Izbor i priprema: C. Durdic

Na danasnji dan 43. godine p.n.e. umro je Marko Tulije Ciceron, rimski politicar, pisac i cuveni govornik. Bio je republikanac, protivnik Cezara i Antonija. Ostavio je veliki boj govora, djela i bogatu prepisku. Smatra se najvecim rimskim piscem u pogledu stila i jezika. Njegovi govori predstavljaju najznacajniji dio njegovog knjizevnog rada. Poznata djela: “Besjede”, “O besjedniku”, “O starosti”, “O prijateljstvu”, “O krajnostima dobra i zla”, “O prirodi bogova”, “O duznostima”.

1784 – Crnogorski vladika Petar I uputio je pismo ruskom Sinodu, izvijestivsi ga, kako je zapisano, da su ga nedavno casni duhovni kler i Opstecrnogorski zbor naroda Crne Gore i Primorja, poslije smrti mitropolita Save, izabrali za svog arhipastira i upravitelja crkvenih i narodnih poslova.

1914 – Skupstina Srbije usvojila je u Nisu, u Prvom svjetskom ratu, Deklaraciju o ujedinjenju Juznih Slovena u zajednicku drzavu. Srpska vlada prvi put je tada jugoslovensko ujedinjenje postavila kao prioritetan cilj srpske drzavne politike.

1941 – Japanski avioni napali su americku pomorsku bazu u Perl Harburu na Havajima i unistili veliki broj aviona i brodova, sto je ubrzalo odluku SAD da se ukljuce u Drugi svjetski rat.

1946 – Skupstina Federativne Narodne Republike Jugoslavije donijela je zakon o nacionalizaciji kojim su obuhvacena sva veca privatna preduzeca. Time je likvidiran i inostrani kapital, koji je u industriji i rudarstvu predratne Jugoslavije ucestvovao sa oko 50 odsto.

1961 – Osnovano je preduzece za puteve “Crnagoraput”, cija je osnovna djelatnost izgradnja, rekonstrukcija, modernizacija i odrzavanje magistralnih i regionalnih puteva i drugih objekata niskogradnje. Danas u Crnoj Gori ima 846 km magistralnih i 953 km regionalnih puteva cija je zastita i odrzavanje u nadleznosti “Crnagoraputa”. Preduzece “Crnagoraput” transformisano je u Akcionarsko drustvo 21. januara 1997.

1961 – U Titogradu je osnovan Zavod za zastitu prirode Narodne Republike Crne Gore, najstarija institucija te vrste u Crnoj Gori. Iste godine osnovana je Prirodnjacka zbirka koja je pripojena Zavodu. Zavod je bio pokretac i ucesnik u izradi brojnih ekoloskih programa, studija i projekata, a zasluzan je i za zastitu velikog broja prirodnih dobara, te 57 biljnih i 314 zivotinjskih vrsta. Kapitalan doprinos te institucije cine inicijative i priprema dokumantacije za osnivanje nacionalnih parkova Durmitor, Biogradska gora, Lovcen, Skadarsko jezero, kao i prijedlozi za upis u listu svjetske prirodne bastine i medunarodne zastite Kotorsko-risanskog zaliva, Durmitora i kanjona rijeke Tare.

1965 – Vaseljenski patrijarh Atenagora I i papa Pavle VI ukinuli su medusobnu ekskomunikaciju dvije crkve, kojom je 1054. poceo raskol dviju hriscanskih crkava.

1985 – Umro je engleski pisac Robert Grejvs, istrazivac grcke i jevrejske mitologije, koji je svjetski ugled stekao istorijskim romanom “Ja, Klaudije” i djelom “Grcki mitovi”. U djelu “Grcki mitovi” iznio je sopstveno tumacenje razlicitih verzija grckih mitova, a isti postupak primijenio je i na jevrejske mitove u djelu “Hebrejski mitovi”. Pisao je i pjesme i eseje.

1989 – U Sarajevu je (od posljedica saobracajne nesrece) umro poznati knjizevnik Camil Sijaric, clan Akademije nauka i umjetnosti BiH i Crnogorske akademije nauka i umjetnosti. Roden je u Sipovicama kod Bijelog Polja 18. decembra 1913, gimnaziju je pohadao u Skoplju i Vranju, a Pravni fakultet zavrsio je u Beogradu. Bio je dugogodisnji urednik Radio-Sarajeva. Pisao je pjesme, pripovijetke i romane iz rodnog Sandzaka. Poznata djela: zbirke pripovijedaka – “Ram Bulja”, “Zelen prsten na vodi”, “Nasa snaha i mi momci”, “Francuski pamuk”, romani – “Bihorci”, “Mojkovacka bitka”, “Kucu kucom cine lastavice”, “Konak”.

2006 – Komandanti Vojske Crne Gore i Nacinalne garde Sjedinjenih Americkih Drzava, general-potpukovnik Jovan Lakcevic i Stiven Blam objavili su pocetak dugotrajnog partnerstva izmedu Crne Gore i americke drzave Mejn u oblasti odbrane.

2007 – Zemlje clanice NATO-a pozvale su Beograd i Pristinu da se uzdrze od postupaka koji bi ugrozili bezbjednost na Kosovu i obecale da ce obezbijediti dovoljno trupa kako bi zaustavile moguce nasilje prilikom proglasenja nezavisnosti. Britanija, Francuska, Njemacka i Italija pismom su pozvale ostale clanice EU da prihvate cinjenicu da su pregovori o buducem statusu Kosova zavrseni i da konacno treba odrediti njegov status, ako je neophodno i bez podrske Ujedinjenih nacija.

2008 – Hiljade demonstranata u Atini i Solunu palile su radnje i vozila tokom drugog dana nereda izazvanih zbog sve veceg jaza izmedu bogatih i siromasnih, a posebno nakon sto je policija ubila petnaestogodisnjeg djecaka. Uprkos pozivima na mir od strane vlade, ljevicarski orijentisani demonstranti i anarhisti u vise su se navrata sukobili s policijom.

2009 – Nakon dvije godine rada i dvanaest godina od posljednjeg pokusaja pregovora o klimatskim promjenama, u Kopenhagenu su se okupili lideri 190 zemalja radi dogovora o izbjegavanju dramaticnih promjena klime. Okupivsi 15 hiljada zvanicnika, aktivista i novinara, konferencija u Kopenhagenu postala je najveci samit o klimi do tada odrzan. Vasington je napravio korak ka smanjenju ispustanja gasova koji stvaraju efekat staklene baste, pomazuci da 190 zemalja na samitu postigne sporazum o obuzdavanju globalnog zagrijavanja.

2010 – Na otvaranju Evropskog prvenstva za rukometasice u Danskoj, crnogorska reprezentacija savladala je trostrukog uzastopnog svjetskog prvaka – reprezentaciju Rusije 24:22, sto je najveca pobjeda u istoriji zenskog rukometnog sporta u Crnoj Gori.

2012 – U Podgorici je osnovan Politicki klub za borbu protiv nasilja u porodici, cija je uloga da bude podrska zrtvama nasilja i utice na njegovo suzbijanje. Osnivanju Kluba prethodila su istrazivanja koja su pokazala da vecina zrtava nije spremna da prijavi nasilje, jer ne vjeruje u institucije sistema i nema podrsku okoline. Predvideno je da Klub ima jednak broj muskaraca i zena iz svake partije, koji bi radili na unapredenju zakona o besplatnoj pravnoj pomoci, unapredenju rada policije i sudova i unapredenju saradnje s medijima u slucaju nasilja u porodici.

Na danasnji dan dogodilo se i sljedece:

1966 – U izdanju niksicke Zeljezare, umjesto dotadasnjeg biltena, iz stampe je izasao prvi broj lista “Nasa rijec”. Prvi urednici “Nase rijeci”, svjedocanstva svih vaznijih dogadaja vezanih za Zeljezaru, bili su Vukasin Matovic, Zarko Perovic i Bogoljub Poleksic.

1971 – Sovjetska vasionska kapsula pocela je da salje radio i TV signale s Marsa.

2005 – Hrvatski general Ante Gotovina , uz Radovana Karadzica i Ratka Mladica najtrazeniji haski optuzenik za ratne zlocine na prostoru bivse Jugoslavije, uhapsen je na Kanarskim ostrvima u Spaniji.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • "Hitno potreban odlučan i opipljiv napredak u oblasti vladavine prava"
  on 22/03/2023 at 11:44

  Crna Gora mora da se refokusira na put pristupanja EU. Nakon jednog broja zabrinjavajućih odluka koje su donešene u prethodnoj godini suprotno savjetima Evropske komisije i Venecijanske komisije, u 2023. godini je hitno potreban odlučan i opipljiv napredak u oblasti vladavine prava, u kojoj postoje dobro poznati ključni nedostaci, poručio je šef Jedinice za Crnu Goru i Srbiju u Generalnom direktoratu Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju, Majkl Miler.

 • Počinje ramazanski post
  on 22/03/2023 at 11:34

  Prvi dan posta u mjesecu ramazanu počinje večeras nakon zalaska sunca. Direktor Medrese ,,Mehmed Fatih" Amer efendija Šukurica objasnio je u emisiji "Dobro jutro Crna Goro“ značaj ramazana za vjernike islamske vjeroispovjesti i čestitao dolazeći praznik.

 • Tenis i zdravlje: Martina Navratilova: „Slobodna sam, pobedila sam rak"
  on 22/03/2023 at 11:27

  Osvajačici 18 grend slem titula, kojoj je prethodno 2010. otkriven rak dojke, krajem prošle godine dijagnostikovan je kancer grla i dojke.

 • Milatović sa predstavnicima većine o formiranju vlasti u Podgorici
  on 22/03/2023 at 11:20

  Predsjednički kandidat i zamjenik predsjednika Pokreta "Evropa sad", Jakov Milatović, sastao se danas sa predstavnicima pobjedničkih koalicija na lokalnim izborima u Podgorici, koji su održani 23. oktobra. Tema je, između, konstituisanje buduće lokalne vlasti u glavnom gradu.

 • Njemačka štampa: Flik „dobio korpu“ od Samardžića
  on 22/03/2023 at 11:04

  Samardžić je, kako prenosi portal Sport1, imao „više razgovora“ sa selektorom Srbije Draganom Stojkovićem Piksijem. Nakon toga je dobio poziv da se priključi reprezentaciji Srbije na utakmicama kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, protiv Litvanije (24.4.) i Crne Gore (27.4). Samardžić je za Sport1 izjavio da ga je Stojković veoma brzo uverio da će odmah „imati važnu ulogu“.

 • Ukrajina i Rusija: Kineski predsjednik dolazi u Moskvu, Erdogan podržao finsko pridruživanje NATO savezu
  on 22/03/2023 at 10:57

  387. dan rata: Međunarodni krivični sud (MKS) izdao je nalog za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina zbog navodnih ratnih zločina.

 • Vujanović: Nema rizika od dužničkog ropstva prema Kini
  on 22/03/2023 at 10:57

  Crna Gora nije u riziku od dužničkog ropstva prema Kini, poručio je bivši predsjednik Crne Gore Filip Vujanović.

 • Čuvanje vodnih rasursa jedan od prioriteta
  on 22/03/2023 at 10:45

  Čuvanje i racionalno iskorišćavanje vodnih resursa jedan je od prioriteta ljudske zajednice, istakli su iz Instituta za javno zdravlje (IJZ) pozivajući pojedince i organizacije da preduzmu akciju kako bi promijenili način na koji koriste vodu.

 • Pad podrške NATO-u da zabrine sve odgovorne u državi
  on 22/03/2023 at 10:40

  Član Predsjedništva i poslanik DPS-a u Skupštini Crne Gore Predrag Bošković kazao je da pad podrške NATO alijansi u Crnoj Gori treba da zabrine sve odgovorne strukture u državi.

 • Počelo suđenje zbog sječe stare borovine: Šteta 33 eura
  on 22/03/2023 at 10:24

  Mještaninu  Murina, Dragiši Katiću, danas je u Osnovnom sudu u Plavu počelo suđenje po tužbi Uprave za šumena koji ga terete da je da je posjekao pola kubika stare borovine i napravio štetu od 33 eura. Njegov advokat Brano Dašić rekao je Portalu RTCG da su saslušani lugari i da je preostalo da se saslušaju i službenici Uprave za šume PJ Plav, zbog protivrječnosti nekih naloga, u kojima se u jednom tvrdi da je imao dozvolu, a u drugom da nije.

 • Pozdravili održavanje predsjedničkih izbora bez tenzija
  on 22/03/2023 at 15:28

  Premijer Dritan Abazović upoznao je specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara sa najnovijim akcijama crnogorskih institucija u borbi protiv kriminala, saopšteno je iz Kabineta predsjednika Vlade Crne Gore. Abazović i Eskobar iskazali su zadovoljstvo zbog održavanja predsjedničkih izbora po demokratskim standardima, bez tenzija.

 • Teško da će raspravljati o Zakonu o porijeklu imovine ovog mjeseca
  on 22/03/2023 at 14:14

  Iako je početkom marta bilo najavljivano da će Zakon o oduzimanju imovine stečene kriminalom do kraja ovog mjeseca biti unaprijeđen i usvojen, do toga teško da će doći s ozirom da od kraja februara nije održana nijedna sjednica Radne grupe za unapređenje ovog , često kritikovanog, zakonskog teksta.

 • "Hitno potreban odlučan i opipljiv napredak u oblasti vladavine prava"
  on 22/03/2023 at 11:44

  Crna Gora mora da se refokusira na put pristupanja EU. Nakon jednog broja zabrinjavajućih odluka koje su donešene u prethodnoj godini suprotno savjetima Evropske komisije i Venecijanske komisije, u 2023. godini je hitno potreban odlučan i opipljiv napredak u oblasti vladavine prava, u kojoj postoje dobro poznati ključni nedostaci, poručio je šef Jedinice za Crnu Goru i Srbiju u Generalnom direktoratu Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju, Majkl Miler.

 • O vlasti nakon izbora, podrška Milatoviću u drugom krugu
  on 22/03/2023 at 11:20

  Konkretni razgovori o formiranju vlasti u Podgorici počeće nakon drugog kruga predsjedničkih izbora, uoči kojeg je nova podgorička većina podržala kandidata Pokreta "Evropa sad", Jakova Milatovića. On se danas u Podgorici sastao sa predstavnicima pobjedničkih koalicija na lokalnim izborima, koji su održani 23. oktobra.

 • Pad podrške NATO-u da zabrine sve odgovorne u državi
  on 22/03/2023 at 10:40

  Član Predsjedništva i poslanik DPS-a u Skupštini Crne Gore Predrag Bošković kazao je da pad podrške NATO alijansi u Crnoj Gori treba da zabrine sve odgovorne strukture u državi.

 • Sastanak Pododbora za pravdu, slobodu i bezbjednost
  on 22/03/2023 at 06:59

  Sastanak Pododbora za pravdu, slobodu i bezbjednost predstavnika Crne Gore i Evropske komisije (EK) biće održan danas i sjutra u Podgorici, u hibridnom formatu.

 • Moguć novi postupak za utvrđivanje je li Đukanović povrijedio Ustav
  on 21/03/2023 at 18:03

  Parlamentarna većina razmatra mogućnost da inicira Predlog za pokretanje postupka za utvrđivanje da li je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović povrijedio Ustav raspuštanjem crnogorskog parlamenta. Prema nezvaničnim saznanjima Portala RTCG, sjednica Skupštine na kojoj bi se o tom predlogu moglo glasati bila bi održana već krajem marta. Predlog se šalje Ustavnom sudu.

 • "Izgradili smo se kao partija časnih i pravdoljubivih ljudi"
  on 21/03/2023 at 17:09

  Socijalistička narodna partija (SNP) se za 25 godina izgradila kao partija časnih i pravdoljubivih ljudi koji su posvećeni velikim idejama jednakosti i socijalne pravde, ali i onih koji su spremni i na sopstveno odricanje radi zajedničkog dobra svih.

 • Značajna saradnja Crne Gore i S.Makedonije u domenu odbrane
  on 21/03/2023 at 15:27

  Rukovodilac radom Ministarstva odbrane i ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić razgovarao je na marginama Šumanovog foruma u Briselu sa sa ministarkom odbrane R. Sjeverne Makedonije Slavjankom Petrovskom i istakao značajnu saradnju dvije zemlje u domenu odbrane.

 • Raste podrška članstvu u NATO
  on 21/03/2023 at 15:03

  Većina građana zemalja članica Alijanse bi glasala da njihova zemlja ostane članica NATO-a na referendumu (70%), što je značajno povećanje u poređenju sa 2021. (62%). Na referendumu o članstvu Crne Gore u NATO savezu, 48 odsto građana bi podržalo ostanak Crne Gore u Alijansi, dok bi 32 posto glasalo protiv, navodi se u istraživanju o percepciji građana o NATO-u, objavljenom u okviru Godišnjeg NATO izvještaja.

 • Banke u plusu 83,3 miliona eura
  on 22/03/2023 at 13:44

  Pozitivan rezultat na crnogorskom bankarskom tržištu na kraju decembra prošle godine zabilježilo je svih 11 poslovnih banaka, čiji je ukupan profit iznosio 83,3 miliona eura.

 • Spajić: Podrška SDT-u da ispita emisiju obveznica
  on 22/03/2023 at 12:34

  Predsjednik Pokreta "Evropa sad", Milojko Spajić, saopštio je da Specijalno državno tužilaštvo (SDT) ima njegovu punu podršku da ispita slučaj emisije obveznica iz 2020. godine.

 • Vujanović: Nema rizika od dužničkog ropstva prema Kini
  on 22/03/2023 at 10:57

  Crna Gora nije u riziku od dužničkog ropstva prema Kini, poručio je bivši predsjednik Crne Gore Filip Vujanović.

 • Nova pravila neće uticati na obračun zatezne kamate
  on 22/03/2023 at 10:20

  Od 1. aprila počeće primjena odredbe odluke o adekvatnosti kapitala kreditnih institucija, kojom se utvrđuju uslovi i pravila za stupanje dužnika u status neispunjavanja obaveza, čime se uvode posebna pravila računanja, saopšteno je iz Centralne banke (CBCG).

 • Narednog mjeseca počinje proizvodnja u Željezari
  on 22/03/2023 at 07:08

  U nikšićkoj Željezari bi narednog mjeseca trebalo da počne proizvodnja, izrada metalnih konstrukcija, a do juna se očekuju prvi megavati, dok će konkurs za posao 229 radnika biti raspisan narednih dana, saopštio je direktor EPCG - Željezara, Đorđije Manojlović.

 • Crnogorske banke stabilne, nove kontrole iz predostrožnosti
  on 21/03/2023 at 18:41

  Crnogorske banke su stabilne i likvidne, pa nema naznaka da bi se aktuelna bankarska kriza u Americi i Švajcarskoj mogla preliti na našu zemlju, kazali su TVCG iz Centralne banke. Zbog predostrožnosti, ipak, su naložili nove kontrole finansijskih institucija, dok su od MMF-a tražili analizu potencijalnog prenosa rizika s američkog na crnogorsko bankarsko tržište.

 • Bankrot SVB nema uticaja na banke u Crnoj Gori
  on 21/03/2023 at 15:16

  Iz Centralne banke Crne Gore (CBCG) saopštili su da bankrot Banke Silicijumke doline - Silicon Valley Bank (SVB) i Credit Suisse banka u ovom trenutku ne može uticaj na stabilnost bilo koje banke u Crnoj Gori, odnosno bankarski sistem kao cjelinu. Poručili su i da pažljivo prate situaciju, iako je, imajući sve parametre u vidu, mogućnost da se problemi sa ovim bankama odraze na bankarski sistem Crne Gore, vrlo limitirana.

 • USSCG: "Umanjiti i akcize na gorivo"
  on 21/03/2023 at 13:28

  Unija slobodnih sindikata (USSCG) dala je punu podršku akciji "Stop inflaciji" i pozvala Vladu da se pridruži antiinflacionoj kampanji i privremeno umanji akcize na gorivo u iznosu ne manjem od 40 odsto.

 • Carinsko poslovanje uskladiti sa razvijenim zemaljama
  on 21/03/2023 at 12:47

  Uspješna implementacija izrade Mape puta za uspostavljanje jedinstvenog šaltera u prekograničnoj trgovini dovešće do percipiranja Crne Gore kao destinacije koja je carinsko poslovanje uskladila sa modernizovanim procesima rada razvijenih zemalja, ocijenio je ministar finansija Aleksandar Damjanović.

 • Objavljena Bijela lista poreskih obveznika
  on 21/03/2023 at 12:00

  Uprava prihoda i carina (UPC) objavila je ažuriranu Bijelu listu koja sadrži spisak 534 poreska obveznika kod kojih je registrovan najveći stepen redovnosti u izmirivanju obaveza i poštovanja poreskih propisa.