DODIJELJENE NAGRADE

Gran Pri (Grand Prix) za najbolju zensku ulogu na 16. Medunarodnom festivalu glumca u Niksicu dodijeljena je Juliji Milacic za ulogu Pauline Salas u predstavi ,,Smrt i djevojka”, u izvodenju Crnogorskog narodnog pozorista Podgorica, u reziji Gorana Bulajica.

Nagrada za najbolju musku ulogu pripala je Draganu Jovicicu za ulogu Paulina u predstavi ,,Ay, Carmela”, u izvodenju Sarajevskog ratnog teatra (SARTR), u reziji Roberta Raponje.

Za najbolju zensku i musku epizodnu ulogu Gran Pri dodijeljen je Ani Vuckovic za ulogu Itane i Stevanu Vukovicu za lik Puselje u predstavi ,,Gospodska krv”, u izvodenju Niksickog pozorista, u reziji Slobodana Marunovica.

Nagradeni za najbolji partnerski odnos na sceni su glumci Selma Alispahic i Dragan Jovicic, za uloge Carmele i Paulina, u predstavi ,,Ay, Carmela”, u izvodenju Sarajevskog ratnog teatra (SARTR), u reziji Roberta Raponje.

Najbolju kolektivnu igru, po ocjeni zirija, pokazali su ravnopravno glumacki ansambli predstave ,,Kauboji” Teatra Exit iz Zagreba, po tekstu i reziji Sase Anocica i predstave ,,Kozocid”, Gradskog pozorista iz Podgorice, autorski projekat Vide Ognjenovic.

Predsjednik zirija, reditelj Blagota Erakovic, koji je sa clanovima, glumcem Jovanom Krivokapicem i piscem i rediteljom Misom Koracom, jednoglasno odlucio o nagradama za najbolja glumacka ostvarenja, saopstio je i da je ovogodisnje festivalsko izdanje imalo visoke domete kada je u pitanju delikatni kvalitet glume.

Iskazani kvalitet, po ocjeni zirija, ogledao se u mnostvu glumackih izraza koji su ovaj Festival obogatili, tako da se moze reci da je bio svojevrsna demonstracija i skola glume.

“Dozvoljavamo sebi da kazemo da je grad sa bogatom pozorisnom tradicijom i od skoro sa novom zgradom i profesionalnim pozoristem bio izvanredan domacin, kako u servisiranju predstava, tako i u odnosu prema gostujucim ansamblima koji su se po sopstvenoj izjavi, iako iz razlicitih drzava i sredina, u Niksicu osjecali kao kod kuce”, saopstio je Erakovic na svecanosti u Niksickom pozoristu uoci urucenja nagrada.

Prema ocjeni zirija, Festival je poslije 16 godina uspjesnog odrzavanja, kao jedinstvena svecanost glume u sirim, cak i evropskim prostorima, zasluzio da se nade na listi festivala koji su od najznacajnijeg interesa za kulturu drzave Crne Gore, te bi trebalo da ude i finansijski i manifestaciono u program i brigu Ministarstva kulture.

“To ne iskljucuje jos vecu i angazovaniju ulogu Niksickog pozorista i Opstine Niksic, jer sto se Festival bude sirio i uzdizao u kvalitetu, to ce uslovi za njegovo odrzavanje biti kompleksniji i zahtjevniji, cime ce se uzdici i nivo i kvalitet, kako Niksickog pozorista kao institucije, tako i grada Niksica i kulturnih dogadanja u njemu”, ukazao je ziri.

Potpredsjednica Opstine Niksic, Sonja Nikcevic urucila je nagrade i proglasila je zatvorenom glumacku smotru i kazala da je scena Niksickog pozorista, u proteklih sest veceri, bila epicentar pozorisne igre u regionu.

“Glumacke bravure u zanrovski raznolikim predstavama ocaravale su ne samo niksicku publiku, nego i goste”, istakla je Nikcevic.

U cast nagradenih u Niksickom pozoristu odrzan je koncert Muzicke skole “Dara Cokorilo”.
Tokom glumackih nadigravanja od 28. novembra do 4. decembra u Niksicu je izvedeno sest predstava u zvanicnom, takmicarskom dijelu programa, tri iz Crne Gore i po jedna iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine.

Pocetak Festivala ozvanicila je predstava “Kauboji”, zagrebackog Teatra Exit, autorski projekat Sase Anocica, dok je drugo vece obiljezio “Kozocid”, Gradskog pozorista iz Podgorice, ciji tekst i reziju potpisuje Vida Ognjenovic.

Predstava “I svaki put kao da je prvi”, Krusevackog pozorista i Art teme iz Beograda, za koju je, po motivima “Pokojnikove zene” i “Tasane” Bore Stankovica, adaptaciju i dramaturgiju uradio Dimitrije Kokanov, a rezirala Jovana Tomic, bila je na repertoaru trece veceri smotre glume.

