TAKMICARSKI PROGRAM

Takmicarski program Medunarodnog festivala glumca u Niksicu zatvorice veceras predstava Gospodska krv, tekstopisca Marka Kavaje, rezisera Slobodana Marunovica, u produkciji Niksickog pozorista.

boxPluginImg

U okviru zvanicnog, takmicarskog programa prethodnih dana izvedeno je pet predstava, a pretposlednje vece obiljezila je “Ay Carmela”, Sarajevskog ratnog teatra (SARTR), nastala po tekstu Jose Sanchis Sinissterra, a u rediteljskoj postavci Roberta Raponje.

Predstava Ay, Carmela, ubiljezila je 20 godina trajanja na scenama regiona i Evrope, a ta ziva, snazna prica, kazuje o pokusaju osvajanja slobode, o prkosu, ali i poziva da se ostane svoj, jer “uvijek imamo mogucnost izbora”.

Moderator okruglog stola, Vanja Kovacevic ocijenio je da predstava Ay, Carmela jasno pokazuje da je, iako izrasta iz zivota, umjetnost nerijetko snaznija od njega i uvijek mocnija, sto su mocnim igranjem posvjedocili i njeni protagonisti na sceni Niksickog pozorista.

Predstava je premijerno izvedena u Teatru Principaus u Saragosi 1987. godine, vrlo brzo je postala svjetski hit, a 12 godina kasnije na scenu su je postavili protagonisti SARTR-a, Dragan Jovicic i Selma Alispahic dok, kako je podsjetio Kovacevic, rane jos nijesu bile zalijecene, od svega loseg sto je rat donio u Bosni i Hercegovini.

“Glavno pitanje predstave je sta dobijamo ili gubimo cutanjem i da li smo ucesnici zlocina koji nam se desava pred ocima koji precutkujemo”, ukazao je Kovacevic.

Glumica Selma Alispahic ili Karmela, koja je u predstavi pokusala da se usprotivi zlocinu i nije pristala na cutanje i po cijenu vlastitog zivota, kazala je da je, bez obzira koliko je srecna zbog dugog pozorisnog zivota tog komada, nesrecna sto iz godine u godinu aktuelnost te price ne prestaje, iako su povod za njen nastanak davni dogadaji, spanski gradanski rat i znacajna vremenska distanca.

“Mi jos uvijek zivimo u latentnim fasizmima i ta borba protiv fasizma nije stala”, rekla je Alispahic i dodala da tu predstavu ne treba stavljati ni u kakvu geografsku, niti bilo koju drugu odrednicu.

To je predstava, kako je ukazala Alispahic, o snazi individualnog gesta, jer je sve na odluci svakog covjeka, a ne kolektivizama koje prezire i u njih ne vjeruje.

“Prezirem kolektivno i u dobru, i u zlu, jer ne moze se pravdati krenuli su, sve je individualni cin, i za ideju, krivicu. Ima i onih koji nisu krenuli, mozda po cijenu sopstvenog zivota, ali nisu krenuli da unistavaju drugi zivot”, rekla je Alispahic.

Glumica vjeruje, kako je kazala, da je svaki covjek odluco da cini u zivotu dobro ili zlo, bez obzira na okolnosti, istorijska desavanja, jer ima i onih koji su bili prisiljeni, pa su rekli – ne.

“Mislim da je jako vazno da smo obrazovani, da nam se ne pricaju price, da nas niko ne moze lagati nizasta, jer neobrazovanje stvara ignoraciju, a ona mrznju, koja stvara razne strahove, pa se taj strah generacijski prenosi sa koljena na koljeno”, rekla je Alispahic i dodala da ni sa kakvim takvim “koljenom” nema veze, niti zeli da ima.

Glumica je ukazala da je najvaznije sto se publika, koja prati njihovu predstvu, stalno obnavlja i sto puno mladih dolazi da ih gleda, sto joj daje “nadu, snagu i vjeru da teatar jos ima snagu u poplavi i medijskom okruzenju neukusa i uzasa”.

I glumac Dragan Jovicic i njen partner na sceni Paulino, ukazao je da je ta predstava krik i zapitao “zar su majke, zene radale tu celjad da se ubijaju, da zla cine jedni drugima”.

Jovicic je, govoreci o svom Paulinu objasnio, da on igrajuci, iako i za fasiste, pokusava nekako spasiti zivot.

“U svijetu je posijano i dobro i zlo sjeme. Za zlo je dovoljno samo da se nadubri nekim nacionalizmom, pa da bukne i da cinimo zlo jedni drugima”, upozorio je Jovicic.

Glumac je naveo da je cijelo vrijeme rata bio u Sarajevu i da nakon tog iskustva misli da je covjek greska evolucije.

“Kroz predstavu i dan danas mislim da lijecimo svoje te posttraume i pokusavamo da se odupremo”, povjerio se Jovicic.

Glumac Jasenko Pasic, treci akter koji je u predstavu, kako je rekao, uskocio prije 11 godina, upisao je Akademiju upravo zbog “Ay, Carmele”, koju je gledao 20 puta.

Gustavet, koga igra bez rijeci na sceni, je njihova susta suprotnost, jer se prilagodava svemu sto dode, moze da trpi.

“Nazalost mi smo Balkanci takvi, trpimo, dozvoljavamo, i stalno nam se dogada iznova da trpimo neke stvari, da se ne bunimo. Meni je ova Carmela, kad god je igramo, kao neka pobuna i svaki put imam potrebu da na njenom kraju, na poklonu publici, kao krenem u neku revoluciju”, rekao je Pasic.

Govoreci o iskustvima tokom igranja predstave, Pasic je predocio da im se desavalo da,kada na kraju salutira sa fasistickim pozdravom, podignutom rukom, neko iz publike ustane i pozdravi na isti nacin, i to u sred Sarajeva.

“Okruzeni smo tim, kako kaze Carmela da su oko nas fasisti, nekad vise, nekad manje, a sada najvise od kad ja pamtim i potpuno su razotkriveni, uopse se ne sakrivaju i na nama je da se borimo ako mozemo ikako, nadam se da mozemo”, rekao je Pasic i dodao da su korijen svega toga neznanje i neobrazovanost.

Dramaturgiju predstave potpisuje Dubravka Zrncic Kulenovic, scenografiju Vedran Hrustanovic, kostimgrafiju Lejla Hodzic, a autor muzike je Dusko Segvic.

Medunarodni festival glumca zavrsava se sjutra vece u Niksickom pozoristu dodjelom nagrada i svecanim koncertom u cast nagradenih Muzicke skole “Dara Cokorilo”.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • "Aktuelni ministri doprinijeli da Crna Gora izađe iz čeljusti prošlosti"
  on 20/03/2023 at 10:36

  Premijer Dritan Abazović kazao je da neće izostati pomoć Vlade ni privrednih subjekata da se zaustavi inflacija. Komentarišući rezultate predsjedničkih izbora, on je na početku sjednice Vlade kazao da su aktuelni ministri doprinijeli na neki način da Crna Gora izađe iz čeljusti prošlosti.

 • Lekić: 44. Vlade će biti, mandataru želim uspjeh i ozbiljnu većinu
  on 20/03/2023 at 10:10

  Skupština Crne Gore ponovo je usvojila izmjene i dopune Zakona o lokalnoj samoupravi, koje je predsjednik države Milo Đukanović vratio parlamentu na ponovno udlučivanje. Tim zakonom otvara se put za formiranje nove vlasti u Podgorici, mada je u međuvremenu Izborna komisija Glavnog grada proglasila konačne rezultate izbora u Podgorici.

 • Adžić naredne sedmice u zvaničnoj posjeti Briselu
  on 18/03/2023 at 15:08

  Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić na poziv ministra za unutrašnje poslove, sport i integracije Slobodne Države Bavarske, Joakima Hermana, učestvovaće na 3. Dunavskoj bezbjednosnoj konferenciji, koja će se održati u periodu od 23. do 24. marta 2023. godine u Briselu.

 • Izborna komisija Podgorice proglasila konačne rezultate izbora
  on 17/03/2023 at 23:01

  Izborna komisija Glavnog grada kasno sinoć jednoglasno je proglasila konačne rezultate izbora u Podgorici. Ovu odluku donijeli su pošto je Ustavni sud odbio sve žalbe izjavljene nakon izbora 23. oktobra prošle godine. Ta informacija zvanično je potvrđena Portalu RTCG.

 • Vraćamo poziciju glavnog pregovarača
  on 17/03/2023 at 21:17

  Vlada će u što skorijem roku unaprijediti mehanizme za koordinaciju procesa pristupanja Evropskoj uniji (EU), vratiti poziciju glavnog pregovarača i zaokružiti formiranje pregovaračke strukture, kazao je premijer Dritan Abazović.

 • "Tek treba da vidimo hoće li povlačenje Đukanovića biti suštinsko"
  on 17/03/2023 at 20:58

  Malo ko je svojevoljno odustao od političke moći u Crnoj Gori te je upitno da li bi od nje odustao onaj ko je ima(o) najviše, rekao je za Portal RTCG Stefan Đukić, profesor filozofije i analitičar. To je kazao komentarišući najavu predsjednika DPS-a Mila Đukanovića da će se ove godine povući sa mjesta čelnika te stranke.

 • "Izbori neophodni ali sporna procedura raspisivanja"
  on 17/03/2023 at 19:01

  Na odluku predsjednika države da raspusti Parlament i raspiše izbore, različite reakcije pravnika i analitičara. Ipak, kažu da takva odluka nije iznenađenje, te da su vanredni izbori Crnoj Gori neophodni, ali je sporna procedura raspisivanja.

