ANALITICARI RAZLICITO

Zakon o Vladi, koji su juce predlozile Demokrate, Demos i nezavisni poslanik Nedeljko Rudovic, samo je papir, kojim se zeli obesmisliti reforma izbonog zakonodavstva, smatra politicki analiticar Srdan Vukadinovic. Tvrdi i da je opozicija jos jednom pokazala nejedinstvo i zelju za vlascu, mimo izbora. I dok on tvrdi da je inicijativa osudena na propast, analiticar Segrej Sekulovic vjeruje da je ponuda dijela opozicije mjera kompromisa, o kojoj bi se moglo razgovarati.

Prijedlog Zakona o Vladi koji su predstavili Demokrate, Demos i nezavisni poslanik Nedeljko Rudovic, jos jedna je ponuda u nizu, koja za cilj ima da se obezvrijedi reforma izbornog zakonodavstva, kaze politicki analiticar Srdan Vukadinovic.

Navodi dva razloga zbog kojih ponuda nije dobra.

“Prvi je razlog sto to nije kompletna opozicija, ovo je samo dio opozicije i u javnosti treba predstaviti tako i to manjinski dio. I drugi razlog je sto sve ovo i vlada izbornog povjerenja i njen rok trajanja i sve ostalo donosi se tek poslije donosenja dobrih zakona u odboru za reformu izbornog zakonodavstva”, kazao je Vukadinovic.

S druge strane, analiticar Sergej Sekulovic smatra da je dokument konkretan prijedlog.

“On je prilicno jasan, i u ovom trenutku moguce je da je on mjera kompromisa. Ili bar realne osnove za takvo nesto. Da li ce dio tog kompromisa doci zaista ostaje da se vidi. Ovo sto smo vidjeli u ovih mjesec dva nam ne daje za pravo za neki pretjerani optimizam”.

Razloga za otimizam nema jer je ocito, kaze Vukadinovic da opozicija ne zeli da napravi jedinstven dokument, te da se rad odbora za refornu izbornog zakonodavstva uspjesno zavrsi . Prijedlog je, kaze sporan i zbog toga sto u ovom momentu funkcionisu i Vlada i Parlament.

“Ovi izleti pojedinaca su unaprijed osudeni na propast. Opozicija kao da ne moze da shvati da se ona mora udruziti, da ona mora jedinstveno djelovati, od toga nema nista. Ocito je jedino rjesenje koje nju zadovoljava je pobjeda na izborima, a ona se ne moze postici tako. Ona se moze postici jedino brojem glasova koje se zbroje, i dobije se vlast. Ovako ne”, kaze Vukadinovic.

Sekulovic ipak smatra da prostora za razgovor ima jer je prijedlog od juce nesto izmedu sporazuma o buducnosti i nicega.

“Ako podjete od jedne platforme koja je bila data trecina, trecina, trecina, i platforme koja se sada nudi ovo jeste u nekom smislu fleksibilnija ponuda. Jeste zahtjev dosta jak, ajde tako da kazem, ali koliko sam shvati nije nesto o cemu se ne moze i dodatno pregovarati”, kaze Sekulovic.

Zakon o Vladi izmedu ostalog predvidja i da ona ima 16 ministarstava, kao i da 40% zena bude na ministarskim pozicijama.

Dijana Draskovic, TVCG

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Rekonstrukcija vlade u utorak ili na vanrednoj sjednici Skupštine u avgustu ili septembru
  on 19/07/2024 at 20:00

  Dok opozicija i pojedini mediji navode da je rekonstrukcija Vlade dogovorena i da bi se mogla dogoditi u utorak parlamentarna većina o tome još ne govori. Ako se to ne desi u utorak, premijer, koji bi trebalo da predloži i brani rekonstrukciju Vlade u parlamentu, već u srijedu putuje u Pariz, na otvaranje Olimpijskih igara. To znači da ako rekonstrukcija ne bude u julu, u avgustu i septembru bi morala da bude zakazana vanredna sjednica Skupštine.

 • Butorović: Evropa Sad 2 stvara bolje uslove za poslodavca i radnike
  on 19/07/2024 at 19:30

  Svjedoci smo da su naši građani zadnjih decenija uvijek bili ti koji su nosili najveći teret ekonomije na uštrb svojih radničkih prava i prava koja prositiču iz radnog odnosa, napisao je sekretar kluba poslanika "Evropa Sad" Milutin Butorović.

 • Paunović: DPS opčinjen Šaranovićem
  on 19/07/2024 at 17:45

  Svjedoci smo svakodnevnih napada na ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića, a opčinjenost njime i Ministarstvom unutrašnjih poslova prevazilazi sve granice, napisao je portparol Demokratske Crne Gore Mitar Paunović u reagovanju na saopštenje Demokratske partije socijalista (DPS)u kojem piše da je parlamentarna većina nedolaskom na sjednicu ponizila Šaranovića.

 • Spajić: Ni ja, ni bilo ko iz mog okruženja, ne utičemo na rad SDT-a
  on 19/07/2024 at 17:26

  Izvršna vlast ne miješa se u posao Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) i Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) i u Crnoj Gori nema političkog revanšizma, poručio je premijer Milojko Spajić.

 • Šaranović poziva SDT da ispita javne nabavke u MUP-u: Nepravilnosti nema
  on 19/07/2024 at 16:02

  Ministar unutrašnjih poslova (MUP) Danilo Šaranović pozvao je danas Specijalno državno tužilaštvo da ispita njegovo djelovanje i sve javne nabavke u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

 • Premijerski sat kroz objektiv
  on 19/07/2024 at 15:50

  Dvanaesta - posebna sjednica Prvog redovnog (proljećnjeg) zasijedanja u 2024.

 • Milatović imenovao Mirkovića za ambasadora u SAD
  on 19/07/2024 at 15:12

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović imenovao je Jovana Mirkovića za ambasadora Crne Gore u Sjedinjenim Američkim Državama, na rezidentnoj osnovi, sa sjedištem u Vašingtonu.

 • Parlamentarna većina nedolaskom na sjednicu ponizila Šaranovića
  on 19/07/2024 at 14:13

  Parlamentarna većina je, nedolaskom na sjednicu Odbora za bezbjednost i odbranu, ponizila ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića i poručila mu da nema legitimitet da ostane na funkciji, saopštili su iz Kluba poslanika Demokratske partije socijalista (DPS).

 • Rezultati izbora u Andrijevici objavljeni 16. jula, nova sjednica SO do kraja mjeseca
  on 19/07/2024 at 14:02

  Ministarstvo javne uprave obavila je nadzor nad primjenom odredbi člana 39 Zakona o lokalnoj samoupravi u Opštini Andrijevica i utvrdila da su konačni rezultati izbora objavljeni u „Službenom listu CG-opštinski propisi“ dana 16. jula 2024. godine.

 • Reizbor fon der Lajen dodatno će osnažiti veze između naših institucija
  on 19/07/2024 at 13:33

  Crna Gora je u potpunosti posvećena procesu pristupanja Evropskoj uniji, duboko poštujući i cijeneći vrijednosti demokratije, vladavine prava i ljudskih prava koje čine fundament porodice razvijenih evropskih zemalja, saopštio je predsjednik Skupštine Andrija Mandić. On je čestitao reizbor predsjednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen.