CENTAR ZA POSREDOVANJE

Primjena i razvoj skolske medijacije u skolama efikasan je instrument za prevenciju vrsnjackog nasilja, a djeca na taj nacin poboljsavaju empatiju i medusobnu komunikaciju, porucno je sa okruglog stola “Skolska medijacija”, koju je organizovao Centar za posredovanje Crne Gore, kao jednu od aktivnosti kojima se obiljezava Nedjelja medijacije.

Izvrsna direktorica Centra za posredovanje Crne Gore Marina Lutovac, istakla je da je neophodno upoznati drustvo, jos od najmladih generacija, sa prednostima mirnog rjesavanja sporova.

“Veoma je bitno da promovisemo mirni nacin rjesavanja sporova, da upoznajemo drustvo vec od skolskog uzrasta, a da djeci usadimo ideju o medijaciji i mogucnostima mirnog rjesavanja sporova, sto se podudara sa naporima Ministarstva prosvjete u cilju smanjenja vrsnjackog nasilja”, istakla je Lutovac.

U narednoj godini ce siriti ovaj program, ukljucice jos neke osnovne i eventualno srednje skole.

Ona je kazala da je Vlada zapocela opstu reformu kada su u pitanju alternativni nacini rjesavanja sporova i donijela Srednjorocni program rada Vlade 2018-2020, kao i strateski dokument Program rada alternatinih nacina rjesavanja sporova.

“Mi smo, kao jedan vid prevencije, u okviru Programa razvoja alternativnih nacina rjesavanja sporova predvidjeli razvijanje skolske medijacije. Centar za posredovanje je, u saradnji sa cetiri osnovne skole, sproveo obuke o skolskoj medijaciji – dvije u Podgorici, jednu u Beranama i jednu u Plavu”, pojasnila je Lutovac.

Zamjenica Zastitnika ljudska prava i sloboda Snezana Mijuskovic, pojasnila je da ta institucija podrazava projekte koji pomazu djeci da se bolje snadu u danasnjem vremenu koje, kako je rekla, namece puno izazova.

“Mnoga istrazivanja ukazuju na cinjenicu da djeca nemaju povjerenja ili ne znaju kome bi se mogli obratiti u situacijama kada imaju odredene probleme. Neka od istrazivanja pokazuju da najcesce potraze odgovor putem drustvenih mreza, interneta, a manji je broj onih koji se obracaju roditeljima ili strucnjacima, sa kojima svakodnevno dolaze u kontakt”, navela je Mijuskovic.

Ona je kazala da je neophodno jacati sposobnosti djece, da znaju kome, kad i kako mogu da se obrate, kada imaju problem.

“Skola, kao okruzenje koje je najblize djeci i gdje bi trebalo da se osjecaju najsigurnije, upravo su mjesta koja moraju jacati svoje sluzbe. Godinama ukazujemo na cinjenicu da u skolama nema dovoljan broj psihologa, pedagoga, socijalnih radnika. Radeci mnoga istrazivanja dosli smo do rezultata da u pojedinim gradovima ne postoje profili tih zanimanja”, navela je Mijuskovic.

Medijaciju ne treba vezivati, kako je istakla, samo za nasilje, jer postoji mnogo situacija medu djecom, nastavnicima i roditeljima koje se mogu rjesavati kroz medijaciju.

Savjetnica u Ministarstvu prosvjete Branka Kankaras, pojasnila je da je kroz razlicite projekte implementirana skolska medijacija i sprovodena edukacija ucenika i roditelja, ali da su sistemske obuke, kako je saopstila, realizovane tek nakon saradnje sa Centrom za posredovanje.

“Organizovali smo obuke za nastavnike svih struka. Kada nastavnici produ obuku, oni obucavaju ucenike i u skolama se formiraju medijatorski timovi koji su veoma vazni, jer dalje organizuju i primjenjuju medijaciju”, pojasnila je Kankaras.

Obuke nastavnika o skolskoj medijaciji, kako je kazala, akreditovane su na Nacionalnom Savjetu za obrazovanje.

Ona je saopstila da su obuke u Podgorici organizovane u Osnovnim skolama “Vuk Karadzic” i “Stampar Makarije”, u Plavu u OS “Hajro Sahmanovic” i u Beranama u OS “Radomir Mitrovic”.

“Imali smo ideju da obucimo po deset nastavnika iz svake skole, dakle jednu obuku je prolazila grupa od 20 nastavnika. Obuka traje cetiri dana, a posljednjeg dana je organizovan ispit. Nastavnicima se daju vjestine, da svoje znanje podijele sa drugim nastavnicima i organizuju obuke ucenika”, istakla je Kankaras.

Direktori i pedagozi spomenutih skola ukazali su na pozitivne efekte ove obuke koja se najbolje vidi kroz interesovanje djece da je produ.