Predstava “Smrt i djevojka” Crnogorskog narodnog pozorista (CNP), ciji tekst potpisuje Arijel Dorfman, a reziju i izbor muzike Goran Bulajic, izvedena je cetvrte festivalske veceri, dok je peta noc bila u znaku komada “Aj Carmela”, Sarajevskog ratnog teatra (SARTR), nastalog po tekstu Jose Sanchis Sinissterra, a u rediteljskoj postavci Roberta Raponje.

Takmicarski program Festivala zatvorila je “Gospodska krv” Niksickog pozorista, po tekstu Marka Kavaje, a u reziji i adaptaciji Slobodana Marunovica.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Za četiri godine otkrivena 41 falsifikovana novčanica od 500 eura
  on 26/03/2023 at 06:09

  Od 2019. godine, kada su su centralne banke članica eurozone prestale da štampaju novčanicu od 500 eura, u našoj zemlji je zabilježen 41 falsifikat tog apoena, podaci su Centralne banke Crne Gore (CBCG). U trgovinama u Crnoj Gori ta novčanica je i dalje regularno sredstvo plaćanja.

 • Podržavaju mala preduzeća sa međunarodnim ambicijama 15 godina
  on 25/03/2023 at 14:21

  Evropska mreža preduzetništva /Enterprise Europe Network/ (EEN), kao i MontEENegro konzorcijum koji djeluje u sklopu nje, u cilju podrške malim preduzećima, ove godine obilježavaju 15 godina postojanja.

 • Kroz Sozinu prošlo 550 hiljada vozila
  on 25/03/2023 at 14:04

  Kroz tunel Sozina je u periodu od 17. do 23. marta prošlo 52,41 hiljada vozila, većinom automobila.

 • U Herceg Novom 4,63 hiljade turista
  on 25/03/2023 at 13:53

  U Herceg Novom, prema podacima od četvrtka, boravi 4,63 hiljade turista, 1,74 hiljade više nego u istom periodu prošle godine.

 • "Zakon jednak za sve, pa i za privredna društva u većinskom državnom vlašništvu"
  on 25/03/2023 at 13:11

  Izjave Luke Kotor u vezi sa pružanjem lučke usluge pilotaže u Bokokotorskom zalivu kojima se nipodaštavaju sudske i odluke drugih nadležnih organa, ne idu u prilog očuvanju poslovnog ugleda luke od nacionalnog značaja, saopšteno je iz Ministarstva kapitalnih investicija.

 • Za podsticajne mjere u poljoprivredi 45 hiljada eura
  on 25/03/2023 at 12:00

  Opština Tivat će za podsticajne mjere u sektoru poljoprivrede ove godine opredijeliti 45 hiljada eura.

 • Klikom do trgovine, ali i prevare
  on 25/03/2023 at 06:37

  Od početka godine 11 kupovina preko interneta završilo se prijavom Tržišnoj inspekciji. Nepravilnosti su se odnosile na reklamacije sata, parfema, šminke, garderobe, česme, mašinice za brijanje i drugog, a kupci su tvrdili da dobijeni proizvod nije isti kao sa fotografije. Prijavljivalo se i kašnjenje isporuke, kao i da je cijena koju kurir traži pri dostavi veća od naznačene pri naručivanju. Glavna tržišna inspektorka, Marina Radulović, za Portal RTCG kaže da je, za tri mjeseca 2023. godine, od kurirskih službi oduzeta krivotvorena roba, vrijedna 19.437 eura.

 • Crnogorskom tržištu kapitala predstoje bolji dani
  on 25/03/2023 at 05:59

  Crnogorskom tržištu kapitala predstoje bolji dani, smatra novoimenovani predsjednik Komisije za tržište kapitala Crne Gore (KTKCG) Željko Drinčić.

 • EK podržava modernizaciju puteva i željeznice u CG
  on 24/03/2023 at 14:35

  Za Crnu Goru bila odlična vijest ukoliko se odobri investicioni grant od 75 miliona eura za rekonstrukciju željeznice, kazao je ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović na sastanku sa šefom jedinice za Crnu Goru u Direktoratu za susjedstvo i politiku proširenja Majklom Milerom. Miler je istakao težnje EK da snažnije podržava modernizaciju željezničke infrastrukture, budući da u skladu sa „Zelenom agendom“ ovaj vid saobraćaja ima poseban značaj.

 • Nakon dvije godine poslovanja sa gubitkom, u 2022. pozitivan rezultat
  on 24/03/2023 at 13:20

  Nakon dvije godine poslovanja sa gubitkom Hotelska grupa "Budvanska rivijera" AD Budva u 2022. godini ostvarila je pozitivan poslovni rezultat u iznosu od 602.563 eura. To je utvrdio Odbor direktora na danas održanoj XIX sjednici.