PRED VELIKE ODLUKE

Sjevernokorejski voda Kim Dzong Un jahao je na bijelom konju uz svetu planinu u svojoj drugoj takvoj simbolicnoj posjeti za manje od dva mjeseca, javili su danas drzavni mediji, dok je njegov vojni sef osudio predsjednika SAD Donalda Trampa zbog pominjanja mogucnosti vojnog odgovora Sjevernoj Koreji.

Planina Pektu i bijeli konji su simboli povezani s dinastickom vladavinom porodice Kim. Kim je tamo ranije ritualno odlazio pred donosenje vaznih odluka.

Komentari njegovog nacelnika Generalstaba najnoviji su znak da su izgledi za nastavak nuklearnih pregovora Sjeverne Koreje i Sjedinjenih Drzava nejasni.

Sjeverna Koreja je zaprijetila dodatnim provokativnim akcijama, ako Sjedinjene Drzave ne podnesu predlog za spas pregovora do kraja ove godine sto je rok koji je Kim odredio Vasingtonu.

U srijedu uvece, Pak Dzong Con, nacelnik Generalstaba (Sjeverno) Korejske narodne armije, izdao je saopstenje u kojem zamjera Trampu zbog nagovjestaja da SAD mogu upotrijebiti vojnu silu protiv Sjeverne Koreje, ako diplomatija ne uspije, i upozorio da ce svaki napad izazvati “uzasne” posljedice po – Amerikance.

“Upotreba oruzanih snaga nije privilegija samo Sjedinjenih Drzava”, rekao je Park.

Rekao je da je Kim takode bio “nezadovoljan sto je cuo” Trampov komentar.

Govoreci u Londonu gdje je bio na samitu NATO-a, Tramp je u utorak rekao da je njegov odnos sa Kimom “zaista dobar”, ali ga je pozvao da nastavi sa opredeljenjem za denuklearizaciju. Tramp je dodao: “Imamo najmocniju vojsku koju smo ikada imali, i daleko smo najmocnija drzava na svijetu, a nadamo se da necemo morati da je upotrijebimo. Ali ako budemo morali, upotrijebicemo je”.

Tramp je ranije prijetio da ce baciti “vatru i gnijev” na Sjevernu Koreju i ismijavao Kima kao “maloga raketnog covjeka” kada je 2017. izvrsio niz testova oruzja s ciljem izgradnje nuklearno naoruzanih raketa sposobnih da dostignu americki kontinent.

Ali, njegov komentar u utorak o mogucoj upotrijebi vojne sile razljutio je Sjevernu Koreju jer on u posljednje vrijeme nije izgovarao takve prijetnje, vec je Kimu dijelio pohvale. U septembru prosle godine Tramp je Kima nazvao “vrlo otvorenim” i “sjajnim” i rekao da su se on i Kim “zaljubili”.

Kim je ranije nazvao Trampa “mentalno poremecenim starcem”.

Drzavni mediji Sjevera su danas objavili niz fotografija Kima kako jase konja po snijeznoj planini Pektu zajedno sa suprugom i sa svijim zvanlcnicima, svi na bijelim konjima.

Kim se posljednji put na konju popeo na tu planinu, najvisu na Korejskom poluostrvu, sredinom oktobra.

“Imperijalisti i klasni neprijatelji sve lude pokusavaju da podriju ideoloski, revolucionarni i klasni polozaj nase stranke”, rekao je Kim u ociglednoj referenci na SAD i Juznu Koreju. “Uvijek cemo zivjeti i raditi u borbenom duhu (planine) Pektua”.

Pregovori o nuklearnoj aktivnosti mjesecima su u zastoju, a Sjeverna Koreja pokusava da izbori velike olaksice od sankcija i garancije spoljne bezbjednosti u zamjenu za djelimicnu denuklearizaciju. Kim i Trump sastali su se tri puta.

Ministarstvo spoljnih poslova Sjeverne Koreje upozorilo je u utorak da je sasvim na Sjedinjenim Drzavama da odaberu koji ce “bozicni poklon” dobiti od Sjeverne Koreje. Zvanicnici Sjeverne Koreje ranije su rekli da od toga sa ce SAD preduzeti zavisi da li ce Sjeverna Koreja ukinuti svoj moratorijum na rakete dugog dometa i nuklearne probe.

Prosle nedjelje, Sjeverna Koreja je isprobala ispaljivanje projektila iz, kako je rekla, “super velikih” visecjevnih lansera raketa, za koje je vojska Juzne Koreje rekla da su pale kraj istocne obale Sjeverne Koreje.

Zvanicna sjevernokorejska novinska agencija KCNA je danas najavila da ce Centralni komitet vladajuce Radnicke partije krajem decembra razmotriti “kljucna pitanja” u kontekstu “promijenjene situacije u zemlji i inostranstvu”.

Kim je u ponedjeljak posjetio okrug Samdijon u podnozju planine Pektu da bi prisustvovao svecanom zavrsetku radova kojima je tamosnji grad pretvoren u “simbol moderne civilizacije”, javila je KCNA. Tamocnji grad ima muzej porodice Kim, skijasku stazu, kulturne centre, skolu, bolnicu i fabrike.

Samdijon je bio jedan od glavnih gradevinskih projekata koje je Kim pokrenuo u nastojanju da poboljsa zivotni standard svog naroda i ojaca svoju vladavinu. Niz gradevinskih projekata je videno kao demonstracija njegove vlasti uprkos medunarodnim sankcijama od kojih se ocekivalo da ce smrviti privredu Sjeverne Koreje i prinuditi ga da digne ruke od svog nuklearnog programa.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Podržavaju mala preduzeća sa međunarodnim ambicijama 15 godina
  on 25/03/2023 at 14:21

  Evropska mreža preduzetništva /Enterprise Europe Network/ (EEN), kao i MontEENegro konzorcijum koji djeluje u sklopu nje, u cilju podrške malim preduzećima, ove godine obilježavaju 15 godina postojanja.

 • Kroz Sozinu prošlo 550 hiljada vozila
  on 25/03/2023 at 14:04

  Kroz tunel Sozina je u periodu od 17. do 23. marta prošlo 52,41 hiljada vozila, većinom automobila.

 • U Herceg Novom 4,63 hiljade turista
  on 25/03/2023 at 13:53

  U Herceg Novom, prema podacima od četvrtka, boravi 4,63 hiljade turista, 1,74 hiljade više nego u istom periodu prošle godine.

 • "Zakon jednak za sve, pa i za privredna društva u većinskom državnom vlašništvu"
  on 25/03/2023 at 13:11

  Izjave Luke Kotor u vezi sa pružanjem lučke usluge pilotaže u Bokokotorskom zalivu kojima se nipodaštavaju sudske i odluke drugih nadležnih organa, ne idu u prilog očuvanju poslovnog ugleda luke od nacionalnog značaja, saopšteno je iz Ministarstva kapitalnih investicija.

 • Za podsticajne mjere u poljoprivredi 45 hiljada eura
  on 25/03/2023 at 12:00

  Opština Tivat će za podsticajne mjere u sektoru poljoprivrede ove godine opredijeliti 45 hiljada eura.

 • Klikom do trgovine, ali i prevare
  on 25/03/2023 at 06:37

  Od početka godine 11 kupovina preko interneta završilo se prijavom Tržišnoj inspekciji. Nepravilnosti su se odnosile na reklamacije sata, parfema, šminke, garderobe, česme, mašinice za brijanje i drugog, a kupci su tvrdili da dobijeni proizvod nije isti kao sa fotografije. Prijavljivalo se i kašnjenje isporuke, kao i da je cijena koju kurir traži pri dostavi veća od naznačene pri naručivanju. Glavna tržišna inspektorka, Marina Radulović, za Portal RTCG kaže da je, za tri mjeseca 2023. godine, od kurirskih službi oduzeta krivotvorena roba, vrijedna 19.437 eura.

 • Crnogorskom tržištu kapitala predstoje bolji dani
  on 25/03/2023 at 05:59

  Crnogorskom tržištu kapitala predstoje bolji dani, smatra novoimenovani predsjednik Komisije za tržište kapitala Crne Gore (KTKCG) Željko Drinčić.

 • EK podržava modernizaciju puteva i željeznice u CG
  on 24/03/2023 at 14:35

  Za Crnu Goru bila odlična vijest ukoliko se odobri investicioni grant od 75 miliona eura za rekonstrukciju željeznice, kazao je ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović na sastanku sa šefom jedinice za Crnu Goru u Direktoratu za susjedstvo i politiku proširenja Majklom Milerom. Miler je istakao težnje EK da snažnije podržava modernizaciju željezničke infrastrukture, budući da u skladu sa „Zelenom agendom“ ovaj vid saobraćaja ima poseban značaj.

 • Nakon dvije godine poslovanja sa gubitkom, u 2022. pozitivan rezultat
  on 24/03/2023 at 13:20

  Nakon dvije godine poslovanja sa gubitkom Hotelska grupa "Budvanska rivijera" AD Budva u 2022. godini ostvarila je pozitivan poslovni rezultat u iznosu od 602.563 eura. To je utvrdio Odbor direktora na danas održanoj XIX sjednici.

 • Odgovorno do poboljšanja životnog standarda
  on 24/03/2023 at 13:01

  Poboljšanje životnog standarda, cilj je svake odgovorne politike, a da toga se mora doći na odgovoran način, a ne manipulacijama i sijanjem iluzija, saopštio je predsjednički kandidat Demokratske partije socijalista Milo Đukanović.