ZA FILANTROPIJU

Fond za aktivno gradanstvo (FAKT) dodijelio je sinoc godisnje nagrade i priznanja za filantropiju “Iskra” kompanijama, udruzenjima i pojedincima koji su nesebicno doprinijeli opstem dobru i razvoju gradanskog drustva. FAKT je dodijelio tri glavne nagrade i sedam specijalnih priznanja.

Nagradu za individualni doprinos dobio je Hajriz Brcvak, dobrocinitelj i privrednik iz sela Bistrica kod Bijelog Polja, koji svoj kapital stecen u Njemackoj ulaze u Crnu Goru i nesebicno pomaze one kojima je pomoc najpotrebnija, kako u Crnoj Gori, tako i sirom svijeta.

Nagrada za doprinos na nacionalnom nivou pripala je kompaniji MTEL D.O.O. koja godinama unazad pruza podrsku kulturi, nauci, zdravstvu, sportu i drugim aktivnostima vaznim za razvoj crnogorskog drustva, bilo u novcu, proizvodima ili uslugama.

“U toku protekle godine pokrenuli su projekat Telemedicine, koji predstavlja najvecu donaciju zdravstvu, i osim novcanih sredstava koja ce do kraja implementacije projekta dostici iznos od 1,3 miliona eura, znacajna je i izgradnja opticke infrastrukture, sto je omogucilo povezivanje Klinickog centra sa opstim bolnicama u Beranama, Baru i Pljevljima”, navodi se u saopstenju Fonda za aktivno gradanstvo.

Nagrada za doprinos lokalnoj zajednici pripala je kompaniji Savana Commercial Retail D.O.O., vlasniku soping centra Mall of Montenegro i hotela ,,Ramada”

“Ona je tokom 2019. godine izdvojila oko 370.000 eura za drustveno-odgovorno poslovanje, usmjerene na obrazovanje, kulturu, sport, programe koji podsticu zdrave stilove zivota i zelene politike, od kojih se posebno izdvaja donacija u vrijednosti od 180,000 eura za obnovu osnovne skole ‘Milorad-Musa Burzan'”, navodi se u saopstenju.

Dodijeljena su i dva Specijalna priznanja za doprinos lokalnoj zajednici, kompanijama Sava osiguranje AD Podgorica i Amplitudo D.O.O.

“Sava Montenegro AD je kompanija koja je u svojoj misiji, izmedu ostalog, definisala odgovoran odnos prema zajednici, i podrsku, kako profesionalnom, tako i licnom razvoju svojih zaposlenih. Kompanija je sa svojim zaposlenima organizovala brojne humanitarne i volonterske akcije, dok je kompanija Amplitudo doo fokusirana na osnazivanje mladih, akademske zajednice, fakulteta i univerziteta, kako bi doprinijeli prosperitetu i ekonomskom razvoju zemlje. Paralelno sa probojem na trziste, razvili su podrsku mladim programerima, dizajnerima i citavom korpusu drugih vjestina digitalnog marketinga, dok sa aplikacijom goplant.me – Moje drvo, zele da globalno uticu na ozdravljenje suma i rast broja drveca u urbanim sredinama sirom svijeta”, kazali su iz Fonda.

Dodijeljeno je i pet specijalnih priznanja za gradanski doprinos opstem dobru, od kojih jedno posthumno.

Dr Milovan Milo Jankovic, raniji predsjednik Prijestonice Cetinje i dugogodisni predsjednik Crvenog krsta Crne Gore nagraden je za visedecenijski humanitarni rad i posvecenost crnogorskom drustvu i svom rodnom Cetinju.

Zef Dedvukaj iz Tuzi je pojedinac zahvaljujuci cijoj istrajnosti je 11 socijalno ugrozenih porodica sa podrucja Malesije dobilo krov nad glavom, dok su Savo Knezevic i Jelena Krivcevic, kao gradanski aktivisti, nagradeni za doprinos procesu socijalne inkluzije, odnosno regionalnog razvoja.

Savo Knezevic, kao predsjednik ,,Prvog udruzenja roditelja djece i omladine sa smetnjama u razvoju” i ,,Nacionalne asocijacije roditelja djece i omladine sa smetnjama u razvoju Crne Gore – NARDOS”, svojim dugogodisnjim radom i iskustvom doprinosi podrsci u radu sa pruzaoca servisa podrske socijalnih, zdravstvenih i obrazovnih usluga djeci i omladini sa smetnjama u razvoju.

S druge strane, Jelena Krivcevic je u proteklih 10 godina, rukovodeci Regionalnom razvojnom agencijom, sa sjedistem u Beranama, pruzila podrsku preko 250 porodicnih gazdinstava sa ruralnih podrucja, osmisljavajuci i sprovodeci aktivnosti koje upotpunjavaju i diversifikuju porodicne prihode istih.

Specijalno priznanje za gradanski doprinos, posthumno je dodijeljeno Aleksandru Simetu Dedovicu, perjanici civilnog sektora u Niksicu i jednom od najglasnijih zagovaraca razvoja NVO sektora, koji je ostavio neizbrisiv trag kada je u pitanju unapredenje sektora bezbjednosti, odbrane i vojske, i dao veliki doprinos evroatlantskim integracijama Crne Gore, o kojima je medu prvima prvi poceo da govori.

Takode, kroz NVO Alfa centar organizovao je brojne akcije: od kampanja jacanja svijesti o svim aspektima bezbjednosti u saobracaju, tribina i debata sirom Crne Gore o evroatlanskim integracijama, do ekoloskih i humanitarnih akcija, o kojima je sira javnost manje znala.

Na kraju svecanosti, posthumno priznanje dodijeljeno je i dobrotvorima Tomu i Stani Luketic, osnivacima ,,Zaklade Toma Mirova Luketica i njegove zene Stane”, koja je osnovana sa ciljem da pomogne obrazovanje djece iz Budve i Pastrovica. Ovi veliki budvanski dobrotvori, ostavili su zemljiste od 40 hiljada kvadrata u centru grada – imovinu koja je do 1991. godine, bila uknjizena na zakladu Toma Luketica i njegove zene Stane za skolovanje djece.

Nagrade ,,Iskra” dodijeljene su jedanaesti put, na svecanosti u Kraljevskom pozoristu Zetski dom na Cetinju. FAKT dodjeljuje Nagradu za filantropiju u partnerstvu sa Privrednom komorom Crne Gore i Upravom za dijasporu, a uz podrsku Evropske Komisije, Fondacije “Cano Koprivica” i Fonda brace Rokfeler.

Detaljne informacije o konkursu i prijavni formular nalaze se na sajtu www.nagradaiskra.me.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Formirana radna grupa za izradu mape puta finansijskog sektora ka održivim finansijama
  on 22/07/2024 at 15:22

  Na današnjoj sjednici Savjeta za finansijsku stabilnost razmatrani su mogući uticaji klimatskih promjena na finansijski sistem, saopšteno je iz Centralne banke Crne Gore. Kako su kazali, sastanku su prisustvovali guvernerka CBCG i predsjedavajuća Savjeta Irena Radović, članovi Savjeta – Novica Vuković, ministar finansija, Željko Drinčić, predsjednik Komisije za tržište kapitala i Marko Ivanović, predsjednik Savjeta Agencije za nadzor osiguranja.

 • Komisija da razmatra prvatizaciju Primorke
  on 22/07/2024 at 14:53

  Poslanici Demokratske Crne Gore inicirali su da se pred skupštinskom Komisijom za praćenje i kontrolu postupka privatizacije nađe i privatizacija barske Primorke.

 • Vlada ograničila cijene brašna, šećera, ulja i soli
  on 22/07/2024 at 14:05

  Vlada je na današnjoj sjednici odlučila da ograniči cijene pšeničnog bračna (tip 400 i 500), šećera, suncokretovog ulja i kuhinjske soli.

 • Odlilo se 150,5 miliona eura
  on 22/07/2024 at 11:45

  Ukupan priliv stranih direktnih investicija (SDI) na kraju maja je iznosio 364,81 miliona eura, dok se istovremeno iz zemlje odlilo 150,46 miliona eura, pokazuju preliminarni podaci Centralne banke (CBCG).

 • "Evropa sad 2 ključna inicijativa za smanjenje nezaposlenosti u CG"
  on 22/07/2024 at 10:24

  Program "Evropa sad 2" predstavlja ključnu inicijativu za smanjenje nezaposlenosti u državi, sa jasnim ciljem unapređenja ekonomskih uslova i životnog standarda, ocijenio je vršilac dužnosti direktora Zavoda za zapošljavanje (ZZZ), David Perčobić. On je kazao da, kao prvi čovjek Zavoda, krovne institucije na tržištu rada, želi izraziti punu podršku programu Evropa sad 2.

 • Turiste i ovog ljeta dočekuju zaključane prodavnice nedjeljom
  on 21/07/2024 at 19:41

  Od političke volje zavisi i vraćanje radne nedjelje u trgovinama. Ministar ekonomskog razvoja i potpredsjednik Vlade Nik Đeljošaj kaže da je izostala podrška poslanika da se izglasa taj zakon. Tako da i ovog ljeta turiste dočekuju zaključane prodavnice drugog dana vikenda.

 • Dolar blago ojačao prema korpi valuta
  on 21/07/2024 at 16:16

  Dolar je ojačao prema korpi valuta, nakon dvije sedmice pada, dok je euro blago oslabio nakon što je Evropska centralna banka (ECB) ostavila kamate nepromijenjene.

 • "'Evropa sad 2' ne smije trgovinama biti izgovor za poskupljenja"
  on 21/07/2024 at 14:46

  Građani danas mogu da žive dostojanstveno sa svojim primanjima, saopštio je poslanik Pokreta Evropa sad (PES) Dražen Petrić.

 • Platni promet 1,95 milijardi eura
  on 21/07/2024 at 11:36

  Vrijednost realizovanog platnog prometa za 20 radnih dana u junu iznosila je 1,95 milijardi eura, što je 11,4 odsto više u odnosu na maj, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

 • "Kastrati grupa je dobra opcija da uzme pod koncesiju crnogorske Aerodrome"
  on 21/07/2024 at 10:23

  Ako bi crnogorska Vlada razmatrala opciju koncesije, Kastrati Grupa bi sigurno predstavljala solidnu i održivu opciju, s obzirom na njen dosadašnji učinak na Međunarodnom Aerodromu Tirana i njeno snažno prisustvo na Zapadnom Balkanu, kazao je za Pjervitorio Farabi, glavni operativni direktor Aerodroma Tirana.