Pedagogica u Osnovnoj skoli “I. G. Kovicic” u Hrvatskoj Tanka Jakovac, ocijenila je da medijacija daje djeci snagu i izuzetnu tehniku da sukob rijese na miran nacin.

Govoreci o implementaciji programa medijacije u Hrvatskoj, ona je pojasnila da je uveden i preventivni program vrsnjacke medijacije.

“U nasoj skoli daci pohadaju vrsnjacku medijaciju od cetvrtog razreda, gdje edukaciju prolaze gotovo svi ucitelji, roditelji i ucenici. Jako je bitno da uvodenje medijacije prode cijela skola”, kazala je Jakovac.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Rekonstrukcija vlade u utorak ili na vanrednoj sjednici Skupštine u avgustu ili septembru
  on 19/07/2024 at 20:00

  Dok opozicija i pojedini mediji navode da je rekonstrukcija Vlade dogovorena i da bi se mogla dogoditi u utorak parlamentarna većina o tome još ne govori. Ako se to ne desi u utorak, premijer, koji bi trebalo da predloži i brani rekonstrukciju Vlade u parlamentu, već u srijedu putuje u Pariz, na otvaranje Olimpijskih igara. To znači da ako rekonstrukcija ne bude u julu, u avgustu i septembru bi morala da bude zakazana vanredna sjednica Skupštine.

 • Butorović: Evropa Sad 2 stvara bolje uslove za poslodavca i radnike
  on 19/07/2024 at 19:30

  Svjedoci smo da su naši građani zadnjih decenija uvijek bili ti koji su nosili najveći teret ekonomije na uštrb svojih radničkih prava i prava koja prositiču iz radnog odnosa, napisao je sekretar kluba poslanika "Evropa Sad" Milutin Butorović.

 • Paunović: DPS opčinjen Šaranovićem
  on 19/07/2024 at 17:45

  Svjedoci smo svakodnevnih napada na ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića, a opčinjenost njime i Ministarstvom unutrašnjih poslova prevazilazi sve granice, napisao je portparol Demokratske Crne Gore Mitar Paunović u reagovanju na saopštenje Demokratske partije socijalista (DPS)u kojem piše da je parlamentarna većina nedolaskom na sjednicu ponizila Šaranovića.

 • Spajić: Ni ja, ni bilo ko iz mog okruženja, ne utičemo na rad SDT-a
  on 19/07/2024 at 17:26

  Izvršna vlast ne miješa se u posao Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) i Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) i u Crnoj Gori nema političkog revanšizma, poručio je premijer Milojko Spajić.

 • Šaranović poziva SDT da ispita javne nabavke u MUP-u: Nepravilnosti nema
  on 19/07/2024 at 16:02

  Ministar unutrašnjih poslova (MUP) Danilo Šaranović pozvao je danas Specijalno državno tužilaštvo da ispita njegovo djelovanje i sve javne nabavke u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

 • Premijerski sat kroz objektiv
  on 19/07/2024 at 15:50

  Dvanaesta - posebna sjednica Prvog redovnog (proljećnjeg) zasijedanja u 2024.

 • Milatović imenovao Mirkovića za ambasadora u SAD
  on 19/07/2024 at 15:12

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović imenovao je Jovana Mirkovića za ambasadora Crne Gore u Sjedinjenim Američkim Državama, na rezidentnoj osnovi, sa sjedištem u Vašingtonu.

 • Parlamentarna većina nedolaskom na sjednicu ponizila Šaranovića
  on 19/07/2024 at 14:13

  Parlamentarna većina je, nedolaskom na sjednicu Odbora za bezbjednost i odbranu, ponizila ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića i poručila mu da nema legitimitet da ostane na funkciji, saopštili su iz Kluba poslanika Demokratske partije socijalista (DPS).

 • Rezultati izbora u Andrijevici objavljeni 16. jula, nova sjednica SO do kraja mjeseca
  on 19/07/2024 at 14:02

  Ministarstvo javne uprave obavila je nadzor nad primjenom odredbi člana 39 Zakona o lokalnoj samoupravi u Opštini Andrijevica i utvrdila da su konačni rezultati izbora objavljeni u „Službenom listu CG-opštinski propisi“ dana 16. jula 2024. godine.

 • Reizbor fon der Lajen dodatno će osnažiti veze između naših institucija
  on 19/07/2024 at 13:33

  Crna Gora je u potpunosti posvećena procesu pristupanja Evropskoj uniji, duboko poštujući i cijeneći vrijednosti demokratije, vladavine prava i ljudskih prava koje čine fundament porodice razvijenih evropskih zemalja, saopštio je predsjednik Skupštine Andrija Mandić. On je čestitao reizbor predsjednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen.