NOVA PARTIJA

Srpska alternativa, koja je prije nekoliko dana imala Osnivacku skupstinu u Podgorici, formirana je spajanjem vise manjih srpskih stranaka, medu kojima su Srpska stranka Slavka Fustica i Stranka za pomirenje Svetislava Perisica, kao i nekoliko bivsih funkcionera Socijalisticke narodne partije, saznaju Dnevne novine.

U Srpskoj alternativi ocekuju ulazak u savez citavog inicijativnog odbora Prave Crne Gore iz jedne opstine.

Ove informacije juce DN nijesu mogle da provjere iz prve ruke jer su Fustic i Perisic bili nedostupni, ali je pouzdana informacija da je prvi zadatak postavljen pred Srpsku alternativu da okupi vise prosrpskih politickih cinilaca, NVO i nezavisnih intelektualaca, a glavni cilj joj je, kako je najavljeno, ulazak Srba u vlast.

Interesantno je da je Srpska stranka na vlasti u Beranama, a Fustic je potpisao i koalicioni sporazum sa Dragoslavom Scekicem, predsjednikom opstine i potpredsjednikom SNP.

Osnivacka skupstina je izabrala Glavni odbor, koji broji 65 clanova, a u istom se pored lica koja su poznata u javnom zivotu drzave, a nijesu se do sada bavila politikom nalaze i nekadasnji funkcioneri Socijalisticke narodne partije i bivsi lokalni celnici Demokratskog fronta i drugih prosrpskih partija.

Srpska alternativa je nastala kao izraz ogromnog nezadovoljstva dosadasnjim skoro tridesetogodisnjim djelovanjem srpskih politickih predstavnika i njen osnovni zadatak bice integracija srpskog naroda u drustveni, pravni, politicki i ekonomski sistem Crne Gore.

Srpska alternativa prihvata crnogorsku realnost i priznaje Crnu Goru kao nezavisnu drzavu, uvazava njene simbole: grb, zastavu i himnu, crnogorski kao zvanicni jezik i postuje politicku realnost da je Crna Gora clanica NATO saveza, te podrzava put Crne Gore ka EU integracijama, ali i insistira na boljim odnosima sa Srbijom i Ruskom Federacijom.

Srpska alternativa se zalaze za ostvarivanje svih prava Srba kao konstitutivnog naroda u Crnoj Gori, ulazak srpskog naroda u vlast i sve institucije sistema, posebno proporcionalnu zastupljenost pri zaposljavanju, ocuvanje statusa Mitropolije crnogorsko primorske i ravnopravan polozaj srpskog jezika.

Takode, Srpska alternativa se bori za ekonomski prosperit drustva, otvaranje novih radnih mjesta, razvoj preduzetnistva i valorizaciju turizma i poljoprivrede kao zamaj ca razvoja crnogorske ekonomij e, kao i za bolji status zaposlenih, posebno prosvjetnih i zdravstvenih radnika, te veca ulaganja u kulturu i afirmaciju srpskih stvaraoca i promociju srpske istorije i kulture.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Platni promet 1,38 milijardi eura
  on 27/03/2023 at 17:36

  Vrijednost realizovanog platnog prometa za 20 radnih dana u februaru iznosila je 1,38 milijardi aura, što je 18 odsto više nego u januaru, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

 • Nacrt zakona o solidarnom doprinosu povući iz procedure
  on 27/03/2023 at 14:37

  Privredna komora Crne Gore, Američka privredna komora, Crnogorsko udruženje poslodavaca, Savjet stranih investitora i Udruženje banaka Crne Gore, ponovili su apel ministru finansija Aleksandru Damjanoviću u kojem traže od Vlade Crne Gore da povuče iz procedure Nacrt zakona o solidarnom doprinosu. Nacrt zakona smatraju dodatnim oblikom kažnjavanja kompanija koje uspješno posluju i ocjenjuju ga kao još jednu potvrdu dodatnog opterećivanja i urušavanja pozitivnog poslovnog ambijenta u Crnoj Gori.

 • Proizvodnja u Željezari kreće za desetak dana
  on 27/03/2023 at 14:22

  Za desetak dana trebalo bi da počne proizvodnja u pogonu Nikšićke Željezare, najavio je direktor te kompanije Đorđije Manojlović.

 • "Vrijedna imovina u Golubovcima data u zakup bez analiza i tendera"
  on 27/03/2023 at 13:43

  Bivši zaposleni u Montenegro airlinesu ističu da su iz medija saznali o izmajmljivanju hangara koji je u vlasništvu MA na Aerodromu "Golubovci" novom avio-prevozniku To Montenegro, i pitaju se zašto je stečajni sudija dozvolio novom stečajnom upravniku da ovako vrijednu imovinu da u zakup bez ikakve analize isplativosti zakupa i raspisanog tendera. Najavili su podnošenje prigovora na rad stečajnog upravnika i stečajnog sudije.

 • Uhapšena 34 vozača zbog vožnje pod dejstvom alkohola
  on 27/03/2023 at 13:18

  Službenici policije uhapsili su tokom vikenda 34 vozača koji su upravljali vozilom pod dejstvom alkohola, saopšteno je iz Uprave policije.

 • Od ponoći jeftinije sve vrste goriva
  on 27/03/2023 at 12:48

  Sve vrste goriva u Crnoj Gori će od ponoći biti jeftinije, saopšteno je iz Ministarstva kapitalnih investicija (MKI).

 • Damjanović: Vlada će u ratama platiti dug Montenegro Bonusa EPCG
  on 27/03/2023 at 10:54

  Ministar finansija Aleksandar Damjanović kazao je da će Vlada početi sa isplatom duga od 11,5 miliona eura Montenegro Bonusa Elektroprivredi Crne Gore na način što će odvajati dio od pripadajućih dividendi, odnosno dobiti.

 • Poziv gradovima i opštinama za ligu šampiona lokalnog razvoja
  on 27/03/2023 at 10:08

  Lokalne samouprave iz regiona od danas se mogu prijaviti za učešće u Programu sertifikacije gradova i opština s povoljnim poslovnim okruženjem u jugoistočnoj Evropi (BFC SEE), kako bi sistemski unaprijedile uslove za privlačenje investicija i brži razvoj postojeće privrede.

 • Na naplatu stižu stari krediti, država ne planira nova zaduženja
  on 26/03/2023 at 18:42

  Iako za sada država ne planira nova zaduženja budžetom je planirana mogućnost još 500 miliona eura zaduženja jer nam na naplatu stižu i stari krediti. A s obzirom na nepovoljne uslove na globalnom tržištu država će, kaže ministar finansija Aleksandar Damjanović, razmotriti i mogućnost emitovanja obveznica na domaćem tržištu. Da bi zaduživanje države na domaćem tržištu, gdje građani i privreda u bankama drže rekordne depozite, bilo gotovo duplo povoljnije, smatraju i finansijski stručnjaci.

 • Slabi srednjoročni izgledi globalne ekonomije
  on 26/03/2023 at 15:10

  Srednjoročni izgledi globalne ekonomije vjerovatno ostaju slabi zbog izuzetno velike neizvjesnosti, saopštila je direktorka Međunarodnog montarnog fonda (MMF), Kristalina Georgijeva.