SJUTRA ZVANICNA LISTA

Drzavna izborna komisija (DIP) Hrvatske je do ponoci, kada je istekao rok za predaju, primila 12 potencijalnih kandidatura za predsjednika drzave, a zvanicna lista kandidata bice objavljena najkasnije sjutra.

Kandidature za izbore 22. decembra predali su aktuelna predsjednica i kandidatkinja vladajuce Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Kolinda Grabar-Kitarovic i kandidat Socijaldemokratske partije (SDP) i bivsi premijer Zoran Milanovic.

Od ozbiljnijih potencijalnih kandidata kandidature su predali i pjevac Miroslav Skoro, iza kojeg stoje stranke desnice, kao i evroparlamentarac i bivsi sudija zagrebackog Trgovackog suda Mislav Kolakusic.

Svi koji su zeleli da se kandiduju morali su u roku od 12 dana da prikupe najmanje 10.000 potpisa.

Najvise potpisa podrske kandidaturi predala je aktuelna predsjednica, oko 230.000, sto je, ipak, manje za oko 100.000 nego prije pet godina, kada se prvi put kandidovala.

Milanovic je predao oko 78.000 potpisa, ali ih je skupljao samo dva dana, a nesto vise od toga, oko 80.000 predao je Skoro.

Hrvatski evroparlamentarac Kolakusic predao je oko 15.000 potpisa podrske, a javno je izrazio sumnju u potpise pojedinih kandidata, posebno zbog brzine prikupljanja.

Medu najzanimljivijim potencijalnim kandidatima na predstojecim izborima je reditelj Dario Jurican, koji je promenio ime u Milan Bandic, kako se zove i zagrebacki gradonacelnik, cije neuspjesne i skupe gradske projekte Jurican kritikuje i ismijava.

Slogan njegove kampanje je “Korupcija svima”. Iza njega je vise dokumentaraca, me]u kojima i onaj o osnivacu posrnulog koncerna Agrokor Ivici Todoricu, odnosno o pocecima privatizacije u Hrvatskoj pocetkom 90-tih i sprezi s politikom.

Kandidature su predali i poslanik u Saboru Ivan Pernar, ekonomista Dejan Kovac, predsjednik vanparlamentrane stranke Desno Anto Dapic, kandidatkinja Radnickog fronta Katarina Peovic i bivsa predsjednica Komisije za odlucivanje o sukobu interesa Dalija Oreskovic iz stranke Start.

Medu potencijalnim kandidatima je i predsednik Hrvatske stranke svih cakavaca, kajkavaca i stokavaca Nedeljko Babic, a kandidaturu je formalno predao i Slobodan Midzic, ali je uz nju prilozio samo svoj potpis podrske, tako da je izvjesno da njegova kandidatura nece biti prihvacena.

Rok za predaju kadidatura istekao je u ponoc, a Drzavna izborna komisija najkasnije do cetvrtka u ponoc treba da objavi koji su kandidati prikupili najmanje 10.000 potpisa da bi usli u predsjednicku trku za izbore 22. decembra. Kada DIP objavi listu, pocece i zvanicna kampanja za izbore.

Sesti predsednicki izbori u Hrvatskoj odrzavaju se 22. decembra, a ukoliko novi predsednik ne bude izabran u prvom krugu, drugi krug ce biti 5. januara 2020.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Za četiri godine otkrivena 41 falsifikovana novčanica od 500 eura
  on 26/03/2023 at 06:09

  Od 2019. godine, kada su su centralne banke članica eurozone prestale da štampaju novčanicu od 500 eura, u našoj zemlji je zabilježen 41 falsifikat tog apoena, podaci su Centralne banke Crne Gore (CBCG). U trgovinama u Crnoj Gori ta novčanica je i dalje regularno sredstvo plaćanja.

 • Podržavaju mala preduzeća sa međunarodnim ambicijama 15 godina
  on 25/03/2023 at 14:21

  Evropska mreža preduzetništva /Enterprise Europe Network/ (EEN), kao i MontEENegro konzorcijum koji djeluje u sklopu nje, u cilju podrške malim preduzećima, ove godine obilježavaju 15 godina postojanja.

 • Kroz Sozinu prošlo 550 hiljada vozila
  on 25/03/2023 at 14:04

  Kroz tunel Sozina je u periodu od 17. do 23. marta prošlo 52,41 hiljada vozila, većinom automobila.

 • U Herceg Novom 4,63 hiljade turista
  on 25/03/2023 at 13:53

  U Herceg Novom, prema podacima od četvrtka, boravi 4,63 hiljade turista, 1,74 hiljade više nego u istom periodu prošle godine.

 • "Zakon jednak za sve, pa i za privredna društva u većinskom državnom vlašništvu"
  on 25/03/2023 at 13:11

  Izjave Luke Kotor u vezi sa pružanjem lučke usluge pilotaže u Bokokotorskom zalivu kojima se nipodaštavaju sudske i odluke drugih nadležnih organa, ne idu u prilog očuvanju poslovnog ugleda luke od nacionalnog značaja, saopšteno je iz Ministarstva kapitalnih investicija.

 • Za podsticajne mjere u poljoprivredi 45 hiljada eura
  on 25/03/2023 at 12:00

  Opština Tivat će za podsticajne mjere u sektoru poljoprivrede ove godine opredijeliti 45 hiljada eura.

 • Klikom do trgovine, ali i prevare
  on 25/03/2023 at 06:37

  Od početka godine 11 kupovina preko interneta završilo se prijavom Tržišnoj inspekciji. Nepravilnosti su se odnosile na reklamacije sata, parfema, šminke, garderobe, česme, mašinice za brijanje i drugog, a kupci su tvrdili da dobijeni proizvod nije isti kao sa fotografije. Prijavljivalo se i kašnjenje isporuke, kao i da je cijena koju kurir traži pri dostavi veća od naznačene pri naručivanju. Glavna tržišna inspektorka, Marina Radulović, za Portal RTCG kaže da je, za tri mjeseca 2023. godine, od kurirskih službi oduzeta krivotvorena roba, vrijedna 19.437 eura.

 • Crnogorskom tržištu kapitala predstoje bolji dani
  on 25/03/2023 at 05:59

  Crnogorskom tržištu kapitala predstoje bolji dani, smatra novoimenovani predsjednik Komisije za tržište kapitala Crne Gore (KTKCG) Željko Drinčić.

 • EK podržava modernizaciju puteva i željeznice u CG
  on 24/03/2023 at 14:35

  Za Crnu Goru bila odlična vijest ukoliko se odobri investicioni grant od 75 miliona eura za rekonstrukciju željeznice, kazao je ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović na sastanku sa šefom jedinice za Crnu Goru u Direktoratu za susjedstvo i politiku proširenja Majklom Milerom. Miler je istakao težnje EK da snažnije podržava modernizaciju željezničke infrastrukture, budući da u skladu sa „Zelenom agendom“ ovaj vid saobraćaja ima poseban značaj.

 • Nakon dvije godine poslovanja sa gubitkom, u 2022. pozitivan rezultat
  on 24/03/2023 at 13:20

  Nakon dvije godine poslovanja sa gubitkom Hotelska grupa "Budvanska rivijera" AD Budva u 2022. godini ostvarila je pozitivan poslovni rezultat u iznosu od 602.563 eura. To je utvrdio Odbor direktora na danas održanoj XIX sjednici.