BECIC, LEKIC, RUDOVIC

Vladu gradanskog jedinstva potrebno je formirati 300 dana prije izbora, sa jednakim brojem ministara iz vlasti i opozicije. To je predvideno zakonom o Vladi Crne Gore, koji predlazu predsjednik Demokrata Aleksa Becic, lider Demosa Miodrag Lekic i nezavisni poslanik Nedeljko Rudovic. Zakon, koji su predstavili na konferenciji za medije, predvida da se pred svake naredne izbore bira vlada gradanskog jednistva.

“Predlazemo da se Zakonom o Vladi definise da se 300 dana pred svake parlamentarne izbore bira Vlada gradanskog jedinstva, koju ce na paritetnoj osnovi ciniti vlast i opozicija. Znaci jednak broj ministar iz vlasti i opozicije, s tim da tamo gdje vlast ima ministra opozicija ima zamjenika, a tamo gdje opozicija ima ministra vlast ima zamjeenika, na nacin da ministar i zamjenik funkcionisu i odlucuju po principu supotpsia odnosno prava veta, a da se odluke na Vladi na nacin da za njih mora glasati vecina ministar iz vlasti ivecina iz opozicije”, naveo je Becic.

Predlazu da opozicija rukovodi ministarstvima unutrasnjih poslova, finansija, poljoprivrede, rada i socijalnog starnaja, prosvjete i zdravstva.

Za prve parlamentarne izbore, predlazu, da se Vlada gradanskog jedinstva izabere saglasno Sporazumu za buducnost odmah nakon stupanja na snagu Zakona, a za sve naredne saglasno modelu koji su predlozili i koji bi postao dio pravnog sistema.

“Predlozili smo da Vlada gradanskog jedinstva na prvoj sjednici imenuje na mjestima svih starjesina organa uprave, kao i direktora u fondovima, agencijama, zavodima i janim ustanovama, izuzev Agencije za elektronske medije, zamjenike direktora na predlog opozicije sa pravom supotpisa, odnosno veta”, istakao je Becic.

Smatra da je to posteno i dzentlmensko rjesenje protiv kojeg, kako dodaje Becic, moze biti samo onaj koji se plasi kontrole i ima skrivene namjere.

“Mi predlaganjem da to bude zakonsko rjesenje za svake izbore, pokazujemo da vec sada mislimo na nase politicke konkurente i da smo spremni i da kada zamijenimo uloge, pa na narednim izborima oni budu opozicija, a mi vlast, imaju mogucnost da budu u izvrsnoj vlasti i kontrolisu nas u izbornoj godini. Time pokazujemo da nama nije cilj bilo kakav privilegovan polozaj, vec jednaki izborni uslovi, posten i transparentan proces”, zakljucio je Becic.

Lekic je kazao je da bi vlada gradanskog jedinstva bilo rjesenje sistemskog karaktera, a ne ad hoc.

“Imamo mi razloga zbog raznih prevara da stalno imamo takva rjesenja, ali ovim se sada utemeljuje jedan sistemski okvir koji bi trajao i, u tom smislu, nije i bez uporedne prakse, koja je potvrdena drugdje, koju zagovaraju i predstavnici EU. Dakle, ovaj nas rad, koliko god da je autonoman, sustinski on je i u saradnji sa EU, u smislu postovanja njihovih principa, nacela, ponekad i konkretnih konsultacija”, naveo je predsjendik Demosa.

Nezavisni poslanik Rudovic rekao je da bi sve sto su do sada radili, bilo besmisleno ako ne bi imali vladu gradanskog jedinstva, koja bi sprovodila dogovor.

,,Znajuci da je DPS neiskrena, znajuci za njihovu praksu, znajuci za cinjenicu da se 2016. godine, u oktobru mjesecu, u mjesecu izbora, dok je postojala vlada izbornog povjerenja, desila ,,Koverta” i jos desetine koverti za koje jos nemamo snimke, sto pokazuje manire DPS-a, njihov pristup, odnosno njihovu neiskrenost, to je jos jedan razlog vise da im niko vjerovati ne moze”, naveo je Rudovic.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Na naplatu stižu stari krediti, država ne planira nova zaduženja
  on 26/03/2023 at 18:42

  Iako za sada država ne planira nova zaduženja budžetom je planirana mogućnost još 500 miliona eura zaduženja jer nam na naplatu stižu i stari krediti. A s obzirom na nepovoljne uslove na globalnom tržištu država će, kaže ministar finansija Aleksandar Damjanović, razmotriti i mogućnost emitovanja obveznica na domaćem tržištu. Da bi zaduživanje države na domaćem tržištu, gdje građani i privreda u bankama drže rekordne depozite, bilo gotovo duplo povoljnije, smatraju i finansijski stručnjaci.

 • Slabi srednjoročni izgledi globalne ekonomije
  on 26/03/2023 at 15:10

  Srednjoročni izgledi globalne ekonomije vjerovatno ostaju slabi zbog izuzetno velike neizvjesnosti, saopštila je direktorka Međunarodnog montarnog fonda (MMF), Kristalina Georgijeva.

 • Auto-putem od početka godine prošlo 385,68 hiljada vozila
  on 26/03/2023 at 14:28

  Auto-putem Princeza Ksenija od početka ove godine prošlo je 385,68 hiljada vozila. Prema podacima sa sajta Monteputa, koji upravlja prioritetnom dionicom auto-puta od Smokovca do Mateševa, promet vozila je u periodu od 17. do 23. marta iznosio 34,54 hiljade.

 • Investitori zabrinuti za sudbinu nekoliko banaka
  on 26/03/2023 at 12:22

  Svjetska tržišta kapitala ove sedmice su imala nervozne trgovine, ali ishod je na kraju ipak bio pozitivan. Investitori su zabrinuti za sudbinu nekoliko banaka i jer centralne banke zbog visoke inflacije nastavljaju podizati kamatne stope, prenosi SEEbiz.

 • "Žabljak mora naći nove alternative za razvoj zimskog turizma"
  on 26/03/2023 at 11:52

  Ova sezona je pokazala da Žabljak mora pronaći nove alternative za razvoj zimskog turizma, a ne samo Skijalište, koje je već duži period u izvjesnim problemima, prije svega infrastrukturno, saopštila je direktorica žabljačke Turističke organizacije, Vanja Krgović Šarović.

 • To Montenegro iznajmio hangar Montenegro Airlinesa u stečaju
  on 26/03/2023 at 10:32

  To Montenegro iznajmio je hangar Montenegro Airlinesa (MA) u stečaju, potvrđeno je TVCG.

 • Za četiri godine otkrivena 41 falsifikovana novčanica od 500 eura
  on 26/03/2023 at 06:09

  Od 2019. godine, kada su su centralne banke članica eurozone prestale da štampaju novčanicu od 500 eura, u našoj zemlji je zabilježen 41 falsifikat tog apoena, podaci su Centralne banke Crne Gore (CBCG). U trgovinama u Crnoj Gori ta novčanica je i dalje regularno sredstvo plaćanja.

 • Podržavaju mala preduzeća sa međunarodnim ambicijama 15 godina
  on 25/03/2023 at 14:21

  Evropska mreža preduzetništva /Enterprise Europe Network/ (EEN), kao i MontEENegro konzorcijum koji djeluje u sklopu nje, u cilju podrške malim preduzećima, ove godine obilježavaju 15 godina postojanja.

 • Kroz Sozinu prošlo 550 hiljada vozila
  on 25/03/2023 at 14:04

  Kroz tunel Sozina je u periodu od 17. do 23. marta prošlo 52,41 hiljada vozila, većinom automobila.

 • U Herceg Novom 4,63 hiljade turista
  on 25/03/2023 at 13:53

  U Herceg Novom, prema podacima od četvrtka, boravi 4,63 hiljade turista, 1,74 hiljade više nego u istom periodu prošle godine.