KONATAR OCJENJUJE

Crna Gora se danas zaduzuje da bi vratila stara dugovanja i placala dospjele tekuce obaveze, saopstio je potpredsjednik Gradanskog pokreta URA, Milos Konatar i dodao da je zabrinjavajuce sto Vlada uzima nove kredite kako bi vracala stare dugove.

On je u otvorenom pismu ministru finansija, Darku Radunovicu, kazao da je evidentno da javni dug postaje “omca o vratu Crne Gore” i buducih generacija.

“Sve statisticke prognoze za naredne tri godine ukazuju da ce crnogorska ekonomija opadati u odnosu na one u okruzenju i da se ocekuje manje stranih direktnih investicija i to po relevantnim istrazivanjima sa medunarodnih adresa”, rekao je Konatar.

On je dodao da je samo u mandatu Radunovica, od kraja 2016. godine, drzavni dug porastao sa 2,5 milijardi eura na 3,8 milijardi eura, koliko ce iznositi krajem ove godine.

“I ne, nemojte reci zbog auto-puta jer i sami vrlo dobro znate u ovih 3,8 milijarde eura duga nije ukljucen cjelokupan iznos kredita za auto-put od kineske Exim banke, sto ukazuje da ce drzavni dug na kraju naredne godine dostici nivo od cetiri milijarde eura”, kazao je Konatar.

On je pitao Radunovica o kakvoj odgovornoj politici govori kada ce drzavni dug Crne Gore na kraju ove godine iznositi 79,8 odsto bruto domaceg proizvoda (BDP).

“O kakvoj stednji govorite kada na kamate dajemo 104 miliona eura? I to nas dovodi do kljucnog pitanja – sta se desava sa povoljnim kreditima i niskim kamatnim stopama”, pitao je Konatar.

On je saopstio da je Crna Gora u ovoj godini na otplatu duga dala 469,46 miliona eura, od cega je kamata iznosila 95,55 miliona eura. To znaci da je kamata u odnosu na dug u ovoj godini bila 20,35 odsto.

“Ako je neko pomislio da cemo u narednoj godini platiti manje kamate, prevario se, jer cemo za kamate platiti 103,84 miliona eura”, zakljucio je Konatar.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Platni promet 1,38 milijardi eura
  on 27/03/2023 at 17:36

  Vrijednost realizovanog platnog prometa za 20 radnih dana u februaru iznosila je 1,38 milijardi aura, što je 18 odsto više nego u januaru, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

 • Nacrt zakona o solidarnom doprinosu povući iz procedure
  on 27/03/2023 at 14:37

  Privredna komora Crne Gore, Američka privredna komora, Crnogorsko udruženje poslodavaca, Savjet stranih investitora i Udruženje banaka Crne Gore, ponovili su apel ministru finansija Aleksandru Damjanoviću u kojem traže od Vlade Crne Gore da povuče iz procedure Nacrt zakona o solidarnom doprinosu. Nacrt zakona smatraju dodatnim oblikom kažnjavanja kompanija koje uspješno posluju i ocjenjuju ga kao još jednu potvrdu dodatnog opterećivanja i urušavanja pozitivnog poslovnog ambijenta u Crnoj Gori.

 • Proizvodnja u Željezari kreće za desetak dana
  on 27/03/2023 at 14:22

  Za desetak dana trebalo bi da počne proizvodnja u pogonu Nikšićke Željezare, najavio je direktor te kompanije Đorđije Manojlović.

 • "Vrijedna imovina u Golubovcima data u zakup bez analiza i tendera"
  on 27/03/2023 at 13:43

  Bivši zaposleni u Montenegro airlinesu ističu da su iz medija saznali o izmajmljivanju hangara koji je u vlasništvu MA na Aerodromu "Golubovci" novom avio-prevozniku To Montenegro, i pitaju se zašto je stečajni sudija dozvolio novom stečajnom upravniku da ovako vrijednu imovinu da u zakup bez ikakve analize isplativosti zakupa i raspisanog tendera. Najavili su podnošenje prigovora na rad stečajnog upravnika i stečajnog sudije.

 • Uhapšena 34 vozača zbog vožnje pod dejstvom alkohola
  on 27/03/2023 at 13:18

  Službenici policije uhapsili su tokom vikenda 34 vozača koji su upravljali vozilom pod dejstvom alkohola, saopšteno je iz Uprave policije.

 • Od ponoći jeftinije sve vrste goriva
  on 27/03/2023 at 12:48

  Sve vrste goriva u Crnoj Gori će od ponoći biti jeftinije, saopšteno je iz Ministarstva kapitalnih investicija (MKI).

 • Damjanović: Vlada će u ratama platiti dug Montenegro Bonusa EPCG
  on 27/03/2023 at 10:54

  Ministar finansija Aleksandar Damjanović kazao je da će Vlada početi sa isplatom duga od 11,5 miliona eura Montenegro Bonusa Elektroprivredi Crne Gore na način što će odvajati dio od pripadajućih dividendi, odnosno dobiti.

 • Poziv gradovima i opštinama za ligu šampiona lokalnog razvoja
  on 27/03/2023 at 10:08

  Lokalne samouprave iz regiona od danas se mogu prijaviti za učešće u Programu sertifikacije gradova i opština s povoljnim poslovnim okruženjem u jugoistočnoj Evropi (BFC SEE), kako bi sistemski unaprijedile uslove za privlačenje investicija i brži razvoj postojeće privrede.

 • Na naplatu stižu stari krediti, država ne planira nova zaduženja
  on 26/03/2023 at 18:42

  Iako za sada država ne planira nova zaduženja budžetom je planirana mogućnost još 500 miliona eura zaduženja jer nam na naplatu stižu i stari krediti. A s obzirom na nepovoljne uslove na globalnom tržištu država će, kaže ministar finansija Aleksandar Damjanović, razmotriti i mogućnost emitovanja obveznica na domaćem tržištu. Da bi zaduživanje države na domaćem tržištu, gdje građani i privreda u bankama drže rekordne depozite, bilo gotovo duplo povoljnije, smatraju i finansijski stručnjaci.

 • Slabi srednjoročni izgledi globalne ekonomije
  on 26/03/2023 at 15:10

  Srednjoročni izgledi globalne ekonomije vjerovatno ostaju slabi zbog izuzetno velike neizvjesnosti, saopštila je direktorka Međunarodnog montarnog fonda (MMF), Kristalina Georgijeva.