IZVJESTAJ DEMOKRATA

Demokrate, koje u Predstavnickom domu vode istragu o opozivu predsjednika Donalda Trampa, objavile su izvjestaj u kojem su navele da je Tramp trazio strano mijesanje u americke izbore da bi poboljsao svoje sanse za reizbor, da je podrio nacionalnu bezbjednost i nalozio kampanju bez presedana za opstrukciju Kongresa, prenosi Glas Amerike.

“Istraga o opozivu razotkrila je visemjesecne napore predsjednika Trampa da koristi svoj polozaj da bi trazio strano mijesanje u izbore 2020. godine, u svoju korist. Predsjednikov plan podrio je americku spoljnu politiku prema Ukrajini i nasu nacionalnu bezbjednost u korist dvije politicki motivisane istrage koje bi pomogle njegovoj kampanji za reizbor”, navodi se u izvjestaju na 300 strana.

Kako se dodaje, “predsjednik je trazio od novoizabranog ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da javno objavi istragu politickog rivala, koga se po svemu sudeci najvise plasio, bivseg potpredsjednika Dzoa Bajdena i diskreditovane teorije da se Ukrajina, a ne Rusija, mijesala u predsjednicke izbore 2016. godine”.

Demokrate optuzuju Trampa da je iskoristio americku vojnu pomoc i mogucnost za posjetu Bijeloj kuci da bi natjerao svog ukrajinskog kolegu da sprovede istrage, od kojih bi americki lider imao politicku korist.

“Predsjednik je svoje licne i politicke interese stavio iznad nacionalnih interesa SAD, pokusao da podrije integritet americkog izbornog procesa i ugrozio americku nacionalnu bezbjednost”, navodi se u izvjestaju koji je Odbor za obavjestajna pitanja, koji je istragu vodio od septembra, usvojio u utorak uvece.

U izvjestaju se Tramp takode optuzuje da je ometao sprovodenje istrage kategorickim odbijanjem da dostavi trazena dokumenta i dozvoli svojim savjetnicima da svjedoce, bezuspjesnim pokusajima da sprijeci dugogodisnje vladine sluzbenike da svjedoce i zastrasivanjem svjedoka.

“Donald Tramp je prvi predsjednik u istoriji Sjedinjenih Drzava koji je pokusavao da u potpunosti opstruise istragu o opozivu u Predstavnickom domu”, isticu demokrate u izvjestaju i porucuju da su dokazi za “predsjednikove prestupe i opstrukciju Kongresa ubjedljivi”.

Predsjedavajuci Odbora za obavjestajna pitanja Adam Sif rekao je na konferenciji za novinare da je Tramp “predsjednik koji vjeruje da je iznad optuznice, opoziva, bilo kakve odgovornosti i zaista iznad zakona”.

Uoci objavljivanja izvjestaja, Tramp je na marginama samita NATO u Londonu, kritikovao istragu kao “veoma nepatriotsku”.

Bijela kuca saopstila je poslije objavljivanja izvjestaja da predsjedavajuci odbora Adam Sif i demokrate nijesu uspjeli da nadu niti jedan dokaz da je predsjednik Tramp uradio nesto pogresno, a da je izvjestaj “odraz njihove frustracije”.

“Izvjestaj predsjedavajuceg Sifa je kao nepovezani govor blogera iz podruma koji pokusava da dokaze nesto za sta nema dokaza”, saopstila je portparolka Bijele kuce Stefani Grisam.

Izvjestaj je predat Odboru za pravosude, pred kojim ce se voditi stranacka debata o tome da li bi trebalo utvrditi predlog za Trampov opoziv, o kojem bi se zatim izjasnjavao Predstavnicki dom u punom sastavu.

Ako bi taj predlog bio usvojen, u Senatu, koji kontrolisu republikanci, bilo bi odrzano sudenje na kojem bi bila donijeta odluka o tome da li bi Tramp trebalo da bude smijenjen.

Za donosenje odluke o Trampovoj smjeni potrebna je dvotrecinska vecina.

Analiticari za sada sumnjaju da ce republikanci u Senatu donijeti odluku o Trampovoj smjeni, iako su pojedini clanovi Kongresa izneli ideju o javnom ukoru predsjednika da bi se osudili njegovi potezi, ali bez rizika da bude smijenjen, navodi Glas Amerike.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Na naplatu stižu stari krediti, država ne planira nova zaduženja
  on 26/03/2023 at 18:42

  Iako za sada država ne planira nova zaduženja budžetom je planirana mogućnost još 500 miliona eura zaduženja jer nam na naplatu stižu i stari krediti. A s obzirom na nepovoljne uslove na globalnom tržištu država će, kaže ministar finansija Aleksandar Damjanović, razmotriti i mogućnost emitovanja obveznica na domaćem tržištu. Da bi zaduživanje države na domaćem tržištu, gdje građani i privreda u bankama drže rekordne depozite, bilo gotovo duplo povoljnije, smatraju i finansijski stručnjaci.

 • Slabi srednjoročni izgledi globalne ekonomije
  on 26/03/2023 at 15:10

  Srednjoročni izgledi globalne ekonomije vjerovatno ostaju slabi zbog izuzetno velike neizvjesnosti, saopštila je direktorka Međunarodnog montarnog fonda (MMF), Kristalina Georgijeva.

 • Auto-putem od početka godine prošlo 385,68 hiljada vozila
  on 26/03/2023 at 14:28

  Auto-putem Princeza Ksenija od početka ove godine prošlo je 385,68 hiljada vozila. Prema podacima sa sajta Monteputa, koji upravlja prioritetnom dionicom auto-puta od Smokovca do Mateševa, promet vozila je u periodu od 17. do 23. marta iznosio 34,54 hiljade.

 • Investitori zabrinuti za sudbinu nekoliko banaka
  on 26/03/2023 at 12:22

  Svjetska tržišta kapitala ove sedmice su imala nervozne trgovine, ali ishod je na kraju ipak bio pozitivan. Investitori su zabrinuti za sudbinu nekoliko banaka i jer centralne banke zbog visoke inflacije nastavljaju podizati kamatne stope, prenosi SEEbiz.

 • "Žabljak mora naći nove alternative za razvoj zimskog turizma"
  on 26/03/2023 at 11:52

  Ova sezona je pokazala da Žabljak mora pronaći nove alternative za razvoj zimskog turizma, a ne samo Skijalište, koje je već duži period u izvjesnim problemima, prije svega infrastrukturno, saopštila je direktorica žabljačke Turističke organizacije, Vanja Krgović Šarović.

 • To Montenegro iznajmio hangar Montenegro Airlinesa u stečaju
  on 26/03/2023 at 10:32

  To Montenegro iznajmio je hangar Montenegro Airlinesa (MA) u stečaju, potvrđeno je TVCG.

 • Za četiri godine otkrivena 41 falsifikovana novčanica od 500 eura
  on 26/03/2023 at 06:09

  Od 2019. godine, kada su su centralne banke članica eurozone prestale da štampaju novčanicu od 500 eura, u našoj zemlji je zabilježen 41 falsifikat tog apoena, podaci su Centralne banke Crne Gore (CBCG). U trgovinama u Crnoj Gori ta novčanica je i dalje regularno sredstvo plaćanja.

 • Podržavaju mala preduzeća sa međunarodnim ambicijama 15 godina
  on 25/03/2023 at 14:21

  Evropska mreža preduzetništva /Enterprise Europe Network/ (EEN), kao i MontEENegro konzorcijum koji djeluje u sklopu nje, u cilju podrške malim preduzećima, ove godine obilježavaju 15 godina postojanja.

 • Kroz Sozinu prošlo 550 hiljada vozila
  on 25/03/2023 at 14:04

  Kroz tunel Sozina je u periodu od 17. do 23. marta prošlo 52,41 hiljada vozila, većinom automobila.

 • U Herceg Novom 4,63 hiljade turista
  on 25/03/2023 at 13:53

  U Herceg Novom, prema podacima od četvrtka, boravi 4,63 hiljade turista, 1,74 hiljade više nego u istom periodu prošle godine.