U UIKS-U U PONEDJELJAK

Izlozba slika zatvorenika, u organizaciji NVO Identitet, a povodom Medunarodnog dana ljudskih prava, bice otvorena u Upravi za izvrsenje krivicnih sankcija, u ponedjeljak, 9. decembra, u 10 casova.

Izlozba je kruna projekta “Licna karta dostojanstva”, podrzanog od Ministarstva pravde, a na njoj ce biti predstavljeno oko 40 slika na platnu, ciji su autori zatvorenici, koji su naslikali i murale u prostorijama za posjete, u okviru realizovanja edukativnih i kreativnih radionica.

Kako napominju u NVO Identitet, projekat “Licna karta dostojanstva” postigao je sirok spektar rezultata koji povezuju reintegraciju zatvorenika sa socijalnim statusom i buducim djelovanjem u zajednici.

“Osnovna pretpostavka projekta je humanisticki pristup pojedincu, sa akcentom na sansi i prepoznavanju sopstvene duse i skrivenih dimenzija licnosti kroz stvaralastvo, sto su omogucile radionice realizovane od juna do novembra. Glavni zadatak radionica je doprinos trajnom uklanjanju kriminalnog ponasanja zatvorenika”, isticu u NVO.

Kako dodaju, radionice su pomjerile granice ocekivanih ishoda, a ucesnici su imali priliku da otkriju svoju darovitost i da nauce da otvaraju vrata nekim novim prilikama, kroz hobi ili drustveno prihvatljiv nacin egzistencije, zarade, samopostovanja i drustvenog ugleda.

“NVO Idenitet, kao nosilac projekta, osmislio je jedinstven koncept reintegracije, nakon niza godina istrazivanja i rada u ovoj oblasti. Olivera Cirkovic, nekadasnja pripadnica medunarodne kriminalne organizacije Pink Panter, bila je dio tima Identiteta i znalacki je ohrabrila osudenike na personalne izraze, eticke modalitete i uvjerenja da njihov svijet upravo zavisi od njih. Prvi put u Evropi, bivsa kriminalka, odnosno nekadasnja zatvorenica, nasla se u ulozi edukatora, dokazujuci da postoji druga strana osudenika, da sustina osudenika nije njegovo krivicno djelo zbog koga izdrzava kaznu, vec beskrajno podrucje afirmativnih izbora”, isticu u NVO.

U kreativnoj psihoterapijskioj radno-okupacionoj sekciji, Tijana Vukovic, koordinatorka aktivnosti u UIKS-u, upoznala se sa visestrukim mogucnostima jednog broja zatvorenika, koji su radom na sebi dokazali povjerenje i koji ce znati da cijene slobodu, ljudski rod, porodicu, prijatelje, one koji ih iskreno vole.

Izlozbu ce otvoriti Milan Tomic, direktor UIKS-a, Tijana Vukovic, koordinatorka aktivnosti u UIKS-u ispred NVO Identitet i Olivera Cirkovic, slikarka i knjizevnica, voditeljka likovnih radionica.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Za četiri godine otkrivena 41 falsifikovana novčanica od 500 eura
  on 26/03/2023 at 06:09

  Od 2019. godine, kada su su centralne banke članica eurozone prestale da štampaju novčanicu od 500 eura, u našoj zemlji je zabilježen 41 falsifikat tog apoena, podaci su Centralne banke Crne Gore (CBCG). U trgovinama u Crnoj Gori ta novčanica je i dalje regularno sredstvo plaćanja.

 • Podržavaju mala preduzeća sa međunarodnim ambicijama 15 godina
  on 25/03/2023 at 14:21

  Evropska mreža preduzetništva /Enterprise Europe Network/ (EEN), kao i MontEENegro konzorcijum koji djeluje u sklopu nje, u cilju podrške malim preduzećima, ove godine obilježavaju 15 godina postojanja.

 • Kroz Sozinu prošlo 550 hiljada vozila
  on 25/03/2023 at 14:04

  Kroz tunel Sozina je u periodu od 17. do 23. marta prošlo 52,41 hiljada vozila, većinom automobila.

 • U Herceg Novom 4,63 hiljade turista
  on 25/03/2023 at 13:53

  U Herceg Novom, prema podacima od četvrtka, boravi 4,63 hiljade turista, 1,74 hiljade više nego u istom periodu prošle godine.

 • "Zakon jednak za sve, pa i za privredna društva u većinskom državnom vlašništvu"
  on 25/03/2023 at 13:11

  Izjave Luke Kotor u vezi sa pružanjem lučke usluge pilotaže u Bokokotorskom zalivu kojima se nipodaštavaju sudske i odluke drugih nadležnih organa, ne idu u prilog očuvanju poslovnog ugleda luke od nacionalnog značaja, saopšteno je iz Ministarstva kapitalnih investicija.

 • Za podsticajne mjere u poljoprivredi 45 hiljada eura
  on 25/03/2023 at 12:00

  Opština Tivat će za podsticajne mjere u sektoru poljoprivrede ove godine opredijeliti 45 hiljada eura.

 • Klikom do trgovine, ali i prevare
  on 25/03/2023 at 06:37

  Od početka godine 11 kupovina preko interneta završilo se prijavom Tržišnoj inspekciji. Nepravilnosti su se odnosile na reklamacije sata, parfema, šminke, garderobe, česme, mašinice za brijanje i drugog, a kupci su tvrdili da dobijeni proizvod nije isti kao sa fotografije. Prijavljivalo se i kašnjenje isporuke, kao i da je cijena koju kurir traži pri dostavi veća od naznačene pri naručivanju. Glavna tržišna inspektorka, Marina Radulović, za Portal RTCG kaže da je, za tri mjeseca 2023. godine, od kurirskih službi oduzeta krivotvorena roba, vrijedna 19.437 eura.

 • Crnogorskom tržištu kapitala predstoje bolji dani
  on 25/03/2023 at 05:59

  Crnogorskom tržištu kapitala predstoje bolji dani, smatra novoimenovani predsjednik Komisije za tržište kapitala Crne Gore (KTKCG) Željko Drinčić.

 • EK podržava modernizaciju puteva i željeznice u CG
  on 24/03/2023 at 14:35

  Za Crnu Goru bila odlična vijest ukoliko se odobri investicioni grant od 75 miliona eura za rekonstrukciju željeznice, kazao je ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović na sastanku sa šefom jedinice za Crnu Goru u Direktoratu za susjedstvo i politiku proširenja Majklom Milerom. Miler je istakao težnje EK da snažnije podržava modernizaciju željezničke infrastrukture, budući da u skladu sa „Zelenom agendom“ ovaj vid saobraćaja ima poseban značaj.

 • Nakon dvije godine poslovanja sa gubitkom, u 2022. pozitivan rezultat
  on 24/03/2023 at 13:20

  Nakon dvije godine poslovanja sa gubitkom Hotelska grupa "Budvanska rivijera" AD Budva u 2022. godini ostvarila je pozitivan poslovni rezultat u iznosu od 602.563 eura. To je utvrdio Odbor direktora na danas održanoj XIX sjednici.