ANALITICARI RAZLICITO

Zakon o Vladi, koji su juce predlozile Demokrate, Demos i nezavisni poslanik Nedeljko Rudovic, samo je papir, kojim se zeli obesmisliti reforma izbonog zakonodavstva, smatra politicki analiticar Srdan Vukadinovic. Tvrdi i da je opozicija jos jednom pokazala nejedinstvo i zelju za vlascu, mimo izbora. I dok on tvrdi da je inicijativa osudena na propast, analiticar Segrej Sekulovic vjeruje da je ponuda dijela opozicije mjera kompromisa, o kojoj bi se moglo razgovarati.

Prijedlog Zakona o Vladi koji su predstavili Demokrate, Demos i nezavisni poslanik Nedeljko Rudovic, jos jedna je ponuda u nizu, koja za cilj ima da se obezvrijedi reforma izbornog zakonodavstva, kaze politicki analiticar Srdan Vukadinovic.

Navodi dva razloga zbog kojih ponuda nije dobra.

“Prvi je razlog sto to nije kompletna opozicija, ovo je samo dio opozicije i u javnosti treba predstaviti tako i to manjinski dio. I drugi razlog je sto sve ovo i vlada izbornog povjerenja i njen rok trajanja i sve ostalo donosi se tek poslije donosenja dobrih zakona u odboru za reformu izbornog zakonodavstva”, kazao je Vukadinovic.

S druge strane, analiticar Sergej Sekulovic smatra da je dokument konkretan prijedlog.

“On je prilicno jasan, i u ovom trenutku moguce je da je on mjera kompromisa. Ili bar realne osnove za takvo nesto. Da li ce dio tog kompromisa doci zaista ostaje da se vidi. Ovo sto smo vidjeli u ovih mjesec dva nam ne daje za pravo za neki pretjerani optimizam”.

Razloga za otimizam nema jer je ocito, kaze Vukadinovic da opozicija ne zeli da napravi jedinstven dokument, te da se rad odbora za refornu izbornog zakonodavstva uspjesno zavrsi . Prijedlog je, kaze sporan i zbog toga sto u ovom momentu funkcionisu i Vlada i Parlament.

“Ovi izleti pojedinaca su unaprijed osudeni na propast. Opozicija kao da ne moze da shvati da se ona mora udruziti, da ona mora jedinstveno djelovati, od toga nema nista. Ocito je jedino rjesenje koje nju zadovoljava je pobjeda na izborima, a ona se ne moze postici tako. Ona se moze postici jedino brojem glasova koje se zbroje, i dobije se vlast. Ovako ne”, kaze Vukadinovic.

Sekulovic ipak smatra da prostora za razgovor ima jer je prijedlog od juce nesto izmedu sporazuma o buducnosti i nicega.

“Ako podjete od jedne platforme koja je bila data trecina, trecina, trecina, i platforme koja se sada nudi ovo jeste u nekom smislu fleksibilnija ponuda. Jeste zahtjev dosta jak, ajde tako da kazem, ali koliko sam shvati nije nesto o cemu se ne moze i dodatno pregovarati”, kaze Sekulovic.

Zakon o Vladi izmedu ostalog predvidja i da ona ima 16 ministarstava, kao i da 40% zena bude na ministarskim pozicijama.

Dijana Draskovic, TVCG

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Podržavaju mala preduzeća sa međunarodnim ambicijama 15 godina
  on 25/03/2023 at 14:21

  Evropska mreža preduzetništva /Enterprise Europe Network/ (EEN), kao i MontEENegro konzorcijum koji djeluje u sklopu nje, u cilju podrške malim preduzećima, ove godine obilježavaju 15 godina postojanja.

 • Kroz Sozinu prošlo 550 hiljada vozila
  on 25/03/2023 at 14:04

  Kroz tunel Sozina je u periodu od 17. do 23. marta prošlo 52,41 hiljada vozila, većinom automobila.

 • U Herceg Novom 4,63 hiljade turista
  on 25/03/2023 at 13:53

  U Herceg Novom, prema podacima od četvrtka, boravi 4,63 hiljade turista, 1,74 hiljade više nego u istom periodu prošle godine.

 • "Zakon jednak za sve, pa i za privredna društva u većinskom državnom vlašništvu"
  on 25/03/2023 at 13:11

  Izjave Luke Kotor u vezi sa pružanjem lučke usluge pilotaže u Bokokotorskom zalivu kojima se nipodaštavaju sudske i odluke drugih nadležnih organa, ne idu u prilog očuvanju poslovnog ugleda luke od nacionalnog značaja, saopšteno je iz Ministarstva kapitalnih investicija.

 • Za podsticajne mjere u poljoprivredi 45 hiljada eura
  on 25/03/2023 at 12:00

  Opština Tivat će za podsticajne mjere u sektoru poljoprivrede ove godine opredijeliti 45 hiljada eura.

 • Klikom do trgovine, ali i prevare
  on 25/03/2023 at 06:37

  Od početka godine 11 kupovina preko interneta završilo se prijavom Tržišnoj inspekciji. Nepravilnosti su se odnosile na reklamacije sata, parfema, šminke, garderobe, česme, mašinice za brijanje i drugog, a kupci su tvrdili da dobijeni proizvod nije isti kao sa fotografije. Prijavljivalo se i kašnjenje isporuke, kao i da je cijena koju kurir traži pri dostavi veća od naznačene pri naručivanju. Glavna tržišna inspektorka, Marina Radulović, za Portal RTCG kaže da je, za tri mjeseca 2023. godine, od kurirskih službi oduzeta krivotvorena roba, vrijedna 19.437 eura.

 • Crnogorskom tržištu kapitala predstoje bolji dani
  on 25/03/2023 at 05:59

  Crnogorskom tržištu kapitala predstoje bolji dani, smatra novoimenovani predsjednik Komisije za tržište kapitala Crne Gore (KTKCG) Željko Drinčić.

 • EK podržava modernizaciju puteva i željeznice u CG
  on 24/03/2023 at 14:35

  Za Crnu Goru bila odlična vijest ukoliko se odobri investicioni grant od 75 miliona eura za rekonstrukciju željeznice, kazao je ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović na sastanku sa šefom jedinice za Crnu Goru u Direktoratu za susjedstvo i politiku proširenja Majklom Milerom. Miler je istakao težnje EK da snažnije podržava modernizaciju željezničke infrastrukture, budući da u skladu sa „Zelenom agendom“ ovaj vid saobraćaja ima poseban značaj.

 • Nakon dvije godine poslovanja sa gubitkom, u 2022. pozitivan rezultat
  on 24/03/2023 at 13:20

  Nakon dvije godine poslovanja sa gubitkom Hotelska grupa "Budvanska rivijera" AD Budva u 2022. godini ostvarila je pozitivan poslovni rezultat u iznosu od 602.563 eura. To je utvrdio Odbor direktora na danas održanoj XIX sjednici.

 • Odgovorno do poboljšanja životnog standarda
  on 24/03/2023 at 13:01

  Poboljšanje životnog standarda, cilj je svake odgovorne politike, a da toga se mora doći na odgovoran način, a ne manipulacijama i sijanjem iluzija, saopštio je predsjednički kandidat Demokratske partije socijalista Milo Đukanović.