DRLJEVIC NA ODBORU

Crna Gora spremno ocekuje pozivno pismo za predavanje pregovaracke pozicije za Poglavlje 8 – Konkurencija, kazao je glavni pregovarac Aleksandar Drljevic i dodao da, bez obzira na aktuelna desavanja, opredijeljenost za evropsku integraciju nastavlja da se potvrduje posvecenoscu sprovodenju reformi.

On je, na sastanku Odbora za stabilizaciju i pridruzivanje izmedu Crne Gore i Evropske unije (EU), rekao da svi reformski procesi u kojima se Unija trenutno nalazi treba da se sprovode paralelno sa svim reformskim procesima koji obiljezavaju drzave Zapadnog Balkana i da vrata EU treba da ostanu sirom otvorena za nove clanice.

“Sa posebnom paznjom primili smo vijest o usvajanju Izvjestaja o ispunjavanju pocetnih mjerila za poglavlje 8 – Konkurencija, od Savjeta EU”, naveo je Drljevic.

On je kazao da Crna Gora spremno ocekuje pozivno pismo za predavanje pregovaracke pozicije za poglavlje 8, koju je Vlada usvojila u martu ove godine.

Crna Gora nastavila da odrzava proevropski put

“Bez obzira na aktuelna desavanja na evropskom kontinentu nasa opredijeljenost evropskoj integracija nastavlja da se potvrduje kroz posvecenost sprovodenju reformi u pregovarackom procesu i otvorenoj i dobroj saradnji sa EK, drzavama clanicama i susjedima”, dodao je Drljevic.

Kako je naveo, Crna Gora posebno je ohrabrena porukom nove predsjednice EK da su vrata EU za Zapadni Balkan otvorena.

On je naveo da ocekuje da ce naredni period biti obiljezen ispunjavanjem preostalih obaveza potrebnih za privremeno zatvaranje odredenog broja poglavlja i dobijanje zavrsnih mjerila za poglavlje 23 i 24.

Prema rijecima Drljevica, evidentno je da je Crna Gora nastavila da odrzava proevropski kurs i vrijedno radi na ostvarenju standarda koji su neophodni za clanstvo.

Drljevic je, govoreci o ostvarenim rezultatima, naveo da je u dijelu politickih kriterijuma, Odbor za izborne reforme nastavio sa radom i odrzao osam sjednica.

On je kazao da je Vlada posvetila posebnu paznju sa nevladinim sektorom.

Drljevic je podsjetio da je prema preliminarnim podacima Monstata crnogorska ekonomija u prvom polugodistu ove godine ostvarila realan rast od 3,1 odsto.

“U oblasti unutrasnjeg trzista i konkurencije, Vlada je u oktobru ove godine utvrdila zakon o janim nabavkama, javno privatnom partnerstvu i unaprijedila zakonodavstvo u oblasti koncesija”, dodao je Drljevic.

Drljevic je rekao da je Vlada 24. oktobra usvojila industrijsku politiku Crne Gore za period 2019-2023. godine

“Crna Gora najnaprednija”

On je podsjetio da je Solana proglasena zasticenim podrucjem, a kasnije i mocvarom od medunarodnog znacaja.

Sef Jedinice za Crnu Goru u Generalnoj direkciji za susjedsku politiku i pregovore o prosirenju, Tomas Haglajtner, kazao je da Crna Gora ovih dana moze da ocekuje da dobije pozivno pismo od predsjednika Savjeta EU za utvrdivanje pregovaracke pozicije za poglavlje 8.

“Nedavno smo zavrsili diskusiju sa drzavama clanicama o nezvanicnom radnom dokumentu, Non paper. U nekim oblastima postignuti su odredeni rezultati sto je dovelo do ukidanja blokade u vezi sa poglavljem 8”, naveo je Haglajtner.

On je rekao da je nova EK i njena predsjednica Ursula fon der Lajen potvrdila da su vrata Unije otvorena za Zapadni Balkan, sto je ohrabrujuci signal i pokazuje posvecenost nove Komisije ovom regionu.

“Crna Gora ostaje najnaprednija zemlja u procesu pristupanja EU, sa 32 otvorena poglavlja i 3 privremeno zatvorena”, rekao je Haglajtner.

Prema njegovim rijecima, vladavina prava ostaje prioritet u procesu prosirenja i nastavice da odreduje ukupnu dinamiku pregovora.

