SEHOVIC

Budzet Ministarstva prosvjete za narednu godinu, koji je Vlada uvecala oko 15 miliona eura u odnosu na prethodnu, bice efikasno investiran i najvise novca bice ulozeno u povecanje zarada prosvjetarima i obnovu obrazovne infrastrukture, rekao je resorni ministar Damir Sehovic.

On je, na sjednici Odbora za prosvjetu, nauku kulturu i sport, kazao da je budzet Ministarstva prosvjete za sljedecu godinu od 170 miliona eura rekordan i da pokazuje odnos Vlade prema obrazovanju za koje se, kako je naveo, nikad nije izdvajalo vise novca.

Sehovic je rekao da ce novac biti racionalno ulozen, a prioriteti su ulaganje u obrazovnu infrastrukturu, povecanje zarada zaposlenima u prosvjeti i na Univerzitetu Crne Gore (UCG).

Kako je dodao, prioritet su i rjesavanje stambenih potreba prosvjetnih radnika i nesmetano funkcionisanje sistema i implementacija reforme.

On je ocijenio da je najznacajnije ulaganje povecanje zarada zaposlenih u prosvjeti od pocetka sljedece godine devet odsto, a od 2021. jos tri odsto na vec uvecanu zaradu.

Sehovic je podsjetio da ce pored zaposlenih u prosvjeti, po istom principu biti uvecane zarade i zaposlenima na UCG.

On je dodao da ce boljem kvalitetu zivota prosvjetnih radnika doprinijeti i uvecanje izdvajanja za rjesavanje stambenih potreba prosvjetnih radnika, za koje ce u naredne tri godine biti izdvajano 2,1 milion eura za tri godine, dok je u prethodne tri godine za te namjene bilo izdvajano 1,8 miliona eura.

Govoreci o rekonstrukciji objekata, on je naveo da vise od 200 rekonstruisanih objekata u posljednje tri godine nesumnjivo govori o tome da je efikasno koriscen budzet Ministarstva za te namjene.
,,Tako ce biti i naredne godine, za koju je opredijeljeno oko 15 odsto vise novca u tekucem budzetu Ministarstva namijenjenog investicijama”, najavio je Sehovic.

On je rekao da je sa Bankom za razvoj savjeta Evrope (CEB) kroz novi projekat planirana gradnja sedam novh vrtica vrijednih 17 miliona EUR, i to vrtici u Siti kvartu, Starom aerodromu, Zlatici, Beranama i Bijelom Polju, Tuskom putu i Plavu.

On je dodao da ce jednaka paznja biti posvecena i skolama kroz projekat sa Evropskom investicionom bankom (EIB) koji je vrijedan 40 miliona EUR, od cega je manji dio, 18 miliona, iz kreditnih sredstava.

Sehovic je kazao da je tim projektom predvidena izgradnja cetiri nove skole, nadogradnja tri vrtica i adaptacija desetak srednjih skola sirom Crne Gore, te opremanje skola.

On je dodao da je planirana izgradnja nove Gimnazije u Podgorici vrijedne vise od sest miliona EUR, osnovne skole na Zabjelu vrijedne oko 5,5 miliona eura, skole u Siti kvartu, na koju se ceka duze vrijeme vrijednosti vise od pet miliona EUR, kao i skole u naselju Karabusko polje od vise od dva miliona eura”, istakao je Sehovic.

On je dodao da je planirana i izgradnja skole u Tolosima koja ce se graditi iz kapitalnog budzeta, vrijednosti oko sedam miliona EUR, koja ce biti najveca osnovna skola u Crnoj Gori.

Sehovic je rekao da pored izgradnje novih objekata, postojeci vrtici zahtijevaju ozbiljna ulaganja.

,,Upravo zato je, kroz isti projekat sa EIB-om, planirana rekonstrukcija i nadogradnja tri vrtica, i to dva u Glavnom gradu i jednog u Kotoru”, naveo je Sehovic.

On je najavio rekonstrukciju desetak srednjih strucnih skola na teritoriji Crne Gore, a ukupna vrijednost radova se procjenjuje na oko 2,5 miliona.

Kako je dodao, za kabinete prakticne nastave srednjih strucnih skola bice obezbijedena adekvatna, savremena oprema vrijednosti dva miliona.

,,Bice nabavljen skolski namjestaj za vaspitno-obrazovne ustanove, ali i obnovljena racunarska oprema u svim skolama, i samo te dvije aktivnosti vrijedne su ukupno 7,5 miliona eura”, kazao je Sehovic.

On je pomenuo i moguce osnivanje Fonda za dualno obrazovanje, koji ce biti proizvod saradnje Ministarstva i privrede.

,,Novac, kako je planirano, bio bi koriscen za naknade dacima u dualnom obrazovanju i nagrade najboljim dacima u dualnom obrazovanju, obuke i drugo”, rekao je Sehovic i dodao da je za sljedecu godinu predvideno 100 hiljada eura za te namjene u budzetu.

Odgovarajuci na pitanja poslanika o budzetu UCG, Sehovic je podsjetio da je i budzet Univerziteta veci nego ikad i da je kroz besplatne osnovne i master studije omoguceno da studiraju najbolji, a ne oni sa najdubljim dzepom.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Rekonstrukcija vlade u utorak ili na vanrednoj sjednici Skupštine u avgustu ili septembru
  on 19/07/2024 at 20:00

  Dok opozicija i pojedini mediji navode da je rekonstrukcija Vlade dogovorena i da bi se mogla dogoditi u utorak parlamentarna većina o tome još ne govori. Ako se to ne desi u utorak, premijer, koji bi trebalo da predloži i brani rekonstrukciju Vlade u parlamentu, već u srijedu putuje u Pariz, na otvaranje Olimpijskih igara. To znači da ako rekonstrukcija ne bude u julu, u avgustu i septembru bi morala da bude zakazana vanredna sjednica Skupštine.

 • Butorović: Evropa Sad 2 stvara bolje uslove za poslodavca i radnike
  on 19/07/2024 at 19:30

  Svjedoci smo da su naši građani zadnjih decenija uvijek bili ti koji su nosili najveći teret ekonomije na uštrb svojih radničkih prava i prava koja prositiču iz radnog odnosa, napisao je sekretar kluba poslanika "Evropa Sad" Milutin Butorović.

 • Paunović: DPS opčinjen Šaranovićem
  on 19/07/2024 at 17:45

  Svjedoci smo svakodnevnih napada na ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića, a opčinjenost njime i Ministarstvom unutrašnjih poslova prevazilazi sve granice, napisao je portparol Demokratske Crne Gore Mitar Paunović u reagovanju na saopštenje Demokratske partije socijalista (DPS)u kojem piše da je parlamentarna većina nedolaskom na sjednicu ponizila Šaranovića.

 • Spajić: Ni ja, ni bilo ko iz mog okruženja, ne utičemo na rad SDT-a
  on 19/07/2024 at 17:26

  Izvršna vlast ne miješa se u posao Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) i Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) i u Crnoj Gori nema političkog revanšizma, poručio je premijer Milojko Spajić.

 • Šaranović poziva SDT da ispita javne nabavke u MUP-u: Nepravilnosti nema
  on 19/07/2024 at 16:02

  Ministar unutrašnjih poslova (MUP) Danilo Šaranović pozvao je danas Specijalno državno tužilaštvo da ispita njegovo djelovanje i sve javne nabavke u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

 • Premijerski sat kroz objektiv
  on 19/07/2024 at 15:50

  Dvanaesta - posebna sjednica Prvog redovnog (proljećnjeg) zasijedanja u 2024.

 • Milatović imenovao Mirkovića za ambasadora u SAD
  on 19/07/2024 at 15:12

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović imenovao je Jovana Mirkovića za ambasadora Crne Gore u Sjedinjenim Američkim Državama, na rezidentnoj osnovi, sa sjedištem u Vašingtonu.

 • Parlamentarna većina nedolaskom na sjednicu ponizila Šaranovića
  on 19/07/2024 at 14:13

  Parlamentarna većina je, nedolaskom na sjednicu Odbora za bezbjednost i odbranu, ponizila ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića i poručila mu da nema legitimitet da ostane na funkciji, saopštili su iz Kluba poslanika Demokratske partije socijalista (DPS).

 • Rezultati izbora u Andrijevici objavljeni 16. jula, nova sjednica SO do kraja mjeseca
  on 19/07/2024 at 14:02

  Ministarstvo javne uprave obavila je nadzor nad primjenom odredbi člana 39 Zakona o lokalnoj samoupravi u Opštini Andrijevica i utvrdila da su konačni rezultati izbora objavljeni u „Službenom listu CG-opštinski propisi“ dana 16. jula 2024. godine.

 • Reizbor fon der Lajen dodatno će osnažiti veze između naših institucija
  on 19/07/2024 at 13:33

  Crna Gora je u potpunosti posvećena procesu pristupanja Evropskoj uniji, duboko poštujući i cijeneći vrijednosti demokratije, vladavine prava i ljudskih prava koje čine fundament porodice razvijenih evropskih zemalja, saopštio je predsjednik Skupštine Andrija Mandić. On je čestitao reizbor predsjednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen.