ADP ZID

Asocijacija za demokratski prosperitet (ADP) Zid dodijela je danas nagradu za godisnji volonterizam sportskom kluba Lipljen iz Pljevalja, dok je nagradu za volonterku godine dobila Ljubica Nikolic iz Niksica.

ADP Zid, u saradnji sa Fondacijom Petrovic Njegos, nagraduje one koji su zalaganjem doprinijeli afirmaciji, promociji i razvoju volonterizma, ali narocito one koji su vlastitim primjerom pokrenuli zajednicu i cjelokupno drustvo.

Izvrsna direktorica ADP Zid, Sanda Rakocevic, kazala je da su volontiranje i volonterizam u Crnoj Gori, bez obzira na politiku kakva je bila do sada zastupljena, afirmisani i da imaju potencijala.

Prema njenim rijecima, potrebno je znati sta je volontiranje, a dobrovoljnost prepoznati u trenutku kada se sa njom sretemo i ne identifikovati je kao uopsteni altruizam ili filantropiju.

,,Za volontiranje je vazno da bude organizovano i dobrovoljno. Ono ne treba da bude u svrhu pojedinaca, nego cjelokupne zajednice, da se za njega ne dobija novac i da se ulazi sopstveno znanje i vjestine”, rekla je Rakocevic.

Kako je istakla, ADP ZID vec 20 godina radi na razvoju politike volontiranja u Crnoj Gori.

,,Vlada je prepoznala i pokrenula zakon i od ove godine volontiranje nece biti prepoznato kao rad, jer je ono do sad bilo izjednaceno sa njim”, rekla je Rakocevic.

Kako je pojasnila, volonterski je mogao da se odradi pripravnicki staz, a volontiranje je bilo prepoznato kao ogroman prostor za zloupotrebu i plodni razvoj crnog trzista.

,,Siva zona je promjenom Zakona o volontiranju smanjena, a usvajanjem novog zakona koji je jos u proceduri, volontiranje nece biti izjednaceno sa rodom”, kazala je Rakocevic.

Od ove godine, kako je dodala, volonteri nece moci da zamijene profesionalnu poziciju i angazman sluzbenika i namjestenika u institucijama, a samim tim nece moci da budu angazovani ni u privatnom sektoru.

Sve to je, kako je kazala, veliki iskorak jer postoji prostor da se radi na daljoj afirmaciji razvoja volonterizma i volontiranja, koji su ustvari gradanski aktivizam.

Govoreci o tome sta voloneteri rade, Rakocevic je navela da se kroz aktivnosti susrecu sa razlicitim gradanskim akcijama i pokretima.

,,Nagrada koja se dodjeljuje je zapravo nagrada svih nas, jer ona pokazuje da je uradeno nesto sto je pozitivno na lokalnom i nacionalnom nivou”, rekla je Rakocevic.

Prema njenim rijecima, od 43 aplikacije za nagradu dvije su nagradene, a imaju i dva posebna priznanja.

,,U uzi krug za nagradu za volonterizam usli su nevladina organizacija Zracak nade iz Pljevalja i animatori i zabavljatori iz Podgorice”, kazala je Rakocevic.

Ona je pozvala gradane da podijele svoje inicijative, jer, kako je navela, nikada se ne zna kada nesto malo moze da napravi ogromnu promjenu.

,,Dobrovoljnost je ono sto nas cini potpunim i omogucava da budemo u jednom duhu, zajedno, gradanski aktivisti”, istakla je Rakocevic.

Ribolovni sportski klub Lipljen iz Pljevalja pokazao je aktivizam na ocuvanju pljevaljskih rijeka, ribljeg fonda i ekologije.

Najveci motiv zbog koga je tom klubu dodijeljena nagrada je njihov aktivizam prilikom dogadaja koji se desio u julu ove godine, kada je doslo do pomora ribe u rijekama Vezisnici i Cehotini.

Predstavnik kluba Vaso Knezevic zahvalio je na nagradi i kazao da su kao ribolovni klub imali problema, ali da su ih prevazisli zahvaljujuci ljubavi prema rijekama i ribolovu.

,,Zahvalan sam svim clanovima kluba sto smo zajedno istrajali i natjerali institucije sistema da rade svoj posao”, naveo je Knezevic.