Haglajtner je kazao da su vazne oblasti za dobijanje zavrsnih mjerila za poglavlja 23 i 24 borba protiv trgovine ljudima, sloboda medija, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala.

“Mnogo toga se desava u kljucnim oblastima, kao sto je reforma javne uprave”, dodao je Haglajtner.

Odbor za stabilizaciju i pridruzivanje izmedu Crne Gore i EU razmatarace danas ispunjavanje politickih i ekonomskih kriterijuma pristupanja i napredak u okviru pregovarackih poglavlja.

Na sastanku ce se raspravljati i o sprovodenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruzivanju.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Na naplatu stižu stari krediti, država ne planira nova zaduženja
  on 26/03/2023 at 18:42

  Iako za sada država ne planira nova zaduženja budžetom je planirana mogućnost još 500 miliona eura zaduženja jer nam na naplatu stižu i stari krediti. A s obzirom na nepovoljne uslove na globalnom tržištu država će, kaže ministar finansija Aleksandar Damjanović, razmotriti i mogućnost emitovanja obveznica na domaćem tržištu. Da bi zaduživanje države na domaćem tržištu, gdje građani i privreda u bankama drže rekordne depozite, bilo gotovo duplo povoljnije, smatraju i finansijski stručnjaci.

 • Slabi srednjoročni izgledi globalne ekonomije
  on 26/03/2023 at 15:10

  Srednjoročni izgledi globalne ekonomije vjerovatno ostaju slabi zbog izuzetno velike neizvjesnosti, saopštila je direktorka Međunarodnog montarnog fonda (MMF), Kristalina Georgijeva.

 • Auto-putem od početka godine prošlo 385,68 hiljada vozila
  on 26/03/2023 at 14:28

  Auto-putem Princeza Ksenija od početka ove godine prošlo je 385,68 hiljada vozila. Prema podacima sa sajta Monteputa, koji upravlja prioritetnom dionicom auto-puta od Smokovca do Mateševa, promet vozila je u periodu od 17. do 23. marta iznosio 34,54 hiljade.

 • Investitori zabrinuti za sudbinu nekoliko banaka
  on 26/03/2023 at 12:22

  Svjetska tržišta kapitala ove sedmice su imala nervozne trgovine, ali ishod je na kraju ipak bio pozitivan. Investitori su zabrinuti za sudbinu nekoliko banaka i jer centralne banke zbog visoke inflacije nastavljaju podizati kamatne stope, prenosi SEEbiz.

 • "Žabljak mora naći nove alternative za razvoj zimskog turizma"
  on 26/03/2023 at 11:52

  Ova sezona je pokazala da Žabljak mora pronaći nove alternative za razvoj zimskog turizma, a ne samo Skijalište, koje je već duži period u izvjesnim problemima, prije svega infrastrukturno, saopštila je direktorica žabljačke Turističke organizacije, Vanja Krgović Šarović.

 • To Montenegro iznajmio hangar Montenegro Airlinesa u stečaju
  on 26/03/2023 at 10:32

  To Montenegro iznajmio je hangar Montenegro Airlinesa (MA) u stečaju, potvrđeno je TVCG.

 • Za četiri godine otkrivena 41 falsifikovana novčanica od 500 eura
  on 26/03/2023 at 06:09

  Od 2019. godine, kada su su centralne banke članica eurozone prestale da štampaju novčanicu od 500 eura, u našoj zemlji je zabilježen 41 falsifikat tog apoena, podaci su Centralne banke Crne Gore (CBCG). U trgovinama u Crnoj Gori ta novčanica je i dalje regularno sredstvo plaćanja.

 • Podržavaju mala preduzeća sa međunarodnim ambicijama 15 godina
  on 25/03/2023 at 14:21

  Evropska mreža preduzetništva /Enterprise Europe Network/ (EEN), kao i MontEENegro konzorcijum koji djeluje u sklopu nje, u cilju podrške malim preduzećima, ove godine obilježavaju 15 godina postojanja.

 • Kroz Sozinu prošlo 550 hiljada vozila
  on 25/03/2023 at 14:04

  Kroz tunel Sozina je u periodu od 17. do 23. marta prošlo 52,41 hiljada vozila, većinom automobila.

 • U Herceg Novom 4,63 hiljade turista
  on 25/03/2023 at 13:53

  U Herceg Novom, prema podacima od četvrtka, boravi 4,63 hiljade turista, 1,74 hiljade više nego u istom periodu prošle godine.