ZA MOGUCNOSTI KAO U EU

Osnivanje Komore medicinskih sestara, babica i tehnicara doprinijece poboljsanju uslova za obavljanje te profesije i unapredenju zdravstvene etike i kvaliteta zdravstvene zastite, porucio je ministar zdravlja Kenan Hrapovic.

On je kazao da je Ministarstvo zdravlja uvrstilo osnivanje Komore u Predlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zastiti, koji se nalazi na javnoj raspravi.

,,Osnivanje Komore doprinijece poboljsanju uslova za obavljanje profesije, zastiti profesionalnih interesa, unaprjedenju zdravstvene etike, a samim tim i unaprjedenju kvaliteta zdravstvene zastite”, rekao je Hrapovic, otvarajuci trecu Regionalnu konferenciju medicinskih sestara i babica, koja se danas i sjutra odrzava u Podgorici.

On je naveo da je utvrdena lista regulisanih profesija, sto ce omoguciti da crnogorske medicinske sestre i babice imaju iste mogucnosti kao i njihove kolege iz zemalja EU.

Kako je istakao, Ministarstvo zdravlja ce u saradnji sa Udruzenjem medicinskih sestara i tehnicara Crne Gore, nastojati da unaprijedi profesiju primjenom politike za dugorocno obezbijedenje zdravlja populacije.

,,Pored povecanja zarada, koje je obezbijedila Vlada, nastojacemo da svi zajedno boljom organizacijom rada, planiranjem, racionalnom potrosnjom sredstava, stvorimo mogucnost finansijskih preraspodjela u sistemu, koje ce se reinvestirati u razvoj tehnologije, ali i za poboljsanje materijalnog statusa zaposlenih”, kazao je Hrapovic.

Bez adekvatne zdravstvene njege, dodao je Hrapovic, nema unaprjedenja zdravlja, pravilne prevencije bolesti i brige o fizicki, mentalno i socijalno oboljelim licima svih uzrasta.

,,Posebnu vaznost sestre imaju u lijecenju onih koji su onesposobljeni, a jos znacajniju ulogu imaju u trenucima zivota kada nam je topla ljudska rijec najpotrebnija. Nase sestre su to shvatile, tako da je crnogorsko sestrinstvo krenulo krupnim koracima da razvija i unaprjeduje zdravstvenu njegu”, istakao je Hrapovic

Kako je kazao, sve ovo se moze postici samo adekvatnim obrazovanjem, nadogradnjom znanja i strucnim usavrsavanjem.

Prema rijecima Hrapovica, samo takva, najbrojnija populacija u zdravstvu, ima snage da iznese teret odgovornosti tokom reforme zdravstva u Crnoj Gori.

,,Crnogorske medicinske sestre i babice se u kontinuitetu usavrsavaju i konstantno unaprjeduju i dograduju svoje znanje i sposobnosti”, kazao je Hrapovic.

On je naglasio da ce drzava, pored poboljsanja zivotnog standarda, nastaviti da radi na obezbjedivanju optimalnih uslova za rad u zdravstvenim ustanovama, kroz rekonstrukciju i modernizaciju objekata i nabavku medicinske opreme.

Predsjednica Udruzenja medicinskih sestara i babica Crne Gore Nada Rondovic, istakla je da je kroz desetogodisnji rad ova nacionalna asocijacija stekla zavidno znanje i iskustvo vezano za izazove koji se namecu drzavama koje pristupaju Evropskoj uniji.

“Uredena sestrinstva u razvijenim zemljama su punopravne clanice medunarodnih strukovnih asocijacija i sa pravom kreiraju i razvijaju globalnu politiku sestrinstva i ravnopravno ucestvuju u zdravstvenim politikama”, kazala Rondovic.

Ona je ocijenila da danas sestrinstvo treba da ima jedinstvenu profesionalnu samostalnost, kako bi se iskazalo sve ono sto medicinske sestre kroz zdravstvenu njegu pruzaju pojedincu i cjelokupnom drustvu.

,,Medicinske sestre treba da ostanu fokusirane na modernizaciju osnovnih zdravstvenih usluga, stvaranje najboljeg modela i implementaciju nacionalnih klinickih programa zdravstvene njege, kao i na efikasnost i efektivnost u radu”, naglasila je Rondovic.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Na naplatu stižu stari krediti, država ne planira nova zaduženja
  on 26/03/2023 at 18:42

  Iako za sada država ne planira nova zaduženja budžetom je planirana mogućnost još 500 miliona eura zaduženja jer nam na naplatu stižu i stari krediti. A s obzirom na nepovoljne uslove na globalnom tržištu država će, kaže ministar finansija Aleksandar Damjanović, razmotriti i mogućnost emitovanja obveznica na domaćem tržištu. Da bi zaduživanje države na domaćem tržištu, gdje građani i privreda u bankama drže rekordne depozite, bilo gotovo duplo povoljnije, smatraju i finansijski stručnjaci.

 • Slabi srednjoročni izgledi globalne ekonomije
  on 26/03/2023 at 15:10

  Srednjoročni izgledi globalne ekonomije vjerovatno ostaju slabi zbog izuzetno velike neizvjesnosti, saopštila je direktorka Međunarodnog montarnog fonda (MMF), Kristalina Georgijeva.

 • Auto-putem od početka godine prošlo 385,68 hiljada vozila
  on 26/03/2023 at 14:28

  Auto-putem Princeza Ksenija od početka ove godine prošlo je 385,68 hiljada vozila. Prema podacima sa sajta Monteputa, koji upravlja prioritetnom dionicom auto-puta od Smokovca do Mateševa, promet vozila je u periodu od 17. do 23. marta iznosio 34,54 hiljade.

 • Investitori zabrinuti za sudbinu nekoliko banaka
  on 26/03/2023 at 12:22

  Svjetska tržišta kapitala ove sedmice su imala nervozne trgovine, ali ishod je na kraju ipak bio pozitivan. Investitori su zabrinuti za sudbinu nekoliko banaka i jer centralne banke zbog visoke inflacije nastavljaju podizati kamatne stope, prenosi SEEbiz.

 • "Žabljak mora naći nove alternative za razvoj zimskog turizma"
  on 26/03/2023 at 11:52

  Ova sezona je pokazala da Žabljak mora pronaći nove alternative za razvoj zimskog turizma, a ne samo Skijalište, koje je već duži period u izvjesnim problemima, prije svega infrastrukturno, saopštila je direktorica žabljačke Turističke organizacije, Vanja Krgović Šarović.

 • To Montenegro iznajmio hangar Montenegro Airlinesa u stečaju
  on 26/03/2023 at 10:32

  To Montenegro iznajmio je hangar Montenegro Airlinesa (MA) u stečaju, potvrđeno je TVCG.

 • Za četiri godine otkrivena 41 falsifikovana novčanica od 500 eura
  on 26/03/2023 at 06:09

  Od 2019. godine, kada su su centralne banke članica eurozone prestale da štampaju novčanicu od 500 eura, u našoj zemlji je zabilježen 41 falsifikat tog apoena, podaci su Centralne banke Crne Gore (CBCG). U trgovinama u Crnoj Gori ta novčanica je i dalje regularno sredstvo plaćanja.

 • Podržavaju mala preduzeća sa međunarodnim ambicijama 15 godina
  on 25/03/2023 at 14:21

  Evropska mreža preduzetništva /Enterprise Europe Network/ (EEN), kao i MontEENegro konzorcijum koji djeluje u sklopu nje, u cilju podrške malim preduzećima, ove godine obilježavaju 15 godina postojanja.

 • Kroz Sozinu prošlo 550 hiljada vozila
  on 25/03/2023 at 14:04

  Kroz tunel Sozina je u periodu od 17. do 23. marta prošlo 52,41 hiljada vozila, većinom automobila.

 • U Herceg Novom 4,63 hiljade turista
  on 25/03/2023 at 13:53

  U Herceg Novom, prema podacima od četvrtka, boravi 4,63 hiljade turista, 1,74 hiljade više nego u istom periodu prošle godine.