Nikolic, koja je dobitnica nagrade za volonterku godine, ukljucena je u program za djecu socijalno ugrozenih porodica od 2016. godine.

Ona trenutno radi sa troje djece na predmetu iz kojeg imaju nejasnoce i poteskoce u savladavanju.

Nikolic je kazala da je tokom rada sa djecom spoznala brojne poteskoce sa kojima se suocavaju porodice u Crnoj Gori.

,,Nadam se da ce ovaj dogadaj podstaci mlade ljude na volonterizam”, porucila je Nikolic.

Na kraju svecanosti Rakocevic je urucila posebne nagrade za volonterizam, koje su dobili udruzenje zena iz Bara i Konstatina Maras, koja je kao gradanski aktivista bila u Albaniji i pomagala zrtvama zemljotresa koji se prosle sedmice desio u Dracu.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • "Da se kroz rezultat popisa Srbi potvrde kao državotvorni narod Crne Gore"
  on 14/07/2024 at 21:40

  Predsjednik Demokratske narodne partije i jedan od lidera koalicije “Za budućnost Crne Gore” Milan Knežević, ističe da se na rezultate popisa stanovništva u Crnoj Gori, posebno kada je riječ o nacionalnoj pripadnosti, jako dugo čeka te u svom stilu poručuje da bi “dosad bili objavljeni i u Indiji", samo se kod nas još prebrojavaju. Očekuje da broj onih koji su se nacionalno izjasnili kao Srbi bude veći u odnosu na popis iz 2011. godine i da se i kroz taj podatak, kako je rekao, potvrde kao državotvorni narod u Crnoj Gori.

 • "Slučaj u Beranama presedan najopasnije vrste"
  on 14/07/2024 at 16:50

  Iz Demokratske Crne Gore poručuju da je slučaj u Beranama presedan najopasnije moguće vrste, te da će nepoštovanje dogovora srušiti sve principe, izazvati nepovjerenje, nestabilnost i neizvjesnost na političkoj sceni tog grada. Pozivali su sve odgovorne aktere da se pridruže naporima za uspostavljanje stabilnosti i poštovanje datih dogovora.

 • Mandić: Ne plašim se rezultata popisa stanovništva
  on 14/07/2024 at 15:04

  Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić izjavio je danas u intervjuu za Politiku da se ne plaši rezultata popisa stanovništva u Crnoj Gori.

 • "Brz oporavak Trampu, napad zaslužuje najoštrije osude"
  on 14/07/2024 at 14:00

  Napad na bivšeg predsjednika SAD-a i kandidata za predsjednika Donalda Trampa zaslužuje najoštriju osudu, kazao je potpredsjednik Vlade za bezbjednost, unutrašnju politiku, evropske i vanjske poslove Aleksa Bečić.

 • "Rekonstrukcija samo komplikuje odnose, ulazak BS u Vladu je trgovina"
  on 14/07/2024 at 13:45

  Rekonstrukcija Vlade povećaće heterogenost i neusklađenost interesa njenih činilaca i neminovno će negativno uticati na ispunjavanje spoljnopolitičkih prioriteta Crne Gore, ocijenila je docentkinja na Univerzitetu Donja Gorica Nikoleta Đukanović.

 • Svjedok sedmice: Amina Cikotić
  on 14/07/2024 at 11:58

  Pročitajte šta je obilježilo sedmicu za nama iz ugla potpredsjednice Socijaldemokratske partije (SDP) Amine Cikotić.

 • "Rekonstrukcija Vlade neće doprinijeti stabilizaciji vlasti"
  on 14/07/2024 at 11:56

  Rekonstrukcija Vlade neće doprinijeti stabilizaciji parlamentarne većine i političkih prilika u državi, ocijenio je poslanik Socijaldemokrata (SD) Nikola Zirojević.

 • "Odreći ću se mjesta predsjednika opštine, samo da se riješi kriza"
  on 14/07/2024 at 11:37

  Bivši potpredsjednik opštine Berane Damjan Ćulafić saopštio je da je spreman da se odrekne mjesta predsjednika opštine koje ga je sledovalo po koalicionom sporazumu.

 • Milatović: Političko nasilje neprihvatljivo
  on 14/07/2024 at 10:59

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović snažno je osudio jučerašnji napad na bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa u Pensilvaniji.

 • Spajić: Najoštrije osuđujemo napad na Trampa
  on 14/07/2024 at 10:53

  Nasilje je neprihvatljivo na bilo kom mjestu, a posebno u političkoj areni, poručio je premijer Milojko Spajić.

 • U prvoj polovini godine prenijeto 6,6 hiljada brojeva
  on 14/07/2024 at 19:22

  Uslugu prenosivosti broja je u prvoj polovini ove godine iskoristilo 6,6 hiljada pretplatnika, većinom u mobilnoj telefoniji, saopšteno je iz Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP).

 • Tunel Sozina opslužio 1,86 miliona vozila
  on 14/07/2024 at 14:55

  Tunel Sozina je od početka godine opslužio 1,86 miliona vozila.

 • EPCG će prekid rada TE koštati 70 miliona eura
  on 14/07/2024 at 08:43

  Procjenjuje se da će zbog višemjesečnog prekida rada Termoelektrane (TE) Pljevlja naredne godine Elektroprivreda (EPCG) za nabavku električne energije potrošiti 70 miliona eura, saopštio je ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović.

 • Značajan rast prometa
  on 13/07/2024 at 15:26

  Različiti smjerovi indeksa i značajan rast prometa obilježili su na Montenegroberzi sedmicu u kojoj su objavljeni podaci prema kojima je u prvih šest mjeseci ove godine za kapitalne projekte potrošeno 61,2 miliona eura ili 26 odsto planiranog iznosa.

 • "Dobro je da nema rasta cijena struje, ali standard života nije porastao"
  on 13/07/2024 at 12:12

  Nepostojanje informacija o primjeni programa Evropa sad 2 predstavlja značajan problem privredi, ali i državnim organima, ocijenio je ekonomski analitičar Mirza Mulešković u intervjuu za Minu biznis.

 • Za dvije godine od auto-puta zaradili 20 miliona eura
  on 13/07/2024 at 12:00

  Za dvije godine funkcionisanja auto-puta Princeza Ksenija, Monteput je od naplate putarine zaradio skoro 20 miliona eura. Za to vrijeme dionicom od Smokovca do Mateševa prošlo je skoro pet miliona vozila, saopšteno je iz Monteputa. U posljednjoj godini ta tom putu život je izgubila jedna osoba.

 • Raste broj turista iz Kine
  on 13/07/2024 at 09:51

  Crna Gora je kao destinacija sve privlačnija za kineske turiste, čiji je broj porastao 42,4 odsto u poređenju sa 2019. godinom, saopštio je predsjednik izvršnog odbora Nacionalne turističke organizacije (NTO), Miško Rađenović.

 • Zbog cijena na primorju vlasnici trgovinskih lanaca "trljaju ruke"
  on 13/07/2024 at 06:11

  Porast cijena u marketima na primorju ne odgovara ni domaćima, ni gostima, ali zato vlasnici crnogorskih trgovinskih lanaca "trljaju ruke". Potrošači se pitaju kako su moguće te cjenovne oscilacije, dok nadležni, konkretno iz Tržišne inspekcije poručuju da je sve u skladu sa Zakonom o unutrašnjoj trgovini, prema kojem se cijene slobodno formiraju.

 • EU odobrila 100 miliona za drugu dionicu auto-puta
  on 12/07/2024 at 17:48

  U okviru Ekonomskog i investicionog plana (EIP) za zapadni Balkan, Evropska komisija je usvojila Odluku o finansiranju u iznosu od 100 miliona eura granta za podršku izgradnji dionice Mateševo-Andrijevica auto-puta Bar-Boljare.

 • Fokus Foruma visoke tehnologije i inovacije
  on 12/07/2024 at 14:42

  Privredna komora Crne Gore u saradnji s Ambasadom Italije i Ministarstvom vanjskih poslova, regijom Fruili Venecija Đulija i Centralnoevropskom inicijativom organizovala je 12. jula prezentaciju Big Science Business Forum 2024 - velikog naučno-poslovnog foruma koji će se održati u Trstu od 1. do 4. oktobra.