NAJAVLJEN ZA SJUTRA

Francuska se sprema za sjutrasnje masovne strajkove sirom zemlje i proteste protiv planova predsjednika Emanuela Makrona da revidira penzioni sistem, turisti otkazuju planove putovanja, a u Parizu se rasporeduje na hiljade policajaca.

Strajkom ce najteze biti pogoden sektor saobracaja, otkazuju se letovi, vozovi i autobusi i najveci dio pariske metro mreze nece raditi.

Zaposleni u nacionalnoj zeljeznici SNCF planiraju da prekinu rad veceras u 19 sati, dok ce druge usluge biti zaustavljene od sjutra ujutro na neodredeno vrijeme.

U Parizu, gdje radnicki sindikati za sjutra planiraju veliki mars, policija upozorava na moguce nasilje i stete i naredila je svim firmama, kafeima i restoranima duz rute da ostanu zatvoreni. Vlasti su takode izdale zabranu protesta na aveniji Sanzelize, oko predsjednicke palate, parlamenta i katedrale Notr Dam.

Sef pariske policije Didije Lalman rekao je da ce 6.000 policajaca biti rasporedeno oko grada, strahujuci da bi grupe demonstranata iz pokreta Zuti prsluci i ekstremisticki izgrednici mogli da se pridruze protestima.

Uprava Ajfelovog tornja upozorava turiste da odgode posjetu tom spomeniku jer bi strajk mogao sjutra da poremeti pristup. Muzej Luvr saopstio je da bi mogao da kasni sa otvaranjem i da bi neke prostorije mogle da budu zatvorene.

Hoteli u Parizu javljaju da su dobili brojna otkazivanja uoci strajka.

Zeljeznica SNCF ocekuje da ce devet od deset brzih vozova biti otkazano. Medunarodni vozovi ce takode biti pogodeni. Nema karata za vozove Eurostar preko Lamansa do utorka.

Kompanija Er Frans saopstila je da ce oko 30 odsto domacih letova biti otkazano.

Vlada je saopstila da ce 55 odsto nastavnika biti u strajku, a bice pogodene i bolnice.

Radnici su bijesni zbog Makronovog plana da pojednostavi 42 penziona sistema u zemlji, strahujuci da ce to znaciti da ce morati da rade duze i da zarade manje kada odu u penziju.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Na naplatu stižu stari krediti, država ne planira nova zaduženja
  on 26/03/2023 at 18:42

  Iako za sada država ne planira nova zaduženja budžetom je planirana mogućnost još 500 miliona eura zaduženja jer nam na naplatu stižu i stari krediti. A s obzirom na nepovoljne uslove na globalnom tržištu država će, kaže ministar finansija Aleksandar Damjanović, razmotriti i mogućnost emitovanja obveznica na domaćem tržištu. Da bi zaduživanje države na domaćem tržištu, gdje građani i privreda u bankama drže rekordne depozite, bilo gotovo duplo povoljnije, smatraju i finansijski stručnjaci.

 • Slabi srednjoročni izgledi globalne ekonomije
  on 26/03/2023 at 15:10

  Srednjoročni izgledi globalne ekonomije vjerovatno ostaju slabi zbog izuzetno velike neizvjesnosti, saopštila je direktorka Međunarodnog montarnog fonda (MMF), Kristalina Georgijeva.

 • Auto-putem od početka godine prošlo 385,68 hiljada vozila
  on 26/03/2023 at 14:28

  Auto-putem Princeza Ksenija od početka ove godine prošlo je 385,68 hiljada vozila. Prema podacima sa sajta Monteputa, koji upravlja prioritetnom dionicom auto-puta od Smokovca do Mateševa, promet vozila je u periodu od 17. do 23. marta iznosio 34,54 hiljade.

 • Investitori zabrinuti za sudbinu nekoliko banaka
  on 26/03/2023 at 12:22

  Svjetska tržišta kapitala ove sedmice su imala nervozne trgovine, ali ishod je na kraju ipak bio pozitivan. Investitori su zabrinuti za sudbinu nekoliko banaka i jer centralne banke zbog visoke inflacije nastavljaju podizati kamatne stope, prenosi SEEbiz.

 • "Žabljak mora naći nove alternative za razvoj zimskog turizma"
  on 26/03/2023 at 11:52

  Ova sezona je pokazala da Žabljak mora pronaći nove alternative za razvoj zimskog turizma, a ne samo Skijalište, koje je već duži period u izvjesnim problemima, prije svega infrastrukturno, saopštila je direktorica žabljačke Turističke organizacije, Vanja Krgović Šarović.

 • To Montenegro iznajmio hangar Montenegro Airlinesa u stečaju
  on 26/03/2023 at 10:32

  To Montenegro iznajmio je hangar Montenegro Airlinesa (MA) u stečaju, potvrđeno je TVCG.

 • Za četiri godine otkrivena 41 falsifikovana novčanica od 500 eura
  on 26/03/2023 at 06:09

  Od 2019. godine, kada su su centralne banke članica eurozone prestale da štampaju novčanicu od 500 eura, u našoj zemlji je zabilježen 41 falsifikat tog apoena, podaci su Centralne banke Crne Gore (CBCG). U trgovinama u Crnoj Gori ta novčanica je i dalje regularno sredstvo plaćanja.

 • Podržavaju mala preduzeća sa međunarodnim ambicijama 15 godina
  on 25/03/2023 at 14:21

  Evropska mreža preduzetništva /Enterprise Europe Network/ (EEN), kao i MontEENegro konzorcijum koji djeluje u sklopu nje, u cilju podrške malim preduzećima, ove godine obilježavaju 15 godina postojanja.

 • Kroz Sozinu prošlo 550 hiljada vozila
  on 25/03/2023 at 14:04

  Kroz tunel Sozina je u periodu od 17. do 23. marta prošlo 52,41 hiljada vozila, većinom automobila.

 • U Herceg Novom 4,63 hiljade turista
  on 25/03/2023 at 13:53

  U Herceg Novom, prema podacima od četvrtka, boravi 4,63 hiljade turista, 1,74 hiljade više nego u istom periodu prošle godine.