ZA FILANTROPIJU

Fond za aktivno gradanstvo (FAKT) dodijelio je sinoc godisnje nagrade i priznanja za filantropiju “Iskra” kompanijama, udruzenjima i pojedincima koji su nesebicno doprinijeli opstem dobru i razvoju gradanskog drustva. FAKT je dodijelio tri glavne nagrade i sedam specijalnih priznanja.

Nagradu za individualni doprinos dobio je Hajriz Brcvak, dobrocinitelj i privrednik iz sela Bistrica kod Bijelog Polja, koji svoj kapital stecen u Njemackoj ulaze u Crnu Goru i nesebicno pomaze one kojima je pomoc najpotrebnija, kako u Crnoj Gori, tako i sirom svijeta.

Nagrada za doprinos na nacionalnom nivou pripala je kompaniji MTEL D.O.O. koja godinama unazad pruza podrsku kulturi, nauci, zdravstvu, sportu i drugim aktivnostima vaznim za razvoj crnogorskog drustva, bilo u novcu, proizvodima ili uslugama.

“U toku protekle godine pokrenuli su projekat Telemedicine, koji predstavlja najvecu donaciju zdravstvu, i osim novcanih sredstava koja ce do kraja implementacije projekta dostici iznos od 1,3 miliona eura, znacajna je i izgradnja opticke infrastrukture, sto je omogucilo povezivanje Klinickog centra sa opstim bolnicama u Beranama, Baru i Pljevljima”, navodi se u saopstenju Fonda za aktivno gradanstvo.

Nagrada za doprinos lokalnoj zajednici pripala je kompaniji Savana Commercial Retail D.O.O., vlasniku soping centra Mall of Montenegro i hotela ,,Ramada”

“Ona je tokom 2019. godine izdvojila oko 370.000 eura za drustveno-odgovorno poslovanje, usmjerene na obrazovanje, kulturu, sport, programe koji podsticu zdrave stilove zivota i zelene politike, od kojih se posebno izdvaja donacija u vrijednosti od 180,000 eura za obnovu osnovne skole ‘Milorad-Musa Burzan'”, navodi se u saopstenju.

Dodijeljena su i dva Specijalna priznanja za doprinos lokalnoj zajednici, kompanijama Sava osiguranje AD Podgorica i Amplitudo D.O.O.

“Sava Montenegro AD je kompanija koja je u svojoj misiji, izmedu ostalog, definisala odgovoran odnos prema zajednici, i podrsku, kako profesionalnom, tako i licnom razvoju svojih zaposlenih. Kompanija je sa svojim zaposlenima organizovala brojne humanitarne i volonterske akcije, dok je kompanija Amplitudo doo fokusirana na osnazivanje mladih, akademske zajednice, fakulteta i univerziteta, kako bi doprinijeli prosperitetu i ekonomskom razvoju zemlje. Paralelno sa probojem na trziste, razvili su podrsku mladim programerima, dizajnerima i citavom korpusu drugih vjestina digitalnog marketinga, dok sa aplikacijom goplant.me – Moje drvo, zele da globalno uticu na ozdravljenje suma i rast broja drveca u urbanim sredinama sirom svijeta”, kazali su iz Fonda.

Dodijeljeno je i pet specijalnih priznanja za gradanski doprinos opstem dobru, od kojih jedno posthumno.

Dr Milovan Milo Jankovic, raniji predsjednik Prijestonice Cetinje i dugogodisni predsjednik Crvenog krsta Crne Gore nagraden je za visedecenijski humanitarni rad i posvecenost crnogorskom drustvu i svom rodnom Cetinju.

Zef Dedvukaj iz Tuzi je pojedinac zahvaljujuci cijoj istrajnosti je 11 socijalno ugrozenih porodica sa podrucja Malesije dobilo krov nad glavom, dok su Savo Knezevic i Jelena Krivcevic, kao gradanski aktivisti, nagradeni za doprinos procesu socijalne inkluzije, odnosno regionalnog razvoja.

Savo Knezevic, kao predsjednik ,,Prvog udruzenja roditelja djece i omladine sa smetnjama u razvoju” i ,,Nacionalne asocijacije roditelja djece i omladine sa smetnjama u razvoju Crne Gore – NARDOS”, svojim dugogodisnjim radom i iskustvom doprinosi podrsci u radu sa pruzaoca servisa podrske socijalnih, zdravstvenih i obrazovnih usluga djeci i omladini sa smetnjama u razvoju.

S druge strane, Jelena Krivcevic je u proteklih 10 godina, rukovodeci Regionalnom razvojnom agencijom, sa sjedistem u Beranama, pruzila podrsku preko 250 porodicnih gazdinstava sa ruralnih podrucja, osmisljavajuci i sprovodeci aktivnosti koje upotpunjavaju i diversifikuju porodicne prihode istih.

Specijalno priznanje za gradanski doprinos, posthumno je dodijeljeno Aleksandru Simetu Dedovicu, perjanici civilnog sektora u Niksicu i jednom od najglasnijih zagovaraca razvoja NVO sektora, koji je ostavio neizbrisiv trag kada je u pitanju unapredenje sektora bezbjednosti, odbrane i vojske, i dao veliki doprinos evroatlantskim integracijama Crne Gore, o kojima je medu prvima prvi poceo da govori.

Takode, kroz NVO Alfa centar organizovao je brojne akcije: od kampanja jacanja svijesti o svim aspektima bezbjednosti u saobracaju, tribina i debata sirom Crne Gore o evroatlanskim integracijama, do ekoloskih i humanitarnih akcija, o kojima je sira javnost manje znala.

Na kraju svecanosti, posthumno priznanje dodijeljeno je i dobrotvorima Tomu i Stani Luketic, osnivacima ,,Zaklade Toma Mirova Luketica i njegove zene Stane”, koja je osnovana sa ciljem da pomogne obrazovanje djece iz Budve i Pastrovica. Ovi veliki budvanski dobrotvori, ostavili su zemljiste od 40 hiljada kvadrata u centru grada – imovinu koja je do 1991. godine, bila uknjizena na zakladu Toma Luketica i njegove zene Stane za skolovanje djece.

Nagrade ,,Iskra” dodijeljene su jedanaesti put, na svecanosti u Kraljevskom pozoristu Zetski dom na Cetinju. FAKT dodjeljuje Nagradu za filantropiju u partnerstvu sa Privrednom komorom Crne Gore i Upravom za dijasporu, a uz podrsku Evropske Komisije, Fondacije “Cano Koprivica” i Fonda brace Rokfeler.

Detaljne informacije o konkursu i prijavni formular nalaze se na sajtu www.nagradaiskra.me.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Platni promet 1,38 milijardi eura
  on 27/03/2023 at 17:36

  Vrijednost realizovanog platnog prometa za 20 radnih dana u februaru iznosila je 1,38 milijardi aura, što je 18 odsto više nego u januaru, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

 • Nacrt zakona o solidarnom doprinosu povući iz procedure
  on 27/03/2023 at 14:37

  Privredna komora Crne Gore, Američka privredna komora, Crnogorsko udruženje poslodavaca, Savjet stranih investitora i Udruženje banaka Crne Gore, ponovili su apel ministru finansija Aleksandru Damjanoviću u kojem traže od Vlade Crne Gore da povuče iz procedure Nacrt zakona o solidarnom doprinosu. Nacrt zakona smatraju dodatnim oblikom kažnjavanja kompanija koje uspješno posluju i ocjenjuju ga kao još jednu potvrdu dodatnog opterećivanja i urušavanja pozitivnog poslovnog ambijenta u Crnoj Gori.

 • Proizvodnja u Željezari kreće za desetak dana
  on 27/03/2023 at 14:22

  Za desetak dana trebalo bi da počne proizvodnja u pogonu Nikšićke Željezare, najavio je direktor te kompanije Đorđije Manojlović.

 • "Vrijedna imovina u Golubovcima data u zakup bez analiza i tendera"
  on 27/03/2023 at 13:43

  Bivši zaposleni u Montenegro airlinesu ističu da su iz medija saznali o izmajmljivanju hangara koji je u vlasništvu MA na Aerodromu "Golubovci" novom avio-prevozniku To Montenegro, i pitaju se zašto je stečajni sudija dozvolio novom stečajnom upravniku da ovako vrijednu imovinu da u zakup bez ikakve analize isplativosti zakupa i raspisanog tendera. Najavili su podnošenje prigovora na rad stečajnog upravnika i stečajnog sudije.

 • Uhapšena 34 vozača zbog vožnje pod dejstvom alkohola
  on 27/03/2023 at 13:18

  Službenici policije uhapsili su tokom vikenda 34 vozača koji su upravljali vozilom pod dejstvom alkohola, saopšteno je iz Uprave policije.

 • Od ponoći jeftinije sve vrste goriva
  on 27/03/2023 at 12:48

  Sve vrste goriva u Crnoj Gori će od ponoći biti jeftinije, saopšteno je iz Ministarstva kapitalnih investicija (MKI).

 • Damjanović: Vlada će u ratama platiti dug Montenegro Bonusa EPCG
  on 27/03/2023 at 10:54

  Ministar finansija Aleksandar Damjanović kazao je da će Vlada početi sa isplatom duga od 11,5 miliona eura Montenegro Bonusa Elektroprivredi Crne Gore na način što će odvajati dio od pripadajućih dividendi, odnosno dobiti.

 • Poziv gradovima i opštinama za ligu šampiona lokalnog razvoja
  on 27/03/2023 at 10:08

  Lokalne samouprave iz regiona od danas se mogu prijaviti za učešće u Programu sertifikacije gradova i opština s povoljnim poslovnim okruženjem u jugoistočnoj Evropi (BFC SEE), kako bi sistemski unaprijedile uslove za privlačenje investicija i brži razvoj postojeće privrede.

 • Na naplatu stižu stari krediti, država ne planira nova zaduženja
  on 26/03/2023 at 18:42

  Iako za sada država ne planira nova zaduženja budžetom je planirana mogućnost još 500 miliona eura zaduženja jer nam na naplatu stižu i stari krediti. A s obzirom na nepovoljne uslove na globalnom tržištu država će, kaže ministar finansija Aleksandar Damjanović, razmotriti i mogućnost emitovanja obveznica na domaćem tržištu. Da bi zaduživanje države na domaćem tržištu, gdje građani i privreda u bankama drže rekordne depozite, bilo gotovo duplo povoljnije, smatraju i finansijski stručnjaci.

 • Slabi srednjoročni izgledi globalne ekonomije
  on 26/03/2023 at 15:10

  Srednjoročni izgledi globalne ekonomije vjerovatno ostaju slabi zbog izuzetno velike neizvjesnosti, saopštila je direktorka Međunarodnog montarnog fonda (MMF), Kristalina Georgijeva.