NOVI ZAKON

Komisija za ekonomsku politiku Vlade (KEP) danas bi trebalo ponovo da se izjasni o predlozenom zakonu o zivotnom partnerstvu osoba istog pola, a ukoliko ga to tijelo usvoji, naci ce se na dnevnom redu Vlade u cetvrtak, saznaje Pobjeda.

Ovaj akt, kojim treba da se omoguci istopolnim parovima da pred maticarem sklapaju partnerstva, povucen je sa sjednice Vlade krajem septembra, jer su, kako je tada pojasnjeno, zeljeli da izadu u susret odredenim nevladinim organizacijama i razmotre prijedlog da se omoguci primjena zakona nakon pola godine od usvajanja, a ne nakon godinu, kako je to bilo predvideno.

Generalna direktorka Direktorata za unapredenje i zastitu za ljudska prava Blanka Radosevic-Marovic za Pobjedu potvrdila je informaciju da ce se danas na KEP-u raspravljati o ovom aktu, navodeci da, ipak, nije bilo mogucnosti da se izade u susret nevladinim organizacijama.

“Pokrenuli smo ponovo proceduru izjasnjavanja resora da li svi podzakonski akti i uskladivanje propisa sa ovim aktom moze da bude uradeno u roku do sest mjeseci ili je potrebno godinu dana. Kljucna su misljenja ministarstava unutrasnjih poslova i pravde koji su se izjasnili da je potrebno da rok stupanja na snagu ovog zakona bude godina dana, kako ne bismo dosli u situaciju da nakon sest mjeseci nemamo uskladene propise i uradena podzakonska akta”, objasnila je ona.

Nikakvih drugih izmjena u zakonu, istice Radosevic-Marovic, nije bilo.

Predsjednik Upravnog odbora ,,Kvir Montenegra” Danijel Kalezic kazao je za Pobjedu da ocekuju da ovaj zakon u Skupstini bude usvojen do Nove godine.

“Prema svim javno saopstenim informacijama i obecanjima, posebno onih koji tokom prvog glasanja nijesu podrzali zakon, vecina za usvajanje ovog zakona sada postoji, te nema nijednog logicnog razloga da ga Vlada ne uputi parlamentu i da ne bude usvojen”, istakao je Kalezic.

Ocekuje da ce glasanje o zakonu ovog puta proteci ,,bez politickih kalkulacija, sitnih politickih interesa i lomljenja koplja izmedu politickih partija preko njihovih leda”. Poslanici, prema njegovim rijecima, treba da pokazu iskrenu posvecenost ukupnom razvoju i postovanju osnovnih ljudskih prava i sloboda svih gradana Crne Gore glasanjem za ovaj akt.

“Sto se roka za pocetak primjene zakona tice, ukoliko zaista mora da bude godinu dana, iako smatramo da rok moze da bude kraci, postoji mogucnost da nam ovo rjesenje bude prihvatljivo ukoliko zakon bude usvojen u najkracem roku. Svako drugacije postupanje LGBTIQ zajednica smatrace namjernim odugovlacenjem procesa iz nama nepoznatih razloga”, kaze Kalezic.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Podržavaju mala preduzeća sa međunarodnim ambicijama 15 godina
  on 25/03/2023 at 14:21

  Evropska mreža preduzetništva /Enterprise Europe Network/ (EEN), kao i MontEENegro konzorcijum koji djeluje u sklopu nje, u cilju podrške malim preduzećima, ove godine obilježavaju 15 godina postojanja.

 • Kroz Sozinu prošlo 550 hiljada vozila
  on 25/03/2023 at 14:04

  Kroz tunel Sozina je u periodu od 17. do 23. marta prošlo 52,41 hiljada vozila, većinom automobila.

 • U Herceg Novom 4,63 hiljade turista
  on 25/03/2023 at 13:53

  U Herceg Novom, prema podacima od četvrtka, boravi 4,63 hiljade turista, 1,74 hiljade više nego u istom periodu prošle godine.

 • "Zakon jednak za sve, pa i za privredna društva u većinskom državnom vlašništvu"
  on 25/03/2023 at 13:11

  Izjave Luke Kotor u vezi sa pružanjem lučke usluge pilotaže u Bokokotorskom zalivu kojima se nipodaštavaju sudske i odluke drugih nadležnih organa, ne idu u prilog očuvanju poslovnog ugleda luke od nacionalnog značaja, saopšteno je iz Ministarstva kapitalnih investicija.

 • Za podsticajne mjere u poljoprivredi 45 hiljada eura
  on 25/03/2023 at 12:00

  Opština Tivat će za podsticajne mjere u sektoru poljoprivrede ove godine opredijeliti 45 hiljada eura.

 • Klikom do trgovine, ali i prevare
  on 25/03/2023 at 06:37

  Od početka godine 11 kupovina preko interneta završilo se prijavom Tržišnoj inspekciji. Nepravilnosti su se odnosile na reklamacije sata, parfema, šminke, garderobe, česme, mašinice za brijanje i drugog, a kupci su tvrdili da dobijeni proizvod nije isti kao sa fotografije. Prijavljivalo se i kašnjenje isporuke, kao i da je cijena koju kurir traži pri dostavi veća od naznačene pri naručivanju. Glavna tržišna inspektorka, Marina Radulović, za Portal RTCG kaže da je, za tri mjeseca 2023. godine, od kurirskih službi oduzeta krivotvorena roba, vrijedna 19.437 eura.

 • Crnogorskom tržištu kapitala predstoje bolji dani
  on 25/03/2023 at 05:59

  Crnogorskom tržištu kapitala predstoje bolji dani, smatra novoimenovani predsjednik Komisije za tržište kapitala Crne Gore (KTKCG) Željko Drinčić.

 • EK podržava modernizaciju puteva i željeznice u CG
  on 24/03/2023 at 14:35

  Za Crnu Goru bila odlična vijest ukoliko se odobri investicioni grant od 75 miliona eura za rekonstrukciju željeznice, kazao je ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović na sastanku sa šefom jedinice za Crnu Goru u Direktoratu za susjedstvo i politiku proširenja Majklom Milerom. Miler je istakao težnje EK da snažnije podržava modernizaciju željezničke infrastrukture, budući da u skladu sa „Zelenom agendom“ ovaj vid saobraćaja ima poseban značaj.

 • Nakon dvije godine poslovanja sa gubitkom, u 2022. pozitivan rezultat
  on 24/03/2023 at 13:20

  Nakon dvije godine poslovanja sa gubitkom Hotelska grupa "Budvanska rivijera" AD Budva u 2022. godini ostvarila je pozitivan poslovni rezultat u iznosu od 602.563 eura. To je utvrdio Odbor direktora na danas održanoj XIX sjednici.

 • Odgovorno do poboljšanja životnog standarda
  on 24/03/2023 at 13:01

  Poboljšanje životnog standarda, cilj je svake odgovorne politike, a da toga se mora doći na odgovoran način, a ne manipulacijama i sijanjem iluzija, saopštio je predsjednički kandidat Demokratske partije socijalista Milo Đukanović.