RADUNOVIC U HELSINKIJU

Proces pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji je posebno znacajan sa aspekta ukupne demokratizacije crnogorskog drustva, a poseban izazov ostaje adekvatna implementacija usvojene pravne tekovine EU i ostvarivanje konkretnih rezultata, o cemu svjedoci i nedavno objavljeni Non paper Evropske komisije o napretku pregovora u poglavljima 23 i 24. To je saopstio predsjednik Odbora za evropske integracije Slaven Radunovic na zasijedanju Konferencije odbora za evropske poslove parlamenata Evropske unije (COSAC).

Parlamentarci su podrzali dalje prosirenje EU, uz zakljucak da ce politika prosirenja na zemlje Zapadnog Balkana i dalje biti na evropskoj agendi.

Tokom 62. Plenarnog zasjedanja u Helsinkiju razmijenjena su misljenja o rezultatima sestomjesecnog finskog predsjedavanja Savjetu EU, promovisanju vladavine prava i klimatskoj strategiji EU, te politici prosirenja i buducim odnosima Unije sa Ujedinjenim Kraljevstvom

Zasijedanje je otvoreno sesijom posvecenom prioritetima finskog predsjedavanja Savjetu EU.

Predsjednik Odbora za evropske integracije Slaven Radunovic je istakao da Evropi treba jaka EU, koja zivi vrijednosti na kojima je zasnovana, te da jacanje socijalne, ekonomske i ekoloske Evrope i vladavina prava u drzavama clanicama sluzi kao pozitivan primjer za reformske procese u zemljama Zapadnog Balkana.

“Po njegovim rijecima, proces pristupanja EU je posebno znacajan sa aspekta ukupne demokratizacije crnogorskog drustva, a poseban izazov ostaje adekvatna implementacija usvojene pravne tekovine EU i ostvarivanje konkretnih rezultata, o cemu svjedoci i nedavno objavljeni Non paper Evropske komisije o napretku pregovora u poglavljima 23 i 24”, navodi se u saopstenju.

Parlamentarci su podrzali dalje prosirenje EU, uz zakljucak da ce politika prosirenja na zemlje Zapadnog Balkana i dalje biti na evropskoj agendi.

“Takode, ukazali su na znacaj rjesavanja izazova migracija, dalje parlamentarizacije evropske politike, te daljeg unapredenja dijaloga izmedu nacionalnih parlamenata i vlada. Istaknuta je solidarnost kao kljucna vrijednost Unije i potreba stalnog ,,osluskivanja” potreba njenih gradana”, navodi se u saopstenju.

Druga sesija bila je posvecena promovisanju temeljnih prava i vladavini prava u EU, imajuci u vidu obiljezavanje desete godisnjice od usvajanja Lisabonskog ugovora i stupanja na snagu Povelje EU o osnovnim pravima.

” Na kraju diskusije, parlamentarci su se posebno osvrnuli na kljucne ciljeve novog evropskog rukovodstva – reformu Zajednicke poljoprivredne politike, Evropski zeleni plan, digitalno razdoblje Evrope, konferenciju o buducnosti Evrope, zastitu evropskog nacina zivota, snazniju ulogu Evrope u svijetu i novi podsticaj njenoj demokratiji”, navodi se u saopstenju.

U okviru sesije posvecene klimatskoj strategiji Evrope, poslanici su razmijenili misljenja o novim tzv. zelenim radnim mjestima, ostvarivanju ciljeva Pariskog sporazuma, inovativnim tehnologijama i ,,zelenim” industrijama, obnovljivim izvorima energije i smanjivanju emisije ugljen-dioksida, finansijskoj podrsci za dekarbonizaciju energetskog sektora, odrzivosti klimatske strategije, te ulozi gradana i preduzeca i adekvatnoj kaznenoj politici.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Na naplatu stižu stari krediti, država ne planira nova zaduženja
  on 26/03/2023 at 18:42

  Iako za sada država ne planira nova zaduženja budžetom je planirana mogućnost još 500 miliona eura zaduženja jer nam na naplatu stižu i stari krediti. A s obzirom na nepovoljne uslove na globalnom tržištu država će, kaže ministar finansija Aleksandar Damjanović, razmotriti i mogućnost emitovanja obveznica na domaćem tržištu. Da bi zaduživanje države na domaćem tržištu, gdje građani i privreda u bankama drže rekordne depozite, bilo gotovo duplo povoljnije, smatraju i finansijski stručnjaci.

 • Slabi srednjoročni izgledi globalne ekonomije
  on 26/03/2023 at 15:10

  Srednjoročni izgledi globalne ekonomije vjerovatno ostaju slabi zbog izuzetno velike neizvjesnosti, saopštila je direktorka Međunarodnog montarnog fonda (MMF), Kristalina Georgijeva.

 • Auto-putem od početka godine prošlo 385,68 hiljada vozila
  on 26/03/2023 at 14:28

  Auto-putem Princeza Ksenija od početka ove godine prošlo je 385,68 hiljada vozila. Prema podacima sa sajta Monteputa, koji upravlja prioritetnom dionicom auto-puta od Smokovca do Mateševa, promet vozila je u periodu od 17. do 23. marta iznosio 34,54 hiljade.

 • Investitori zabrinuti za sudbinu nekoliko banaka
  on 26/03/2023 at 12:22

  Svjetska tržišta kapitala ove sedmice su imala nervozne trgovine, ali ishod je na kraju ipak bio pozitivan. Investitori su zabrinuti za sudbinu nekoliko banaka i jer centralne banke zbog visoke inflacije nastavljaju podizati kamatne stope, prenosi SEEbiz.

 • "Žabljak mora naći nove alternative za razvoj zimskog turizma"
  on 26/03/2023 at 11:52

  Ova sezona je pokazala da Žabljak mora pronaći nove alternative za razvoj zimskog turizma, a ne samo Skijalište, koje je već duži period u izvjesnim problemima, prije svega infrastrukturno, saopštila je direktorica žabljačke Turističke organizacije, Vanja Krgović Šarović.

 • To Montenegro iznajmio hangar Montenegro Airlinesa u stečaju
  on 26/03/2023 at 10:32

  To Montenegro iznajmio je hangar Montenegro Airlinesa (MA) u stečaju, potvrđeno je TVCG.

 • Za četiri godine otkrivena 41 falsifikovana novčanica od 500 eura
  on 26/03/2023 at 06:09

  Od 2019. godine, kada su su centralne banke članica eurozone prestale da štampaju novčanicu od 500 eura, u našoj zemlji je zabilježen 41 falsifikat tog apoena, podaci su Centralne banke Crne Gore (CBCG). U trgovinama u Crnoj Gori ta novčanica je i dalje regularno sredstvo plaćanja.

 • Podržavaju mala preduzeća sa međunarodnim ambicijama 15 godina
  on 25/03/2023 at 14:21

  Evropska mreža preduzetništva /Enterprise Europe Network/ (EEN), kao i MontEENegro konzorcijum koji djeluje u sklopu nje, u cilju podrške malim preduzećima, ove godine obilježavaju 15 godina postojanja.

 • Kroz Sozinu prošlo 550 hiljada vozila
  on 25/03/2023 at 14:04

  Kroz tunel Sozina je u periodu od 17. do 23. marta prošlo 52,41 hiljada vozila, većinom automobila.

 • U Herceg Novom 4,63 hiljade turista
  on 25/03/2023 at 13:53

  U Herceg Novom, prema podacima od četvrtka, boravi 4,63 hiljade turista, 1,74 hiljade više nego u istom periodu prošle godine.