PREDVIDEN PRIHOD

Vlada Crne Gore je na danasnjoj sjednici usvojila Koncesioni akt za realizaciju projekta zicare Kotor – Lovcen, koji je pripremilo Ministarstvo odrzivog razvoja i turizma.

Kako je saopsteno iz Vlade, koncesijom za realizaciju projekta zicare predvideno je projektovanje, finansiranje, izgradnja, odrzavanje i prenos sistema zicare od lokaliteta Dub u Opstini Kotor do lokaliteta Kuk na Lovcenu na teritoriji Prijestonice Cetinje u Crnoj Gori, na osnovu principa ,,projektuj, izgradi, finansiraj, upravljaj, prenesi”.

,,Predvideno trajanje koncesije za zicaru je 30 godina nakon datuma pocetka radova, odnosno datuma kada budu ispunjeni svi preduslovi predvideni u Nacrtu ugovora o koncesiji. Period koncesije ukljucuje vremenski period potreban za izgradnju zicare, koji se procjenjuje na jednu godinu, kao i operativni period u trajanju od preostalih 29 godina”, navodi se u saopstenju.

Takode, na osnovu ekonomske analize izvodljivosti Projekta, izradeni su scenariji sa razlicitim stopama rasta na osnovu kojih se predvida da ce broj korisnika zicare na godisnjem nivou biti izmedu 170.300 i 222.600 za prvu godinu rada, sa prihodima od 3,2 do 4,2 miliona eura.

,,Ovaj projekat ostvarice i druge mjerljive koristi, pored direktnog ucinka na drzavni budzet kroz placanje koncesione naknade, kao sto su dodatni prihodi za Cetinje, Nacionalni park ,,Lovcen” i lokalna preduzeca i preduzetnike. Najveca korist koja proizilazi iz realizacije projekta bice zapravo unapredenje crnogorske turisticke ponude i doprinos boljoj preraspodjeli prihoda u sektoru turizma”, saopsteno je iz Vlade.

Od koncesionara se ocekuje da predlozi investicioni program kojim ce u prvoj godini od stupanja na snagu Ugovora o koncesiji izgraditi i pustiti u rad zicaru od lokaliteta Dub do lokaliteta Kuk, a sve pratece objekte u potpunosti izraditi i staviti u funkciju najkasnije tri godine od stupanja na snagu Ugovora o koncesiji.

,,Minimalno investiciono ulaganje u zicaru i pratece sadrzaje iznosi 18 miliona eura. Svi objekti i oprema nakon isteka perioda koncesije prelaze u vlasnistvo koncedenta”, navodi se u saopstenju.

Koncesija za Projekat bice dodijeljena kroz medunarodni, transparentan i konkurentan otvoreni postupak, u skladu sa Zakonom o koncesijama i i Uredbom o blizem nacinu sprovodenja postupka javnog nadmetanja u otvorenom i dvostepenom postupku davanja koncesije.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Spajić sjutra odgovara na pitanja poslanika
  on 18/07/2024 at 11:31

  Premijer Milojko Spajić odgovaraće sjutra u Skupštini na pitanja predstavnika poslaničkih klubova, na posebnoj sjednici posvećenoj Premijerskom satu koja će početi u 14 sati.

 • Za šest mjeseci usvojen veliki broj dokumenata koji Crnu Goru približavaju EU
  on 18/07/2024 at 10:45

  Tokom prve polovine 2024. godine, donijet je veliki broj zakonskih i strateških dokumenata kojima se crnogorski propisi u velikoj mjeri približavaju evropskim, kazala je ministarka evropskih poslova Maida Gorčević na današnjoj sjednici Vlade. Kako je saopšteno iz Ministarstva evropskih poslova, Gorčević je kazala da se na taj način ispunjavaju mjerila za zatvaranje pregovaračkih poglavlja, ali što je još važnije, postepeno uvode evropski standardi i unapređuje kvalitet života građana.

 • "Milatoviću Evropa sad 1 i 2 nijesu bili populizam dok je ubjeđivao građane u njihovu održivost"
  on 18/07/2024 at 10:39

  Predsjedniku države Jakovu Milatoviću Evropa sad 1 i 2 nisu bili populizam kada je ubjeđivao građane u njihovu održivost, saopštili su iz Pokreta Evropa sad (PES).

 • Ambasador Nizozemske: Crnoj Gori je mjesto u EU
  on 18/07/2024 at 10:20

  Nerezidentni ambasador Nizozemske u Crnoj Gori Joust Reintjes je kazao da je Crnoj Gori mjesto u Evropskoj uniji i da Nizozemska pruža tehničku i političku podršku Crnoj Gori od samog početka.

 • Milatović i Mišel kopredsjedavajući panela o demokratiji
  on 18/07/2024 at 09:32

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović će zajedno sa predsjednikom Evropskog savjeta Šarlom Mišelom, biti kopredsjedavajući okruglog stola “Odbrana i osiguravanje demokratije” na Samitu Evropske političke zajednice koji se održava u palati Blenhaim, rodnoj kući Vinstona Čerčila, pored Londona.

 • "Crna Gora ne smije ugroziti decenijama izgrađivan penzioni sistem"
  on 18/07/2024 at 08:23

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović poručio je na društvenoj mreži X da Crna Gora ne smije ugroziti decenijama izgrađivan penzioni sistem međugeneracijske solidarnosti.

 • Milatović danas na samitu Evropske političke zajednice
  on 18/07/2024 at 06:54

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović učestvovaće danas na samitu Evropske političke zajednice, koji se održava u palati Blenhaim, rodnoj kući Vinstona Čerčila, pored Londona.

 • "Dogovorom spasiti Budvu od političke destabilizacije"
  on 18/07/2024 at 06:19

  Stranke u Budvi i dalje pokušavaju da dođu do broja od 17 odbornika koliko je potrebno za formiranje vlasti. Liste "Budva Naš Grad" Nikole Jovanovića, "Čist izbor" koju predvodi SDP i "Drugačije" na čijem je čelu URA, uputile su ponudu Demokratama i Evropi Sad da zajedno konstituišu većinu.

 • O razrješenju Kovačevića danas na sjednici SO Nikšić
  on 18/07/2024 at 06:10

  Predsjednik Skupštine Opštine Nikšić Nemanja Vuković zakazao je za danas sjednicu na kojoj će se raspravljati o predlogu za razrješenje predsjednika Opštine Nikšić Marka Kovačevića.

 • Leković: Nema više tender miljenika
  on 17/07/2024 at 18:32

  Novi menadžment MUP-a je obezbijedio nova patrolna vozila, kroz pošten tender, za potrebe Uprave policije i nema više tender miljenika već jednakog odnosa prema svima, poručio je poslanik Demokrata Momčilo Leković.