POKUSAJ TERORIZMA

Prvostepena presuda za pokusaj teroristickog napada na dan izbora 2016. godine, koja je napisana prije mjesec i po dana, jos nije dostavljena Apelacionom sudu na odlucivanje, saopsteno je Dnevnim novinama iz Viseg suda u Podgorici.

Protiv te presude stranke u postupku su mogle izjaviti zalbu u roku od 15 dana od dana njenog prijema, a s obzirom da dio okrivljenih, kao i branilaca nijesu iz Crne Gore, presudu jos nije dobio, postupak za predaju zalbe se vjerovatno oduzio.

Podsjetimo, presuda Viseg suda u Podgorici protiv kriminalne organizacije koja je, na celu sa drzavljanima Rusije Eduardom Sismakovim i Vladimirom Popovim, pokusala nasilno da smijeni vlast u Crnoj Gori tokom parlamentarnih izbora 2016. godine, napisana je sredinom septembra, a izrecena 9. maja.

Na njen pisani otpravak se cekalo skoro punih pet mjeseci, podsjecaju Dnevne novine.

U njoj se, izmedu ostalog, navodi da namjera za izvrsenje krivicnog djela terorizma koje je ostalo u pokusaju kod organizatora kriminalne organizacije kojima se isto stavlja na teret, nesumnjivo postoji buduci da su preduzeli sve radnje u ostvarenju kriminalnog plana, koji je uoci izbora zaustavljen.

“Iz cega proizilazi da u slucaju da pripadnici kriminalne organizacije nisu zaustavljeni, nesumnjivo da bi doslo do realizacije kriminalnog plana za 16. 10. 2016. uvece. Motiv za izvrsenje ovog krivicnog djela je bio preuzimanje vlasti sa ciljem sprecavanja ulaska Crne Gore u NATO, sto je svojstveno ovom krivicnom djelu, jer su teroristicki akti najcesce politicki motivisani i upravljeni na destabilizaciju drustvenih, ustavnih, ekonomskih struktura, te su zbog toga samo sredstvo i nacin da se dode do cilja”, navodi se u obrazlozenju presude.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Rekonstrukcija vlade u utorak ili na vanrednoj sjednici Skupštine u avgustu ili septembru
  on 19/07/2024 at 20:00

  Dok opozicija i pojedini mediji navode da je rekonstrukcija Vlade dogovorena i da bi se mogla dogoditi u utorak parlamentarna većina o tome još ne govori. Ako se to ne desi u utorak, premijer, koji bi trebalo da predloži i brani rekonstrukciju Vlade u parlamentu, već u srijedu putuje u Pariz, na otvaranje Olimpijskih igara. To znači da ako rekonstrukcija ne bude u julu, u avgustu i septembru bi morala da bude zakazana vanredna sjednica Skupštine.

 • Butorović: Evropa Sad 2 stvara bolje uslove za poslodavca i radnike
  on 19/07/2024 at 19:30

  Svjedoci smo da su naši građani zadnjih decenija uvijek bili ti koji su nosili najveći teret ekonomije na uštrb svojih radničkih prava i prava koja prositiču iz radnog odnosa, napisao je sekretar kluba poslanika "Evropa Sad" Milutin Butorović.

 • Paunović: DPS opčinjen Šaranovićem
  on 19/07/2024 at 17:45

  Svjedoci smo svakodnevnih napada na ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića, a opčinjenost njime i Ministarstvom unutrašnjih poslova prevazilazi sve granice, napisao je portparol Demokratske Crne Gore Mitar Paunović u reagovanju na saopštenje Demokratske partije socijalista (DPS)u kojem piše da je parlamentarna većina nedolaskom na sjednicu ponizila Šaranovića.

 • Spajić: Ni ja, ni bilo ko iz mog okruženja, ne utičemo na rad SDT-a
  on 19/07/2024 at 17:26

  Izvršna vlast ne miješa se u posao Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) i Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) i u Crnoj Gori nema političkog revanšizma, poručio je premijer Milojko Spajić.

 • Šaranović poziva SDT da ispita javne nabavke u MUP-u: Nepravilnosti nema
  on 19/07/2024 at 16:02

  Ministar unutrašnjih poslova (MUP) Danilo Šaranović pozvao je danas Specijalno državno tužilaštvo da ispita njegovo djelovanje i sve javne nabavke u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

 • Premijerski sat kroz objektiv
  on 19/07/2024 at 15:50

  Dvanaesta - posebna sjednica Prvog redovnog (proljećnjeg) zasijedanja u 2024.

 • Milatović imenovao Mirkovića za ambasadora u SAD
  on 19/07/2024 at 15:12

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović imenovao je Jovana Mirkovića za ambasadora Crne Gore u Sjedinjenim Američkim Državama, na rezidentnoj osnovi, sa sjedištem u Vašingtonu.

 • Parlamentarna većina nedolaskom na sjednicu ponizila Šaranovića
  on 19/07/2024 at 14:13

  Parlamentarna većina je, nedolaskom na sjednicu Odbora za bezbjednost i odbranu, ponizila ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića i poručila mu da nema legitimitet da ostane na funkciji, saopštili su iz Kluba poslanika Demokratske partije socijalista (DPS).

 • Rezultati izbora u Andrijevici objavljeni 16. jula, nova sjednica SO do kraja mjeseca
  on 19/07/2024 at 14:02

  Ministarstvo javne uprave obavila je nadzor nad primjenom odredbi člana 39 Zakona o lokalnoj samoupravi u Opštini Andrijevica i utvrdila da su konačni rezultati izbora objavljeni u „Službenom listu CG-opštinski propisi“ dana 16. jula 2024. godine.

 • Reizbor fon der Lajen dodatno će osnažiti veze između naših institucija
  on 19/07/2024 at 13:33

  Crna Gora je u potpunosti posvećena procesu pristupanja Evropskoj uniji, duboko poštujući i cijeneći vrijednosti demokratije, vladavine prava i ljudskih prava koje čine fundament porodice razvijenih evropskih zemalja, saopštio je predsjednik Skupštine Andrija Mandić. On je čestitao reizbor predsjednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen.