SKUP MEDICINSKIH SESTARA

Osnivanje komore medicinskih sestara, babica i tehnicara, Ministarstvo zdravlja uvrstilo je u Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zastiti, koji se sada nalazi na javnoj raspravi, a to tijelo ce doprinijeti poboljsanju uslova za obavljanje profesije, unapredenju zdravstvene etike, a samim tim i unapredenju kvaliteta zdravstvene zastite, najavio je ministar zdravlja Kenan Hrapovic, otvarajuci trecu Regionalnu konferenciju medicinskih sestara i babica, koja se danas i sjutra odrzava u Podgorici.

On je istakao da je utvrdena i Lista regulisanih profesija, sto ce omoguciti da crnogorske medicinske sestre i babice imaju iste mogucnosti kao i njihove kolege iz zemalja EU.

“Pored povecanja zarada, koje je obezbijedila Vlada CG i koje ce dati rezultate i zadovoljstvo i zaposlenih i poslodavca, nastojacemo da boljom organizacijom rada, planiranjem, racionalnom potrosnjom sredstava, stvorimo mogucnost finansijskih preraspodjela u sistemu, koje ce se reinvestirati u razvoj tehnologije, ali i za poboljsanje materijalnog statusa zaposlenih. Sve cemo uraditi, sto je u granicama objektivnim finansijskih mogucnosti drzave i zakona, da se u blizoj perspektivi taj status jos vise popravi”, porucio je Hrapovic.

On je naglasio, da su sestre posebno vazne u lijecenju onih koji su onesposobljeni.

“Nase sestre su to shvatile, tako da je crnogorsko sestrinstvo krenulo krupnim koracima da razvija i unapreduje zdravstvenu njegu. Sve ovo se moze postici samo adekvatnim obrazovanjem, nadogradnjom znanja i stucnim usavrsavanjem. Crnogorske medicinske sestre i babice se u kontinuitetu usavrsavaju i konstantno unapreduju i dograduju svoje znanje i sposobnosti. Od oko tri hiljade medicinskih sestara i tehnicara, koliko ih je zaposleno u crnogorskim zdravstvenim ustanovama, odredeni broj njih je nastavio obrazovanje, kojim su stekli zvanje visoke medicinske sestre. Medu njima danas imamo i magistara i doktora nauka”, rekao je Hrapovic.

Predsjednica Udruzenja medicinskih sestara i babica Crne Gore Nada Rondovic, istakla je da je ova nacionalna asocijacija, kroz svoj desetogodisnji rad, ukljucivanjem u rad Evropske asocijacije medicinskih sestara i zahvaljujuci saradnji sa Norveskom asocijacijom medicinskih sestara, stekla zavidno znanje i iskustvo vezano za izazove koji se namecu drzavama koje pristupaju Evropskoj uniji, kada je u pitanju obrazovanje i rad medicinskih sestara i babica.

“Medicinske sestre treba da ostanu fokusirane na modernizaciju osnovnih zdravstvenih usluga, stvaranje najboljeg modela i implementaciju nacionalnih klinickih programa zdravstvene njege, kao i na efikasnost u radu”, naglasila je Rondovic.

Konferencija, koju organizuje Nacionalno udruzenje medicinskih sestara, pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja, pored crnogorskih okupila je predsjednike i clanove nacionalnih udruzenja sestara i udruzenja babica drzava regiona Srbije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Sjeverne Makedonije i Albanije, kao i Norveske organizacije sestara.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Rekonstrukcija vlade u utorak ili na vanrednoj sjednici Skupštine u avgustu ili septembru
  on 19/07/2024 at 20:00

  Dok opozicija i pojedini mediji navode da je rekonstrukcija Vlade dogovorena i da bi se mogla dogoditi u utorak parlamentarna većina o tome još ne govori. Ako se to ne desi u utorak, premijer, koji bi trebalo da predloži i brani rekonstrukciju Vlade u parlamentu, već u srijedu putuje u Pariz, na otvaranje Olimpijskih igara. To znači da ako rekonstrukcija ne bude u julu, u avgustu i septembru bi morala da bude zakazana vanredna sjednica Skupštine.

 • Butorović: Evropa Sad 2 stvara bolje uslove za poslodavca i radnike
  on 19/07/2024 at 19:30

  Svjedoci smo da su naši građani zadnjih decenija uvijek bili ti koji su nosili najveći teret ekonomije na uštrb svojih radničkih prava i prava koja prositiču iz radnog odnosa, napisao je sekretar kluba poslanika "Evropa Sad" Milutin Butorović.

 • Paunović: DPS opčinjen Šaranovićem
  on 19/07/2024 at 17:45

  Svjedoci smo svakodnevnih napada na ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića, a opčinjenost njime i Ministarstvom unutrašnjih poslova prevazilazi sve granice, napisao je portparol Demokratske Crne Gore Mitar Paunović u reagovanju na saopštenje Demokratske partije socijalista (DPS)u kojem piše da je parlamentarna većina nedolaskom na sjednicu ponizila Šaranovića.

 • Spajić: Ni ja, ni bilo ko iz mog okruženja, ne utičemo na rad SDT-a
  on 19/07/2024 at 17:26

  Izvršna vlast ne miješa se u posao Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) i Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) i u Crnoj Gori nema političkog revanšizma, poručio je premijer Milojko Spajić.

 • Šaranović poziva SDT da ispita javne nabavke u MUP-u: Nepravilnosti nema
  on 19/07/2024 at 16:02

  Ministar unutrašnjih poslova (MUP) Danilo Šaranović pozvao je danas Specijalno državno tužilaštvo da ispita njegovo djelovanje i sve javne nabavke u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

 • Premijerski sat kroz objektiv
  on 19/07/2024 at 15:50

  Dvanaesta - posebna sjednica Prvog redovnog (proljećnjeg) zasijedanja u 2024.

 • Milatović imenovao Mirkovića za ambasadora u SAD
  on 19/07/2024 at 15:12

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović imenovao je Jovana Mirkovića za ambasadora Crne Gore u Sjedinjenim Američkim Državama, na rezidentnoj osnovi, sa sjedištem u Vašingtonu.

 • Parlamentarna većina nedolaskom na sjednicu ponizila Šaranovića
  on 19/07/2024 at 14:13

  Parlamentarna većina je, nedolaskom na sjednicu Odbora za bezbjednost i odbranu, ponizila ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića i poručila mu da nema legitimitet da ostane na funkciji, saopštili su iz Kluba poslanika Demokratske partije socijalista (DPS).

 • Rezultati izbora u Andrijevici objavljeni 16. jula, nova sjednica SO do kraja mjeseca
  on 19/07/2024 at 14:02

  Ministarstvo javne uprave obavila je nadzor nad primjenom odredbi člana 39 Zakona o lokalnoj samoupravi u Opštini Andrijevica i utvrdila da su konačni rezultati izbora objavljeni u „Službenom listu CG-opštinski propisi“ dana 16. jula 2024. godine.

 • Reizbor fon der Lajen dodatno će osnažiti veze između naših institucija
  on 19/07/2024 at 13:33

  Crna Gora je u potpunosti posvećena procesu pristupanja Evropskoj uniji, duboko poštujući i cijeneći vrijednosti demokratije, vladavine prava i ljudskih prava koje čine fundament porodice razvijenih evropskih zemalja, saopštio je predsjednik Skupštine Andrija Mandić. On je čestitao reizbor predsjednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen.