NACRT PROGRAMA

Projekat reforme poreske administracije trebalo bi da uspostavi integrisani informacioni sistem kao jedan od kljucnih mehanizama kontrole poreskih obveznika, posebno onih u sivoj zoni, a za aktivnosti u naredne tri godine bice ulozeno 14,43 miliona eura.

To se navodi u nacrtu Vladinog Programa ekonomskih reformi od 2020. do 2022. godine, dokumenta koji Crna Gora kao kandidat za prijem u EU izraduje tokom pretpristupne faze, a na javnoj je raspravi zakljucno sa 23. decembrom ove godine.

Finalnu verziju usvaja Vlada, a zatim je dostavlja Evropskoj komisiji najkasnije do kraja januara 2020.

U segmentu koji se odnosi na smanjenje neformalne ekonomije, posebno je analiziran plan aktivnosti u fiskalnim oblastima, kojim bi trebalo da ovakva nelojalna konkurencija bude svedena na najmanju mogucu mjeru, a sprovodice ih Ministarstvo finansija.

Naime, projekat reforme zapocet prosle godine usmjeren je na unapredenje efikasnosti Poreske uprave i smanjenje troskova za obveznike.

“Rezultat ce biti povecanje konkurentnosti privrednih subjekata koji legalno posluju i istovremeno povecanje efikasnosti Poreske uprave, a sto ce uticati na povecanje konkurentnosti cijele privrede. Smanjenje nivoa neformalnog sektora u kratkom roku moze imati uticaja na povecanje nezaposlenosti onih koji su poslovali u sivoj zoni, medutim, u dugom roku kreiraju se uslovi za sistem baziran na zdravoj konkurenciji, koji ce doprinijeti povecanju zivotnog standarda i smanjenju siromastva”, navodi se dokumentu.

U planu aktivnosti za narednu godinu navodi se usvajanje novih podzakonskih akata za implementaciju Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga, koji je usvojen krajem jula ove godine, zatim nabavka sistema za elektronsku fiskalizaciju, edukacija zaposlenih u Pu, priprema za uvodenj e integrisanog IT sistema za upravljanje prihodima IRMS koja ukljucuje tender za dio hardvera i adekvatan softver, te ,,seljenje” podataka u novi sistem. Predvideno je koriscenje 3,15 miliona eura iz projektnog kredita.

Za 2021. godinu najavljena je fazna implementacija sistema elektronske fiskalizacije, uz nabavku neophodnog dijela hardvera i softvera, ciscenje podataka, obezbjedivanje kvaliteta sistema novog IRMS-a. Posebno je znacajno sto ce te godine biti formirana i poreska policija kao poseban organ. U ovom periodu predvideno je trosenje 7,09 miliona iz kredita i jos 48.000 eura iz drzavnog budzeta.

Tokom 2022. godine planirana je finalizacija uvodenja IRMS-a, nabavka preostalog neophodnog hardvera i dalje jacanje kapaciteta poreske policije. Iz projektnog kredita u ovoj godini bice korisceno 4,07 miliona, a iz budzeta 72.000 eura.

Jedan od potencijalnih rizika realizacije ovih aktivnosti u skladu s predlozenim planovima je prelazak na novi elektronski sistem, sto ce iziskivati odredene troskove za obveznike sa fiskalnim kasama koje ne mogu da se prilagode, ,,zbog cega se kod ove grupe moze javiti odreden otpor pri implementaciji”

,,Na trzistu postoji znatan broj fiskalnih kasa koje ne mogu podrzati novi sistem. Neke od njih je moguce hardverski nadograditi, ali to uzrokuje trosak od 130 do 150 eura. Najveci broj obveznika morace te kase da zamijeni novim uredajem”, precizira se u dokumentu.

Visi stepen rizika, pak, nosi mogucnost kasnjenja realizacije IRMS projekta, ali je stav Vlade da ce se ,,uspjesnim upravljanjem projektom kroz postovanje zadatih rokova uticati na njegovo eliminisanje”.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Rekonstrukcija vlade u utorak ili na vanrednoj sjednici Skupštine u avgustu ili septembru
  on 19/07/2024 at 20:00

  Dok opozicija i pojedini mediji navode da je rekonstrukcija Vlade dogovorena i da bi se mogla dogoditi u utorak parlamentarna većina o tome još ne govori. Ako se to ne desi u utorak, premijer, koji bi trebalo da predloži i brani rekonstrukciju Vlade u parlamentu, već u srijedu putuje u Pariz, na otvaranje Olimpijskih igara. To znači da ako rekonstrukcija ne bude u julu, u avgustu i septembru bi morala da bude zakazana vanredna sjednica Skupštine.

 • Butorović: Evropa Sad 2 stvara bolje uslove za poslodavca i radnike
  on 19/07/2024 at 19:30

  Svjedoci smo da su naši građani zadnjih decenija uvijek bili ti koji su nosili najveći teret ekonomije na uštrb svojih radničkih prava i prava koja prositiču iz radnog odnosa, napisao je sekretar kluba poslanika "Evropa Sad" Milutin Butorović.

 • Paunović: DPS opčinjen Šaranovićem
  on 19/07/2024 at 17:45

  Svjedoci smo svakodnevnih napada na ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića, a opčinjenost njime i Ministarstvom unutrašnjih poslova prevazilazi sve granice, napisao je portparol Demokratske Crne Gore Mitar Paunović u reagovanju na saopštenje Demokratske partije socijalista (DPS)u kojem piše da je parlamentarna većina nedolaskom na sjednicu ponizila Šaranovića.

 • Spajić: Ni ja, ni bilo ko iz mog okruženja, ne utičemo na rad SDT-a
  on 19/07/2024 at 17:26

  Izvršna vlast ne miješa se u posao Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) i Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) i u Crnoj Gori nema političkog revanšizma, poručio je premijer Milojko Spajić.

 • Šaranović poziva SDT da ispita javne nabavke u MUP-u: Nepravilnosti nema
  on 19/07/2024 at 16:02

  Ministar unutrašnjih poslova (MUP) Danilo Šaranović pozvao je danas Specijalno državno tužilaštvo da ispita njegovo djelovanje i sve javne nabavke u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

 • Premijerski sat kroz objektiv
  on 19/07/2024 at 15:50

  Dvanaesta - posebna sjednica Prvog redovnog (proljećnjeg) zasijedanja u 2024.

 • Milatović imenovao Mirkovića za ambasadora u SAD
  on 19/07/2024 at 15:12

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović imenovao je Jovana Mirkovića za ambasadora Crne Gore u Sjedinjenim Američkim Državama, na rezidentnoj osnovi, sa sjedištem u Vašingtonu.

 • Parlamentarna većina nedolaskom na sjednicu ponizila Šaranovića
  on 19/07/2024 at 14:13

  Parlamentarna većina je, nedolaskom na sjednicu Odbora za bezbjednost i odbranu, ponizila ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića i poručila mu da nema legitimitet da ostane na funkciji, saopštili su iz Kluba poslanika Demokratske partije socijalista (DPS).

 • Rezultati izbora u Andrijevici objavljeni 16. jula, nova sjednica SO do kraja mjeseca
  on 19/07/2024 at 14:02

  Ministarstvo javne uprave obavila je nadzor nad primjenom odredbi člana 39 Zakona o lokalnoj samoupravi u Opštini Andrijevica i utvrdila da su konačni rezultati izbora objavljeni u „Službenom listu CG-opštinski propisi“ dana 16. jula 2024. godine.

 • Reizbor fon der Lajen dodatno će osnažiti veze između naših institucija
  on 19/07/2024 at 13:33

  Crna Gora je u potpunosti posvećena procesu pristupanja Evropskoj uniji, duboko poštujući i cijeneći vrijednosti demokratije, vladavine prava i ljudskih prava koje čine fundament porodice razvijenih evropskih zemalja, saopštio je predsjednik Skupštine Andrija Mandić. On je čestitao reizbor predsjednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen.