DO KRAJA GODINE

Specijalizovano skloniste za zrtve trgovine ljudima koje ce biti licencirano i uskladeno sa svim standardima trebalo bi da bude otvoreno do kraja godine, rekla je za Pobjedu generalna direktorica Direktorata za pravosude u Ministarstvu pravde Marijana Lakovic-Draskovic.

Skloniste ove vrste koje je finansirala Vlada zatvoreno je 1. januara ove godine jer “nije bilo licencirano”.

“Vrlo brzo ce se otvoriti novo. Trebalo bi do kraja ove godine”, rekla je Lakovic-Draskovic za nase novine nakon sjednice Odbora za ljudska prava i slobode.

Ona je na sjednici kazala da ce kao odgovorna Vlada pronaci rjesenje za skloniste, pojasnjavajuci da ce se naci novi objekat ili ce se adaptirati postojeci. Istakla je i daje moguce da neka nevladina organizacija preuzme rukovodenje ovim projektom.

“Zrtve se zadrzavaju od dva do pet dana. Vlada ce se, ipak, opredijeliti za specijalizovano, a ne zajednicko skloniste za sve, jer je to jedino odrzivo rjesenje”, rekla je ona, dodajuci da se dio poglavlja 24 tice upravo trgovine ljudima.

Predsjednik Odbora Halil Dukovic (DPS) kazao je da nije dobro sto se zatvorilo skloniste, podsjecajuci daje Crna Gora bila jedina drzava u regionu kojaga je imala.

Tokom prosle godine Crna Gora je imala svega pet potencijalnih zrtava trgovine ljudima i Ministarstvo rada i socijalnog staranja je, zbogtoga, stava da ne bi bilo opravdano imati posebno skloniste koje bi zbrinjavalo samo zrtve trgovine ljudima.

“Nego da se smjestaju zajedno sa zrtvama nasilja u porodici. Sada imamo dvije zrtve trafikinga radne eksploatacije, dva korisnika koji su u sklonistu”, kazao je pomocnik ministra rada Goran Kusevija, isticuci daje socijalna inspekcija zaduzena da prati rad sklonista.

Istakao je da u drzavi postoje cetiri sklonista za zrtve nasilja u porodici SOS telefon u Niksicu, Sigurna zenska kuca u Podgorici, objekat u okviru Djecjeg doma u Bijeloj i Centar za podrsku djeci i porodici u Bijelom Polju.

Sefica IOM-ra za Crnu Goru Dusica Zivkovic nije bila saglasna sa Kusevijom. Rekla je da kao ozbiljnoj drzavi, izdatak zaspecijalizovano skloniste ne bi trebalo da bude neki problem.

“Drzava je skloniste preuzela da finansira od IOM-a jos 2006. godine. Ako je mogla do 2019. godine da ga finansira, ne vidimo razloga zasto ne bi mogla i ubuduce. Ranije smo mi za skloniste davali 60.000 eura godisnje, toliko je i drzava preuzela obaveze. Ne moze skloniste drugacije da funkcionise”, rekla je ona.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Rekonstrukcija vlade u utorak ili na vanrednoj sjednici Skupštine u avgustu ili septembru
  on 19/07/2024 at 20:00

  Dok opozicija i pojedini mediji navode da je rekonstrukcija Vlade dogovorena i da bi se mogla dogoditi u utorak parlamentarna većina o tome još ne govori. Ako se to ne desi u utorak, premijer, koji bi trebalo da predloži i brani rekonstrukciju Vlade u parlamentu, već u srijedu putuje u Pariz, na otvaranje Olimpijskih igara. To znači da ako rekonstrukcija ne bude u julu, u avgustu i septembru bi morala da bude zakazana vanredna sjednica Skupštine.

 • Butorović: Evropa Sad 2 stvara bolje uslove za poslodavca i radnike
  on 19/07/2024 at 19:30

  Svjedoci smo da su naši građani zadnjih decenija uvijek bili ti koji su nosili najveći teret ekonomije na uštrb svojih radničkih prava i prava koja prositiču iz radnog odnosa, napisao je sekretar kluba poslanika "Evropa Sad" Milutin Butorović.

 • Paunović: DPS opčinjen Šaranovićem
  on 19/07/2024 at 17:45

  Svjedoci smo svakodnevnih napada na ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića, a opčinjenost njime i Ministarstvom unutrašnjih poslova prevazilazi sve granice, napisao je portparol Demokratske Crne Gore Mitar Paunović u reagovanju na saopštenje Demokratske partije socijalista (DPS)u kojem piše da je parlamentarna većina nedolaskom na sjednicu ponizila Šaranovića.

 • Spajić: Ni ja, ni bilo ko iz mog okruženja, ne utičemo na rad SDT-a
  on 19/07/2024 at 17:26

  Izvršna vlast ne miješa se u posao Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) i Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) i u Crnoj Gori nema političkog revanšizma, poručio je premijer Milojko Spajić.

 • Šaranović poziva SDT da ispita javne nabavke u MUP-u: Nepravilnosti nema
  on 19/07/2024 at 16:02

  Ministar unutrašnjih poslova (MUP) Danilo Šaranović pozvao je danas Specijalno državno tužilaštvo da ispita njegovo djelovanje i sve javne nabavke u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

 • Premijerski sat kroz objektiv
  on 19/07/2024 at 15:50

  Dvanaesta - posebna sjednica Prvog redovnog (proljećnjeg) zasijedanja u 2024.

 • Milatović imenovao Mirkovića za ambasadora u SAD
  on 19/07/2024 at 15:12

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović imenovao je Jovana Mirkovića za ambasadora Crne Gore u Sjedinjenim Američkim Državama, na rezidentnoj osnovi, sa sjedištem u Vašingtonu.

 • Parlamentarna većina nedolaskom na sjednicu ponizila Šaranovića
  on 19/07/2024 at 14:13

  Parlamentarna većina je, nedolaskom na sjednicu Odbora za bezbjednost i odbranu, ponizila ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića i poručila mu da nema legitimitet da ostane na funkciji, saopštili su iz Kluba poslanika Demokratske partije socijalista (DPS).

 • Rezultati izbora u Andrijevici objavljeni 16. jula, nova sjednica SO do kraja mjeseca
  on 19/07/2024 at 14:02

  Ministarstvo javne uprave obavila je nadzor nad primjenom odredbi člana 39 Zakona o lokalnoj samoupravi u Opštini Andrijevica i utvrdila da su konačni rezultati izbora objavljeni u „Službenom listu CG-opštinski propisi“ dana 16. jula 2024. godine.

 • Reizbor fon der Lajen dodatno će osnažiti veze između naših institucija
  on 19/07/2024 at 13:33

  Crna Gora je u potpunosti posvećena procesu pristupanja Evropskoj uniji, duboko poštujući i cijeneći vrijednosti demokratije, vladavine prava i ljudskih prava koje čine fundament porodice razvijenih evropskih zemalja, saopštio je predsjednik Skupštine Andrija Mandić. On je čestitao reizbor predsjednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen.