Izbor i priprema: C. Durdic

Na danasnji dan 1896. u Crnoj Gori je donesen Zakon o Drzavnom muzeju i biblioteci na Cetinju, kako bi se zastitio obiman i znacajan fond knjiga i eksponata iz ranijih epoha. Narodni muzej i Drzavna biblioteka osnovani su 1879.

1902 – Donesen je Zakon o penzijama za Knjazevinu Crnu Goru. Po tom zakonu nije se smjela odbiti molba za penziju ni jednom slobodnom gradaninu ako je navrsio 35 godina sluzbe, ili 60 godina zivota; ako je zbog tjelesnih slabosti postao za sluzbu nesposoban i ako ne bi mogao zbog bolesti, duze od godinu dana, obavljati svoje sluzbene poslove.

1956 – U Titogradu je formiran Republicki zavod za unapredenje skolstva iz kojeg se razvio danasnji Zavod za udzbenike i nastavna sredstva. U okviru Zavoda, Odjeljenje za udzbenike je od 1973. do 2000. objavilo preko 900 naslova i oko 2.100 izdanja, u preko osam miliona primjeraka.

1970 – Poljski lider Vladislav Gomulka i njemacki kancelar Vili Brant potpisali su u Varsavi sporazum o normalizaciji poljsko-njemackih odnosa. Kancelar Brant je tom prilikom na koljenima pred spomenikom poginulim herojima ustanka u Varsavskom getu odao postu zrtvama njemackog nacizma.

1991 – U napadu Jugoslovenske narodne armije, crnogorskih rezervista i dobrovoljackih odreda, u dubrovackom zaledu ubijeno je 13 civila, a oko 20 je ranjeno.

2002 – Na Cetinju je umro crnogorski knjizevnik i publicista Pavle Donovic, dugogodisnji upravnik Njegosevog muzeja. Roden je 1934. u crmnickom selu Tomici. Zavrsio je gimnaziju na Cetinju, a Filoloski fakultet u Beogradu. Objavio je tri zbirke pjesama: “Umrli setac”, “Ruzni bogovi” i “Mornarske elegije”. Pavle Donovic priredivac je antologije crnogorskog humora “Dim u dim” i autor zbirke kozerija “Drace”. Dobitnik je vise nagrada i priznanja.

2007 – Vrhovni drzavni tuzilac Vesna Medenica i glavna tuziteljka Haskog tribunala Karla del Ponte potpisale su u Hagu Memorandum o razumijevanju i upotrebi Sistema za elektronsko objelodanjivanje (EDS). Memorandum omogucava kancelariji vrhovnog drzavnog tuzioca Crne Gore pristup dokumentima u posjedu kancelarije tuzioca za Medunarodni krivicni tribunal za bivsu Jugoslaviju. Pristup zbirkama dokumenata, redigovanim izjavama svjedoka, izvjestajima vjestaka, kao i pretrazivanje elektronskih baza podataka.

2010 – U Vojvodanskoj opstini Mali Idos crnogorski jezik zvanicno je uveden u sluzbenu upotrebu. Mali Idos je tako postao prva opstina u Srbiji u kojoj je crnogorski jezik u sluzbenoj upotrebi.

2012 – U Podgorici je svecano otvoren konzulat Kraljevine Norveske. Za prvog konzula imenovana je direktorka norveske kompanije Telenor za Crnu Goru Karen Nilsen. Otvaranju konzulata, smjestenog u zgradi kompanije “Telenor” u Podgorici, prisustvovali su pored ostalih ambasadori SAD i Njemacke Su Kej Braun i Pius Fiser, kao i licnosti iz politickog zivota Crne Gore, predstavnici nevladinih organizacija i medija.

Na danasnji dan dogodilo se i sljedece:

1507– Njemacki kartograf Martin Valdzemiler objavio je prvu geografsku kartu novog kontinenta kojem je dao naziv Amerika prema imenu italijanskog moreplovca Ameriga Vespucija.

1774 – U Austriji je stupio na snagu Edukativni statut Johana fon Felbigera, prvi drzavni obrazovni sistem u svijetu.

1877 – Americki pronalac Tomas Edison je u Vest Orindzu u Nju Dzersiju demonstrirao prvi zvucni snimak, pjesmu “Mary had a Little Lamb”.

2002 – Komisija za pisanje Ustavne povelje drzavne zajednice Srbije i Crne Gore jednoglasno je usvojila tekst tog dokumenta.

2007 – Americka Centralna obavjestajna sluzba (CIA) priznala je da je 2005. unistila-video kasete na koje je 2002. snimila ispitivanja tokom kojih su muceni osumnjiceni za terorizam.

2009 – U Tivtu je emitovanjem redovnog programa otvoren Radio-Dux, prvi elektronski medij hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori.

