TRAMP OTKAZAO PRESS

Predsjednik SAD-a Donald Tramp izjavio je danas za premijera Kanade Dzastina Trudoa da je dvolican, iako se, kaze, cinilo da je “fin momak”. Tramp je najavio i da nece prisustvovati konferenciji za novinare na kraju NATO samita u Londonu.

Tramp je to izjavio u Londonu, gdje se odrzava samit clanica NATO-a, a nakon sto su ga novinari zamolili da prokomentarise navode da su ga Trudo, francuski predsjednik Emanuel Makron i britanski premijer Boris Dzonson ogovarali, prenosi Rojters.

“On je dvolican. Izgledao mi je kao fin momak, ali iskreno da vam kazem, kada sam ga prozvao zbog cinjenice da ne izdvaja dva odsto za odbranu, vidim da nije bio srecan zbog toga. On ne daje dva odsto, a trebalo bi. Kanada ima novac”, rekao je Tramp.

Tramp otkazao konferenciju za novinare na kraju samita

Predsjednik SAD Donald Tramp rekao je danas da otkazuje konferenciju za novinare predvidenu na kraju NATO samita koji se danas odrzava kod Londona i najavio da ce se ranije vratiti u Vasinton.

On je rekao da ce se sastati sa jos nekoliko voda na margini samita i da je dovoljno govorio novinarima juce i danas.

Da je odrzao konferenciju za novinare vjerovatno bi odgovarao na pitanja u isto vrijeme kada Pravosudni odbor donjeg doma americkog Kongresa odrzava svoje prvo saslusanje u Vasingtonu u okviru istrage o njegovom opozivu, prenosi agencija AP.

Demokrate u Predstavnickom domu Kongresa istrazuju da li je Tramp zloupotrijebio vlast kao predsjednik pozivajuci stranog vodu da otvori istragu o jednom od svojih politickih rivala.

Dzonson: Kompletna glupost; Trudo: Nijesmo se tome smijali

Britanski premijer Boris Dzonson ignorisao je novinarsko pitanje o video-snimku o ponasanju americkog predsjednika Donalda Trampa.

U njihovom drustvu u Bakingemskoj palati su bili i holandski premijer Mark Rute i britanska princeza Ana, a cuje se kako Trudo povodom Trampove duge konferencije za novinare kaze: “Upravo ste gledali kako ispadaju vilice njegovom timu”.

“Zaista ne znam o cemu se tu radi. To je kompletna glupost i ne znam odakle je dosla”, rekao je Dzonson, upitan za komentar takvih navoda, a prenijela je AP.

Novinari su i Trudoa pitali da prokomentarise video-snimak, na sta je on rekao da ima dobre odnose s Trampom, prenosi BBC.

Trudo je objasnio da se oni nijesu smijali konferenciji za novinare koju je Tramp odrzao u utorak, vec lokaciji na kojoj ce se odrzati sljedeci samit G7 Kemp Dejvidu, koji je sluzbeno odmaraliste americkog predsjednika.

“Imam veoma dobre odnose sa Trampom”, rekao je Trudo.

Makron, Dzonson i Trudo snimljeni kako ismijavaju Trampa

Novi snimak koji je procurio u javnost pokazuje kako celnici nekih od najvaznijih americkih saveznica ogovaraju i ismijavaju Donalda Trampa.

Snimak je nastao na prijemu u Bakingemskoj palati kod kraljice Elizabete II i njenog nasljednika, princa Carlsa.

Na njemu se mogu videti holandski premijer Mark Rute, kanadski premijer Dzastin Trudo, britanski premijer Boris Dzonson i francuski predsjednik Emanuel Makron, kako stojeci u krugu razgovaraju uz casicu.

Dio razgovora, koji su uhvatili mikrofoni americke televizije CBS, prilicno je zanimljiv.

“A zbog toga si kasnio?” pita Dzonson Makrona. Makronov odgovor ne moze da se cuje na snimku, ali na to nastavlja Trudo: “Kasnio je zbog njegove konferencije za novinare koja je trajala 40 minuta.”

“O da, da, najavio je…”, kaze dalje Trudo, ali ostatak recenice je opet nerazumljiv.

Makron je, naime, u utorak poslije podne razgovarao s Donaldom Trampom, koji je prije samita ostro napao Makrona zbog njegove ocjene o NATO-u i zbog planiranog oporezivanja americkih tehnoloskih kompanija.

Makron i Tramp dugo su odgovarali na pitanja novinara, sto nije bilo predvideno protokolom i Makron je odgovorio da “ostaje pri svojim tvrdnjama” o NATO-u kao savezu koji je u stanju “mozdane smrti”, sto je Tramp nazvao “uvredljivim”.

Ono sto Makron potom kaze opet ne moze da se razumij na snimku jer je bio okrenut ledima.

“Samo se vidjelo da je njegovoj ekipi vilica pala na pod (u soku)”, kaze u nastavku razgovora Trudo, po svemu sudeci govoreci o Trampu.

Kao i za prethodni samit NATO-a, Tramp nije postovao protokol, vec je izjave za novinare u drustvu celnika saveznickih zemalja iskoristio da nepredvideno odgovara na pitanja medunarodnih medija.

Razgovor evropskih celnika s kanadskim premijerom slucajno snimljen kamerom kanadske televizije zasigurno nece poboljsati atmosferu danas kada se odrzava samit vojnopolitickog saveza u kojem su odnosi zategnuti, prije svega, zbog turske vojne operacije u Siriji, zakljucuje Indeks.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Na naplatu stižu stari krediti, država ne planira nova zaduženja
  on 26/03/2023 at 18:42

  Iako za sada država ne planira nova zaduženja budžetom je planirana mogućnost još 500 miliona eura zaduženja jer nam na naplatu stižu i stari krediti. A s obzirom na nepovoljne uslove na globalnom tržištu država će, kaže ministar finansija Aleksandar Damjanović, razmotriti i mogućnost emitovanja obveznica na domaćem tržištu. Da bi zaduživanje države na domaćem tržištu, gdje građani i privreda u bankama drže rekordne depozite, bilo gotovo duplo povoljnije, smatraju i finansijski stručnjaci.

 • Slabi srednjoročni izgledi globalne ekonomije
  on 26/03/2023 at 15:10

  Srednjoročni izgledi globalne ekonomije vjerovatno ostaju slabi zbog izuzetno velike neizvjesnosti, saopštila je direktorka Međunarodnog montarnog fonda (MMF), Kristalina Georgijeva.

 • Auto-putem od početka godine prošlo 385,68 hiljada vozila
  on 26/03/2023 at 14:28

  Auto-putem Princeza Ksenija od početka ove godine prošlo je 385,68 hiljada vozila. Prema podacima sa sajta Monteputa, koji upravlja prioritetnom dionicom auto-puta od Smokovca do Mateševa, promet vozila je u periodu od 17. do 23. marta iznosio 34,54 hiljade.

 • Investitori zabrinuti za sudbinu nekoliko banaka
  on 26/03/2023 at 12:22

  Svjetska tržišta kapitala ove sedmice su imala nervozne trgovine, ali ishod je na kraju ipak bio pozitivan. Investitori su zabrinuti za sudbinu nekoliko banaka i jer centralne banke zbog visoke inflacije nastavljaju podizati kamatne stope, prenosi SEEbiz.

 • "Žabljak mora naći nove alternative za razvoj zimskog turizma"
  on 26/03/2023 at 11:52

  Ova sezona je pokazala da Žabljak mora pronaći nove alternative za razvoj zimskog turizma, a ne samo Skijalište, koje je već duži period u izvjesnim problemima, prije svega infrastrukturno, saopštila je direktorica žabljačke Turističke organizacije, Vanja Krgović Šarović.

 • To Montenegro iznajmio hangar Montenegro Airlinesa u stečaju
  on 26/03/2023 at 10:32

  To Montenegro iznajmio je hangar Montenegro Airlinesa (MA) u stečaju, potvrđeno je TVCG.

 • Za četiri godine otkrivena 41 falsifikovana novčanica od 500 eura
  on 26/03/2023 at 06:09

  Od 2019. godine, kada su su centralne banke članica eurozone prestale da štampaju novčanicu od 500 eura, u našoj zemlji je zabilježen 41 falsifikat tog apoena, podaci su Centralne banke Crne Gore (CBCG). U trgovinama u Crnoj Gori ta novčanica je i dalje regularno sredstvo plaćanja.

 • Podržavaju mala preduzeća sa međunarodnim ambicijama 15 godina
  on 25/03/2023 at 14:21

  Evropska mreža preduzetništva /Enterprise Europe Network/ (EEN), kao i MontEENegro konzorcijum koji djeluje u sklopu nje, u cilju podrške malim preduzećima, ove godine obilježavaju 15 godina postojanja.

 • Kroz Sozinu prošlo 550 hiljada vozila
  on 25/03/2023 at 14:04

  Kroz tunel Sozina je u periodu od 17. do 23. marta prošlo 52,41 hiljada vozila, većinom automobila.

 • U Herceg Novom 4,63 hiljade turista
  on 25/03/2023 at 13:53

  U Herceg Novom, prema podacima od četvrtka, boravi 4,63 hiljade turista, 1,74 hiljade više nego u istom periodu prošle godine.