ISTORIJSKA POSJETA

Njemacka kancelarka Angela Merkel posjetice u petak nekadasnji nacisticki koncentracioni logor Ausvic-Birkenau koji se nalazi u Poljskoj, sto je njena prva, istorijska posjeta od kako je na funkciji kancelarke i treca zvanicna posjeta sefa njemacke vlade, saopstilo je poljsko ministarstvo spoljnih poslova.

Njemacku kancelarku pratice poljski premijer Mateus Moravjecki. Poseta ce obiljeziti desetogodisnjicu Fondacije Ausvic-Birkenau, osnovane 2009. kako bi brinula o mjestu sjecanja, na kom se nalaze ostaci nekadasnjeg njemackog nacistickog koncentracionog logora i logora istrebljenja o kom se stara Drzavni muzej Ausvic-Birkenau u Osvjencimu.

Logor Ausvic, otvoren 1940, bio je namijenjen prvenstveno poljskim politickim zatvorenicima, a vremenom je, zajedno sa kasnije sagradenim logorom Ausvic II-Birkenau postao jedno od glavnih stratista evropskih Jevreja i simbol Holokausta, navodi se u saopstenju.

U koncentracionom logoru i logoru smrti Ausvic-Birkenau ubijeno je oko milion Jevreja, a pored njih, medu najvecim grupama stradalih bili su Poljaci, Romi i sovjetski ratni zarobljenici.

Na zahtjev Poljske, tokom 31. zasjedanja Odbora za svjetsku bastinu Uneska, 27. juna 2007. usvojena je promjena zvanicnog medunarodnog imena za ostatke logora u “Ausvic-Birkenau”- Njemacki nacisticki koncentracioni logor i logor istrebljenja (1940-1945).

“Poljska je taj zahtjev podnijela podstaknuta iskrivljenjem cinjenica koje su strani mediji plasirali indirektno ili direktno nazivajuci bivse njemacke nacisticke logore ‘poljskim logorima smrti’, a odluci Uneska prethodile su opsezne konsultacije i aktivna diplomatska kampanja Poljske”, dodaje se u saopstenju.

U oktobru 2013. Medunarodni savez za sjecanje na Holokaust usvojio je radnu definiciju “iskrivljenja i poricanja Holokausta” prema kojoj je izraz “poljski logori” oznacen kao “jedan od oblika iskrivljenja”.

Medunarodni savez sjecanja na zrtve Holokausta (IHRA) 29. juna 2017. apelovao je da se ne koriste netacne formulacije poput “poljski logori” ili “poljski logori smrti” u publikacijama i javnom diskursu o istrebljenju jevrejskog naroda od nemackih nacista na okupiranim poljskim teritorijama tokom Drugog svjetskog rata.

Stav koji je zauzela IHRA ima za cilj sprjecavanje iskrivljenja Holokausta i zamagljivanje odgovornosti nacisticke Njemacke za zlocine protiv covjecnosti.

Poljska pridaje veliki znacaj sveobuhvatnoj komemoraciji mjesta sjecanja i muzeja u okviru bivsih njemackih nacistickih koncentracionih logora i logora istrebljenja. Iz godine u godinu Poljska u ove svrhe ulaze blizu 70 miliona zlota u razlicitim oblicima.

Djelujuci kroz institucije kao sto je Fondacija Ausvic-Birkenau, Poljska je jedan od cuvara sjecanja na milione Jevreja, ubijenih tokom Drugog svjetskog rata, navodi se u saopstenju iz ambasade Poljske.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Podržavaju mala preduzeća sa međunarodnim ambicijama 15 godina
  on 25/03/2023 at 14:21

  Evropska mreža preduzetništva /Enterprise Europe Network/ (EEN), kao i MontEENegro konzorcijum koji djeluje u sklopu nje, u cilju podrške malim preduzećima, ove godine obilježavaju 15 godina postojanja.

 • Kroz Sozinu prošlo 550 hiljada vozila
  on 25/03/2023 at 14:04

  Kroz tunel Sozina je u periodu od 17. do 23. marta prošlo 52,41 hiljada vozila, većinom automobila.

 • U Herceg Novom 4,63 hiljade turista
  on 25/03/2023 at 13:53

  U Herceg Novom, prema podacima od četvrtka, boravi 4,63 hiljade turista, 1,74 hiljade više nego u istom periodu prošle godine.

 • "Zakon jednak za sve, pa i za privredna društva u većinskom državnom vlašništvu"
  on 25/03/2023 at 13:11

  Izjave Luke Kotor u vezi sa pružanjem lučke usluge pilotaže u Bokokotorskom zalivu kojima se nipodaštavaju sudske i odluke drugih nadležnih organa, ne idu u prilog očuvanju poslovnog ugleda luke od nacionalnog značaja, saopšteno je iz Ministarstva kapitalnih investicija.

 • Za podsticajne mjere u poljoprivredi 45 hiljada eura
  on 25/03/2023 at 12:00

  Opština Tivat će za podsticajne mjere u sektoru poljoprivrede ove godine opredijeliti 45 hiljada eura.

 • Klikom do trgovine, ali i prevare
  on 25/03/2023 at 06:37

  Od početka godine 11 kupovina preko interneta završilo se prijavom Tržišnoj inspekciji. Nepravilnosti su se odnosile na reklamacije sata, parfema, šminke, garderobe, česme, mašinice za brijanje i drugog, a kupci su tvrdili da dobijeni proizvod nije isti kao sa fotografije. Prijavljivalo se i kašnjenje isporuke, kao i da je cijena koju kurir traži pri dostavi veća od naznačene pri naručivanju. Glavna tržišna inspektorka, Marina Radulović, za Portal RTCG kaže da je, za tri mjeseca 2023. godine, od kurirskih službi oduzeta krivotvorena roba, vrijedna 19.437 eura.

 • Crnogorskom tržištu kapitala predstoje bolji dani
  on 25/03/2023 at 05:59

  Crnogorskom tržištu kapitala predstoje bolji dani, smatra novoimenovani predsjednik Komisije za tržište kapitala Crne Gore (KTKCG) Željko Drinčić.

 • EK podržava modernizaciju puteva i željeznice u CG
  on 24/03/2023 at 14:35

  Za Crnu Goru bila odlična vijest ukoliko se odobri investicioni grant od 75 miliona eura za rekonstrukciju željeznice, kazao je ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović na sastanku sa šefom jedinice za Crnu Goru u Direktoratu za susjedstvo i politiku proširenja Majklom Milerom. Miler je istakao težnje EK da snažnije podržava modernizaciju željezničke infrastrukture, budući da u skladu sa „Zelenom agendom“ ovaj vid saobraćaja ima poseban značaj.

 • Nakon dvije godine poslovanja sa gubitkom, u 2022. pozitivan rezultat
  on 24/03/2023 at 13:20

  Nakon dvije godine poslovanja sa gubitkom Hotelska grupa "Budvanska rivijera" AD Budva u 2022. godini ostvarila je pozitivan poslovni rezultat u iznosu od 602.563 eura. To je utvrdio Odbor direktora na danas održanoj XIX sjednici.

 • Odgovorno do poboljšanja životnog standarda
  on 24/03/2023 at 13:01

  Poboljšanje životnog standarda, cilj je svake odgovorne politike, a da toga se mora doći na odgovoran način, a ne manipulacijama i sijanjem iluzija, saopštio je predsjednički kandidat Demokratske partije socijalista Milo Đukanović.