NAJAVLJEN ZA SJUTRA

Francuska se sprema za sjutrasnje masovne strajkove sirom zemlje i proteste protiv planova predsjednika Emanuela Makrona da revidira penzioni sistem, turisti otkazuju planove putovanja, a u Parizu se rasporeduje na hiljade policajaca.

Strajkom ce najteze biti pogoden sektor saobracaja, otkazuju se letovi, vozovi i autobusi i najveci dio pariske metro mreze nece raditi.

Zaposleni u nacionalnoj zeljeznici SNCF planiraju da prekinu rad veceras u 19 sati, dok ce druge usluge biti zaustavljene od sjutra ujutro na neodredeno vrijeme.

U Parizu, gdje radnicki sindikati za sjutra planiraju veliki mars, policija upozorava na moguce nasilje i stete i naredila je svim firmama, kafeima i restoranima duz rute da ostanu zatvoreni. Vlasti su takode izdale zabranu protesta na aveniji Sanzelize, oko predsjednicke palate, parlamenta i katedrale Notr Dam.

Sef pariske policije Didije Lalman rekao je da ce 6.000 policajaca biti rasporedeno oko grada, strahujuci da bi grupe demonstranata iz pokreta Zuti prsluci i ekstremisticki izgrednici mogli da se pridruze protestima.

Uprava Ajfelovog tornja upozorava turiste da odgode posjetu tom spomeniku jer bi strajk mogao sjutra da poremeti pristup. Muzej Luvr saopstio je da bi mogao da kasni sa otvaranjem i da bi neke prostorije mogle da budu zatvorene.

Hoteli u Parizu javljaju da su dobili brojna otkazivanja uoci strajka.

Zeljeznica SNCF ocekuje da ce devet od deset brzih vozova biti otkazano. Medunarodni vozovi ce takode biti pogodeni. Nema karata za vozove Eurostar preko Lamansa do utorka.

Kompanija Er Frans saopstila je da ce oko 30 odsto domacih letova biti otkazano.

Vlada je saopstila da ce 55 odsto nastavnika biti u strajku, a bice pogodene i bolnice.

Radnici su bijesni zbog Makronovog plana da pojednostavi 42 penziona sistema u zemlji, strahujuci da ce to znaciti da ce morati da rade duze i da zarade manje kada odu u penziju.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

  • Ministarski sastanak o Planu rasta za Zapadni Balkan u Podgorici
    on 25/04/2024 at 12:40

    Sastanak ministara evropskih poslova i finansija država regiona i Evropske komisije, posvećen Planu rasta za Zapadni Balkan, biće održan 25 i 26. aprila u Podgorici, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

  • Opštinski odbor DPS Budva usvojio izbornu listu
    on 25/04/2024 at 12:31

    Opštinski odbor DPS Budva usvojio je pobjedničku izbornu listu ,,Budva može bolje!” Nikola Milović, koja će nastupiti na predstojećim lokalnim izborima 26. maja, saopšteno je iz te partije.

  • Pogledajte nova kadrovska rješenja Vlade
    on 25/04/2024 at 12:08

    Vlada Crne Gore je, na danas održanoj 27. sjednici kojom je predsjedavao premijer Milojko Spajić, razmotrila više kadrovskih pitanja.

  • "Reakcije po taktu BIA, najbolja potvrda tačnosti Đukanovićevih tvrdnji"
    on 25/04/2024 at 12:00

    Ništa bolje ne potvrđuje tačnost i preciznost teza iznijetih u intervjuu Mila Đukanovića, kao reakcije koje su uslijedile: oglasili se svi oni politički i medijski abonenti obavještajne agencije iz susjedstva, i najbolje pokazali tačnost i preciznost teze da je BIA premrežila Crnu Goru i pod svoju kontrolu stavila razne propagandne i parapolitičke subjekte, saopštio je portparol DPS-a Miloš Nikolić.

  • "Iskoristiti veliki potencijal dodatnim unaprijeđenjem ekonomske saradnje"
    on 25/04/2024 at 11:51

    Kompanije iz Slovenije učestvovale su u gradnji jednog od najvažnijih infrastrukturnih projekata – tunela Sozina, istakao je predsjednik države Jakov Milatović, ocijenivši da su na taj način uspostavile visoke standarde i značajno doprinijele razvoju našeg turizma. On je sa predsjednicom Slovenije Natašom Pirc Musar otvorio poslovni forum Crne Gore i Slovenije, koji se održava u organizaciji Privredne Komore.

  • Svi kandidati ispunjavaju uslove za sudiju Ustavnog suda
    on 25/04/2024 at 11:36

    Svi prijavljeni kandidati za izbor jednog sudije Ustavnog suda ispunjavaju uslove iz raspisanog javnog poziva, konstatovano je na današnjoj sjednici Ustavnog odbora.

  • "Poslanici vlasti odbili da na Odboru razmatraju podršku Rezoluciji o Srebrenici"
    on 25/04/2024 at 11:25

    Odbor za međunarodne odnose i iseljenike nije na dnevni red današnje sjednice uvrstio inicijativu poslanice Demokratske partije socijalista (DPS) Aleksandre Vuković Kuč da se članovi tog skupštinskog tijela izjasne o kosponzorstvu Rezolucije Ujedinjenih nacija o genocidu u Srebrenici.

  • Vlada prihvatila: Jovanovski i Kardović u Komisiji za popis
    on 25/04/2024 at 10:51

    Prema informacijama Portala RTCG Vlada će prihvatiti predloge opozicije i partija manjinskih naroda da u ih u Komisiji za popis predstavljaju profesor Fakulteta za informacione tehnologije, doktor Srđa Jovanovski i Armin Kardović.

  • HRA: Rezolucija UN-a nije uvrštena na dnevni red sjednice Vlade
    on 25/04/2024 at 10:27

    Vlada Crne Gore neće danas raspravljati o Rezoluciji Ujedinjenih nacija (UN) o genocidu u Srebrenici.

  • EK ohrabruje izbor predsjednika Vrhovnog suda
    on 25/04/2024 at 09:37

    Evropska komisija (EK) snažno ohrabruje Crnu Goru da, nakon najnovijeg oglasa, izabere predsjednika Vrhovnog suda, saopštili su niz delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.