DRLJEVIC

Crna Gora ce nastaviti sa efikasnim sprovodenjem obaveza iz evropske agende, porucio je glavni pregovarac Aleksandar Drljevic, isticuci da Crna Gora ocekuje jos odlucniju podrsku Evropske unije reformskim procesima.

On je danas imao odvojene susrete sa ambasadorkom Turske, Songul Ozan, i ambasadorom Rumunije, Ferdinandom Nadom.

Drljevic je ambasadorima kazao da ga raduje sto je politika prosirenja u fokusu nove Evropske komisije (EK), sto ohrabruje Crnu Goru da nastavi za reformskim aktivnostima.

,,Uvjereni smo da ce EU u buducnosti u okviru agende prosirenja pokazati odlucniji pristup kako bi dodatno podrzala reformske procese Zapadnog Balkana”, dodao je on.

Drljevic je sa ambasadorima razmijenio misljenje u vezi sa formiranjem nove EK i kljucnih pravaca njenog petogodisnjeg mandata.

Sagovornici su razgovarali o reperkusijama neotvaranja pregovora EU sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, predlogu Francuske o kreiranju nove metodologije u pristupu pregovora, kao i inicijativi ,,Mali Sengen”.

,,Za Crnu Goru je ovom trenutku vazno da sprovodenje vec utvrdenih obaveza iz pregovarackog procesa bude adekvatno nagradeno od EK, otvaranjem posljednjeg i privremenim zatvaranjem vise pregovarackih poglavlja u kojima su se za to stekli uslovi. Ostajemo usmjereni na odrzavanje dobrosusjedskih odnosa i dijeljenje iskustava, kako bi region, za dobrobit svih gradana, napredovao prema EU”, rekao je Drljevic.

Ozan je saglasna da je podrska drzavama koje streme clanstvu veoma vazna za dalji napredak, pohvalivsi poziciju Crne Gore kao lidera u tom procesu.

Ona je istakla dobre odnose dvije zemlje i porucila da ce Turska nastaviti da podrzava razvoj Crne Gore.

“Napredak Crne Gore je neupitan, jer se radi o drzavi koja posveceno sprovodi reforme”, ocijenio je Nad.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Na naplatu stižu stari krediti, država ne planira nova zaduženja
  on 26/03/2023 at 18:42

  Iako za sada država ne planira nova zaduženja budžetom je planirana mogućnost još 500 miliona eura zaduženja jer nam na naplatu stižu i stari krediti. A s obzirom na nepovoljne uslove na globalnom tržištu država će, kaže ministar finansija Aleksandar Damjanović, razmotriti i mogućnost emitovanja obveznica na domaćem tržištu. Da bi zaduživanje države na domaćem tržištu, gdje građani i privreda u bankama drže rekordne depozite, bilo gotovo duplo povoljnije, smatraju i finansijski stručnjaci.

 • Slabi srednjoročni izgledi globalne ekonomije
  on 26/03/2023 at 15:10

  Srednjoročni izgledi globalne ekonomije vjerovatno ostaju slabi zbog izuzetno velike neizvjesnosti, saopštila je direktorka Međunarodnog montarnog fonda (MMF), Kristalina Georgijeva.

 • Auto-putem od početka godine prošlo 385,68 hiljada vozila
  on 26/03/2023 at 14:28

  Auto-putem Princeza Ksenija od početka ove godine prošlo je 385,68 hiljada vozila. Prema podacima sa sajta Monteputa, koji upravlja prioritetnom dionicom auto-puta od Smokovca do Mateševa, promet vozila je u periodu od 17. do 23. marta iznosio 34,54 hiljade.

 • Investitori zabrinuti za sudbinu nekoliko banaka
  on 26/03/2023 at 12:22

  Svjetska tržišta kapitala ove sedmice su imala nervozne trgovine, ali ishod je na kraju ipak bio pozitivan. Investitori su zabrinuti za sudbinu nekoliko banaka i jer centralne banke zbog visoke inflacije nastavljaju podizati kamatne stope, prenosi SEEbiz.

 • "Žabljak mora naći nove alternative za razvoj zimskog turizma"
  on 26/03/2023 at 11:52

  Ova sezona je pokazala da Žabljak mora pronaći nove alternative za razvoj zimskog turizma, a ne samo Skijalište, koje je već duži period u izvjesnim problemima, prije svega infrastrukturno, saopštila je direktorica žabljačke Turističke organizacije, Vanja Krgović Šarović.

 • To Montenegro iznajmio hangar Montenegro Airlinesa u stečaju
  on 26/03/2023 at 10:32

  To Montenegro iznajmio je hangar Montenegro Airlinesa (MA) u stečaju, potvrđeno je TVCG.

 • Za četiri godine otkrivena 41 falsifikovana novčanica od 500 eura
  on 26/03/2023 at 06:09

  Od 2019. godine, kada su su centralne banke članica eurozone prestale da štampaju novčanicu od 500 eura, u našoj zemlji je zabilježen 41 falsifikat tog apoena, podaci su Centralne banke Crne Gore (CBCG). U trgovinama u Crnoj Gori ta novčanica je i dalje regularno sredstvo plaćanja.

 • Podržavaju mala preduzeća sa međunarodnim ambicijama 15 godina
  on 25/03/2023 at 14:21

  Evropska mreža preduzetništva /Enterprise Europe Network/ (EEN), kao i MontEENegro konzorcijum koji djeluje u sklopu nje, u cilju podrške malim preduzećima, ove godine obilježavaju 15 godina postojanja.

 • Kroz Sozinu prošlo 550 hiljada vozila
  on 25/03/2023 at 14:04

  Kroz tunel Sozina je u periodu od 17. do 23. marta prošlo 52,41 hiljada vozila, većinom automobila.

 • U Herceg Novom 4,63 hiljade turista
  on 25/03/2023 at 13:53

  U Herceg Novom, prema podacima od četvrtka, boravi 4,63 hiljade turista, 1,74 hiljade više nego u istom periodu prošle godine.