 • Kancelarija nikšićkog odbora Demokrata ponovo demolirana
  on 17/03/2023 at 18:32

  Kancelarija nikšićkog odbora Demokratske Crne Gore demolirana je drugi put u ovom mjesecu, saopštili su iz te stranke.

 • "Biznismen i operator poreskih rajeva u umišljenoj ulozi ustavobranitelja"
  on 17/03/2023 at 16:21

  Koliko god imalo tragikomične dimenzije da je predsjednik države, ujedno i zvanično – privatnik, biznismen, bankar, operator poreskih rajeva, Milo Đukanović sada u umišljenoj ulozi ustavobranitelja, radi se o ozbiljnom ugrožavanju temelja političkog sistema", kazao je lider Demosa Miodrag Lekić.

 • "Abazović se uplašio da će ga ruka pravde ipak stići"
  on 17/03/2023 at 15:39

  Premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića je uhvatio strah da će čuvena ruka pravde doći po njega, kazao je portparol i poslanik DPS-a u Skupštini Crne Gore Miloš Nikolić.

 • Od sjutra više od 25 proizvoda po nižim cijenama
  on 20/03/2023 at 10:45

  Od sjutra će građani u pet najvećih trgovačkih lanaca moći da kupuje i više od 25 proizvoda po minimalnim cijenama, najavio je ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović.

 • Ostvareno 435 kružnih putovanja stranih brodova
  on 19/03/2023 at 18:40

  U Crnoj Gori je u prošloj godini ostvareno 435 kružnih putovanja stranih brodova, pokazuju podaci Monstata.

 • Auto-putem prošlo 351,14 hiljada vozila
  on 19/03/2023 at 12:22

  Auto-putem Princeza Ksenija je od početka ove godine prošlo 351,14 hiljada vozila.

 • Nova vlada da hitno pripremi kredibilnu srednjoročnu fiskalnu strategiju
  on 19/03/2023 at 10:21

  Crna Gora, kao zemlja koja nema sopstvenu monetarnu politiku, mora hitno da reaguje instrumentima fiskalne politike, kako bi popravila svoj kredibilitet na međunarodnom finansijskom tržištu i očuvala ekonomsku stabilnost, ocijenili su iz Centra za ekonomske i evropske studije (CEES).

 • Rekordna neto dobit u prošloj godini od 21,4 miliona eura
  on 18/03/2023 at 11:05

  Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) završio je prošlu godinu sa neto dobiti od 21,4 miliona eura, od čega će, u skladu sa zakonskom regulativom, oko 15 miliona u narednim godinama vratiti kroz korekcije krajnjim korisnicima, odnosno potrošačima električne energije.

 • Saradnja u oblasti energetike bitan segment
  on 18/03/2023 at 10:05

  Intenzivna saradnja Crne Gore i Njemačke u oblasti energetike predstavlja bitan segment sveukupnih bilateralnih odnosa, ocijenjeno je na privrednom događaju u Frankfurtu, koji su organizovali Generalni konzulat Crne Gore u Njemačkoj i Agencije za razvoj grada Frankfurta.

 • Blaga stabilizacija na tržištu nekretnina
  on 18/03/2023 at 09:20

  Nakon haotične situacije sa ogromnom tražnjom i nenormalno visokim cijenama na domaćem tržištu nekretnina, koja je vladala prošle gdine, došlo je do blage stabilizacije tržišta, ocijenili su predstavnici agencija za nekretnine.

 • Korigovanje koeficijenata do petka ili obustava rada u svim institucijama kulture
  on 18/03/2023 at 08:14

  Ukoliko do petka ne bude ispunjeno obećanje da se u izmjenama I dopunama Granskog kolektivnog ugovora koriguju koeficijenti umjetničkog sektora kulture na 20-25 odsto kako bi bili u skladu sa ostalim povećanjem u kulturi, biće obustavljen rad svih pozorišta, muzičkih centara, a neće biti ni izložbi. To je u emisiji „Dobro jutro Crna Goro“ kazao glumac Vukan Pejović.

 • Dodijeljeni grantovi u okviru Programa prekogranične saradnje Crne Gore i Kosova
  on 17/03/2023 at 20:52

  Grantovi u okviru trećeg poziva Programa prekogranične saradnje između Crne Gore i Kosova, dodijeljeni su danas na svečanoj ceremoniji u Peći, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

 • Centralna banka obilježava Svjetsku nedjelju novca
  on 17/03/2023 at 17:05

  Centralna banka (CBCG) će nizom aktivnosti od 20. do 26. marta, tradicionalno obilježiti Svjetsku nedjelju novca, globalnu manifestaciju koja se sprovodi u 176 zemalja svijeta sa ciljem promocije finansijske pismenosti i ekonomskih znanja i vještina među djecom i mladima.