MEDUNARODNA ZASTITA U CG

Crveni krst Crne Gore, u okviru svog humanitarnog mandata, od 2015. aktivno pruza razlicite vidove pomoci i podrske migrantima, traziocima azila i licima sa medunarodnom i subsidijarnom zastitom. Prema podacima Ministarstva unutrasnjih poslova i Uprave policije, od pocetka godine do danas je registrovan 7661 stranac koji je izrazio namjeru za trazenjem medunarodne zastite u Crnoj Gori.

Dosadasnji trendovi su pokazali da je najveci broj ovih lica u tranzitu. Medutim, bez obzira na to, oni na svom putu ka boljoj i bezbjednijoj buducnosti prolaze kroz puno rizicnih i stresnih situacija i podrska je neophodna, narocito kada su u pitanju ranjive kategorije (djeca, zene, starija lica…).

Asistencije i usluge koje Crveni krst Crne Gore pruza korisnicima se odnose na distribuciju humanitarne pomoci (hrana, higijenski setovi, setovi prve pomoci i polovna garderoba i obuca); pomoc u ostvarivanju prava na zdravstvenu zastitu (zakazivanje pregleda kod ljekara, prevoz korisnika na pregled, usluga prevodenja prilikom pregleda, nabavka lijekova propisanih od strane ljekara); preventivno-edukativne radionice (prva pomoc, promocija higijene, borba protiv trgovine ljudima, uspostavljanje porodicnih veza, pomoc prilikom izrade domacih zadataka, kursevi jezika…); pomoc u ostvarivanju prava na obrazovanje (upis djece u skole, uspostavljanje komunikacije izmedu roditelja i skole i sl); podrska procesu zaposljavanja (asistencija/prevodenje na sastancima sa savjetnicima sa Zavoda za zaposljavanje, potencijalnim poslodavcima itd); psiho-socijalna podrska prilikom redovnih posjeta i drugo. Pomenute aktivnosti se sprovode uz podrsku brojnih donatora, a u saradnji sa Ministarstvom unutrasnjih poslova i nadleznim direkcijama za smjestaj ili integraciju ovih lica, kao i sa Upravom policije.

,,Tim koji je stalno angazovan, u okviru projekta koji se implementira uz podrsku UNHCR-a, cine: 2 socijalna radnika, 2 prevodioca arapskog jezika, 2 terenska radnika, 1 psiholog i 10 aktivnih volontera, a prisutna je i stalna podrska strucnih sluzbi Crvenog krsta Crne Gore. Oni svakog dana pruzaju psiho-socijalnu podrsku i pomoc u ostvarivanju zdravstvene zastite, a pored toga posebne aktivnosti se sprovode i u cilju integracije ove ciljne grupe, kako za trazioce medunarodne zastite koji su smjesteni u nekom od prihvatnih centara ili u privatnom smjestaju, tako i za lica koja su dobila dozvolu boravka u Crnoj Gori (status izbjeglice ili lica sa medunarodnom zastitom). Uz to se sprovode aktivnosti u cilju pomoci licima koja nijesu jos uvijek usla u sistem azila – informisanje migranata o sistemu azila u Crnoj Gori, asistencija Granicnoj policiji u komunikaciji sa migrantima i slicno”, pojasnjeno je iz Crvenog krsta Crne Gore.

Crveni krst Crne Gore, uz podrsku ostalih donatora obezbjeduje ovim licima humanitarnu podrsku. Od pocetka godine, uz pomoc malih nacionalnih drustava Crvenog krsta (Luksemburg, Island, Lihtenstajn, Monako i San Marino), Italijanskog Crvenog krsta, Medunarodne federacije drustava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca, kao i Medunarodnog komiteta Crvenog krsta, Crveni krst Crne Gore je obezbijedio sredstva za nabavku paketa hrane, higijene, setova prve pomoci, organizovanja edukativno-preventivnih radionica, narocito u oblasti sprjecavanja trgovine ljudima, promocije higijene i sprjecavanja zaraznih bolesti, sto je od velikog znacaja, imajuci u vidu duga putovanja kojima su ova lica izlozena.

Crveni krst Crne Gore svoje ovogodisnje rezultate sumira na sljedeci nacin.

,,Nasa organizacija je kroz razlicite projekte, od januara 2019. godine pa sve do danas, pruzila podrsku za preko 5000 korisnika – trazilaca azila/osoba u integraciji na brojne nacine. Humanitarnu pomoc (paket hrane, higijene ili set prve pomoci) je dobilo 4650 lica, dok je 436 lica dobilo lijekove. Ovim licima je od velikog znacaja pruzanje psiho-socijalne podrske, koju je dobilo njih 2 431, a direktnu pomoc psihologa 681 lice. Kako se na putu do boljeg zivota clanovi porodica cesto razdvoje, za 979 lica smo omogucili uspostavljanja porodicnog kontakta. Medicinsku asistenciju je dobilo 247 lica. Ovu se neki od kljucnih rezultata naseg djelovanja samo u ovoj godini, a nasa organizacija svakodnevno sprovodi brojne aktivnosti kako bi ovim licama pruzila sto kvalitetniju podrsku. Svakako cemo se truditi da i u narednom periodu nastavimo sa predanim radom i ispunavanjem nase humanitarne misije”, saopsteno je iz Crvenog krsta.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • "Aktuelni ministri doprinijeli da Crna Gora izađe iz čeljusti prošlosti"
  on 20/03/2023 at 10:36

  Premijer Dritan Abazović kazao je da neće izostati pomoć Vlade ni privrednih subjekata da se zaustavi inflacija. Komentarišući rezultate predsjedničkih izbora, on je na početku sjednice Vlade kazao da su aktuelni ministri doprinijeli na neki način da Crna Gora izađe iz čeljusti prošlosti.

 • Lekić: 44. Vlade će biti, mandataru želim uspjeh i ozbiljnu većinu
  on 20/03/2023 at 10:10

  Skupština Crne Gore ponovo je usvojila izmjene i dopune Zakona o lokalnoj samoupravi, koje je predsjednik države Milo Đukanović vratio parlamentu na ponovno udlučivanje. Tim zakonom otvara se put za formiranje nove vlasti u Podgorici, mada je u međuvremenu Izborna komisija Glavnog grada proglasila konačne rezultate izbora u Podgorici.

 • Adžić naredne sedmice u zvaničnoj posjeti Briselu
  on 18/03/2023 at 15:08

  Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić na poziv ministra za unutrašnje poslove, sport i integracije Slobodne Države Bavarske, Joakima Hermana, učestvovaće na 3. Dunavskoj bezbjednosnoj konferenciji, koja će se održati u periodu od 23. do 24. marta 2023. godine u Briselu.

 • Izborna komisija Podgorice proglasila konačne rezultate izbora
  on 17/03/2023 at 23:01

  Izborna komisija Glavnog grada kasno sinoć jednoglasno je proglasila konačne rezultate izbora u Podgorici. Ovu odluku donijeli su pošto je Ustavni sud odbio sve žalbe izjavljene nakon izbora 23. oktobra prošle godine. Ta informacija zvanično je potvrđena Portalu RTCG.

 • Vraćamo poziciju glavnog pregovarača
  on 17/03/2023 at 21:17

  Vlada će u što skorijem roku unaprijediti mehanizme za koordinaciju procesa pristupanja Evropskoj uniji (EU), vratiti poziciju glavnog pregovarača i zaokružiti formiranje pregovaračke strukture, kazao je premijer Dritan Abazović.

 • "Tek treba da vidimo hoće li povlačenje Đukanovića biti suštinsko"
  on 17/03/2023 at 20:58

  Malo ko je svojevoljno odustao od političke moći u Crnoj Gori te je upitno da li bi od nje odustao onaj ko je ima(o) najviše, rekao je za Portal RTCG Stefan Đukić, profesor filozofije i analitičar. To je kazao komentarišući najavu predsjednika DPS-a Mila Đukanovića da će se ove godine povući sa mjesta čelnika te stranke.

 • "Izbori neophodni ali sporna procedura raspisivanja"
  on 17/03/2023 at 19:01

  Na odluku predsjednika države da raspusti Parlament i raspiše izbore, različite reakcije pravnika i analitičara. Ipak, kažu da takva odluka nije iznenađenje, te da su vanredni izbori Crnoj Gori neophodni, ali je sporna procedura raspisivanja.

 • Kancelarija nikšićkog odbora Demokrata ponovo demolirana
  on 17/03/2023 at 18:32

  Kancelarija nikšićkog odbora Demokratske Crne Gore demolirana je drugi put u ovom mjesecu, saopštili su iz te stranke.

 • "Biznismen i operator poreskih rajeva u umišljenoj ulozi ustavobranitelja"
  on 17/03/2023 at 16:21

  Koliko god imalo tragikomične dimenzije da je predsjednik države, ujedno i zvanično – privatnik, biznismen, bankar, operator poreskih rajeva, Milo Đukanović sada u umišljenoj ulozi ustavobranitelja, radi se o ozbiljnom ugrožavanju temelja političkog sistema", kazao je lider Demosa Miodrag Lekić.

 • "Abazović se uplašio da će ga ruka pravde ipak stići"
  on 17/03/2023 at 15:39

  Premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića je uhvatio strah da će čuvena ruka pravde doći po njega, kazao je portparol i poslanik DPS-a u Skupštini Crne Gore Miloš Nikolić.

 • Objavljena Crna lista poreskih obveznika
  on 20/03/2023 at 12:15

  Uprava prihoda i carina (UPC) objavila je Crnu listu na kojoj se nalaze imena poreskih obveznika sa najvećim iznosom poreskog duga.

 • Od sjutra više od 25 proizvoda po nižim cijenama
  on 20/03/2023 at 10:45

  Od sjutra će građani u pet najvećih trgovačkih lanaca moći da kupuje i više od 25 proizvoda po minimalnim cijenama, najavio je ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović.

 • Ostvareno 435 kružnih putovanja stranih brodova
  on 19/03/2023 at 18:40

  U Crnoj Gori je u prošloj godini ostvareno 435 kružnih putovanja stranih brodova, pokazuju podaci Monstata.

 • Auto-putem prošlo 351,14 hiljada vozila
  on 19/03/2023 at 12:22

  Auto-putem Princeza Ksenija je od početka ove godine prošlo 351,14 hiljada vozila.

 • Nova vlada da hitno pripremi kredibilnu srednjoročnu fiskalnu strategiju
  on 19/03/2023 at 10:21

  Crna Gora, kao zemlja koja nema sopstvenu monetarnu politiku, mora hitno da reaguje instrumentima fiskalne politike, kako bi popravila svoj kredibilitet na međunarodnom finansijskom tržištu i očuvala ekonomsku stabilnost, ocijenili su iz Centra za ekonomske i evropske studije (CEES).

 • Rekordna neto dobit u prošloj godini od 21,4 miliona eura
  on 18/03/2023 at 11:05

  Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) završio je prošlu godinu sa neto dobiti od 21,4 miliona eura, od čega će, u skladu sa zakonskom regulativom, oko 15 miliona u narednim godinama vratiti kroz korekcije krajnjim korisnicima, odnosno potrošačima električne energije.

 • Saradnja u oblasti energetike bitan segment
  on 18/03/2023 at 10:05

  Intenzivna saradnja Crne Gore i Njemačke u oblasti energetike predstavlja bitan segment sveukupnih bilateralnih odnosa, ocijenjeno je na privrednom događaju u Frankfurtu, koji su organizovali Generalni konzulat Crne Gore u Njemačkoj i Agencije za razvoj grada Frankfurta.

 • Blaga stabilizacija na tržištu nekretnina
  on 18/03/2023 at 09:20

  Nakon haotične situacije sa ogromnom tražnjom i nenormalno visokim cijenama na domaćem tržištu nekretnina, koja je vladala prošle gdine, došlo je do blage stabilizacije tržišta, ocijenili su predstavnici agencija za nekretnine.

 • Korigovanje koeficijenata do petka ili obustava rada u svim institucijama kulture
  on 18/03/2023 at 08:14

  Ukoliko do petka ne bude ispunjeno obećanje da se u izmjenama I dopunama Granskog kolektivnog ugovora koriguju koeficijenti umjetničkog sektora kulture na 20-25 odsto kako bi bili u skladu sa ostalim povećanjem u kulturi, biće obustavljen rad svih pozorišta, muzičkih centara, a neće biti ni izložbi. To je u emisiji „Dobro jutro Crna Goro“ kazao glumac Vukan Pejović.

 • Dodijeljeni grantovi u okviru Programa prekogranične saradnje Crne Gore i Kosova
  on 17/03/2023 at 20:52

  Grantovi u okviru trećeg poziva Programa prekogranične saradnje između Crne Gore i Kosova, dodijeljeni su danas na svečanoj ceremoniji u Peći, saopšteno je iz Ministarstva finansija.