednom od sklonista za zrtve nasilja.

Sefica Medunarodne organizacije za migrante za Crnu Goru, Dusica Zivkovic, smatra da skloniste za zrtve treba da bude specijalizovano, jer nije isti tretman za, na primjer, zrtvu radne i seksualne eksploatacije.

“Ako smo mogli od 2006. do ove godine da finansiramo skloniste, ne vidim razlog zasto ne bismo mogli i ubuduce”, kazala je Zivkovic.

Ona je navela da je u Crnoj Gori samo tokom oktobra evidentirano vise od hiljadu migranata, koji su najcesce u tranzitu kako bi dosli do granice sa Bosnom i Hercegovinom.

Prema njenim rijecima, ranije je bilo slucaj da se u Crnoj Gori evidentira od 500 do 600 migranata mjesecno.

Predstavnik Ministarstva unutrasnjih poslova Zeljko Spalevic kazao je da je do 1. decembra ove godina na broj SOS linije za zrtve trgovine ljudima bilo 346 raznih poziva, koji su u jednom slucaju rezultirali zbrinjavanjem dva muskarca kao potencijalnih zrtava.

Kako je naveo, u drugom slucaju utvrdeno je da nema elementa krivicnog djela, jer je jedno dijete u igri zahtijevalo pomoc, sto su vlasnici jednog objekta okarakterisali kao trgovinu ljudima.

“To pokazuje podizanje svijesti javnosti kada je u pitanju trgovina ljudima”, naveo je Spalevic.

On je kazao da Strategija za borbu protiv trgovine ljudima od 2019. do 2024. godine, koja je usvojena u februaru, fokus stavlja na uzrast, rodne specificnosti, obezbjedujuci adekvatan odgovor na njihovu ranjivost.

U fokusu MUP-a, kako je rekao, je preventivno djelovanje koje ce doprinijeti senzibilizaciji, jacanju strucnih kapaciteta predstavnika institucija za bolje prepoznavanje zrtava I potencijalnih zrtava i jacanje svijesti sire javnosti.

“U narednoj godini MUP i Odjeljenje za borbu protiv trgovine ljudima posveceno ce raditi na realizaciji mjera i aktivnosti Akcionog plana za sljedecu godinu, sa tezistem na aktivnostima u sirem kontekstu trgovine ljudima”, naveo je Spalevic.

Taj kontekst, kako je objasnio, odnosi se na migracije, upotrebu savremenih tehnologija, jacanju svijesti laicke i strucne javnosti, organizovanju obuka, jacanju kadrovskih kapaciteta i suzbijanju eksploatatorskih praksi, kao i jacanju saradnje sa nevladinom sektorom.

Rukovodilac Operativnog tima za borbu protiv trgovine ljudima, Vesna Jovicevic, kazala je da je taj tim za godinu ostvario veoma dobre rezultate, navodeci da su u tom periodu formirali 11 predmeta, od kojih je jedan pravosnazno okoncan u Visem sudu u Podgorici.

“Osobe koje su optuzene za to krivicno djelo, trgovinu ljudima, dobile su 15 i 17 godina zatvora. Drugi postupak je takode procesuiran, on se nalazi pred podgorickom Visim sudom i u toku je glavni pretres”, rekla je Jovicevic.

Kako je dodala, procesuirana su jos dva predmeta istrage, u Visem drzavnom tuzilastvu.

Jos cetiri predmeta, kako je rekla Jovicevic, nalaze se u izvidaju.

“Smatramo da smo za godinu od kada je formiran Tim napravili odlicne rezultate”, kazala je ona.

Sutkinja Apelacionog suda Milenka Zizic smatra da je kaznena politika prema izvrsiocima krivicnog djela trgovina ljudima blaga.

Ona je saglasna sa ocjenama da zrtve trgovine ljudima treba posmatrati potpuno odvojeno od zrtava nasilja.

Zamjenica Zastitnika ljudskih prava i sloboda, Snezana Mijuskovic, upoznala je clanove Odbora za ljudska prava sa Protokolom o postupanju u sluacajevima prosjacenja, koji su potpisale sve relevantne institucije, a koji na jasan nacin definise ovlascenja drzavnih sluzbenika koji treba da doprinesu prevenciji i suzbijanju prosjacenja.

Izvrsni director nevladine organizacije Phiren amenca, Elvis Berisa, kazao je da je neophodno da se radi na jasnom razgranicenju nadleznosti institucija koje se bave zastitom prava djece.

Na sjednici Odbora je dogovoreno da se 11. decembra odrzi kontrolno saslusanje ministra za ljudska i manjinska prava Mehmeda Zenke, u vezi sa polozajem osoba sa invaliditetom u Crnoj Gori.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Spajić sjutra odgovara na pitanja poslanika
  on 18/07/2024 at 11:31

  Premijer Milojko Spajić odgovaraće sjutra u Skupštini na pitanja predstavnika poslaničkih klubova, na posebnoj sjednici posvećenoj Premijerskom satu koja će početi u 14 sati.

 • Za šest mjeseci usvojen veliki broj dokumenata koji Crnu Goru približavaju EU
  on 18/07/2024 at 10:45

  Tokom prve polovine 2024. godine, donijet je veliki broj zakonskih i strateških dokumenata kojima se crnogorski propisi u velikoj mjeri približavaju evropskim, kazala je ministarka evropskih poslova Maida Gorčević na današnjoj sjednici Vlade. Kako je saopšteno iz Ministarstva evropskih poslova, Gorčević je kazala da se na taj način ispunjavaju mjerila za zatvaranje pregovaračkih poglavlja, ali što je još važnije, postepeno uvode evropski standardi i unapređuje kvalitet života građana.

 • "Milatoviću Evropa sad 1 i 2 nijesu bili populizam dok je ubjeđivao građane u njihovu održivost"
  on 18/07/2024 at 10:39

  Predsjedniku države Jakovu Milatoviću Evropa sad 1 i 2 nisu bili populizam kada je ubjeđivao građane u njihovu održivost, saopštili su iz Pokreta Evropa sad (PES).

 • Ambasador Nizozemske: Crnoj Gori je mjesto u EU
  on 18/07/2024 at 10:20

  Nerezidentni ambasador Nizozemske u Crnoj Gori Joust Reintjes je kazao da je Crnoj Gori mjesto u Evropskoj uniji i da Nizozemska pruža tehničku i političku podršku Crnoj Gori od samog početka.

 • Milatović i Mišel kopredsjedavajući panela o demokratiji
  on 18/07/2024 at 09:32

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović će zajedno sa predsjednikom Evropskog savjeta Šarlom Mišelom, biti kopredsjedavajući okruglog stola “Odbrana i osiguravanje demokratije” na Samitu Evropske političke zajednice koji se održava u palati Blenhaim, rodnoj kući Vinstona Čerčila, pored Londona.

 • "Crna Gora ne smije ugroziti decenijama izgrađivan penzioni sistem"
  on 18/07/2024 at 08:23

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović poručio je na društvenoj mreži X da Crna Gora ne smije ugroziti decenijama izgrađivan penzioni sistem međugeneracijske solidarnosti.

 • Milatović danas na samitu Evropske političke zajednice
  on 18/07/2024 at 06:54

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović učestvovaće danas na samitu Evropske političke zajednice, koji se održava u palati Blenhaim, rodnoj kući Vinstona Čerčila, pored Londona.

 • "Dogovorom spasiti Budvu od političke destabilizacije"
  on 18/07/2024 at 06:19

  Stranke u Budvi i dalje pokušavaju da dođu do broja od 17 odbornika koliko je potrebno za formiranje vlasti. Liste "Budva Naš Grad" Nikole Jovanovića, "Čist izbor" koju predvodi SDP i "Drugačije" na čijem je čelu URA, uputile su ponudu Demokratama i Evropi Sad da zajedno konstituišu većinu.

 • O razrješenju Kovačevića danas na sjednici SO Nikšić
  on 18/07/2024 at 06:10

  Predsjednik Skupštine Opštine Nikšić Nemanja Vuković zakazao je za danas sjednicu na kojoj će se raspravljati o predlogu za razrješenje predsjednika Opštine Nikšić Marka Kovačevića.

 • Leković: Nema više tender miljenika
  on 17/07/2024 at 18:32

  Novi menadžment MUP-a je obezbijedio nova patrolna vozila, kroz pošten tender, za potrebe Uprave policije i nema više tender miljenika već jednakog odnosa prema svima, poručio je poslanik Demokrata Momčilo Leković.