2012 – Drzava Vasington postala je prva americka drzava koja je legalizovala posjedovanje marihuane za rekreacionu upotrebu odraslih, sto su desetine korisnika u blizini poznatog tornja “Svemirska igla” kod Sijetla proslavile pod oblakom dima uz rege muziku. Takvim nacinom obiljezavanja prekrsena je osnovna odredba Zakona koja zabranjuje korisnicima konzumiranje marihuane izvan svojih domova, a za nepostovanje propisuje novcanu kaznu od stotinu dolara. Prodaja, uzgajanje ili dijeljenje zaliha marihuane takode je krivicno djelo iako Zakon pojedincima dozvoljava da kupe ogranicenu kolicinu za licnu upotrebu.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Formirana radna grupa za izradu mape puta finansijskog sektora ka održivim finansijama
  on 22/07/2024 at 15:22

  Na današnjoj sjednici Savjeta za finansijsku stabilnost razmatrani su mogući uticaji klimatskih promjena na finansijski sistem, saopšteno je iz Centralne banke Crne Gore. Kako su kazali, sastanku su prisustvovali guvernerka CBCG i predsjedavajuća Savjeta Irena Radović, članovi Savjeta – Novica Vuković, ministar finansija, Željko Drinčić, predsjednik Komisije za tržište kapitala i Marko Ivanović, predsjednik Savjeta Agencije za nadzor osiguranja.

 • Komisija da razmatra prvatizaciju Primorke
  on 22/07/2024 at 14:53

  Poslanici Demokratske Crne Gore inicirali su da se pred skupštinskom Komisijom za praćenje i kontrolu postupka privatizacije nađe i privatizacija barske Primorke.

 • Vlada ograničila cijene brašna, šećera, ulja i soli
  on 22/07/2024 at 14:05

  Vlada je na današnjoj sjednici odlučila da ograniči cijene pšeničnog bračna (tip 400 i 500), šećera, suncokretovog ulja i kuhinjske soli.

 • Odlilo se 150,5 miliona eura
  on 22/07/2024 at 11:45

  Ukupan priliv stranih direktnih investicija (SDI) na kraju maja je iznosio 364,81 miliona eura, dok se istovremeno iz zemlje odlilo 150,46 miliona eura, pokazuju preliminarni podaci Centralne banke (CBCG).

 • "Evropa sad 2 ključna inicijativa za smanjenje nezaposlenosti u CG"
  on 22/07/2024 at 10:24

  Program "Evropa sad 2" predstavlja ključnu inicijativu za smanjenje nezaposlenosti u državi, sa jasnim ciljem unapređenja ekonomskih uslova i životnog standarda, ocijenio je vršilac dužnosti direktora Zavoda za zapošljavanje (ZZZ), David Perčobić. On je kazao da, kao prvi čovjek Zavoda, krovne institucije na tržištu rada, želi izraziti punu podršku programu Evropa sad 2.

 • Turiste i ovog ljeta dočekuju zaključane prodavnice nedjeljom
  on 21/07/2024 at 19:41

  Od političke volje zavisi i vraćanje radne nedjelje u trgovinama. Ministar ekonomskog razvoja i potpredsjednik Vlade Nik Đeljošaj kaže da je izostala podrška poslanika da se izglasa taj zakon. Tako da i ovog ljeta turiste dočekuju zaključane prodavnice drugog dana vikenda.

 • Dolar blago ojačao prema korpi valuta
  on 21/07/2024 at 16:16

  Dolar je ojačao prema korpi valuta, nakon dvije sedmice pada, dok je euro blago oslabio nakon što je Evropska centralna banka (ECB) ostavila kamate nepromijenjene.

 • "'Evropa sad 2' ne smije trgovinama biti izgovor za poskupljenja"
  on 21/07/2024 at 14:46

  Građani danas mogu da žive dostojanstveno sa svojim primanjima, saopštio je poslanik Pokreta Evropa sad (PES) Dražen Petrić.

 • Platni promet 1,95 milijardi eura
  on 21/07/2024 at 11:36

  Vrijednost realizovanog platnog prometa za 20 radnih dana u junu iznosila je 1,95 milijardi eura, što je 11,4 odsto više u odnosu na maj, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

 • "Kastrati grupa je dobra opcija da uzme pod koncesiju crnogorske Aerodrome"
  on 21/07/2024 at 10:23

  Ako bi crnogorska Vlada razmatrala opciju koncesije, Kastrati Grupa bi sigurno predstavljala solidnu i održivu opciju, s obzirom na njen dosadašnji učinak na Međunarodnom Aerodromu Tirana i njeno snažno prisustvo na Zapadnom Balkanu, kazao je za Pjervitorio Farabi, glavni operativni direktor Aerodroma Tirana.