PREDLOG ZAKONA

Nijedan ugovor o privatno-javnom partnerstvu Crna Gora nece moci da zakljuci bez misljenja – saglasnosti Brisela, odnosno Evropske komisije.

U prijedlog zakona o privatnojavnom partnerstvu, o kome su poslanici prije nekoliko dana zavrsili raspravu i ceka se na izjasnjavanje, unesena je ta norma na zahtjev Evropske komisije.

“U zakonski tekst je dodata odluka koju je trazila Evropska komisija da ugovore koji se zakljucuju preko 30 godina mora odobriti Brisel, ali i domace tijelo, odnosno institucije za drzavnu pomoc”, objasnili su iz Ministarstva finansija, pise Pobjeda.

Podsjetimo da je zakonom definisano da se ugovori o ovom partnerstvu dodjeljuju do 30 godina, uz mogucnost produzenja pod odredenim uslovima.

“Clanom 72 propisuje se trajanje ugovora o javno-privatnom partnerstvu i utvrduje obaveza naruciocima da, u slucaju trajanja ugovora duzem od 30 godina, obavezno, prije sklapanja moraju da pribave misljenje organa drzavne uprave nadleznom za kontrolu drzavne pomoci. Ovo je u skladu sa praksom Evropskog suda pravde, a ciji je cilj sprecavanje narusavanja konkurencije, odnosno ‘zatvaranja’ trzista za odredene usluge ili radove za sva potencijalna privredna drustva u nesrazmjemo dugom roku”, navodi se u objasnjenju prijedloga zakona.

Iz Ministarstva su ranije kazali da je rok od 30 godina standard u clanicama EU. Objasnjavaju da nijednoj clanici EU Brisel nece dozvoliti da zakljuci ugovor preko 30 godina bez konsultacija sa EK.

Rok do tri decenije nije, kako kazu, slucajno odreden zato sto se, na primjer, u infrastrukturu mora ulagati nakon dvije i po decenije, sto povecava troskove.

Podsjetimo da je u nasem parlamentu vodena dinamicna rasprava o ovom zakonskom prijedlogu.

Iz Vlade su objasnili da je u zakon ugradena najbolja evropska praksa, koje je Crna Gora duzna da se pridrzava. JPP donosi, kako kazu, novi okvir za investicionu politiku, odnosno kreira sistemski pristup za vodenje investicionog paketa politika.

Partnerstvo ne podrazumijeva ni privatizaciju, ni prodaju, a rizik pretezno snosi privatni partner.

Nakon isteka ugovora objekti, uredaji i postrojenja, ukljucujuci uvecanu vrijednost, ostaju u drzavnoj svojini, ako ugovorom nije drugacije predvideno. Upravo su mogucnost ,,ako ugovorom drugacije nije predvideno” kritikovali iz opozicije, a Rasko Konjevic (SDP) je trazio da se brise.

“Ovaj zakon ce se koristiti za nastavak gradnje auto-puta, zato brine mogucnost da se moze drugacije ugovorom rijesiti. Svrha ovog partnerstva je da ude privatni partner zajedno sa drzavom, da zaradi i da nakon isteka roka prepusti imovinu drzavi. Cemu mogucnost da to ne bude drzavno”, kazao je Konjevic i ocijenio da je ta norma problematicna.

Predstavnici Ministarstva finansija su objasnili da je BOT sistem, izgradi, koristi i vrati samo jedan nacin i da ne treba suzavati mogucnosti. Konjevic je kritikovao i mogucnost prenosa ugovora na trece lice, bez ponavljanja procedure koji zakon predvida, a iz Ministarstva su objasnili da se ugovor moze prenijeti uz postovanje seta drugih normi, ukljucujuci i misljenje Ministarstva finansija, Agencije za investicije, zastitnika imovinsko-pravnih interesa.

Opozicija je takode kritikovala to sto zakon ne prepoznaje potrebu da Skupstina da misljenje o ugovorima koji podrazumijevaju rocnost duzu od 30 godina.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Platni promet 1,38 milijardi eura
  on 27/03/2023 at 17:36

  Vrijednost realizovanog platnog prometa za 20 radnih dana u februaru iznosila je 1,38 milijardi aura, što je 18 odsto više nego u januaru, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

 • Nacrt zakona o solidarnom doprinosu povući iz procedure
  on 27/03/2023 at 14:37

  Privredna komora Crne Gore, Američka privredna komora, Crnogorsko udruženje poslodavaca, Savjet stranih investitora i Udruženje banaka Crne Gore, ponovili su apel ministru finansija Aleksandru Damjanoviću u kojem traže od Vlade Crne Gore da povuče iz procedure Nacrt zakona o solidarnom doprinosu. Nacrt zakona smatraju dodatnim oblikom kažnjavanja kompanija koje uspješno posluju i ocjenjuju ga kao još jednu potvrdu dodatnog opterećivanja i urušavanja pozitivnog poslovnog ambijenta u Crnoj Gori.

 • Proizvodnja u Željezari kreće za desetak dana
  on 27/03/2023 at 14:22

  Za desetak dana trebalo bi da počne proizvodnja u pogonu Nikšićke Željezare, najavio je direktor te kompanije Đorđije Manojlović.

 • "Vrijedna imovina u Golubovcima data u zakup bez analiza i tendera"
  on 27/03/2023 at 13:43

  Bivši zaposleni u Montenegro airlinesu ističu da su iz medija saznali o izmajmljivanju hangara koji je u vlasništvu MA na Aerodromu "Golubovci" novom avio-prevozniku To Montenegro, i pitaju se zašto je stečajni sudija dozvolio novom stečajnom upravniku da ovako vrijednu imovinu da u zakup bez ikakve analize isplativosti zakupa i raspisanog tendera. Najavili su podnošenje prigovora na rad stečajnog upravnika i stečajnog sudije.

 • Uhapšena 34 vozača zbog vožnje pod dejstvom alkohola
  on 27/03/2023 at 13:18

  Službenici policije uhapsili su tokom vikenda 34 vozača koji su upravljali vozilom pod dejstvom alkohola, saopšteno je iz Uprave policije.

 • Od ponoći jeftinije sve vrste goriva
  on 27/03/2023 at 12:48

  Sve vrste goriva u Crnoj Gori će od ponoći biti jeftinije, saopšteno je iz Ministarstva kapitalnih investicija (MKI).

 • Damjanović: Vlada će u ratama platiti dug Montenegro Bonusa EPCG
  on 27/03/2023 at 10:54

  Ministar finansija Aleksandar Damjanović kazao je da će Vlada početi sa isplatom duga od 11,5 miliona eura Montenegro Bonusa Elektroprivredi Crne Gore na način što će odvajati dio od pripadajućih dividendi, odnosno dobiti.

 • Poziv gradovima i opštinama za ligu šampiona lokalnog razvoja
  on 27/03/2023 at 10:08

  Lokalne samouprave iz regiona od danas se mogu prijaviti za učešće u Programu sertifikacije gradova i opština s povoljnim poslovnim okruženjem u jugoistočnoj Evropi (BFC SEE), kako bi sistemski unaprijedile uslove za privlačenje investicija i brži razvoj postojeće privrede.

 • Na naplatu stižu stari krediti, država ne planira nova zaduženja
  on 26/03/2023 at 18:42

  Iako za sada država ne planira nova zaduženja budžetom je planirana mogućnost još 500 miliona eura zaduženja jer nam na naplatu stižu i stari krediti. A s obzirom na nepovoljne uslove na globalnom tržištu država će, kaže ministar finansija Aleksandar Damjanović, razmotriti i mogućnost emitovanja obveznica na domaćem tržištu. Da bi zaduživanje države na domaćem tržištu, gdje građani i privreda u bankama drže rekordne depozite, bilo gotovo duplo povoljnije, smatraju i finansijski stručnjaci.

 • Slabi srednjoročni izgledi globalne ekonomije
  on 26/03/2023 at 15:10

  Srednjoročni izgledi globalne ekonomije vjerovatno ostaju slabi zbog izuzetno velike neizvjesnosti, saopštila je direktorka Međunarodnog montarnog fonda (MMF), Kristalina Georgijeva.