ADMINISTRATIVNI ODBOR

Administrativni odbor danas je, vecinom glasova, odbio kao neosnovane zahtjeve poslanika Raska Konjevica i Nikole Divanovica za preispitivanje odluka o novcanim kaznama koje im je to skupstinsko tijelo izreklo 18. novembra.

Konjevic je najavio da ce pokrenuti postupak pred Upravnim sudom, dok Divanovic nije prisustvovao sjednici Odbora.

Predsjednik Odbora Ljuid Skrelja kazao je na pocetku sjednice da su Konjevic i Divanovic dostavili zahtjeve za preispitivanje odluka o novcanoj kazni, na osnovu pravne pouke sadrzane u odluci.

Poslanik Demokratske partije socijalista Milorad Vuletic kazao je da je veliki broj kazni na racun ponasanja u plenumu izrecen sa razlogom, ali se, kako je naveo, postavlja pitanje da li je uvijek tako.

Vuletic je ocijenio odredbe Poslovnika nijesu dobre, kada se pogledaju sa svih aspekata, jer je nedoreceno ko izrice opomenu.

U Poslovniku, istakao je on, stoji da opomene izrice predsjednik Skupstine.

,,Ovdje se samo imperativno navodi predsjednik. Sad se ja pitam – da li je i predsjedavajuci predsjednik, ili je obaveza predsjedavajuceg da obavijesti predsjednika da je poslaniku izrecena opomena, a ovaj da o tome obavijesti Odbor”, precizirao je Vuletic.

Postavlja se, kako je naveo, i pitanje kako nezadovoljnoj stranki omoguciti da ostvari svoje pravo.

,,Da sam ja u poziciji da odlucujem, isao bih na varijantu da je odluka Odbora konacna, a da nezadovoljna stranka moze svoja prava traziti u upravnom postupku”, rekao je Vuletic.

On je ocijenio da je nastup Konjevica na sjednici na kojoj mu je izrecena opomena bio ,,u granici akademskog saobracanja”.

,,Tu smo gdje smo. Ne branim, ali podrzavam napor Odbora da ne pravimo podjele. Dok je ovakav Poslovnik, treba da postupamo po njemu neselektivno”, istakao je Vuletic.

Poslanik Demokratskog fronta Milun Zogovic smatra da Odbor nije imao elementarne pravne preduslove da odlucuje ni o kaznjavanju, a kamoli o zalbama.

,,Mi imamo ovdje jednostepenost i zacarani krug, u kojem bi proces zalbi na izrecene kazne mogao da trajao neogranicno”, smatra Zogovic.

Administrativni odbor je, kako je naveo, jedini organ u drzavi koju drugostepeno odlucuje o svojoj prvostepenoj odluci.

,,Mi nemamo elementarne preduslove da izricemo kazne, a kamoli a odlucujemo o zalbama. Ovo je neviden apsurd”, istakao je Zogovic.

Konjevic je kazao da po Ustavu svako ima pravo na pravnu pomoc.

,,Meni nije jasno da li je ovo upravni postupak, gdje ja kao stranka ucestvujem u postupku, ili je ovo sjednica Odbora”, rekao je on.

Konjevic je kazao u sazivu za sjednicu nije dobio pojasnjenje u kom svojstvu ucestvuje na sjednici.

,,Sugerisao bih vam da mi ni na jedan nacin ne uskratite moje ustavno pravo. Imajuci u vidu da me u pozivu nijeste obavijestili da sam stranka u postupku, siugerisem vam da onda grijesite. Jer, ne mozete voditi bilo kakav upravni postupak, a da me ne saslusate kao stranku u tom postupku”, naveo je Konjevic.

Skrelja je istakao da se nedvosmisleno radi o sjednici Odbora, i dodao da ,,Konjevic izrazava cudenje pravnom poukom”.

,,Vama je odredenaa kazna na osnovu Poslovnika Skupstine. Ovaj Odbor radi na osnovu Ustava, zakobna i Poslovnika Skupstine, i do danas ne postoji nijedna pravosnazna presuda kojom je ponistena odluka ovog odbora”, istakao je Skrelja.

Prema njegovim rijecima, Konjevic ima pogresne percepcije o pravnom lijeku.

,,Prvostepeni organ ima mogucnost da preispita svoju odluku, i ukoliko ocijeni da je nezakonita, usvoji zahtjev strabnke u cjelosti i donese novu odluku”, naveo je Skrelja.

On je naglasio da nije tacno da je Administrativni organ po principu ,,Kadija te tuzi, kadija ti sudi”.

,,Poslovnik ne normira pitanje pravnog lijeka na odluke Odbora, sto znaci da postoji pravna praznina. Ona se popunjava preuzimanjem normi iz naseg pozitivnog zakonodavstva”, istakao je Skrelja i dodao da je obezbijedena sudska zastita pred nadleznim sudovima.

Prema njegovim rijecima, Konjevic pokusava da jedan cisto administrativni postupak pretvori u farsu.

,,Vas pokusaj karikiranja pravne pouke je prica samo za dio laicke javnosti, jer strucna zna da pravna pouka ne moze uvecati, umanjiti niti ograniciti prava stranke u postupku, sto znaci da nema stete ni za jednu stranku u postupku.

Konjevic je kazao da hoce da pokaze da je Administrativni odbor napravio ozbiljnu gresku.

,,Sad se namjerno pozivam na clan 21, jer ce se za ovo rjesenje voditi sudski postupak, i ja cu da ga dobijem, a onda ce gradani platiti troskove mog advokata”, rekao je Konjevic.

On je istakao da ce novac koji dobije dati u humanitarne svrhe.

,,A politicki bi bilo korektno da onaj ko u tom sporu izgubi snosi konsekvence, reciomo da Skrelja podne ostavku na mjesto predsjednika Odbora”, naveo je Konjevic.

Skrelja je kazao da mu ne pada na pamet da podnese ostavku, jer nikad nije uradio nesto cega bi se stidio i za sta nema ovlascenja.

,,Trazite je od onih koji su vam izrekli opomenu, oni imaju tu mogucnost”, istakao je Skrelja.

On je predlozio da Odbor odbije zahtjev Konjevica i Divanovica kao neosnobvane i nedozvoljene, sa pravom tuzbe upravnom sudu u roku od 20 dana od dana prijema nove odluke.

,,Ovo predlazem iz razloga principijelnosti i neselektivnog rada Odbora u odnosu na sve poslanike koji su kaznjeni novcanom kaznom zbog izrecenih mjera opomene”, istakao je Skrelja.

Za njegov predlog glasalo je sedam clanova Odbora iz vladajuce koalicije.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Rekonstrukcija vlade u utorak ili na vanrednoj sjednici Skupštine u avgustu ili septembru
  on 19/07/2024 at 20:00

  Dok opozicija i pojedini mediji navode da je rekonstrukcija Vlade dogovorena i da bi se mogla dogoditi u utorak parlamentarna većina o tome još ne govori. Ako se to ne desi u utorak, premijer, koji bi trebalo da predloži i brani rekonstrukciju Vlade u parlamentu, već u srijedu putuje u Pariz, na otvaranje Olimpijskih igara. To znači da ako rekonstrukcija ne bude u julu, u avgustu i septembru bi morala da bude zakazana vanredna sjednica Skupštine.

 • Butorović: Evropa Sad 2 stvara bolje uslove za poslodavca i radnike
  on 19/07/2024 at 19:30

  Svjedoci smo da su naši građani zadnjih decenija uvijek bili ti koji su nosili najveći teret ekonomije na uštrb svojih radničkih prava i prava koja prositiču iz radnog odnosa, napisao je sekretar kluba poslanika "Evropa Sad" Milutin Butorović.

 • Paunović: DPS opčinjen Šaranovićem
  on 19/07/2024 at 17:45

  Svjedoci smo svakodnevnih napada na ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića, a opčinjenost njime i Ministarstvom unutrašnjih poslova prevazilazi sve granice, napisao je portparol Demokratske Crne Gore Mitar Paunović u reagovanju na saopštenje Demokratske partije socijalista (DPS)u kojem piše da je parlamentarna većina nedolaskom na sjednicu ponizila Šaranovića.

 • Spajić: Ni ja, ni bilo ko iz mog okruženja, ne utičemo na rad SDT-a
  on 19/07/2024 at 17:26

  Izvršna vlast ne miješa se u posao Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) i Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) i u Crnoj Gori nema političkog revanšizma, poručio je premijer Milojko Spajić.

 • Šaranović poziva SDT da ispita javne nabavke u MUP-u: Nepravilnosti nema
  on 19/07/2024 at 16:02

  Ministar unutrašnjih poslova (MUP) Danilo Šaranović pozvao je danas Specijalno državno tužilaštvo da ispita njegovo djelovanje i sve javne nabavke u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

 • Premijerski sat kroz objektiv
  on 19/07/2024 at 15:50

  Dvanaesta - posebna sjednica Prvog redovnog (proljećnjeg) zasijedanja u 2024.

 • Milatović imenovao Mirkovića za ambasadora u SAD
  on 19/07/2024 at 15:12

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović imenovao je Jovana Mirkovića za ambasadora Crne Gore u Sjedinjenim Američkim Državama, na rezidentnoj osnovi, sa sjedištem u Vašingtonu.

 • Parlamentarna većina nedolaskom na sjednicu ponizila Šaranovića
  on 19/07/2024 at 14:13

  Parlamentarna većina je, nedolaskom na sjednicu Odbora za bezbjednost i odbranu, ponizila ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića i poručila mu da nema legitimitet da ostane na funkciji, saopštili su iz Kluba poslanika Demokratske partije socijalista (DPS).

 • Rezultati izbora u Andrijevici objavljeni 16. jula, nova sjednica SO do kraja mjeseca
  on 19/07/2024 at 14:02

  Ministarstvo javne uprave obavila je nadzor nad primjenom odredbi člana 39 Zakona o lokalnoj samoupravi u Opštini Andrijevica i utvrdila da su konačni rezultati izbora objavljeni u „Službenom listu CG-opštinski propisi“ dana 16. jula 2024. godine.

 • Reizbor fon der Lajen dodatno će osnažiti veze između naših institucija
  on 19/07/2024 at 13:33

  Crna Gora je u potpunosti posvećena procesu pristupanja Evropskoj uniji, duboko poštujući i cijeneći vrijednosti demokratije, vladavine prava i ljudskih prava koje čine fundament porodice razvijenih evropskih zemalja, saopštio je predsjednik Skupštine Andrija Mandić. On je čestitao reizbor predsjednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen.